- Házimozi belépő szinten
- Mini-ITX
- Házi hangfal építés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ZTE_luky #9172 üzenetére
Látom, közben megoldódott a táplálás kérdése, de nem hangzott el az az info (esetleg egy jövőbeli projektet érinthet), hogy ha az usb-ről táplálnád a lapot, a ledeket pedig a lap 5V lábára kötnéd (ha jól értettem, ebben a hsz-ben ezt a megoldást említetted), akkor a konvertert ugyan nem terhelnéd, viszont az usb portot egy polyfuse védi, ami nagyobb áramfelvétel esetén lekapcsolja az egész cuccot (pontosan nem tudom mekkora áramnál old le, talán 500mA fölött).
-
Nagyon sok hobbi projektben láttam már uno, nano lapokat 2db AA elemről megtáplálni, hiába forgattam pl egy kis vonalkövető robotot, nem láttam rajta boost convertert, aztán kipróbáltam egy saját projektben, egy nano lappal, és kb. 2,6V-ig teljesen stabilan működik (az 5V lábára kötve). Nem hiszem, hogy egyedi esetek lennének.
3v3 pro micro: asszem hülyeséget írtam, tényleg, mi baja lenne.
-
Az a 6-20V inkább 6,5-12, a kínai lapok regulátorai nem nagyon bírják a 12V-nál magasabb betápot. Az 5V az lehet akár 3V is, az általam eddig próbált atmega*** lapok 2db AA ceruzaelemről is stabilan üzemeltek.
A képről nem tudom megállapítani a lap típusát, de ha pl. pro micro, abból van 3,3V-os is, annak viszont nem nagyon tesz jót az 5V az 5V bemenetére.
A power bank-ok azért elég stabil 5V-ot adnak ki, ha nem léped túl a korlátait. -
-
Az ábrán megadott feszültségosztó ellenállás értékek alapján 4,2V akkufeszültség esetén pont 3,3V lesz a bemeneten, ez így jó, kivéve, ha az akksi teljesen feltöltve 4,2V-ot meghaladja. Igaz, hogy a FET-en is esik valamennyi feszültség, talán annyi elég, hogy véletlenül se menjen 3,3V fölé. Igaz, hogy a digitális kimenetek 5V toleránsak, de tudtommal az ADC nem az, így arra nem kerülhet a tápnál magasabb feszültség. De fixme, ha tévedek!
Én részemről a 976k-t kicsit kisebbre venném, biztos, ami biztos, itt utána is számolhatsz. -
válasz
Teasüti #9015 üzenetére
& Janos250:
Mivel esp8266-ot fog vezérelni, aminek a kimenetei 5V toleránsak, a védődióda helyett beépített snapback áramkör pedig csak 6V-nál nyit ki, ezért jó eséllyel meglesz a gate-en az aktuális akkufeszültség, tehát tökéletesen fog zárni.
Vagy tévedek, és esp32 lesz a páciens? Mert akkor nem mondtam semmit...
-
-
Na ez így már igen.
Egy dolgot nem értek, de már régebb óta. Miért van az, hogy az n csatornás feteknél a pozitív ágba kell tenni a fogyasztót, a p csatornásnál pedig a negatívba? Látom ennél a rajznál is azért van egy p csatornás bevonva, hogy az osztót a negatív ágba lehessen tenni ( a pozitív oldalon nem lenne értelme az osztónak).Teasüti: tranzisztoroknál és feteknél a "nyit" és a "zár" nem pont fordított értelemben használatos, mint a kapcsolóknál?
-
Hát akkor elég rosszul értelmezted.
Az a két ellenállás nem feszültségosztó, ráadásul nincs rajta az ábrán az analóg bemenet bekötési pontja. Ha a [Load] helyére gondoltad a bemenet bekötését, akkor az szépen rákapcsolná a teljes akkufeszültséget a bemenetre, amiből szépen kijönne a füst. Bár az esp8266 i/o lábai 5v toleránsak, ha jól tudom az adc-re ez nem vonatkozik.
-
válasz
vargalex #8993 üzenetére
Azért írta xboy89 a fettel vezérelt feszültségmérést, mert így csak a mérés ideje alatt fogyasztanak az ellenállások.
Mondjuk ha jól számolok, 3,6V névleges akkufeszültség mellett 2db 10k ellenálláson 0,2mA folyik el, kapcsolgatás nélkül. Az esp deep sleep alatt mennyit fogyaszt? És a boost-buck konverter? -
Hát én tudom mi a feszültségosztó, de ezzel az ábrával engem is összezavarsz.
Ha jól tippelek, akkor a bal oldali ábrán a fet "alá" (fet és a föld közé) kell mondjuk két egyforma 10k ellenállás sorba kötve, az analóg lábat, ami a mérést végzi, pedig a két ellenállás közé kell kötni? Ebbe bele kell számolni a fet-en eső feszültséget is, nem lesz egyszerű számolni, bár igazság szerint én azt csinálnám, hogy az alsó határértékre merített akksira kötném az egészet, csinálnék egy mérést, és azt az értéket hardcode-olnám a programba, mint kikapcsolási/riasztási határértéket.
Vagy a [Load] helyére kell a feszültségosztó?
A Vdd pedig ez esetben nem a táp (3,3V), hanem az akkumulátor + ága. -
válasz
Teasüti #8922 üzenetére
"Én már próbáltam pákával alulról beforrasztani hűtőpadot, nekem nem működött a dolog."
Neki se sikerült, a végén írja, hogy megsütötte a cpu-t." Én mondjuk tuti ezzel kezdtem volna a többi láb előtt, ha sikerül akkor erősen megtartja a chip-et, ha meg nem sikerül akkor könnyen le lehet szedni."
Teljesen igaz, nem is értem miért nem így csinálta. Elég lett volna csak addig melegíteni, amíg látja, hogy megtartja a kötés, így nem sült volna oda a cucc. -
válasz
dangerzone #8915 üzenetére
És rohansz utána a laptoppal?
Működésre lehet bírni természetesen, de a motoroknak kevés lesz az 500mA, amit az usb-ről tud szívni. Illetve az usb-nek lesz sok a motor áramfelvétele, le fog oldani a polyfuse, ami a portot védi. Az ultrahang szenzort fogod tudni tesztelni. A motoroknak szerezz egy 4 ceruzaelemes elemtartót, vagy egy 2S lipo akksit. -
válasz
Teasüti #8912 üzenetére
9 tengelyest használok, de a dmp nem használja az iránytű adatait a számoláshoz. Próbáltam már az említett lib 6axis és 9axis .h fájljával is, és ugyanúgy kúszik az elején. A 9axis talán előbb megáll és később pontosabb is, de teszteltem mágnessel és egyáltalán nincs hatással a dmp-re.
Csak gondoltam hátha mára fejlődött a tudomány, kb. egy éve játszottam vele utoljára. -
válasz
Teasüti #8910 üzenetére
Ez jó, én is ezzel csinálom a légegér projektemet.
Egy baja van csak: inicializálás után vagy másfél perc kell neki, hogy abbahagyja a pörgést (yaw/z tengely körül) és beálljon egy fix irányba, addig igazából használhatatlan. Ezzel vannak tapasztalataid? X/Y tengely mentén elég stabil az elejétől kezdve, de ott igazából az acc. szenzor adatait használja.
Ha ezt egy motoron fogod használni, az azt jelenti, hogy gyújtás után másfél percig elég véletlenszerű adatokat fogsz kapni.
Ehhez hozzájön, hogy kis hőmérséklet változásokra is vadul elkezd kúszni a Z tengely, ami motoron a motor hője/napsütés hatására is előfordulhat. -
Van külső felhúzó ellenállás? Mert a beépített nincs bekapcsolva a kód alapján.
Milyen gombot használsz az 5-ös porton?
A kód alapján, ha a gomb le van nyomva, a feltétel hamis lesz (feltételezem, hogy a gomb földre húzza a bemenetet!), így a kód pont a szándékoddal ellentétesen működik szerintem. -
válasz
dangerzone #8854 üzenetére
Ezt és ennyiért semmiképpen.
Vegyél egy esp32 alapú vezérlőt, ott rögtön wifi és bt vezérlési lehetőséget is kapsz külön eszközök nélkül, plusz kis méretű és pl a wemos lolin32 vagy annak klónjaiba az akkus táplálás is bele van építve töltő elektronikával. Hozzá lehetőleg i2c alapú motorvezérlő, és motorok. Ha érdekel, tudok adni pár linket azokról, amiket én rendeltem (AliExpressről). -
válasz
DrojDtroll #8851 üzenetére
A kérdésedre nem tudom a választ, de ha már úgyis mikrovezérlőhöz fogod használni, csinálj hozzá napraforgó mechanikát.
-
Az A0 port analóg feszültséget mér, 0 és a tápfesz közt, az akkumulátor feszültségét is meg tudja mérni 3,3V-ig, de afölött tönkremegy. Ezért két ellenállásból csinálsz feszültségosztót, ami leosztja az akku feszültségét, és azt méred meg az analóg porton.
A bekötési vázlat alapján akár 4,2V-ot is kaphat az A0 port teljes töltöttségnél, ez nem túl egészséges szerintem. Mint ahogy az sem, hogy 3,0-4,2V tápot adsz neki az 5V lábon. A belső konverteren kb 0.6V esik, tehát 3,6V akkufeszültségnél az esp 3,0V körüli tápot kaphat. Nem tudom mennyi a minimum tápfeszültség, aminél elindul, de ez nekem határesetnek tűnik. Inkább egy 3,3V boost-buck konverter kéne, és a 3,3V lábon megtáplálni. -
válasz
Janos250 #8731 üzenetére
Ugye a hsz többi részét is olvastad?
Különben meg arra gondoltam, hogy annak idején, mikor én jöttem először ide tanácsért, és kérdeztem a wireless lehetőségekről, valamelyik kollégával hosszasan vitáztatok, hogy az esp mennyivel jobb a hc-06-nál, a wifi a Bluetooth-nál. Nem rosszindulatból írtam. -
Szerintem rendelhetsz nyugodtan többet, mert ha egyszer elkezdesz arduinozni, úgysem tudod abbahagyni.
Persze más (nem usb centrikus) feladatokra a fent említett ESP32 a legjobb ár-érték arányú lap most a piacon.
most látom, hogy Dell helyett Lenovo-t írtam az előbb, de a lényeg ugyanaz.
-
válasz
Janos250 #8722 üzenetére
Te mindig mindenre azt ajánlasz
de jelen esetben nem lesz jó, mert az nem tud USB HID eszközt emulálni.
Ellenben az arduino pro micro igen, és nem is túl drága.
Van belőle 5V-os és 3,3V-os verzió, olyat érdemes választani, amilyen logikai szintén működik az a bizonyos Lenovo billentyűzet, is nem kell majd level converter. -
Sziasztok! Bocs az offtopic-ért, de ezt muszáj linkelnem!
Már többen is jártak itt, akik gyerkőcnek akartak programozni valót összerakni, ezt a cuccot a Best Buy topikban linkelték:
[link]
Ennyiért szerintem nagyon megéri, már csak a hackelhetőségi faktor miatt is!6db soros porton (!) vezérelhető 360° szervó és egy IR távolság szenzor van benne, és ha jól látom, LEGO technic kompatibilis. Bluetooth-al tableten keresztül programozható (Blockly)!
-
válasz
Teasüti #8622 üzenetére
Próbáld a soros kommunikációt más bitrátára állítani! Olvastam, hogy bizonyos bitrátáknál a processzor órajelétől függően pár %-os eltérés lehet a beállított értékhez képest, és már jártam is így Bluetooth modullal, hibás karaktereket küldött bizonyos bitrátánál, hiába volt a gépen ugyanaz beállítva. Hátha téged is ez viccel meg.
-
válasz
Teasüti #8613 üzenetére
A buf és a buff is helyi változó, a dinamikus változó területen jön létre, elképzelhető, hogy minden függvényhíváskor új ram területre kerül. Se létrehozáskor, se törléskor nincs nullázva a terület, tehát valószínűleg az előzőleg oda beírt adatok maradékát olvasod vissza.
-
-
-
Nagyon szívesen!
Ebben a sorban:if ((millis() - lastDebounceTime) > 50) {
ha a millis() átfordul, és kisebb lesz, mint a lastDebounceTime, a legrosszabb, ami történik, hogy kb 50 naponta egyszer egy gombnyomást nem fog érzékelni. Ha jól tévedek.
Illetve most jöttem rá, hogy mivel a gomb úgyis egyszerre több interruptot vált ki, azt a kimaradt gombnyomást pont a pergés miatt nem fogod észrevenni. -
Próbáld meg ezt a kódot:
volatile unsigned long lastDebounceTime = 0;
void setup() {
pinMode(buttonPin, INPUT);
attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(buttonPin), buttonInterrupt, FALLING);
....
Hőmérő inicializálás;
....
}
void loop() {
óra kiíratása;
....
Hőmérséklet kijelzőre küldése;
...
}
//gomb megszakítás függvény
void buttonInterrupt() {
if ((millis() - lastDebounceTime) > 50) {
clockHour++;
if(clockHour > 23)
{
clockHour = 0;
}
Serial.println(clockHour);
//delay(200);
}
lastDebounceTime = millis();
}Ha még ezzel is pereg a nyomógomb, az 50-et növeld addig, amíg megszűnik a probléma. Szerintem 200-ig simán lehet növelni, cserébe másodpercenként 5 gombnyomástól többet nem fog regisztrálni (mondjuk annál gyorsabban úgysem igen lehet gombot nyomogatni
).
-
válasz
gyapo11 #8516 üzenetére
A jack bemenetes megoldásnak viszont pont a kábel a hátulütője. Ha közel teszi a hangforráshoz, akkor rövid kábel kell, de akkor meg éppen, hogy a mikrofon is megtenné bemenetnek. Én ha ilyet csinálnék, biztos, hogy addig mesterkednék, míg nem tudnám mikrofonnal megoldani. A kábel a lehetőségeket is behatárolja, pl más hangforráshoz (pl. tv) mindig át kellene dugni.
-
válasz
asuspc96 #8496 üzenetére
Fizikai driver, mert a portok 20mA-nál nagyobb terhelést nem kaphatnak.
Szerintem megtévesztő lehet, hogy szervó házban van az általad linkelt dc motor, ugyanis a sima szervókhoz nem kell külön driver. Megoldás lehet, ha normál sg90 szervót veszel, itt csak a vezérlő vonalat kell összekötni meg tápot adni neki és működik is. Ha jól értem a tollnak nem kell folyamatosan körbe forogni, vagy igen? (Na és persze: milyen toll, madár, vagy golyós?)
Ha nagyobb tömeget kell mozgatni, ajánlom helyette az mg90-es szervót, ebben fém áttételezés van.
Ha folyamatos forgó mozgás kell, akkor van ugyanezeknek a szervóknak végtelenített változata, ami 360fokban körbe tud fordulni, és a vezérlő jel a forgás sebességét szabályozza, ehhez sem kell külön driver.
Ha mégis dc motor driverre lenne szükséged, ajánlom ezt a shield-et UNO-hoz, igaz kicsit overkill 1db dc motorhoz (4db dc motort tud meghajtani, vagy két stepper-t). Esetleg más tb6612-re épülő drivert, kis tápfeszültségnél is nagyon jól használható. -
válasz
// Chaka // #8487 üzenetére
Én 11 éves korom körül kaptam egy c64-est, de már egy évvel előtte minden könyvet elolvastam hozzá. 14 éves koromban már assemblerben írogattam rá kódokat. Ennek az ismeretnek nemrég hasznát vettem, amikor az arduino smart car-t csináltam, írtam bele egy processzor-emulációt/virtuális gépet, amit kb. a 6510-es processzor működése/felépítése ihletett, hogy egy virtuális utasításkészlettel lehessen programozni a robotot. Legnagyobb döbbenetemre elsőre sikerült.
-
válasz
nyikszi #8478 üzenetére
Értem!
Esetleg érdekel egy olcsóbb megoldás?
Kell hozzá egy uno vagy egy nano, egy hc-06 Bluetooth modul, és tetszőleges számú led, csipogó, szervó vagy dc motor.
Mellé pedig egy ilyen programozó környezet:
[link] vagy [link]
Ezek a LEGO-hoz hasonló grafikus környezetek.Az én fiam 8 éves, én egyelőre sikertelenül próbálkozom "megfertőzni"
, bár LEGO EV3-mal már vannak részeredményeink (egy tanfolyamra jár most, a feladatokat megcsinálja, érti, de nem túl kezdeményező).
Az általam épített Arduino smart car-t is szívesen irányítja egy telefonos remote appal, de a programozás még nem igazán hozza lázba. -
válasz
ZTE_luky #8466 üzenetére
Ezen a videón a fickó pont ugyanezzel a problémával küzd, mint te, a videó végén a megoldás nem túl megnyugtató.
Hátha segít.
(#8467) Teasüti: a videó alapján a poti a dc offsetet állítja, szerintem nem jó rajzot találtál.
A rajz alapján viszont lehetne negatív visszacsatolást létrehozni a d0 és az a0 közt, vagyis talán erősítőnek is lehetne használni a cuccot? Ne nevessetek ki, ha nem így van, mert nem túlzottan értek hozzá. -
válasz
ZTE_luky #8464 üzenetére
Az a gyanúm, hogy a "sound modul" igazából egy digitális kimenetű cucc, a potival threshold-ot tudsz csak állítani, vagyis abból az életben analóg jelet nem fogsz tudni kiszedni. De jobb lenne, ha leírnád a típusát, hogy ne sötétben tapogatózzunk. A táppal meg szerintem köss egy diódát sorba, azon fog esni ~0,6V így talán nem teszed tönkre a cuccokat.
-
válasz
nyikszi #8459 üzenetére
Szerintem sehol.
Néztem az árakat, és a hardverhez képest durván túl van árazva. Persze, tudom, az árba bele van építve a fejlesztés, az egész "ingyenes" oktatási program költsége, meg az, hogy te fizeted ki az angol tanulóknak ingyen juttatott példányok árát is.Minden célra kell? Arduinoval nem lehet helyettesíteni?
-
Ha jól értem egy meglévő készüléket kellene feltuningolnod? A legegyszerűbb az lenne, ha valamivel mozgatnád a vizet az edényben, sokkal gyorsabban reagálna a termosztát, kisebb lenne a hőtehetetlensége a rendszernek. Az időzített kikapcsolást pedig egy időkapcsolós konnektorral is meg lehetne oldani.
-
1. Hallottam, hogy mosogatógéppel is lehet sous vide-álni, akkor viszont annyira csak nem lehet kritikus a hőfok, hogy 0.2 fok hiszterézis sok legyen neki.
2. Ha én csinálnék sous vide gépet, úgy csinálnám meg, ahogy egy háznak a cirkó fűtését: egy szivattyúval egy fűtött csövön vezetném át a vizet, a csövet pontosan a kívánt hőfokra melegíteném, és folyamatosan keringetném a vizet. Mivel 60-70 fokos vízről van szó, szerintem egy sima akváriumi vízkeringető is megtenné, így gyakorlatilag bármilyen hőmérő szenzor megtenné, amivel a kimenő vizet figyeled, nem kell termosztát hozzá. Az arduino maga lesz a termosztát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Gamer Billentyűzet Akció ! Steelseries, Razer, Logitech, Corsair - Számlával, Garanciával, Ár alatt!
- Újszerű Lenovo,15,6"FullHd IPS,Ryzen 5(8x3,7Ghz)VEGA 8 VGA,12-20GB RAM,SSD+HDD
- Hálózati rendszermérnök és IT rendszerüzemeltetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest