Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7113 üzenetére

Ami ebből fontos az szerintem az, hogy a Zen5 tehát 2024-ben érkezik csak.
    Amennyiben a Zen4 tényleg megjelenik szeptemberben, úgy a Zen5 2024-es megjelenése legjobb esetben is 16 hónapos intervallumot jelent a két termék között.

Ez már nem hangzik annyira jól, mint a 2023 végi megjelenés - ha közben az Intel tartani tudja az 1 éves release ciklusokat.
    Az okokról érdemes lehet találgatni. Az N3 késése óta latolgatjuk, hogy vajon késik-e vele a Zen5, vagy megoldják valahogy N4X-en. Nem mondom, hogy ez azt jelenti, hogy akkora Zen5 biztosan N3-on készül, mert könnyen lehet, hogy az N4 kapacitásokból meg az Nvidia miatt szorultak ki.
    Mindenesetre ezzel kapcsolatan érdemes egy pillantást vetni az ábrára. Nyilvánvaló, hogy a gyártástechnológia számok csak a CCD-re vonatkoznak, de legalábbis nem tartalmazzák az IOD-t, ami a Zen4 esetén N6-on készül, ami viszont nincs feltüntetve.
    Ebből én arra következtetnék, hogy a Zen4 N5, Zen4+V-cache N5 és a Zen4c pedig N4
    És elképzelhető, hogy ha az alapvető felépítésen nem változtatnak, vagyis nem bontják tovább a chipletet, akkor a Zen5 és Zen5 v-cache N4-en készül, a Zen5c pedig N3-on.

További érdekes kérdés, hogy vajon van-e jelentősége annak, hogy a Zen3 esetén "3D V-cache"-t tüntetnek föl, a többi esetében csak simán "v-cache". Az vajon nem 3D lenne? Fura lenne, mert a V-cache-ben a V-ről eddig azt gondoltam, hogy a Vertical-t jelenti.

Persze eközben 16+ hónap közben az AMD ledobja a Zen4 + V-cache és Zen4c termékeket is.
    Ezek lehet, hogy elegendőek lehetnek az elvileg 2023-as Meteor Lake ellen.

Új hozzászólás Aktív témák