- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- iPad topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Canon MILC: EOS R és M topik
-
PROHARDVER!
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
Amig nem torlod a pacman gyorsitotarat (-Sc/-Scc) addig a /var/cache/pacman/pkg/ alatt ott vannak a regi csomagok is, ezeket az -U kapcsoloval tudod telepiteni.
pl: ennyi mpd verzio van meg nekem lokalisan
ls /var/cache/pacman/pkg/ | grep mpd
mpd-0.19.12-1-x86_64.pkg.tar.xz
mpd-0.19.13-2-x86_64.pkg.tar.xz
mpd-0.19.14-1-x86_64.pkg.tar.xz
Igy telepitem az eggyel regebbi verziot:
pacman -U /var/cache/pacman/pkg/mpd-0.19.13-2-x86_64.pkg.tar.xzHa mar nincs meg neked akkor online kell megkeresni, pl innen letoltod es ugy telepited.
Reszletesebben itt a wiki oldal: Downgrading packages
-
Rimuru
veterán
válasz
spammer #4267 üzenetére
Lustasagbol nem inditom ujra, mert minek? ujra el kell inditani a dolgokat (ami nincs autostartban), mesterjelszot beirni ide, oda, stb... Van olyan amikor pl egy jatekot se zarok be, csak kap egy SIGSTOP-ot, elfer a memoriaban.
Bar az neha vicces amikor (frissites es) bekapcsolas utan (felig) meghal a wm, mert elfelejtem ujraforditani. -
Rimuru
veterán
Akkor fog a friss verzio elindulni akarmibol amikor ujra elinditod. Tehat pl frissul a Firefox ugy hogy kozben futott, nincs semmi problema (hasznalhatod tovabb vagy), bezarod es elinditod ujra akkor mar az uj fog indulni. A te esetedben, video driver/xrog (akar egyutt akar csak az egyik frissul) akkor tolt be uj amikor uj xorg-ot inditasz el (pl: ctrl+alt+f1->login->startx /y, vagy) ha hasznalsz DM-et akkor egy DM ujrainditas utan (systemctl restart ydm), stb.
En ugy szoktam csinalni hogy futas kozben nem frissitek, vagy max letoltom a csomagokat (-w kapcsolo), amikor kikapcsolom a gepet akkor nyomok ra a frissitesre.
Jelen allas szerint ez igy nez ki:
up 2 weeks, 1 day, 9 hours, 44 minutes
Packages (134) ...
Total Installed Size: 2395,78 MiB
Net Upgrade Size: 15,96 MiB -
Rimuru
veterán
válasz
_Dumber_ #4174 üzenetére
Fogsz egy livecd-t, kihasznalod a jelenleg meglevo fajlokat, pl /usr/bin/*, plusz az uj pacman -F feature-t, felepited ennek segitsegevel a csomaglistat, azt odaadod a pacman-nek chroot alatt es remelhetoleg jo lesz. Most ez jutott eszembe.
for i in $(ls /usr/bin);do;pacman -Foq /mnt/usr/bin/$i >>pkglist;done #ez lassu, lehet lenne jobb megoldas ra
utana: pacman -S $(sort pkglist|uniq|cut -d\/ -f2)
Ezek a lenyegi reszek a tobbit csak kitalalod.
Termeszetesen auros csimagkoat ki kell szurni, plusz nem biztos hogy minden korabbi dolgot lehuz, ezt ki kell probalni (hasznalat kozben ugyis kibukna). -
Rimuru
veterán
válasz
Apollyon #4131 üzenetére
VPS-en nekem ugy meghalt a debian semmit nem tudtam vele kezdeni, ennyit a stabilitasrol (stable tarolobol volt aktiv).
Az arch is stabil, egyszer bob.zxr nagyon szepen leirta hogy szerinte miert is van igy (hirtelen nem talalom), es egyet is ertek vele. Viszont az is igaz hogy bizonyos idokozonkent mindenkepp erdemes frisstiteni mondjuk <=6honap (ennek a fele biztos eleg), ezzel elkerulhetoek a nagyon csunya fuggosegi problemak. De ha egyaltalan nem firssitesz akkor ez is a geppel egyutt pusztul ki. -
Rimuru
veterán
totron: Frissitesen kivul semmit nem kell vele csinalni, kiveve ha valamit fel akarsz venni. Ennyit "foglalkoztam" vele.
haddent: Adatlapom, olyan verzio van meg amiben nincs dedikalt kartya.
-
Rimuru
veterán
válasz
haddent #3815 üzenetére
Nincs bekotve, deriktben az nvidia-t hasznalhatom csak. Szerintem a normalis megoldas az lenne ha lehetne valasztani (de nem optimus), foleg dragabb (komolyabb) modellekben lehet ilyennel talakozni. Ennek a hatranya hogy ujra kell inditani a valtashoz, cserebe nincs egy plusz reteg a megjelenitesben, En boldogan elvagyok a mostani felallassal is, az mar csak extra pozitivum lenne ha leirt modon mukodne.
(viszont akkor nem lenne soknapos uptime.
)
attilav2: yaourtnak kapcsoloban is be lehet allitani hogy hol legyen a cache, viszont szerintem egyszerubb yaourt nelkul forditani nagyobb csomagokat.
-
Rimuru
veterán
Tapasztalatom nincs, csak tesztekre tudok hivatkozni, de SSD-n is eleg jonak tunik.
Az biztos hogy HDD-re az egyik legjobb, SDD-n kb egy szinten lehet a tobbivel, sok parhuzamos dolognal lehet egy kis elonye. Felrakod a zen kernelt es kiprobalhatod te is.
-
Rimuru
veterán
Nyilt manjaro topic, bekerult a linkje az osszefoglaloba is.
-
Rimuru
veterán
válasz
spammer #3656 üzenetére
Most en is, de 1024x768 volt kezdesnek (nem sokat nott
). Awesome, akkor meg zenburn temaval.
-
Rimuru
veterán
Nalam tobb het hasznalat alatt awesome is (boven) felkuszott 100mb fole, attol fuggetlenul hogy indulasnal bereri 10-20mb-tal is.
Amugy kevesebb memoriaval nem is hiznak fel annyira.
-
Rimuru
veterán
válasz
_Dumber_ #3354 üzenetére
Oszenten en nem ilyennel probalkoznek elsonek. A jobban elterjedt megoldasokhoz sokkal tobb segiteseget talalsz a neten is, altalaban egyszerubben is configuralhato, nem kell mindig ujrafoditani stb.
+Istju, nem tetszik ez a szemlelet hogy tedd fel amit alapbol kinal, ha van mas amit szeret mert ne hasznalja? Csak be kell allitani. -
Rimuru
veterán
válasz
qisqaqas #3328 üzenetére
"Stumpwm is említésre került, on the fly módosítható." - Ezzel nem vagyok megelégedve, legalábbis a beépített függvényekkel. loadrc, meg társai hajalmosak elfelejteni megcsinálni pár dolgot. Persze kézzel megy de nem kényelmes ha több dolgot akarok módosítani és azt alapból rögzíteném configban.
Amúgy tinywm az mindig kimarad a listákból, pedig jó cucc.
-
-
Rimuru
veterán
válasz
qisqaqas #3296 üzenetére
Egy gyors lista, van ezek között minden. Simán lehetne még bővíteni/"javítani" én se írtam bele mindent amit használok.
-
Rimuru
veterán
Jó hogy nem kér jelszót, alapból belép. Ha tényleg elolvastad az írást akkor tudnod kéne ("Az elindult rendszer alapból bejelentkezik root felhasználóba"), plusz ha ismernéd kicsit is jobban a Linuxot akkor látnád hogy mit kapsz.
Particionálást szerintem nehéz megmagyarázni másképp minthogy egy példán végigvezetem, cfdisk-ben pedig még mindig nem bízok.
-
Rimuru
veterán
válasz
qisqaqas #3074 üzenetére
A leírást nem néztem, nem akarok telepíteni. ;]
"Ha az Arch rolling, akkor kérlek előremutatásként tessen használni gpt-t. Esetleg UEFI-t" - ezzel nem értek egyet, nincs 2TB-nél nagyobb lemezem, bőven elférek 4 elsődleges partícióval (még örülök is neki), UEFI-t se használok (ez Windowsnál lenne érdekes). Utóbbi se hoz semmi olyan újdonságot ami egy átlagfelhasználót érint, max könnyebben el tudja cseszni azzal hogy már kattintani is tud az irtó ronda felületen.
A lényeg hogy azért mert rolling szerintem még nem kell az újabb technikákat használni amíg nincs olyan tényező ami indokolná is azt.
-
Rimuru
veterán
válasz
baltasar1990 #3000 üzenetére
Mit akarsz átírni? Egyébként teljesen normális hogy nem tudod szerkeszteni.
-
Rimuru
veterán
válasz
baltasar1990 #2995 üzenetére
Nevem alatt LOGOUT blog. Mivel a telepítésen már túl vagy annyira sok új infót nem fog tartalmazni.
-
Rimuru
veterán
Első kérdésre nem tudom a választ (nem SSD-zek).
TLP configban felsorolásszerűen tudod az eszközöket kezelni, a példa configban azt hiszem alapból kettő meg is van adva, itt egy random példa. Az értékek úgy alakulnak hogy első az mindig az sda, a második meg sdb-t jelenti, ezt lehetne még tovább bővíteni sdc, stb alapján.
DISK_DEVICES="sda sdb"
DISK_APM_LEVEL_ON_AC="255 128"
DISK_APM_LEVEL_ON_BAT="255 128"
DISK_SPINDOWN_TIMEOUT_ON_AC="0 241"
DISK_SPINDOWN_TIMEOUT_ON_BAT="0 120"
DISK_IOSCHED="cfq deadline"Ami nem működik SSD-n (pl.: SPINDOWN_TIMEOUT ugye ott nincs mozgó alkatrész) azt ignorálja.
baltasar1990: Ha komolyan gondolod akkor Arch Wiki a fő információforrás. Amúgy nézz be blogout oldalamra.
-
Rimuru
veterán
válasz
baltasar1990 #2978 üzenetére
-
Rimuru
veterán
Ezzel csak feltelepítetted, utána be kell lőni a configot, más nincs hátra. Dualboot simán megy, a példaconfigban szerepel bejegyzés Windowshoz is.
Amúgy gondolom kihagytad az os-prober csomagot mikor grubbal próbálkoztál, azért nem ismerte fel. A másik üzenet meg Xorg és/vagy driver probléma lesz.
-
Rimuru
veterán
Én awesome wm-et használok, de ez nem jelent semmit, Számomra (még) ez a legjobb, első tilling ablakkezelő amit el is kezdtem használni azóta is ez van. Más max próba szintjéig jutott, túlságosan belaktam már ezt így nehéz lenne váltanom (ha kéne). Van egy csomó, nézz meg őket aztán ami tetszik azt próbáld ki. [link] (awesome, dwm, i3, monsterwm, xmonad talán ezek elterjedtebbek amikhez több infót találhatsz neten)
(#2580) Siriusb: Nem mondtam hogy rossz, kezdetektől azt használtam.
Váltottam még háttérképet is a nagy változtatások közepette.
-
Rimuru
veterán
válasz
Csarlee #2489 üzenetére
Igen, Connman wiki.
-
Rimuru
veterán
Meguntam Wicd hülyeségeit, most connman-t próbálgatom, elég meggyőző eddig.
-
Rimuru
veterán
Simán elmennék a helyedben.
Én majd Szabad szoftver konferenciára akarok menni. Tavaly pont olyan előadás marad el ami az egyik legjobban érdekelt volna.
-
Rimuru
veterán
Már korábban is leírtam hogy lényegében van egy kész rendszer így nem kell vele szarakodni. Egyszer tényleg össze kell rakni (akár egy leírásból amiben már össze vannak válogatva utána még lehet cserélni) és kész. Nekem olyan 75%-ban megmaradt ugyan az amit már Openbox alatt is használtam 3-4 éve. Akkor több kedvem volt ilyenhez nem volt az szarakodás, most meg már csak használom a gépet. Jövőbeli hardverem is mindegy milyen lesz, úgyis ez fog futni rajta.
-
Rimuru
veterán
válasz
Fritz Teufel #2211 üzenetére
Ha az egérkurzort kell mozgatni akkor én a tapipadot használom, kivételes esetekben használok normális egeret (amikor tényleg egérrel kell dolgozni).
Azt viszont hozzáteszem hogy Windows alatt borzalmas az összes toucpad működése így megértem a felhasználók nagy részét.
-
Rimuru
veterán
válasz
Fritz Teufel #2140 üzenetére
WoT-ot soha nem próbáltam (nem is fogom), de eddig a wine mindent vitt (ami nekem kellett). Jobban járnál vele mint egy virtuális géppel, akkor már inkább dual boot.
-
Rimuru
veterán
A konfigurálhatóságot és a lua nyelvet hozom fel (ez a kettő lényegében össze is kapcsolódik). A tilling ablakkezelést meg kell szokni és tanulni (és be kell állítani) utána nagyon kényelmes tud lenni. Bármilyen gép el ülök, mindig szidom hogy nem azt csinálja amit szeretnék.
Blum1866_2: Visszatérve a dmrc-re, olvasgattam valamit és ott belefutottam így már lehet semmisnek venni amit korábban mondtam.
-
Rimuru
veterán
válasz
Blum1866_2 #2057 üzenetére
Nem régi config maradvány csak. Mert akkor még mindig van valami bibi nálad.
-
Rimuru
veterán
válasz
Blum1866_2 #2055 üzenetére
lol, mióta használod ezt az user home-ot?
Amúgy én törölném azt a fájlt.
#2054) N0zer0: Nem kell kilőnie, lehet csak másik virtuális asztalon, vagy munkameneten fut.
-
Rimuru
veterán
válasz
Blum1866_2 #2051 üzenetére
Nézd meg a logokat, erre mást nem tudok mondani.
-
Rimuru
veterán
válasz
Blum1866_2 #2049 üzenetére
startx-re mit csinál?
-
Rimuru
veterán
válasz
Blum1866_2 #2047 üzenetére
Notebook óta nem használok DM-et, amúgy meg.
Saját felhasználónk alatt állítsuk be hogy mit indítson az xdm. A szükséges szkripteket másoljuk át magunkhoz
$ cp /etc/skel/.xsession /etc/skel/.xinitrc ~
Tegyük futtahatóvá az xsession-t
$ chmod 744 ~/.xsession
Szerkesszük az xinitrc-t hogyOpenboxoti3 indítson:
$ echo exec i3 >> ~/.xinitrcBillentyűzet:
# cp /usr/share/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf /etc/X11/xorg.conf.dkeyboard szekcióban adjuk hozzá ezt a sort:
Option "XkbLayout" "hu"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyúrósok ide!
- BestBuy topik
- LED világítás a lakásban
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen autót vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen TV-t vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest