Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• scream

veterán

válasz MPowerPH #28333 üzenetére

"Azok az emberek, akikrol beszelsz, nem forumoznak"

Ez nem igaz, mert én is itt vagyok, régebben érdekelt volna sok időt eltölteni mindenféle tuninggal, de mára se kedvem, se időm (sokkal többminden hasznos dologgal lehet tölteni az ember idejét) ilyesmivel foglalkozni. Azt szeretném, hogy amit megveszek, azt berakom, működik, tudom használni (alapbeállítások mellett, nem kell keresgélni, hogy hogyan mit és mire kell állítani) és örülök. És szerintem ezzel nem csak én vagy csak 1-2 ember a fórumon van így.

Én azért jöttem ide, mert beraktam, és AMD laikusként (előtte sose volt) meglepődve tapasztaltam, hogy igen nagy fesz mellett (1.3V körül, PBO és mostmár tudom, hogy nem gond) boostolt 4.2-ig és idle 65 fok volt - és ez számomra nem ütötte meg a "berakom és működik" szintet, így emiatt kénytelen voltam időt és energiát szakítani rá.

Most 4.3GHz AllCore-nál járok, így idle 45 fok 1.2V mellett. Nem örülök, de ezzel ki tudok békülni.

Közben volt egy alaplap + RAM cserém (B450 Aorus M + 3200MHz 32GB Aegis-ről B550M Mortar + 3600MHz Trident Z Neo-ra), hogy esetlegesen ezzel jobb eredményeket tudok elérni - ami igazából igaz is, mert az Aorus M-ben jóformán semmit nem lehetett állítani - de a RAM-mal nem fogok szüttyögni - nézzem ki, hogy milyen die, utána DRAM calculator - megérteni hogy működik, mit befolyásolnak az adott timing értékek és aztán az alapján nekiindulni a try-fail-nek. Nem igazán vonz, mégis itt vagyok - bár leginkább még mindig a magabiztosságom hiánya és a - számomra - magasabb hőfok miatt.

Amúgy tetszik ez a 3600, bár nem gondoltam, hogy ennyi mindenre kell majd figyelni, meg ennyit kell bűvészkedni hozzá, hogy ne süssön (oké, az a hő már a bordára már csak kis részben jut át). Emiatt azért nagyot csalódtam - persze lehet, ha Intel is már 7nm-en lenne és arról jönnék, ezt normálisnak élném meg.

Most, hogy jön majd a Zen3, lehet megnézek egy 5600X-et (geekbench-en néztem, kb 3700X szintjét hozza), hogy az milyen lesz ilyen szempontból (bár oda már lehet megint kéne vagy venni 4000MHz-es RAM-okat vagy a Z Neo-kkal próbálkozni (a fent leírt utat járva), de ha odakerül a sor, akkor lehet inkább a vétel mellett teszem le a voksom, mert több pénzkiesést jelent megtanulni és végigtesztelgetni, mintha csak simán megvenném a 4000-es kitet. Vagy megvárom a Zen3-at és apróról veszek egy 3700X-et - bár lényegi hőmérséklet javulásra ott sem igazán látok esélyt. Vagy marad ez a mostani. Másik táborból meg néztem, mit tudnék hasonló áron kihozni (B460, meg 10700F 3000-es RAM-okkal), de teljesítményben meg elmaradna.

Szóval nem is igazán tudom mihez lenne érdemes kezdenem.

[ Szerkesztve ]

• Timer

veterán

Azért ne sarkítsunk. Szerinted, itt mindenki azért olvas és ír, hogy az utolsó cseppet is kicsavarja a modulokból? Ez még mindig nem a RAM tuning topik. Itt is vagyunk szép számmal, akik pattintanak egy XMP-t, és ha csak nincs gondjuk, úgy használják. Csak nézd meg, mennyien írnak ide, és mennyien vannak közülük, akik DRAM calccal játszadoznak. Arányokat kell nézni, ne abból indulj ki, hogy Téged speciel érdekel az utolsó 5 százalék elővarázslása is a rendszerből, mégpedig bármi áron. A legtöbb idejárónak erre se ideje, se a technikai tudása nincs meg. Köztük például nekem se nagyon, pedig rendszeresen olvasom a topikot. Peace! :)

@Gyuri: "Hanem mikor randomjózsinak leirjuk azt, hogy vegyél xy 3200 ramot mert az megy 3600-on".

Maximálisan egyetértek.

[ Szerkesztve ]

• Mumee

őstag

"bemennek a legkozelebbi boltba, es megveszik a legolcsobbat, amire a legnagyobb freki van irva"

Ez már egy igen optimális eset. :DDD :DD :))

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák