Hirdetés
- Hisense LCD és LED TV-k
- Letisztultságra vágysz? Itt az ASUS legújabb miditornya
- Házimozi belépő szinten
- Androidos fejegységek
- Ettől lesz más a tévézés? Teszten a OneTV SoundBox
- iPad topik
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Akciókamerák
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
addikt
Integer skálázással érhető el a legjobb eredmény
Betűknél pont mindegy, így is úgy is vektoros fontokból lesz pixelhelyesen és élsimítva renderelve a végeredmény. Tehát a 213.76% ugyanolyan éles lesz mint a 200%. (Hacsak nem raszteres fontról beszélünk, de az már évtizedekkel ezelőtt elavult.)
Ahol számít, az a vízszintes és függőleges vonalak, pontok. Ott dilemma van, hogy a 125% nagyítás esetén az eredetileg egyetlen pixel széles vonal helyett mi is jelenjen meg az egyik képernyő sorban és mi a másikban. A felbontás növekedésével arányosan ez a probléma arányosan csökken.
-
kilua
senior tag
TV esetén col? Telefonnál és tábla gépnél könnyű megszokni mert maximum 10ig vannak, de TVnél?
-
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Nagyon sokáig én is hasonlóan gondolkoztam: ~110 PPI-n minden olvasható méretű, a skálázással pedig hasznos "területet" (információ tartalmat) veszít az ember, a 220 PPI-s Retina egyenesen szemfényvesztésnek tűnt.
Bár akkor még kizárólag Windows felhasználó voltam, ez inkább Window felhasználói preferencia szerintem,, most 90% Windows, 5% Mac és 5% Linux, így már elkezdtem érteni a "Mac-kompatibilis, Mac-hez ajánlott" jelzőket, egyszerűen szebbek/olvashatóbbak a betűk. (Persze valószínűleg Windows alatt is 5K@200% szép lehet.)
De szöveg, kód karaktermegjelenítése egyszerűen sokkal szebb, és integer skálázással érhető el a legjobb eredmény (pl. 220 PPI @200% ugye a 110 PPI-s méreteket adja vissza).A 8K ezért lenne még jó, ha elterjedne: 4K-ra és 1440p-re is integer skálázható (hello dual-- és trial mode?). Ami biztató, hogy 165+ Hz 5K monitorok (330+ Hz 1440p) elvileg hamarosan érkeznek.
De egy 40"-os 120Hz 8K monitorral már kiegyeznék, kiváltaná a többmonitoros rendszeremet. Egy nagyon-nagyon jó monitor szerintem hasznosabb, mint 2-3 középszerű.

-
HThomas
őstag
Szerintem ez ízlés és megszokás dolga... nekem munkára pl a 2db 27" 4K vált be, de HO miatt otthon kompromisszumos megoldásként 40" 21:9 5K lett (játékra jobb ha csak 1 monitor van középen). Nem érzem nagynak, viszont a 140 PPI meg elég sovány.
Én az Apple megoldásait szívesen látnám PC-n

-
gliskard
senior tag
40" képernyő 8K-val kb 220ppi lenne, ez elég durva és valószínűleg drága is lenne, illetve a 40" szerintem asztalra már bőven túlmutat a hétköznapi használaton. Ilyen pixel sűrűségnél a fizikai felbontás 1:1 használata nem lenne túl "ergonómikus" és kb ugy lenne értelme mint az apple-nél a HiDPI scaling-gel. Illetve játékoknál a 8k kihajtásához már komoly gép kellene még akkor is, ha kisebb felbontásban renderel az engine és utána az húzzák fel 8k-ra.
pl. az apple a studio display-eknél (27" 5K és 32" 6K) 218ppi-t ad, a macbook pro 16" 3456 x 2234 felbontással 254ppi de ezeknél a macos a fizikai felbontás helyett HiDPI scaling-et használ, ami nagyobbik studio display-nél ez 3008x1692 logikai felbontást 2x scaling-et jelent. -
Csandi
addikt
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
4K 27” OLED itt. Nem azért vettem, hogy a windowst nézegessem
játékba pedig a a magasabb PPI 27 1440p szintén OLED-ről váltva elég jó.De nekem már az 1440 is beszabehu volt fhd után, furcsállom, hogy azt írod nem akkora durranás.
Nem tudom számít-e de én kb. 40cm ről nézem.
-
HThomas
őstag
válasz
ggbuffon1897
üzenetére
Szöveg megjelenítés leginkább, illetve amelyik app támogatja normálisan, ott minden más is élesebb lesz. Hasonló lesz a kép, mint egy telefonon (nézz meg pl egy Galaxy S Ultrát vagy hasonló csúcstelót a monitorod mellett). Természetesen ez nézési távolság függvénye is, ha egy kis monitort nézel messziről, akkor nincs sok értelme. És játékhoz sem feltétlenül, de ott meg legtöbbször működik a felskálázás, ha probléma a nagy pixelszám mellett a teljesítmény.
200 PPI környékén pl még közelebb hajolva se nagyon látsz már pixelt, és 200%-os scalinggel kényelmesen tud működni a rendszer. Persze ez azt is jelenti, hogy egy 40" vagy afölötti monitoron már legalább 8K horizontális pixel kéne.
-
Yodafon
őstag
masfel meterrol kene neznem a 32 inches monitort hogy a 4k elojojjon? Hol elnek ezek?
-
ggbuffon1897
őstag
27en en nem nagyon latom ertelmet a 4knak, vagy mi abba a jo h 150-200%on scale-n menjen a windows? De lehet en vagyok hulye hozza (sot biztos)
Amellett h felesleges eroforraszabalo, nalam a 34 uwfhd az amibe mar bele tudnek kotni ha akarnek, de siman megtudom szokni azt is.
En anno az 1440p-tol is nagyobb durranast vartam 27en a fhdhoz kepest.
A felbontashajszolas helyett akkor mar inkabb mennek ra egy 27 1440p oledre. Utobbi sztem tobbet ad az egeszhez.
-
prolad
addikt
Egy 8k 55 inch OLED még érdekes is lehetne, bár hajtani már tényleg sok. 4k valahol 42 hüvelyk környékén kifullad (olyan 40-50 centiről). Bár az kérdés, hogy 55-ön a 8k 100% scalingen mekkorák a betűk és ikonok, 42 inch 4k-n még pont jó.
-
a nagyobb felbontás nem automatikusan jobb – a nézési távolság, a képernyő mérete és a látásunk valós képességei határozzák meg az érdemi javulást.
Szóval ha a nappalidban a kanapé inkább teljesen hátra van tolva – ne kínozd magad 8K-val: a szem már rég áthelyezte a fókuszt a kávéscsészére.
-
Feri1984
tag
Nyílván ez személy függő,hogy ki mit lát,milyen távolságból nézi.
Nekem lg c2 van 42"-es méretben.
90cm-re van a buksimtól.windows-t 250% méretezéssel használom.Nem látok pixeleket.
Játékok élesek,ott sem látok pixelt.
Viszont a dsr-t kipróbálva (még ha kamu felbontás is) játékokban észrevehető a különbség,főleg openworld esetén ha van nagy látótávolság.A távolban lévő objektumok,tárgyak részletesebbek,élesebb vonalakkal.
Tehát szerintem/nekem a sweetpoint a 27"-1440p,32"-2160p.
42"-on a 4K kellemes már mint 90cm-re.De elbírná a 6K-t ami ~160ppi.Lehet 8K is mehet rá.
Sajna nem volt még szerencsém nagyobb ppi-s kijelzőhöz.
Kipróbálnám a 27"-4K-t.
Valakinek kölcsönbe egy?Eskü vissza adom.
-
Taranti
senior tag
Azért én megkérdezném óvatosan, ha 27"-es monitoron végezték a kísérleteket, miért 20" meg 30" stb. szerepel a táblázatban, amikor ilyen méretekben egyik boltban sem láttam még monitort. (TV-m régóta nincs, 40"+ méretekhez nem tudok hozzászólni.)
-
direwolf
őstag
Most akkor újra megmérték amit már vagy 50 éve tudunk, hogy az ember átlagos éleslátása egy szögperc?

Tapsvihar. Remélem jó sok kreditet elégettek erre is... -
Ixion77
addikt
27" QHD -> 27" 4K váltás egyértelműen látható.
Sőt, a 32" 4K -> 27" 4K váltás is észrevehető. Anno ezért küldtem vissza a 32"-est, és vettem helyette a 27-est.
Viszont azzal nem értek egyet, hogy a cikkben levő táblázatnak megfelelően 8K-t kellene használni ehhez a felbontáshoz. Ha odateszem a monitorhoz (160 ppi) a telefonomat (490 ppi) és megjelenítem rajtuk ugyanazt ugyanakkora betűmérettel, pontosan ugyanolyan élesnek látszik mindkettő. -
HThomas
őstag
-
Ixion77
addikt
Talán velem van a gond, de én 4K 27" monitoron 0.7 méterről nem látom a pixeleket.
Persze kérdés, hogy mit értünk "látszik" alatt. Ha fekete háttéren egyetlen fehér pixel világít, azt simán látom. De hogy milyen pixelekből állnak a betűk amiket most gépelek, azt bőven nem.
-
durva teszt lehetett 40cm-rol nezetni 80"-os tv-t

-
HThomas
őstag
Hm, nekem ebből az jön le, hogy miközben a TV-knél a 4K teljesen értelmes választás nagyobb méreteknél egy átlagos szobába, addig monitoroknál durva lemaradásban vagyunk... 40" környékén simán 8K vagy afölött kéne már tartani, ehhez képest 5K-t is úgy kell vadászni...
Új hozzászólás Aktív témák
- -ÚJ,2 ÉV GAR- DDR5 GAMER PC: RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RX 6600/6700XT +16-64GB DDR5! SZÁMLA!
- Predator GM7000 4 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6700 MBs - Eladó!
- Xiaomi Poco M7 Pro 256,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Xiaomi Poci F4 Gt 128GB,Átlagos,Adatkabel, 12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A34 5G 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Microsoft Surface Laptop 3 13.5" i5-1035G7 8GB 256GB 1 év garancia
- HP EliteBook 850 G7 15.6 inch (256GB SSD, i7-10610U, 8GB DDR4) Akció!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad E15 Gen2 AMD - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest