Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Windows 11: miért nem vált mindenki?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen TV-t vegyek?
- Szomjan halunk, míg az AI dolgozik
- Milyen egeret válasszak?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen videókártyát?
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
-
PROHARDVER!
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Én a kezdő Arch user szemszögéből írtam, aki felteszi első alkalommal az Archot, és hirtelen arcra esik, hogy alapból nem tud sudo-zni, mikor meg Ubuntu, Mint, Debian, Fedora, stb. rendszereken meg install után alapból megy.
Pont azért írom, hogy alapból sehol nem lenne ez engedélyezve, bekapcsolva, csak a felhasználóbarát disztrókon a disztrókészítők alapból engedélyezik, csak ezt a laikus user nem látja, mert az automata installer végzi el ezt a lépést is, így a felhasználónak az jöhet le, hogy ez a sudo egy alap dolog Linuxon, ami minden disztrón működik. Hát nem.
A nincs engedélyezve kifejezést meg nem úgy kell érteni, hogy tiltva van, hanem alapból csak nincs bekapcsolva. Még a sudo csomag sincs fent alapból, ha jól emlékszem, még azt is fel kell hozzá tenni, usercsoportot, /etc/sudoers-t állítani. És ez nem véletlen, mert biztonsági szakmai szemmel a sudo-t biztonsági kockázatnak tartják, és helyette vagy az su-t, vagy a root konzolt ajánlják, vagy grafikus felületen a pkexec meg admin:// módszerrel kell kiváltani. Ennek ellenére sokan mai napig ragaszkodnak hozzá, pl. én is, lehet rosszul teszem, pusztán megszokásból, az első, hogy minden Arch, Artix, Void, Gentoo, stb. installkor kézzel engedélyezem, mert már csukott szemmel tudom, hogy magától nem fog menni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Drasztikus változást mutat a Sony mobilja az első képeken
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Autós topik
- Milyen routert?
- Futás, futópályák
- Heroes of Might & Magic: Olden Era
- PlayStation 5
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Egyre több tényező hajtja felfelé az árakat, és hol van még a vége?
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Xbox / Microsoft Store feltöltőkártya kód (digitális, HU) több címlet, több db, azonnal, olcsón
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem.
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- AKCIÓ! ASUS B660M i5 12400F 32GB DDR4 500GB SSD RTX 5060Ti 16GB Lian LI LANCOOL 207 Inwin 650W
- 27% - LG UltraFine 27UP650K-W IPS Monitor! 3840x2160 60 Hz
- HÚSVÉTI AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Dell Precision 7760 i7-11850H 64 GB RAM NVIDIA RTX A4000 FHD IPS Garancia
- LG 32MR50C-B VA Monitor! 1920x1080 / 100Hz / 5ms / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest