Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- Egérpad topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Mini-ITX
- Milyen egeret válasszak?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
KROK640 #122012 üzenetére
Brutális, a felszínre érkező rövidhullámú REM- et is valszeg letitkolják. Tippre még gamma is lehet benne(0.04% kb, ez hosszabb napozás esetén ultragyors bőrrákot okozhat, és igen, még négerek esetén is).
De szimplán a rövid hullámokból szóródó kemény sugárzó infra az ellenfelem, a bőrömön mint amikor a tojás sül, feldudorodik, kipattogzik.
Egyszóval undorító a nyár, és egyre undorítóbb lesz, ahogy nő a klímafok, és hiába minden kísérlet, nem lehet megállítani a fokozódó CO2 terhelést...kérdés hogy mennyi időnk van a kipusztulásig. -
válasz
KROK640 #122006 üzenetére
A TH7-II is RD ramos, ugyhogy, abbol van 2GB.
Az ujsagokat viszont adom. Amig pl. az 576 kette nem valt, addig nem csak PC volt benne, hanem a konzolok is. Majd, mivel a Game Boy Color azutan jelent meg, hogy a kettevalas megtortent, nekem ez a szerkezet teljesen ki is maradt. Most viszont, igy utolag, tok jol eljatszogatom vele (pont tegnap erkezett meg az EZ-Flash Junior helyett, az Everdrive GB X7 flashkartyam hozza), de jobb lett volna, ha ezekkel talalkozok anno. Pl. a Game Boy Advance -rol is csak akkor ertesultem, amikor az ARM procis Palm PDA-kra volt belole emulator. a korabbi Motorola procis Palm PDA-ra, csak sima GameBoy emulator volt. (mondjuk, azzal, ott, akkor, szinten jol elszorakoztam).
A "csak kicsit" az elegge ovatos definicio
Egy Power PC G4-en bootolo rendzert, atmasolas utan, be tudtal bootolni egy Intel Core Duo procis Macen. Mivel mindegyik Macet at lehetett "rakni" Pendrive modba (ilyenkor radughattad egy masik gepre, es a masik gep egy gigantikus pendrivenak latta
), igy kabelen konnyu volt a koltozes, csak a megvaltozott particios tablaval es bootolassal kellett "bibelodni". Az Apple vilagaban a 32 bites PowerPC Mac OS-bol siman lett 32 bites Intel-es rendszer, majd 64 bites Inteles es vegul 64 bites ARM-os.
Nekem 97-98 korultol van digitalis fenykepezo, illetve valamikor 2002-2003 korul fenykepezos telefon is, azert talalok neha rengeteg regi-regi kepet. Bele kellene onteni ezeket is a Photosba, de lusta voltam rebdverakni oket, igy ebben csak kb 2003-2004-tol vannak meg keresheto/indexelt/adatbazisba szervezett formaban a kepek.
-
válasz
KROK640 #122007 üzenetére
Igen, valszeg ő elszegényedés nélkül vette az akadályt 2008 körül is.
Nekem sokadikán már csak Teszkós-parizerre tellett.
Hát azért kitartó voltam, osztályvezetői státusz után munkanélküli, aztán nagynehezen felvettek segédmunkásnak, majd sok évi bizonyítás után lettem minőségellenőr, melyből elviharzottam hirtelen nyuggerbe - mondtam már előtte is hogy 4 év megszerzett kedvezményem van, de vagy nem hitték el, vagy elhitték, de azt mondták hogy az urbanlegend, ha leadom a kérelmet, úgysem fogadják el....naszóval elfogadták, az ügyintéző is mondta, ez jár, egyértelmű a mai paragrafusok alapján. -
válasz
KROK640 #121985 üzenetére
Semmi kozuk nem volt az informatikahoz.
Kb. ezt a platformot talaltam egyedul kenyelmesen hasznalhatonak es jol mukodonek (elotte Linuxoztam, mert a Windowst nem szerettem, tul sok gond volt vele, tul sokszor kellett javitgatni, en meg mindig megjavitottam minthogy ujra kelljen telepiteni, mert az ujratelepites halalos. ***). 2006 elejetol (az elso Intel alapu iMac megjelensetol) vagyok fullosan Apple hasznalo, elotte, csak hebe-hoba, tobbedleges gep volt a Mac. Kezdetben csak asztali, majd asztali+mobil, vegul, mostanra mar csak mobilgep, de asztalnal kulso monitorral hasznalva, kvazi desktopkent (most is 1 kabel fut a gephez, az tolti, es azon jon le minden, majd megy ra minden eszkozre, tobbek kozott 2db monitorra is). Az utolso PC, amirol iMacre valtottam es veglegesen raleptem az Apple utra, az egy Abit TH7-II-RAID, 2 GB RAM tarsasagaban, egy ritka SL74Q Pentium 4 procival (3.0 GHz de 400 MHz FSB!) es egy Fx5900XT-vel (****). Mivel a szulok elkezdek megkapni az en levetett konfigjaimat, igy nekik is fennmaradt az utolso konfigjuk abban egy EPoX EP-3VSA2 volt es egy Pentium 3, talan 800 MHz, es 512 RAM plussz, ugye az irodai gepek elengedhetetlen videokartyaja a TNT2-M64 :D. Ezt a gepet rettento sokaig hasznaltak szerintem 2010-2012, valamikor jart benne 1 GB RAM is de ezek az 512-es PC133 stickek nincsenek mar meg. Mivel ez a gep csak szamlazasra es Skyepra meg Word/Excel doksik irasara volt hasznalva, igy a cseret is az okozta, hogy a Skypebol jott olyan update, ami megkovetelte az SSE2-t... Igy a gepnek mennie kellett, ekkor kaptak meg az en 2006-os iMacemet, majd jottek a kesobbi iMacjaim. Amikor pedig nem volt mar tobb "levetett" iMac, mert notebookra valtottam, akkor oda is kerult egy uj, ARM-os iMac.***: A jelenlegi ARM processzoros Macemen olyan rendszer van, ami soha nem lett ujratelepitve, mindig csak atmasolva a regi geprol, es mindig csak frissitve. Eredetileg PowerPC-n telepedett, majd latott 32 bites Intel CPU-t, vegul 64 bites Intel CPU-kat, majd most 64 bites ARM processzort. A valtasok kulcsa az volt, hogy ugy vannak/voltak gepeim, hogy az egyik gepnel az indulo rendszer, az mindig egy olyan rendszer, ami az azt megelozo gepen szinten tamogatott volt.
****: Ezek a cuccok most is megvannak. Az EPoX lapba lottem ebayrol egy P3-1400S -t, arra epitettem fel a hasznalos retro gepet, amibe belekerult a regi GUS Max-em, a regi Voodoo-k (eredetileg Diamond SLI volt, de az idok folyaman valahogy kicserelodtek a kartyak, valakivel itt hardwareaprorol csereltem el az egyik nem Diamond V2-t egy Diamond V2-re, hogy ujra "tiszta" SLI legyen), belekerult az Fx5900XT es a Live! 5.1 is. Hiaba, van a Live!-hoz LiveDrive-om, de ahogyan 28 eve, ugy most sem tudom, hogy miert kene azt barmibe is beletennem :D Ebben a gepben van a 20 eves PATA-s ZIP driveom is. A TH7-II-RAID-be lottem itt prohardveren egy 3650-et, majd validaltam azt a teoriat, hogy nem kellett volna a filmnezos gepet rogton lecserelni az 1080p mkv-khoz (ez volt a mediacenter), eleg lett volna a GPU-t cserleni :D. De nembaj, akkor ossze lett rakva mediacenternek egy Core2 (2010 elejen jarunk kb) es egy Radeon 5770, amivel jol ment az 1080p mkv a projektoron. Majd persze rogton kiderult, hogy a gepcsere kellett, mert elkezdtem a 3D blurayeket HalfSBS/HalfOU helyett FullSBS-re kodolni es kiderult, hogy az 5770 nem tudja dekodolni a videokat HW-bol, ha kb 3500 pixelnel szelesebbek vagy kb 2000 pixxelnel magasabbak (a 3D video igy pedig 3840x1080 vagy 1920x2160 lett ugye) :D... Tehat CPU-bol kell megoldani. A C2D keves lett, igy rogton belekerult egy 2.8-3.0 GHz koruli C2Q, ezzel az esetek 95%-ban framderop nelkul ment a dekodolas, de neha elfogyott az ero, igy belekerult a gepbe egy ebayrol lott 3.33GHz-s 771-es Xeon (ami most is benne van, a szekreny tetejere felhanyt alaplapban). Ezzel mar lehetett rendben mozizni a dupla projektoros, passziv polarizalt 3D-vel es persze, ugyonugy 3D-ben jatszain is. Es igy tovabb, tehat van PC most is itthon, mert a filmnezos gepben ma egy i7-5775C van, 32 GB memoriaval es egy Rx480-nal, de szerintem, iden nem volt meg bekapcsolva. Meg van itthon az epitett NAS, az is PC (csakhat ugye Linux), meg vegulis a szerverteremben van egy 2U szerver, az is PC, csakhat ugye, szerver :D.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #121972 üzenetére
nem volt szerencsés választás részéről egy ilyen gyenge gput választani, mert így a cpu limitek nem igazán jönnek ki. de szinte az összes barton vs normál athlonxp reviewben ilyen szintű gput használnak valamiért. lehet, hogy épp nem volt kéznél erősebb hardvere a teszternek.
-
FF23
senior tag
válasz
KROK640 #121963 üzenetére
P5WD2-Premium lapom volt amikor megjelent a C2D. A guta megütött, hogy a 5x ezres alaplaon a VRM miatt nem elég egy bios frissítés hozzá.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #121949 üzenetére
Nézegettem folyamatosan az S939-es X2-ket, amíg azon a platformon voltam, de nagyon drágák voltak a platform értékéhez képest. Meg az AM2-es párjukhoz képest is...
2009. őszére már én is váltottam 2 magra, Athlon II X2 250 lett mindenképp AM3 lappal és DDR3-mal, hogy később fejleszthető legyen. Ez volt az első és egyben utolsó olyan gépem, ami frissen kijött platform volt, a proci júniusban jött ki, az alaplapot augusztusban jelentette be az MSI.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #121926 üzenetére
Korábban ha hazamentem, 1-2(-3-4) hétre, otthonról hoztam ki cuccokat. Most már van, amit innen viszek, mert olcsóbb, mint Magyarországon. Ja, és Franciaország, főleg a Region Parisienne* drágább, mint Ausztria, úgyhogy el tudom képzelni, milyen sokk neked, amikor hazamész, és először mész boltba...
Tavaly tavasszal voltunk kicsit Bretagne-ban, az egyik kisvárosban, ahol 2 éjszakát voltunk elmentünk boltba. A 8 leggyakoribb nagy közértláncból a 3. legdrágább volt ott, nem volt választásunk. Hát olcsóbb volt, mint Párizs környákén a legolcsóbb...
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #121938 üzenetére
Konkrétumokat nem írok le nyilvánosan, de már kb 20 éve kb ugyanazokkal dolgokkal foglalkozom, és pontosan ugyanúgy csinálok szinte mindent.
Akárhányszor le akartak váltani bármelyik dologgal kapcsolatban, mindig valami nagypofájú aszpergerszindrómás vásári mutatványozó volt, aki kb javíthatatlan katasztrófát hagyott maga után, több tízmilliós károkat okozva.
Hamarosan mégtöbb munkám lesz, mert mostantól majd az AI-s zsonglőrködők után kell majd összetakarítani a szart.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #121932 üzenetére
Nekem fordítva van.
Aki azt magyarázta, hogy jön az AI, és majd nem lesz rám többé szükség, mert nem kellenek majd többé programozók / informatikusok, meg hasonló csodák... na őt már kirúgták, nekem meg azóta kb 2x annyi munkám lett, ki se látok belőle.
Na de ugye miért? Mert az AI tényleg kivált dolgokat. De nem a programozást, hanem pl megcsinál egy dizájnos interaktív görgethető honlapot szkriptekkel együtt. Vagy megcsinál egy logót. A legalacsonyabb hozzáadott értékű munkákat vitte el.
Meg ismerősöknek is az ilyen "gyere át és állítsd be a nyomtatót" szintű 15 perces munkákért, amikért akár csak 6-7 éve max egy ezrest tudtam elkérni, is fizetik az 5 ezrest ma már, mint a katonatiszt.
-
válasz
KROK640 #121919 üzenetére
Azert, ennyire ne gorbitsd a valosagot. Az elmult 10-15 ev alatt, a fizetesek boven nottek egy nullaval, ehhez hozzajott, hogy az elozo evtized nagy reszeben rendkivul alacsony inflacio volt, kb a kovidig mindenkinek ugy emelkedett az eletszinvonala, mint a raketa. Eleg megnezni a varosokat, nyugati mercevel is merheto kajadak, reggelizohelyek nyiltak, ezekben rendszeresen nagy forgalom volt.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #121909 üzenetére
ez a HD3850 abszolut nem volt draga akkoriban a korabbi arak mellett, mert felette csak 3870 volt, amibol még volt AGP-s is
inflacioval korrigalva a 2002-ban 70k-s GF2Ti-64MB 2008-ban ~100k-ba kerult volna legalabb
ezek meg a 40k-nal is le voltak ajulva
megis mennyit gondoltak volna egy top kartyara, 20k-t...?
ma is sokkal olcsobb egyebkent osszerakni egy "jo" gepet igazabol mint az volt 15-20 eve, mert magasabb keresetek vannak
emlexem anno 1995-ben, kb egy evig sporoltuk ossze a 220k-t a Pentium75-s gepre, es akkor egy 30-40k-s havi kereset jonak szamitott -
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #121873 üzenetére
20% orajelkulonbseg evek tavlataban lofityula… egyreszt nem is skalazodott linearisan, de ha ugy is skalazodik ami az egyiken lassu, a masikon is. 20 vs 24 40 vs 48 fpsrol beszelunk. Ez inkabb a benchmarkoknak szolt, nem annak hogy nagyon erezheto vagy lathato lett volna.
-
-
Pikari
veterán
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #121882 üzenetére
az mar akkoriban nem szamitott draganak
egy Radeon9700 vagy 9800 amikor megjelent sulyos evekkel korabban siman 1.5x ennyi volt, pedig akkor az penz tobbet ert
GF4Ti4200-64MB kerult 30-40k-ba gyartotol fuggoen 2002 vegen 2003 elejen
azokat rakosgattam az FSB tunnerolt Duron 650-700-k melle az ECS K7S5A-kba
azon sem estek ketsegbe akkor sem ezen -
válasz
KROK640 #121877 üzenetére
Később, ha mégis igényem ingerülne rá, belemehet egy RTX, mikor már úgy dobálják az ember után.
A milyen alkatrészhez mi illik, mi nem, az engem nem szokott izgatni, ha felidézed a blogjaim/postjaim.
Amúgy a GTX1650 később jelent meg, mint az X299. 128bites áramtermelő kártya, 2GHz fölé boostol, a 2009- es kedvenc, a SSamHD ultrára detektálja.
GTX1060 kicsivel erősebb, azt a Zen2- be tettem, az általános felhasználásra, meg az említett game igényre, az már nekem szinte luxus -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #121876 üzenetére
Végülis ha úgy nézzük, akkor az agps 3850 is a válság terméke. Ha akkor nem jön a világgazdasági válság, valószínűleg senkinek eszébe se jutott volna 2009 körül agp-s gépet vonszolni maga után. Mindenki vett volna magának egy pci-e alapú alaplapot.
Ezzel így lehetett a szarnak adni egy pofont, és felültetni a körhintára, mégegy körre.
-
válasz
KROK640 #121846 üzenetére
Valóban, de a felhasználási igényeimnek megfelel a 1650. Film, középrégi gamek, zenére meg még a régebbi gép is jó, rendes hangkártyával vagy DAC- al.
Általános felhasználásra a konfig alulhajtva is perfekt, a gyors Win8.1 kipróbálás(ez volt a rádugott SSD- n) után Win11- re lesz frissítve.
Az erő 1-2 magon kell Win98/7900GTX - ez megy bele retróra, és itt mindkét videókártya megkapja az őt megillető x16 PCIe sávot. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #121873 üzenetére
Nem hiszem, hogy számított ebben a korszakban már, hogy mennyire tudtad húzni az athlonxpt.
Nekem volt pár éve egy (több) 2200 mhz-re húzott Barton, gyárilag valami 1800 mhz körüli órajelen futott, és az 1800 és 2200 mhz közötti különbség a játékokban mérhetetlen volt. A kétszer akkora cache a régebbi athlon xp-khez képest hozott kb 15-20%-os sebességnövekedést nagyobb órajelek mellett, de ez épphogy csak arra jó egy nagyon jó, AGP 8x-os alaplapban járatva, hogy a fent említett crysist mediumon 22 fpsről kb 25 fps fölé tolja (egyébként nem csak az fps a baj ott, hanem hogy mediumon nagy akadásokat produkál).
Nekem egyébként 2004-től 2013ig athlonxp volt. De olyan 2009 környékén leálltam a játszadozással, mert nem tetszettek az akkori játékok, úgyhogy nem is fejlesztettem a gépet ilyen irányba.
De ha fejlesztettem volna, akkor se lett volna pénzem egy teljesen új gépre, úgyhogy a 3850 agp ment volna bele. Egyébként kacérkodtam a gondolattal 2010 környékén, hogy Athlon64-re álljak át, de egyszerűen nem találtam olcsón sehol sem.
-
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640 #121872 üzenetére
Most eljátszottam a gondolattal, hogy mi lett volna ha ... Mondjuk csak 2200-2400+ -ig tudom húzni a CPUmat? Meg nem vagyok benne ebben a tuningosdiban sem? Valószínűleg még hamarabb elfogyott volna, az Athlon XP, 2007-2008 körül már nagyon erősen fejlesztenem kellett volna. Bár pont akkoriban volt egy időszak mikor kevésbé érdekelt a gép, de ha mégis érdekel annyira, akkor 2007-ben még lett volna esélyem egy használt kisebb C2D-re. És miért arra? Mert akkor az AMDért sem rajongtam volna annyira, illetve sokkal hamarabb lettünk volna ahhoz, hogy jöjjön a 9500-as Phenom, így egyértelműen a C2D nyert volna. Szinte biztos, hogy az E4000-es sorozatból lett volna valami újan, esetleg az első E6300/6400-ból használtan.
2008-ban hasonló lett volna a helyzet.
A VGA pedig 6600GT/7300GT/7600GT lett volna PCI-E változatban, szerintem az is használtan, vagy a szuper olcsósítva (2007-ben még megvolt a nagykeres kapcsolatom).
Valószínűleg (mivel elég lett volna csak CPU-t cserélni) ez 2009 végefelé, vagy 2010 első felében C2Q-ra cserélődött volna, és szerintem kb ugyanúgy 2014 januárjában lett volna 4th gen I3 ...
Érdekes így végig gondolni, hogy akkor mennyivel másabb lett volna. -
-
-
zsid
senior tag
válasz
KROK640 #121744 üzenetére
" iszonyú mennyiségű e-hulladéktól mentjük meg a bolygót, mert amíg ezek a gépek kiszolgálják a használóikat, és nem romlanak el, addig miért ne mehetnének"
Az elektronikai hulladékot újrahasznosítják. A régi hardver egyik árnyoldala ami lehet hogy nagyobb probléma mint a hulladék, az a fogyasztás. Régen egy 5 ágú menyezeti csillár 300Wattról indult, ma már 300Wattból egy két szintes családi házat be tudsz világítani. Egy modern 15Wattos U-s Ryzen 7 egy laptopban nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkezik, mint 10 éve egy HEDT proci. Egy étlagfelhasználó napi igényeit kényelmesen és jobban kielégíti egy 15Wattos proci, mint egy 65-95Wattos Sandy Bridge ( főleg ha olyan extrák is kellenek, mint AV1 enkódolás ). Ha csak napi 1 órával számolsz az 50Wh/user és ha felszorzod egy tetszólegesen nagy számmal akkor sírva fakadsz. 100millió felhasználó esetén ez 5GWh naponta, évente 1250-1500GWh. Ha jól számoltam ez 32-szer annyi, mint Magyarország teljes éves villamosenergiafogyasztása. És ez csak 100 millió ember a 8 milliárdból.Egyik oldalon ott van az, hogy ne termeljünk hulladékot, míg a másikon az energiaigény.
-
-
válasz
KROK640 #121709 üzenetére
A kiterjesztett tamogatas az vagy 2-3 eve vegetert (vasarlastol szamitott 5 ev). Ezek oreg gepek mar, a konyv szerinti ertekuk is 0. Megkockaztatom, hogy akar uzleti kockazatot is jelentettek amiatt, hogy ha meghal benne barmi, akkor papiron nincs kihez fordulni vagy kit okolni. Illetve, ha lejar az OS tamogatasa, akkor a hasznalt szoftver vendorja szet fogja tenni a kezet, hogy nem tamogatott rendszeren futtatjuk a szoftveret, barmilyen furcsa anomalia van, o azzal nem foglalkozik.
-
válasz
KROK640 #121705 üzenetére
Köszi a tippeket.
Jelenleg ennél a platformnál még a legkisebb információt is elfogadom annyira új nekem az egész. Az oc-t egyenlőre nem biztos hogy erőltetni fogom, jelenleg nincs olyan tápom amin az 5V-os ág lenne az erősebb (max 18A-t tud).
Na majd talán egyszer, de azért köszi.
-
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #121684 üzenetére
Engem nem a bovithetoseg erdekel… az regen is megvolt naluk, hanem az apple silicone szeru felepites. Soc eros gpuval es unified rammal. 128g gyors rammal is rendelheted, gpuval ez eleg elerhetetlen, sokkal gyorsabb lesz ai modelleknel. Amellett hatekony, nem gigawattokban gondolkodnak. Mongy egy xbox szeru hazban lenne a legjobb.
Az nv is keszul hasonlo, de armos megoldassal.
-
válasz
KROK640 #121679 üzenetére
Én is csak futólag láttam a neten korábban. Nem is gondoltam hogy emellett döntök majd. Erős VRM, 2x8pin CPU táp. Asus TUF/ROG is lehetett volna, de nemtom azokban lehet-e egyenként engedélyezni/tiltani a PCIe slotokat.
Valamint ennyi pénzért ezt nem lehetett kihagyni.
Az egymagos teljesítmény elég nagy, legalábbis az online tesztek szerint.
Összerakom, belövöm egy szolidabb használós setre, majd belépőnek mehet egy kis memteszt. -
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #121639 üzenetére
Nekem 4gb a mobiladat, amit leszívott a retró rádio webes streamje 5x2 óra futás alatt.
Viszont a sony mw600 bluetooth headsettemben hopp, ott az fm rádió.
Adatot sem eszik, ingyen is van.A másik halálom az új külön agybadugós fülesek.
A sonymra olyan fülest dugok, amilyet akarok. -
válasz
A korlatlan mobilnet arra jo peldaul, mert akkor sehol sem kell ketes eredetu/sebessegu/limitalasu/korlatozasu Wi-Fi -t vadaszni. Pl. nezhetsz-e az adott halozaton Youtubeot? Milyen a sebessege? Ha eppen synceli felfele a telod az elobb felvett 4k videot, akkor azt szabad? Nem lassu az upload? A korlatlan mobilnettel ezeken sem kell gondolkodni es mikozben robogsz haza a vonaton, a telefonod mar tolja fel a backupot a felhobe 5G-vel/4G-vel. Igy ha beleejted egy toba, akkor nagy ugy, kozel realtime backup van a keszulekrol, bemesz es veszel egy masikat (megtortent eset), mert ugysem a telefon az ertekes, hanem a potolhatatlan cuccaid amik rajta vannak. Plussz en 10-12 eve szorakoztam azzal, hogy volt nalam egy ARM SBC, amibe bele volt dugva egy 3G modem es egy WiFi stick, free wifit szort, en meg minden HTTP-POST-ot lenaploztam, amit a Wi-Fi-re szomjas tudatlan emberek elkuldtek. Nyilvan, a https:// miatt ez ma mar nem megy, de nyilvan nem akarom, hogy koztem es az ISP kozott legyen barmilyen mas kozvetito fel, plane nem akarok olyan felet, akivel nincs szerzodes, amire mind a ketten tudunk hivatkozni.
Nekem nincs autom, nem szerepel sem a kozeli, sem a tavoli tervekben, hogy legyen. Cserebe elvezem a nagyvaros okozta lehetosegek szeles tarhazat. Az IKEA-tol kezdve, az elelmiszer boltokon at, mindenhonnan kerhetek kiszallitast, ha nincs kedvem tomegkozelekedni, akkor barmikor igenybe tudok venni valamilyen taxi szeru szolgaltatast.
Ugy gondolom egyebkent, hogy az ertelmes dolgok definicioja elegge tag, mert ez mindenki szamara mast es mast jelent. Peldaul ertelmes dolog-e Aliexpressrol tobb darab 16 es 32 megabites flash IC-t rendelni, hogy a japanbol rendelt Game Boy Color cartdrigekrol leszedjem a gyari ROM IC-t, majd egy nyakgyartoval legyartatott interposer boarddal osszerakva irhato cartdrigeot csinaljak belole? Amihez ausztraliabol erkezik a cartdrige iro/olvaso? Szerintem ertelmes, mert most pont ezzel akarok szorakozni. Igy ki fogom tudni probalni az osszes olyan jatekot, amiben accelerometer van (2db) es az osszes olyat, amiben rezgomotor van (vagy 15-20 darab max).
-
válasz
AlkeszNevelde
, menő, én csak reggel szolidan kávé, viszki, szivar, ebéd után meg egy pohár vörösbor kötelező, felírta a doki, bár ingyenes közgyógy receptet nem adott hozzá
Itthon elég a 250/70 optika, minek kéne több...
Utálok utazni, úgyhogy...a nagy/és vagy korlátlan mobilnet szimpla pazarlás lenne. Amíg melóztam, addig sem kellett, melóhelyen ingyenes wifi, a céges buszjáraton szintén. -
Ranagol_5
őstag
válasz
KROK640 #121628 üzenetére
De azt ugye azért tudod, hogy a torrenten beszerzett artist just-os filmek letöltése meg lopás? Nem mintha én nem élnék vele, de azért csak arra támaszkodni és azzal érvelni elég meredek. Illetve laknál németeknél, ott nem is lehet torrentezni, mert az isp-n keresztül azonnal megbüntetnek.
Az hogy itt a balkánonk még "szabadság" van ebből a szempontból, nem azt jelenti, hogy később nem fog változni, és akkor mit csinálsz? Cseszheted a torrentedet.
Félre értettél egyébként, mert a jellyfinn nekem arra lesz, hogy régebbi újranézős filmet, sorozatok legyenek rajta, meg ha a család meg akar nézni valamit, akkor csak kiválasztja és a rendszer a többit megoldja.
Ahogy az előttem szóló, így én sem követem a filmeket, sem a sorozatokat és baromira kényelmes hogy felmegyek és van ajánló. TV-t nem nézek, de az érvrendszered alapján akkor az az előfizetés sem ér semmit, mert nem a tiéd és nem nézheted újra amit leadtak benne, hiába van kábeltv 50 éve.
Ráadásul asszony sem követ semmilyen blogot vagy fórumot, mint pl az ázsiaékkövei, meg hasonlók. Neki a netflix kidobja az érdeklődési köre alapján a koreai/ázsiai sorozatokat és bele-bele nézeget, ami tetszik azt meg megnézi. Ráadásul rengeteg a saját gyártásu kontent a netflixen, és azok ott fognak maradni amíg létezik a netflix.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #121631 üzenetére
Igazából nem 1-1 streaming árával van baj, hanem a sokkal együtt. A verseny nem olyan, mint mondjuk a kábelszolgáltatóknál, vagy az online videotékáknál, mert rengeteg exkluzív tartalmuk van, amit ők maguk csinálnak. Elismerem, hogy vannak igen jó sorozatok, filmek, de hogy ezek miatt 3-4 oldalra is előfizessek 15-20€-ért fejenként, az már nagyon sok. Ha sokkal közelebb lenne a műsorkínálat, sokkal kevesebb exkluzív tartalom lenne, akkor már valóban az árral és a szolgáltatás minőségével kellene versenybe szállniuk, akkor valódi verseny lenne, hogy egyedüliként elnyerjenek egy-egy előfizetőt.
-
válasz
KROK640 #121629 üzenetére
Errol lehetne hosszan vitazni...
A streaming es ez az egesz kelloen olcso ahhoz, hogy az osszes kenyelmi szolgaltatasat kihasznald.
Gyakorlatilag, elinditok egy zenet a Liked playlistbol Spotify-n (nincs mas playlistem, illetve ennek van egy klonja, mert 3-4 eve nem lehetett az orara csak kezzel letrehozott playlistet offline felmasolni, az automata Likedet nem; hogy most lehet-e nem tudom, nem probaltam), betolom ebbe a Liked playlistbe azt ami tetszik, be van nyomva smart shuffle, es ennyi (nem erdekel mi az ami szol, nem erdekel ki az eloado, nem keresgetek se zenet, se eloadot). Nekem ez meger annyit amennyibe a Spotify kerul (nem tudom mennyi most, nem emlekszem mennyi volt amikor elofizettem, arra emlekszem, hogy most volt aremeles, de nem erdekelt, hogy mennyirol, mennyire). Ha nem lenne Spotify, akkor nekem kellene zeneket keresgetnem, kitalalni mi tetszik, letoltogetni. Ezt a kenyelmet fizetem ki.
Ugyonez igaz a videos streamingre is. Lovesem sincs milyen filmek jelennek meg, milyen filmek mennek a moziba, mi szamit jo filmnek, mi szamit rossz filmnek. Lovesem sincs, hogy mi az ami eltunt a kinalatbol ami a mult heten meg benne volt (azt a mult heten megneztem, nem erdekel tobbe). A keresot sem szoktam hasznalni. Megnezem mit ajanl, aztan ha abban nincs valami, elinditok egy masikat es nezek ott. Hasznalok nem fizetos streaminget is, pl sok sorozatot igy ott kovetek (ABC, SBS, Channel7, Channel9, Channel10, BBC), tehat ezeket sem kell toltogetnem. Az ajanlo itt is jol mukodik, tokeletes kiszolgalja azt az igenyt, hogy leulok es valasztok valamit. Tehat, ez is megeri.
A Youtube Premium egyertelmuen a reklamok ellen van. Pl. vadaszhatsz ide reklamszuros klienst, de pl nem is biztos, hogy azt fel tudod tenni a TV boxodra (nalam pl Apple TV). De ezeknek a nagyresze nem akarja, hogy te a googlehoz bejelentkezz. Tehat, ha sok eszkozon nezel tartalmat, akkor nem biztos, hogy ezek tudnak arrol, hogy mit neztel meg az egyiken es mit nem a masikon. Tehat ide, megint a legkenyelmesebb, a Google sajat megoldasa.
Az iCloud pedig, szinten kenyelmi hataskor. Pl. tobb, mint 1 TB meretu a Photo Librarym. Ha nem fizetnek elo iCloudra, akkor ezek fixen foglalnak a helyet a MacBook Pro-mon (vegulis, elferne, mert 2 TB SSD-t vettem bele). Ugyonakkor, ebben az esetben nem lenne elerheto sem az Apple TV-n az osszes kep, sem az iPhoneomon, se az iPademen. Amikor egyszerre volt iMac es MacBook akkor pedig ugye, csak az egyiken lenne elerheto. Ugy tudnam csokkenteni a kepek elfoglalt helyet pl a gepemen, ha idoszsakoasn kiirnam valami adathordozora es letorolnem. Viszont akkor bukom a kereshetoseg okozta kenyelmet. Amikor csak annyit irok be a keresobe, hogy "computer" es maris hozza ezeket a tartalmakat. Vagy emlekszem, hogy lefotoztam egy oldalt, onnan beugrik egy szo (pl le szoktam fotozni a szamlakat/blokkokat, igy ha keresek egy adott SSD tipusara, akkor ha az a foton szerepel, a fotoalbum megtalalja mert be van OCR-ezve minden betu). Mivel az iClouddal szinkronizalva van ez mindenhova, igy ofkorsz, az osszes eszkozon mukodik ez, sott, az osszes eszkozon elerem a teljes 1TB-nyi tartalmat, ha van internet. Elo szokott fordulni, hogy elo kell szednem valami miatt valamilyen regi kepet. Itt pl epithetnek sajat megoldast, de ez a nagyon jo kep indexelo/kereso adatbazis az, ami nem lenne meg. Igy, hogy benne van minden valaha keszult digitalis fenykepem kb '96 ota, kelloen kenyelmes.
Ennek a kifizetett kenyelmi faktornak a negyedet sem hozza, ha sajat magad akarod ezt megoldani. Ez egy szolgaltatas, ami nincs kenyszeritve es szerintem, a vilag egyik legjobb dolga, hogy ezek leteznek.
Szerk: ugye, fozhetnek is kajat magamnak, de ezt is "szolgaltatas" fejebe veszem igenybe, mert rendelek vagy elmegyek etterembe kajalni ebedelni. Sokkal kenyelmesebb, mint itthon ezzel foglalkozni.
-
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #121619 üzenetére
A google sose volt mas, csak egy reklamceg. Az osszes szolgaltatasuk, termekuk ezt szolgalja, ellopni az adataidat, majd tovabbertekesiteni azt cegeknek. Ez eddig rendben is volna, de meg nem fogok azert penzt is fizetni, hogy ezt megtehessek - en az utobbi par evben kerulom oket, ahol lehet.
A chrome hasznalat is kezd bezuhanni, a keresojuk pedig szep lassan beepul az aiba.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #121577 üzenetére
Nem ismerek magyar vpn-t. Nagyon másmilyet sem.
Egy időben akartam hagyni otthon egy kis szerverkét, ami egyrészt offsite backup lett volna a legfontosabb dolgoknak, másrészt vpn szerver, hogy magyarországról tudjak elérni ezt-azt. Leginkább a Digi online szolgáltatást.
Ez aztán elérhető lett az EU-ban bárhonnan, most meg már Digi sincs, úgyhogy elmaradt a dolog.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #121560 üzenetére
Eleinte ezen is ment még mind a 4, aztán pár év után már csak 3. Talán a slotokat stabilizáló kondikkal lehet valami, mert a hiba nem magához a slothoz kapcsolódik, hanem, hogy hány darab modult teszek bele. Ha 3 tetszőleges foglalatba teszek modult, akkor jó. Próbáltam kissebb modulokkal, amiken pl kevés chip van, de a jelenség ugyanúgy fennál.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #121547 üzenetére
Nem csak 7-8 éves, akár 15 éves géppel is lehet netezni manapság is, csak legyen benne ram "bőven". Most ezt a hsz-t is egy Arrandale-es szubnotiról írom, amiben mellesleg csak egy i5 520UM van, 1,07 GHz-cel (elvileg turbozik 1,87-re, gyakorlatilag meg szerintem nem), meg 2 maggal (meg HT-val). A lényeg a 8 giga ram, ami manapság is még elég kevés lappal (6-10 lap még teljesen rendben van), meg az ssd. Annó a P2-mben 256 mega RAM volt, haveréban meg csak 128 mega (az csak 350 MHz-es volt, asszem). Mondjuk 2006-ban már talán a 2 giga is egész általános volt, az 1 giga...
Basszus, hát ez semmit se változott.
20 éve 1-2 giga volt az elterjedt, nekem 256 mega volt, egy 1/4-1/8. A proci meg igazából csak 4 generációval volt korábbi. Bár P3-on belül a Katmai-Coppermine-Tualatin volt talán akkora különbség, mint mondjuk egy Sandy Ivy... Meg a P4-en belül a Willamatte-Northwood-Prescott is. Még ha így vesszük, akkor lehet 8 generáció is.
Most ebben a szubnotiban van 8 giga, 32-64 GB kb az általános, tehát ugyanúgy 1/4-1/8 a ram, a proci meg 14 generációal korábbi.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #121547 üzenetére
Egyébként egy athlon64 x2-vel már el tudsz netezgetni, csak tele kell rakni rammal, meg kicsit felhúzni a cput. Van vagy fél perc, amíg betölt egy youtube videó, de ha már elkezdi a lejátszást, akkor onnantól kezdve elvan. Ügyfélkapuzni, és hasonló dolgokra is tökéletesen megfelel egy ilyen gép.
Itthon épp egy ilyen a family pc (athlon64 x2, 3 giga ram, 80gb samsung ide hdd) debian linux alapokon, ezen szokott anyám néha a netről dolgokat rendelni, ügyfélkapuzni, adós dolgokat intézni. És hogy miért nem 4 giga ram van benne? Mert ha 4 sticket rakok bele, akkor az egyiket randomra nem látja
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #121537 üzenetére
Athlonxp-vel egyszerűen nem tudnának a mai weboldalak elfutni. ez nem a gyorsítás hiánya miatt van, hanem egész egyszerűen a több száz kilobájnyi javascript, kitömörítve fél gigányi kép, stb, nincs meg a procierő, és a memóriasávszélesség, hogy ezeket zsonglőrködni lehessen.
-
válasz
KROK640 #121524 üzenetére
XP, Vista és 7-re egyébként érdemes feltenni a LegacyUpdate-t. XP-n illetve Vista-n is neteztem már, de nem vittem túlzásokba (pár programot töltöttem le). Böngészőnek meg már Pikari által is linkelt Supermium-ot használtam, nem volt vele gond.
-
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #121505 üzenetére
Én a problémát itt abban látom, hogy a windowsok az autális gui divatot követték. Azért tűnt szebbnek, mert az aktuális divatba jobban illeszkedett mindig az aktuális verzió.
De objektívan nézve egyre rondább lett, ugyanis a divat változó, de a stílus örök. A windows guija pedig nagyon stílustalan.
A windows98nak még volt stílusa, ha a mai szemmel ránézel, azt mondod, hogy hűha.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #121459 üzenetére
Így utólag kipróbálgattam a Vistát, asszem a T500-on, de nem nyűgözött le. Az XP-hez képest valóban igen szép, de egyrészt nem ezt keresem egy oprendszerben, másrészt így utólag a 7 sokkal-sokkal jobb, hasonló esztetikával.
Annó esélytelen volt, kb a 7 megjelenéséig 1 magon voltam 2 giga ram-mal és 512 MB vram-mal. XP-hez tökéletes volt. Lett időközben Vista telepítőm, de úgy voltam vele, hogy majd az új gépre, ha eljutok addig. 2009. őszére lett meg, de addigra már a 7 előzetes kiadásairól sok jót olvastam, főleg azt, hogy kevésbé pazarlóan bánik az erőforrásokkal.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #121451 üzenetére
Szerintem a 870-re is már mindenki azt tett, nagyon esetleg Vistát. Nekem csak i5-760 volt, az 2010. őszére lett meg, de már az előd Athlon II-n is 7-est használtam. A Vista nálam teljesen kimaradt, az Athlon II-t még talán a legelején XP-vel kezdtem használni, de a 2×2 giga ram plussz 512 megás vga mellé kellett a 64 bites oprendszer
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #121445 üzenetére
nekem egy 1GB-s MSI GTX560Ti-m volt az A64 melle
aztan sorban:Gigabyte GT750Ti-2GB (A64-II-X4-631)
Gigabyte GTX770-2GB (A64-II-X4-631)
Asus RX580-8GB (i3-7350K)
Gigabyte GTX1080Xtreme-8GB (E5-1650v4)
MSI 6570XT-12GB (i5-13600K)
XFX 7900GRE-16GB (i5-13600K)kozben a masik gepben:
Asus GT730SL-2GB (dual Opteron 2423HE)
MSI RX470-4GB (masik A64-II-X4-631, E5-1630v4) - ezt a zsugat vetted meg
EVGA GTX1660Super-6GB (R3-1200AF, R3-3300X) -
hobizoli
nagyúr
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #121432 üzenetére
120GB-s Samsung 830-st vettem vmikor 2012 elejen 28k-ert
az FM1-s A64-II-X4-631 + Gigabyte A75 mATX-s gepbe a 2x4GB DDR3 RAM melle
elegge jol repult vele Win7....
pikk-pakk bebootolt, meg barmi baromi gyorsan megnyilt
ezzel egyutt is olcsobb volt, mint egy akkori i3 sima HDD-vel -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #121422 üzenetére
Most, hogy mondod, nekem is az ilyen 3 gb-os vinyók rémlenek medalist márkanév alatt.
Megnéztem, és ez nem medalist. Hanem a seagate felirat alatt az van, hogy Model, amit a multkor a tudatalattim félreolvasott medalistnek.
st340015a
1 tányér, 1 fej
igazi high tech terminátor lehet -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #121342 üzenetére
Sose volt nagy cég. Csak azért voltak életben tartva, hogy kínának is legyen ilyen a kezében. Saját kútfőből eleve csak ilyen 30 gigiáig tudtak menni, afölött úgy licenszelték a dizájnokat. Abszolút semmi értelme sem volt életben tartani a céget.
Egyébként a hdd-k maximum cold storagera nyerők. Átlagusereknek nem kell, laptopokba felesleges, adatközpontok számára közel használhatatlan a lassú elérési idő miatt. Kritikus eszközökbe a mozgó alkatrészek és sérülékenység miatt nem használhatóak.
-
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #121312 üzenetére
Vannak jó laptopok, de mint a fehér holló.
99.9%-uk irodai, vagy belépő szintű.
Ami zavaró, az a hűtés hangja, és az, hogy ha beszarik valami benne, akkor kuka.
486, pentium 1 dosra még jó lehet, ha jó minőségű hang van benne.
Nekem is sztereó dokkolóval van egy 486-osom.
Eredetileg nincs benne hang, de a dokkolóba lehet tenni ISA kártyát, így került bele egy Yamaha és rá lett rakva egy Roland kompatibilis hullámtábla társkártya.
Így jó hangminőségű bugmentes megoldás lett.
Már csak az akkut krllene megbuherálnj.Régen volt egy pentium 4 2.4ghz-es portocom laptopom, radeon 9800pro vga-val. Kijelzője gyenge volt, hűtés iszonyat hangos, burkolat gagyi.
-
válasz
KROK640 #121312 üzenetére
Nekem is csak 1 laposom volt/van összesen, de annyira jó állapotú a gagyi kis Athlon-II, hogy nem dobtam ki. DOS alatt amúgy ultra sebesség...futólag, de majd még tesztelem, csak most nincs időm tesztelni, mert úgy elfáradtam a sok alvásban, hogy ki kell pihennem, utána meg pótolni az elmaradt sorozat-nézéseket.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- Xbox Series X|S
- Hivatalosan is részesedést vásárolt az Intelben az USA kormánya
- Óvodások homokozója
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- Egérpad topik
- eBay
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2192, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A25 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 14T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest