Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- SSD kibeszélő
- Milyen egeret válasszak?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave64
aktív tag
válasz subaruwrc #12112 üzenetére
Látom az AIDA eredményeden, hogy CL14-en vagy, annak a pontosságában megbízok. Van még mit faragni a másodlagos timinig-oknál, a késletétesed jobb lesz az tuti. Amúgy az AIDA latency elég érzékeny a cpu frekvenciára is, allcore+pbo vs pbo only, hozhat akár 3-4 ns-ot simán.
Az soc-vel próbálkozhatnál 1.1-en, az én lapom nem is engedi magasabbra tenni. 1125mv meg nem lenne gond testnek, de afölé már nem nagyon mennék. -
Dave64
aktív tag
válasz subaruwrc #12108 üzenetére
Ha 1.1V-os Soc-vel nem akar magasabban menni, én nem nyomnám akkor jobban mindennapi használatra. A maxon lődd be lehető legjobb időzítéseket. Elvileg jó magas MLCK-val, ill. az elérhető legmagasabb FLCK-val be lehet hozni bizonyos lemaradásokat, de meg nem volt idom tesztelni, amúgy sem hiszem, hogy a ramom jól muzsikálna 4000+on, de majd lecsekkolom mert izgat a dolog.
Amúgy milyen érteken van a tRFC-d? -
Dave64
aktív tag
válasz -FreaK- #11808 üzenetére
Ha még aktuális lenne, a BIOS-ban bármelyik beállításon állva, ha megnyomod az "Insert" gombot, odarak egy csillagot és a kedvencek fülön elérhető lesz, igy össze lehet hozni egy jó setupot. De vigyázz, jól gondold át hogy mit szeretnél, mert a hozzáadás után a sorrenden nem lehet változtatni, csak törölni és újrarendezni. Amúgy jó
Amúgy látom neked is meggyűlt a bajod az alaplappal. Nekem is F11-es BIOS van, sajna elég bugos, mentett stabil profillal nem bootol ha túl sok érteken változtattál, főleg memóriára értem. Ha sokat resetel a BIOS tweak-elés közben, szvsz a legjobb ha van egy profil mentve, a feszültségekkel, alapbeállításokkal stb, memória nélkül ill. olyan értéken ahonnan meg vissza bootolja a profilt. lol (Ezért mindig ments új profilt amíg van slotod)
(#11875) Ha nem működik jól a kalkulátor, kezd el fapadosan.
A ProcODT ha jól tudom jobb nagyobb értéken magasabb órajelnél, szóval az a 30as tartomány elég alacsony neked. Hagyhatnád autón is ha nem szükséges és stabil vagy nélküle. Nálam 60-on van 3733Mhz-en, de elvileg 68 mar komoly instabilitást okozhat ha nem bírja a lapod. Ehez még tesztelnem kell.Ha XMP-n (profil 1) stabil a géped, azon kiderítheted hogy stabil e az FCLK beállításod. Ha a rammal meg a fabic-al is kísérletezel, úgy nehezebb lesz stabil beállításra találni.
SoC-t 1.1-nél nem állítanám magasabbra, a ramot pedig 1.45-re, max 1.47-re. Én nem raknám 1.5-re, bár elvileg ok ha kordában tudod tartani a hőmérsékletet. B die teljesen instabillá válik 48-52 fok korul!? Ha ez megvan ments egy BIOS profile-t.Ha megvan a stabil FCLK-d, kapcsold ki az XMP profilt es állítsd be a ramod szorzóját hogy 1:1-ben legyenek. A gear down mode legyen bekapcsolva, később (jóval)ha stabil vagy megpróbálhatod kikapcsolni, ha nem túl szoros az időzítésed. Az időzítések mind legyenek autón vagy ha úgy nem bootol, (profil újratölt ) és ezúttal az auto időzítések helyett állíts be 20-20-20-20-40-et, csak hogy induljon. Ha betolt es megvan a frekvencia, ments egy másik profilt.
Az elsődlegesek kivételével én először minden más időzítést mellőznék. A memória training elég jól működik, csak nem jo a késleltetésnek.
CAS-tol tRP-ig, menj lefele 20-tol, ha megvan a legjobb érték ami jol működik, állítsd be tRAS-t 40-rol annak az érteknek a duplájára, vagy onnan 1esével fel amíg stabil nem lesz.
Ha ez segit, irok majd hogy faragj a többiből. Sok sikert!Gigabyte x570-es lapok érzékenyek ha túl sokat változtatsz a timing-on, meg akkor is ha stabil beállításról van szó. Nálam a megoldás az újraindítgatás volt. Ha 0-rol indulok "reset" miatt, 4 lépcsőben állítom be a timing-ot. 1. "CAS"-tól "tRAS"-ig, 2. tRC - tRFC-ig, 3. RFC-t külön, majd a többit.
-
Dave64
aktív tag
Üdv mindenkinek! Én is klubtag lettem egy 3700x-el. Már ideje volt leváltani a több mint 7 éves FX 8320-asom.
3800x-et szerettem volna, de így ünnepek alatt csak 20 ezerrel többért találtam, így ez lett belőle. Az enyém is nagyon melegen fut, holott ezért intéztem egy h115i-t.
Nem nagyon boostol(4050 körül), főleg proci igényesebb alkalmazásoknál, így manual oc mellett döntöttem. 4.2Ghz-ig 1.2 vége - 1.3x-es feszültséggel el tudok jutni, de afölött már 1.4x kell min.
A maxot amit 24/7-re még megfelelőnek tartanék azt (CCX0 4.3Ghz CCX1 4.325) 1.42V-al értem el. A skálázás meg igy is mukodik, ill. a feszültséget is rugalmasan tartja nehéz terhelésig, mintha normalis boost lenne csak tartja fluktuáció nélkül amikor kell a "max". Már két napja jól muzsikál fagyás nélkül. Cinebench értékeim elég jól megugrottak, bár így már fölmászik R15-ben 84-ig, R20-ban ill. 3DMark-ban pedig akár 85-91-ig is, bár afölé már nem mászik, akkor se ha 10x futtatom egymás után. Az AMD tech support tolja nagyon, hogy 95 alatt nem gond, mert magasabbra vannak hitelesítve, de ez azért meredek.
Játékokban, ill. amire én használom a gépet nem nagyon megy 65 fölé, így nekem ok, de ha többet multicore-oznék, tuti inkább 4.2-n futnék max 65-70 C körül alacsony feszültséggel.32GB 4000Mhz-es ramot terveztem, láttam, hogy jobb lenne 2 stick 4 helyett ill. CL14-16, de mondanom sem kell nem olcsóak, ill. sok elérhető sem volt rendeléskor. Találtam elég jó áron egy 4*8GB 3600Mhz CL18-as kit-et.
XMP profie-al (36x cl18) simán elidult, de sajna akárhogy próbáltam nem tudtam bootolni magasabb órajellel, se auto timing-al se viccesen magas számokkal, vagy feszültséggel, 2133Mhz-en újraindult. Gondoltam egye fene kiveszek 2 modult, hogy lássam mi van, de gondoltam ok, amúgy is kell az összes ram, remélhetőleg nem kell áthámoznom magam az összes permutáción, szagot kaptam. Elkezdtem cserélgetni a modulok sorrendjét es mákomra, harmadikra elindult magasabb órajelen. Amióta kicseréltem a ramot a Dimm A1 és a B1 között, simán indul magasabb órajeleken. lol
Lehet, hogy a memória training miatt egy bizonyos dimm-be a legerősebb modul kell, hogy harapjon a training, vagy csak a gigabyte toppon van ramokkal megint!?Sajna nem tudok 1900-as FCLK-t kihozni a procibol, de van remény a 4 modulosoknak, 3733-on sikerült belőnöm a ramot CL16-on, 1.45V-on samsung b die-al. Nem tudom mennyi jönne össze 2 dimmel, de elégedett vagyok ezzel, talan menne CL15-ben is, de sajna nem tud megegyezni a memoria vezerlővel a prociban, igy biosban 15-öt mutat de Ryzen Masterben csak 16-ot. Majd próbálok még játszani a feszültségekkel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Spórolós topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- DIGI Mobil
- Mikrotik routerek
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
- ÚJ, 3év Gar! AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest