Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen videókártyát?
- Szinte visszhangzik a beltere a SilverStone fekvő házának
- Videós, mozgóképes topik
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Példátlan a 2 nm-es TSMC node iránti kereslet
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Akciókamerák
-
PROHARDVER!
Ez a Zen4 (Ryzen 7xx0 / 8xx0) topic!
A Zen5 (Ryzen 9xx0) topic [erre található] !
Új hozzászólás Aktív témák
-
zebra_hun
veterán
válasz
ScomComputer #447 üzenetére
Szép volt .)
Petimbo:
Egyszerű, mert 144Hz a monitorom, tehát eldobatom a 144 fps felettit.
Van olyan játék amibe nincs 144 fps, pl Forza 5, ott a vga miatt nincs meg, nem a cpu miatt.
144Hz monitoron meg értelmetlen nem limitàlni, felesleges pl Forza 4-ben a 220-240 fps ultrán. -
R3laX
addikt
válasz
ScomComputer #447 üzenetére
-
ScomComputer
veterán
Én azt bírom mikor sírnak mint a rántotthúson nevelkedő faroktörpe, az árak miatt,oszt nekem van képem mikor az 5800X kezdett...olcsó volt mi...
-
R3laX
addikt
Az oké, de én a Zen4 + AMD VGA + SAM-re lennék igazán kíváncsi. Most, hogy jobban keresgéltem, amúgy találtam Kitguru-s tesztet [link] , de Ők sem említik a SAM-et, meg náluk is érdekesek a memória mérések. Mindegy, majd csinálnak olyat is. Egyelőre úgyis ráérős ez a Zen4, kell mellé még az RDNA3 is
, meg a normál árú B-s alaplap.
-
válasz
KillerKollar #299 üzenetére
720p
-
zebra_hun
veterán
Én off-on toltam a Rebar-t, de a cpu pontokba nem oszt szoroz, csak a gpu-ban.
Jó, hogy amiket játszom, mind amd játék, és nvidiám van
Gsync csapda..., jó ez így is.
144 feletti fps-eket úgyis eldobatom.
Esetemben rendkívül drága lenne az előrelépés, gondolom sokan vannak így.
Új cpu/ram/lap nem hozna semmit. Jelenleg 1440/144Hz.
Ha vennék egy 4k/144Hz-et, akkor kellene új gpu is, már ez is cefet drága mulatság.
Ha meg 240Hz, vagy 360Hz-re mennék, ott meg kellene mindent cserélnem, tehát új cpu, lap, ram, és gpu, ráadásul monitor is.
Itt jelenleg megállok, amiket felsoroltam egy vagyon, bármely verziót is nézem.
Az 5800x is ugyanez, nem sok értelme van önmagában félgépet cserélni. Mai címben meg szerintem sem a Raptor, sem a Zen4 nem fog tudni kiköhögni 240-360 fps-t, nemhogy min-be, de avg-ben sem. Sokaknál nem a cpu a gyenge láncszem.
Persze nem ismerem mások helyzetét, csak feltételezem.
Aki meg 4k 60Hz-et célzott meg, nekik aztán bőven megfelel bármely cpu, 60 avg fps-re minden képes az elmúlt 5-8 évből. -
R3laX
addikt
válasz
zebra_hun #434 üzenetére
Köszi, nálam is ON a SAM, bár asszem az Allcore OC pont jobb eredményeket hoz Forza-ban. Nálam PBO2/CO van belőve. Igen itt a következő gen-es kártyák lesznek még érdekesek, azokkal is mit alakítanak majd az új procik
. Forza-ban az AMD-k erősek
, Forza 5 RX 6950XT: [link]
Igen, vannak már brutál monitorok
[link]
-
palfitom
félisten
válasz
AsakuraDave #415 üzenetére
Tévedésben vagy. Próbáld meg értelmezni a többiek által leírtakat, azzal jársz a legjobban!
-
zebra_hun
veterán
271/237 fps, nagyon tetszetős. Ezért is írtam, hogy a PH mérés nagyon dúrván téves.
Pl Tomb Raider-ben is amd brutális. A világrekordot x3d tartja 400+fps-sel. (1080 lowest)
Visszatérve a Forza, vagy bármely tesztre, a vga és monitorom miatt nem lennék előrébb. 144/165Hz monitor, 144 fps-t meg tud ez is stabilan. Erősebb proci akkor kell, ha lenne a mostani 1440 helyett 2160px monitorom, ami 240Hz. Olyan nem lesz mostanába :)
Jelenlegi 1440/144Hz-re bőven elég a Comet Lake, túl sok is.
Szépet hoz az 5800x -
R3laX
addikt
Tényleg mi van a SAM-mel? Milyen hatékony az új prociknál RDNA2-vel? Engem zavar azért, hogy mondjuk egy RTX 3080-at rak a Techpowerup is a Zen4-ek mellé, sőt, szinte mindenki Nvidia-t pakol az AMD konfigba?!
Láttatok már RX 6950XT-s teszteket?
-
zebra_hun
veterán
válasz
AsakuraDave #415 üzenetére
Tessék, 4k mérések:
Egy szinten vannak a többi procival.
Nem kicsit jobbat hoztam, mint a PH mérések egy régebbi CML-kel. 2 benchmark meg is van, ugyanúgy állítottam be, ahogyan leírták.
TR 1080 High, no aa: [kép] [kép]
FH4 High: [kép]
Szóval vagy nem stimmel a procival vmi, vagy pontatlan a mérés. A mérési képeket adatokkal illene mellékelni.
PH mérés TR: [link]
FH4: [link]
Az én méréseimen ott vannak a min fps-ek, kieső képkockák.
Leméred a mostani cuccod, ha a grafikonnál rosszabbat mérsz, érdemes cserélned. TR-ben a CPU Game-et kell nézni, az számít, Forzában meg a CPU Rendert. -
VirsLee
őstag
válasz
fatpingvin #405 üzenetére
Miért költene bárki (amd) erre pénzt? Semmi értelme nincs. 4-5 generációnyi processzor elérhető, beleértve csúcsteljesítményű gamer procit AM4-en. Aki abból nem tud választani, az nézegetheti az intel 2 generációnyi kínálatát. Gyakorlatilag a magokat leszámítva full újratervezés lenne.
-
PuMbA
titán
Egyetértek. Nagyon kevés olyan játékmotor van, ami rendesen ki tud használni egy CPU-t. Az egyik az új Doom az 1000fps-ével, illetve az általam említett esport játékok, amik 500+ fps-t is el tudnak érni egy jó procin, de a játékok többsége baromi rosszul skálázódik és azért kell erős proci, mert szoftver limit van. Jó példa a COD: MW2 béta, ami az előző gen konzolokon megy 60fps-sel azon a gyenge CPU-n, aztán egy 10x erősebb 5800X-en meg csak 200fps-sel....nem jön ki a matek.
-
Alpi.
addikt
Azért az a 300 fpses régió még egy másik oldalról is érdekes lesz. Nem vagyok biztos benne, hogy a játék engine-ek olyan simán meg tudják lépni még ha a hardver oldal adott is lesz / lenne. Legalábbis sztem' lesz amelyik beakad valamibe az odáig vezető úton. Ha tippelni kéne, pont a legnépszerűbb kompetitív fps-ek közt lesz. Ott van 1-2 hagyományosan erős, jól működő engine-el érkező név.
Bár a nagy számok törvénye alapján egyre nagyobb az esély, hogy a következő kifejezetten jól fog sikerülni.
Az új Doom-al pl. a pár éve ln2-vel elért 1000 Fps után, most megcsinálták az 1000-et egy 5800X3D-vel is.Nem Xoc-s körülmények közt. Szóval ehhez nem is kell annyira a jövő hardverparkja, elég ha képes a hardvereket használni az adott progi.
-
PuMbA
titán
Ja, nem ezen a játékmódon / mapon láttam a 140fps-t
Ez teljesen jó. 5800X-en sima 200+ fps. Akkor egy 5800X3D bőven elég a 240fps-hez itt.
Tudom, de azért látszik, hogy nem egy hatékony CPU kihasználásról van szó, mikor 40%-on pörög egy 8 magos CPU-n. 3-4 magot használhat ki rendesen, bár ez nem meglepetés, mikor az előző generációs konzolon is 60fps-sel fut egy Core i7-7700K teljesítmény szintű harmatgyenge CPU-n. Van egy tippem rá, hogy erre írták, azért teljesít ilyen pocsékul ezeken a modern CPU-kon.
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
venom8888 #421 üzenetére
5-10 fps önmagában semmit nem mond. 30 vs 35-40 vagy 200 vs 205-210? A kontextus is számít ám
Másrészt elég sok játékban szignifikáns különbség van az 5800X3D javára, míg a legrosszabb esetben 5-10%-kal lassabb, mint az 5900X. Nálunk (UK) egy árban van a két processzor, de az 5900X általában drágább. Ha játékra kéne elsősorban, gondolkodás nélkül az 5800X3D-t választanám.
-
R3laX
addikt
Azért mert egy procit nem látsz 100%-on pörögni, még nem biztos, hogy nem limitál. Épp ezért fejlődik az IPC, most így szárazan leírva
. Nekem amúgy több FPS rémlett most az utolsó COD bétában, bár nem fogott meg. Max grafikán 1080P-ben.
+Megy az feljebb, így hirtelen ezt találtam: [link]
-
venom8888
őstag
Tesztekben 5-10 fps el tud tobbet a 5800x3d az 5900x el szemben. Azert nem eri meg kifizetni a felárat.
-
venom8888
őstag
válasz
Szeszkazán #399 üzenetére
Neztem jatek teszteket YT on,de nem valami eget rengeto a kulonbseg, ugyanakkor árban igen csak nagyobb. Jah es bekem 1440p re kell.
-
PuMbA
titán
Az új COD (MW2 béta) úgy látom elég érdekes állapotban van, mert egy 5950X-szel csak 140fps úgy, hogy a GPU 88%-os kihasználtságon van. Itt nem CPU, hanem játékmotor limit van. A BF2024-ről nem tudok semmit, csak azt, hogy a mostani BF-ek között a legnépszerűtlenebb lett.
-
zebra_hun
veterán
válasz
Alvin_ti4200 #412 üzenetére
Ezt szépen megfogalmaztad, le a kalappal
Asakuradave:
Szintetikus tesztből ugyan meg nem mondod a játékteljesítményt.
Pl. Cinebench megmutatja az erejét, de a fürgeségét nem.Hozok egy példát, de az off.
X3D, egy rakás sz@r Cb-ben, de játékban a világ egyik legjobb procija.
1080 vagy 720 lowest-en mérjük, hogy 0% gpu használat legyen, különben a gpu-t méred.
Tomb Raider a legelterjedtebb, legjobb benchmark, ott mutasd meg, hogy mit tud a mostani procid.
Vehetsz te 19999k-t, pontosan ugyanannyi fps-ed lesz 8k-ban azonos gpu mellett, mintha egy 9900k-val mérnéd.
A 0.1-od is, ha jól belőtted. Jelenlegi gpu-val, tehát max egy rtx3090ti mellett.
Ugyanis egy hulladék 8k-ra az a gpu (amúgy nem) kimaxolt grafikával. -
WaterWawe
őstag
válasz
ScomComputer #411 üzenetére
Nem vagyok oda a márkáért, de az az m-atx lap tetszik, ha jó áron lesz, lehet megenyhülök.
-
-
AsakuraDave
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #412 üzenetére
Pontosan, tök felesleges a tiznyócvanpé teszt is.. Ott vannak a szintetikus benchek azzal lehet mérni a valós tudásukat.... DE akinek gaming alá kell továbbra is 2K/4K mérés alapján fog dönteni HA tudatos vásárló...
@PubMbA
3080Ti mellett elég sok játék fut 144+ fps-el még maxon is így nem fogom lejebb vinni főleg 144Hz-es monitorral... És pl ott a Forza 5 ami érezhetően tud laggolni a proci miatt1440p-be hozott +50fps-t minimumnak az elég sok, 4K-ba lehet vajsima de nem tudjuk meg mert senki se tesztel.
-
R3laX
addikt
válasz
AsakuraDave #409 üzenetére
Miért senki sem? Akkor aki ilyennel tolja, multizik [link] ? Ezt mindig valahogy mindenki elfelejti. Pont náluk számít sokat a proci. A határ a csillagos ég
... Tesóm is lazán kiszúrja, hogy a 1440P 144Hz monitorán kevésbé folyamatosabb a kép, mint nálam 240Hz-en. A 360Hz még real-ebb érzetet ad. Kell oda a CPU, VGA, minden
.
Én is 240Hz 1080P-n vagyok és beleférne egy 6900XT is az RX 6800 helyett, mert gyenge
. 4K-n meg mehet tévéről is a game, TPS-ek, autós játékok gamepad-dal, kormánnyal.
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
Még egyszer leírom, mert látom, hogy abszolút nem megy át az üzenet
Ezek a tesztek nem azt akarják megmutatni, mire számthat az ember a jelenlegi valós felhasználás mellett (tehát 1440p/4K játék felső- vagy csúcskategóriás videokártyával maximális részletesség mellett). Azért nem, mert ezek a szcenáriók semmit vagy nagyon keveset árulnak el a legújabb és leggyorsabb processzorok közötti valós különbségekről, hiszen a videokártya eleve nem tud elég gyorsan munkát adni nekik, hogy 100%-os kihasználtságon pörögjenek.
Éppen ezért keresnek egy olyan helyzetet, amikor a videokártya sokkal több munkát tud adni a processzornak, mint amennyit az el tud végezni (tehát a szűk keresztmetszet immáron nem a GPU, hanem a CPU lesz). Ezzel egyrészt meg tudják mutatni a valódi különbséget a processzorok teljesítménye között, de ami még fontosabb, prognózisként szolgálnak a jövőre vonatkozóan. Ergo megmutatják, hogyha lesz egy, a mostani csúcskártyánál is lényegesen gyorsabb GPU, ami már 1440p-ben is bőven több munkát fog adni ezeknek a CPU-knak, mint a jelenlegi csúcs GPU, akkor melyik mennyire fogja visszafogni.
Elég megnézned a friss 1440p-s eredményeket és azt, hogy mekkora különbség van mondjuk egy Ryzen 5 3600 és egy 5600X között. Ha két évvel ezelőtt, amikor az 5600X megjelent mindenki "valós körülményeket bemutatva" tesztelt volna, tehát csúcs videokártyával mutogattak volna 4K-s eredményeket, akkor azt a téves következtetést vonhatták volna le az emberek, hogy a Zen 2 és a Zen 3 nagyon hasonló teljesítményre képes és semmi értelme az újat választani a régi helyett, holott csak simán a GPU nem tudott ilyen terhelés mellett elég munkát adni a CPU-knak. Éppen ezért teszteltek 1440p-ben, ahol már tudott vagy még inkább 1080p-ban. Ugyanez történik most is, csak a szereplők mások, mert ugrottunk az időben egy generációt.
-
ScomComputer
veterán
Gagyibájt B650-k: [link]
-
PuMbA
titán
válasz
Szerintem azt is nehéz megkülönböztetni, hogy 200 fps-ről 138 fps-re vagy 156 fps-re esik be. Ugyanúgy érezni fogod az akadást. Amúgy erre egy megoldás az fps cap, amit a minimum fps-re állítasz be, mondjuk 138 fps-re és akkor sose lesz beesésed
-
AsakuraDave
őstag
Egy szóval se mondtam, hogy látni lehet csak, hogy érzed hogy nincs akadás mert a 200fps-ed beeseik hirtelen 100-ra pl...
@Alvin_ti4200
Teljesen felesleges az 1080p-s mérés mert senki se ezen fogja használni, akit érdekel a proci azt min 2K felbontáson van, így mondjuk az AMD/Intel is profitálna több 2K/4K teszten mert aki megteheti az a + pár% stabilabb magas átlag FPS számért biza lefogja váltani a jelenlegi prociját... Most is 30-50fps difi van min %-ban 2K-n így már csak min. azt érdemes lenne letesztelni, főleg köztudottan CPU limites játékokban... Nekem ezek a tesztek semmit mondóak mert nem az én 2K és 4K felhasználásomra készültek, pontosabban senkinek a felhasználását nem tükrözi gaming terén...
Ha lenne 2K/4K teszt jóval több megtekintés és reklám lenne a procinak, nekik meg 2x annyi idő egy benchmark amit nem 1x hanem 3x kell lefuttatni... És azért a legtöbb ingame benchmark max 1-3percAmúgy még 5000-es széria idején nem az volt hogy Zen4 is AM4-es lesz? Nem mintha váltanék 5800-ról max a 3D amivel azért jobb avg fps-ek érhetőek el IGEN 2K-ban is
-
PuMbA
titán
válasz
AsakuraDave #403 üzenetére
Aki meg tudja különböztetni a 138 és a 156 fps-t szemre, annak nagyon jó szeme van
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
AsakuraDave #403 üzenetére
Pedig szerintem tényleg nem érted
Azért csökkentik a felbontást és sokszor még a részletességet is, hogy minél jobban eltávolodjanak a magas GPU és alacsony-közepes CPU terheltségtől, ami magasabb felbontásban és/vagy részletességnél van. 4K-ban nem nagyon fogsz látni érdemi változást az előző és a mostani generáció között, ha eleve a GPU a szűk keresztmetszet. Az 1080p tesztek célja nem az, hogy reprezentáljon egy valós use-caset (csúcs videokártyával alacsony felbontáson játszani), hanem hogy kikényszerítse a 100%-os CPU terhelést, így érdemben látni lehet, hogy amennyiben a GPU bírna többet is, melyik processzor hogyan teljesít (és hogyan fog mondjuk teljesíteni egy következő vagy azutáni generációs csúcs VGA-nál, ahol simán lehet, hogy már 1440p-ben is CPU limitbe futnak ezek a procik).
-
fatpingvin
addikt
amúgy visszaélesztve egy korábbi spekulációt, én azért reménykedem hogy egy későbbi időpillanatban, amikor már elrajtolt az AM5, mégiscsak lesz egy AM4-re tokozott, ahhoz illeszkedő IO lapkával ellátott de Zen4-es CCD-ket használó design. az 5800X3D is ilyen hasonló retrográd fejlesztés volt.
-
zebra_hun
veterán
válasz
AsakuraDave #401 üzenetére
Nem érted ;)
Oda egy mostani proci is jó, mivel nem szükséges 200+fps.
A gpu nem tud megjeleníteni 100 fps-t sem, ezért mérnek 1080 low-on. -
AsakuraDave
őstag
Van olyan teszt videó/oldal ahol 1440p és 4K gaming is szerepel? Ki a f4szom fog 1080p -re 200k+ procit venni?! Én meg 2k/4k felbontáson látni akarnám, hogy pl a min % mennyivel jobbak stb... Se HUB, se GamerNexus-on nincs jó teszt...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A32 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB RAM / 1 TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest