- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Acer notebook topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen házat vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
kesztió #13921 üzenetére
Amikor beharangozták, hogy lesz ESP32, akkor én az ESP8266-okat és az STM32-ket használtam. Igen, az ESP12-t többnyire magam forrasztottam rá a "fehér panelra", amin már 3 ellenállás eleve rajta volt. Oda kellett figyelni.
Amikor előrendelésben lehetett rendelni, megrendeltem az ESP32S-et, ami a mostani ESP32-WROOM volt. Megemlegettem azt, aki kitalálta, hogy ilyen sűrűn legyenek a lábai.
Mivel rendeltem egy Sparkfun ESP32-t is (majdnem tízezerért), inkább azt próbálgattam. Akkor még nagyon gyér volt a támogatottsága, félre is tettem. Jó fél évre rá írta itt valaki fórumon, hogy már elég jó a támogatottsága, akkor tértem vissza rá, azóta azokat használom.
Nekem is működik (évente néhány alkalommal, amikor nem online megy) egy "termosztát". Két K-type hőmérőt figyelek WEB lapon, ESP12-vel.
A fűtést - mivel demonstrációs célokat szolgál - egy másik esp12 panelról lehet PWM-el beállítani, szintén telefonról, WEB-en.
Ezek a már említett fehér panelon vannak, és univerzál dobozba kerültek "légvezetékezéssel".
Most akarok majd azokhoz is panelt tervezni, és 3D nyomtatott dobozba kerülnek.
Azt még nem döntöttem el, hogy maradnak-e az ESP8266-ok, vagy áttérek ott is ESP32-re.
Én a kész panelokat szeretem.
Azokon minden rajta van, és kényelmes. Ha új programot akarok rátenni, nem kell hozzá 3 kéz, hanem bedugom az USB-be, és kész. Ha valami gond van, kiveszem a panelt, és külön megnézem, hogy annak a programjában van-e hiba, vagy a többi alkatrészben.
A panelom ez-az még rajta van, mint nyomógombok, fesz. szab. meg ellenállások, meg kondik, meg ilyemi. Azokat se véletlenül rakták oda.Hogy ki mit, és hogyan használ, az ízlés kérdése, olyan mint ki a rizst, ki a krumplit szereti inkább.
Én maradok a krumplinál, mert a rizstől a kínaiaknak is ferde lett a szemük, és nem akarok ugyanúgy járni. -
válasz
kesztió #13911 üzenetére
Az egyik nyomógombot tudod a piezo buzzerrel multiplexelni egy lábra, amikor zajt akarsz kiadni, akkor kimenetként, egyébként pedig bemenetként. A gomb elé köss egy ellenállást + esetleg diódát, ha szükség van rá.
SHT35 és a TM1637: véletlenül nem i²c mindkettő? Az első szerintem az, és ha a kijelzőből is tudnál i²c-t szerezni, akkor máris 2 lábat spóroltál, mert az i²c buszra több eszközt is lehet ültetni.
Ez már 3 láb mínusz.Ha a kijelző nem i²c, hanem saját protokollt használ, akkor mondjuk a CLK lábat szintén tudod multiplexelni az egyik nyomógombbal, amikor éppen nem kell semmit a kijelzőre írni.
A remote nem világos, hogy pontosan mit csinál, milyen protokollon keresztül, soros? Arra pont jó a TX0.
-
válasz
kesztió #13909 üzenetére
De a Windows 10-nek ebben az esetben is tudnia kell, hogy egy nem akármilyen, hanem egy bizonyos USB eszköz csatlakozik, és gondolom, driver szinten időnként ezt le kell dumálnia, magyarán az lenne a logikus, hogy ilyenkor is legyen két irányú kommunikáció. Akkor ez hogy is van?
Rossz a feltételezés! A Windows csak egy usb-serial eszközt lát, de hogy arra a másik végén mi van rákötve, arról fogalma sincs, és onnantól, hogy telepítve van a megfelelő driver, nem is érdekli.
Az esp lappal az arduino IDE kommunikál, de az is csak onnan tudja, hogy a soros portra mi van kötve, hogy te azt feltöltés előtt megmondod neki.
ahhoz, hogy az RX lábat GPIO bemenetként használjam, nem kell mégis leválasztanom galvanikusan az USB to TTL lap TX-jéről?
Nem feltétlenül. Ha az usb nincs gépre dugva, az RX nem kap kívülről semmiféle zavaró jelet. Az uart egyébként is csak azt csinálja, hogy földre húzza a lábat, mint egy kapcsoló, tehát ugyanúgy rá tudsz kötni külső kapcsolót is.
Azt viszont vedd figyelembe, hogy ha Serial kommunikációt használsz, akkor a soros kommunikáció könyvtára magának fogja azt a portot inicializálni,megszakítást állít be rá. Tehát akkor tudod használni saját célra az RX lábat, ha nem használod a Serial lib-et. Javítson ki vki, ha tévedek!Hardveres uart, itt talán nem okoz felfordulást, ha egy gomb rá van kötve.
Debugginghoz érdemesebb inkább a TX1-et használni."The ESP8266 has two hardware UARTS (Serial ports):
UART0 on pins 1 and 3 (TX0 and RX0 resp.), and UART1 on pins 2 and 8 (TX1 and RX1 resp.), however, GPIO8 is used to connect the flash chip. This means that UART1 can only transmit data.UART0 also has hardware flow control on pins 15 and 13 (RTS0 and CTS0 resp.). These two pins can also be used as alternative TX0 and RX0 pins."
forrásDe a galvanikus leválasztás is csak akkor jönne szóba, ha kész nodemcu-t vagy hasonlót használsz, de elvileg arról volt szó, hogy pucér esp12-t fogsz használni, ott pedig bármit köthetsz bárhová.
Megtennéd, hogy leírod, melyik periféria hány lábat és milyen kommunikációt igényel? Már biztosan összeszedted.
Hátha tudok segíteni.
Az analóg lábat úgy tudom csak akkor használhatod, ha nem használod a wifit, úgyhogy szerintem ez nem járható út. -
válasz
kesztió #13904 üzenetére
1. Igen, természetesen!
2. Az usb semmire sem tart igényt.
Ha nem használod, az rx/tx-re se, sőt, ha akarod, az rx lábra is köthetsz, amit akarsz, a debughoz elég a tx. Az usb programfeltöltéskor a reset és a GPIO0 lábat vezérli az rx/tx mellett, de az utóbbi nem minden lapnál van így, azokat onnan ismered meg, hogy 2db tactile switch van a lapon, egy a resetnek, egy pedig a programfeltöltés miatt (GPIO0).
-
Janos250
őstag
válasz
kesztió #13900 üzenetére
Nem javaslat, csak elmondom, hogy én minden pontban pont a fordított elvet követem. Példának itt van egy lap. ESP32 kész modul kerül rá, az hajt meg 4 WS2812-t.
Kész modult használok, mert kevésbé macerásnak tartom.
ESP32-t használok (szinte mindenhez), mert kettőezer Ft körül van, és kényelmes, nem kell attól félni, hogy ha valamit még be akarok tenni, kevés lesz a láb.
Sőt, mint látható, itt összesen 4 GPIO kell, MÉGIS ESP32-t használok, mint mindenhez.
http://arduinouser.hu/egyebek/ESP32_WS2812.png
(Remélem nem rontottam el valamit, és működni is fog)
-
kesztió
aktív tag
válasz
kesztió #13896 üzenetére
Köszi szépen, és is természetesen a 2 felé mozdulnék, de a legfontosabb kérdésre csak nem kaptam választ: elég lesz a meglévő GPIO készlet a következőkhöz: 3 × touch (TTP223), 1 × display (TM1637), 1 × hőmérő (SHT35), 1 × 443MHz remote (SF R433D), 1× speaker.
Az, hogy néhány lábnak a bootoláskor megfelelő jelszint kell, már gond, mert oda már külön áramkör kell. Hacsak nem azt csinálom, ugye, hogy ezeket a lábakat később csak kimenetként használom, így megcsinálhatom, hogy 0-ra vagy 1-re kötöm egy akkora ellenállással, hogy bootoláskor még 0-nak vagy 1-nek vegye, de a kimenetként működést már ne zavarja.A TTL to USB eszköz (amit csak ideiglenesen, csatlakozóról használnék) akkor beéri egy RXD/TXD párral, vagy muszáj egy GPIO-t is feláldozni hozzá?
-
válasz
kesztió #13896 üzenetére
Szia!
A 2-es megoldásra biztatnálak, a külön programozó áramkörre.
Arduino rendszerbe már rég integrálva van az eszköz, az nem fog problémát okozni. Esetleg annyi csavarral, hogy a fejlesztés/module testing idejére használhatsz wemos d1 mini-t/nodemcu-t, hogy ne kelljen folyton átpakolni a lapot a programozóba és vissza.Az rx/tx lábakat is fel tudod használni i/o célokra, csak vedd figyelembe, hogy néhány lábnak a bootoláskor megadott jelszint kell, néhány hozzászólással ezelőtt linkeltem leírást. Debugginghoz úgy emlékszem van külön serial tx1 kimenet ami a programozásra használt rx0/tx0-tól független.
Nem néztem meg a felsorolt perifériákat, de 5V rendszerbe jól lehet illeszteni az esp8266-ot, mivel a kimenetek hivatalosan 5V toleránsak, de fontos, hogy a tápfeszültség ez esetben is 3,3V legyen, mert 3,6V fölött megsül az integrált flash a modulon belül.
-
válasz
kesztió #13515 üzenetére
Ha biztosra akarsz menni, beforrasztás után nyomj rá egy csík forróragasztót, akkor tuti, hogy nem a forrasztásnál fog eltörni, ha hajlítgatják.
Én egyenként szoktam, ha csak egyet csinálsz, ki lehet bírni...Van olyan kábel, amit le sem kell csupaszítani, mert a páka hőjétől felszalad rajta a szigetelés, ha lusta vagy, ezt is meg lehet próbálni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Netflix
- Kerékpársportok
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik
- Gaming notebook topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest