Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• S_x96x_S

addikt

válasz Busterftw #9459 üzenetére

> Szóval nagyon kíváncsi vagyok mi van az AMD előtt a tervasztalon.

CPU területén azért jó behatárolt:

- a zen6-ban állítólag lesz már egy olyan avx-512 -es utasítás ami nem lesz támogatva később és a zen5-ben jelent meg.
    - az Intel AMX kiterjesztés - ai szempontból igéretes lesz ( főleg akkor, hogyha az Intel elvégzi a szoftveres integráció nagy részét és az AMD-nek ezzel már nem lesz túl nagy dolga. )
    - Speciális FP ( floating point) típusok támogatása CPU szinten ( FP4, FP6 ) - amelyek a HPC-s és az AI munkákban fontosak. ( pl. MI400A , MI500A esetén, hogyha a cpu és a CDNA ugyanazon az adattípuson akar dolgozni, akkor ez nagyon is fontos lesz! )
    - és akkor ott van az Intel új AVX10 -es iránya,
    de szerintem ezzel kapcsolatban az AMD még kivár:
    az Intel speciális HW-res gyorsításait ( pl. QAT QuickAssist, ) ami majdnem olyan funkciót lát el, mint a KRAKEN a PS5-ben, valószínüleg az AMD is valami spéci chippel oldja meg. ( AIE? )

És a sötét ló:
    - valószínűleg az AMD is dolgozik az ARM-es CPU-n és APU-ján.
    én még AMD arm-es szerver cpu-t is elképzelhetőnek tartok.

De amúgy meg ez a régi MLID roadmap: ( 9 hónappal korábbról )

A zen5=Nirvana - hozta a 16% IPC-t ( a slide-on 10-15% szerepel )
    Zen6 = Morpheus - utolsó oszlop. és itt csak 10% IPC szerepel, amiből talán lesz 11%-12%
    de még új 32 CCD ( valószínüleg a TSMC 3nm lehetővé teszo )
    és FP16 AI/ML támogatás

A ZEN5-nél már azért gondoltak a 3nm-e is, de 4nm lett belőle.

és a Zen5 = Nirvana .. vagyis elméletileg ez lett most bejelentve:

És év végére is lehet még meglepetés, nemcsak az X3D ..
    - Ha elkészül a 16 magos zen5c CCD - akkor akár AM5-ben is megjelenhet.
    - és ami meg érdekes lenne, hogyha a ZEN5C-re X3D cache-t is tudnának rakni.
    De ehhez viszont már rendes szoftveres támogatás is kell a windows-ba és a Linux-ba a mert az már várhatóan 24 magos proci lesz ( 8x zen5 + 16x zen5c )

• hokuszpk

nagyúr

válasz Busterftw #9459 üzenetére

perpill asztalra ez a teljesitmeny boven eleg ; amig a szoftveresek el nem inflálják ; de az még legalább 1-2 év. nekem ugytünik az AMD fókusz továbbra is a szerverpiacon van, mert onnan jön a nagyobb bevétel ; azt meg majd meglátjuk az Intel a TSMC 3nm -en mit gurit.

Új hozzászólás Aktív témák