- Hobby elektronika
- Kompakt vízhűtés
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Apple asztali gépek
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- GeForce RTX 5050 VGA-k hármasfogata a Gigabyte elképzelése alapján
- HDD probléma (nem adatmentés)
Új hozzászólás Aktív témák
-
diablo1984
veterán
válasz
attiLANte #7611 üzenetére
félre értesz, én nem azt kifogásolom, hogy valaki itt az intelt(nem lenézésből írom kis betűvel, de lusta vagyok shiftet nyomni) hasonlítja össze az amd-vel, hanem azt, hogy mi módon! engem személy szerint nem izgat az amd vs intel vita, a virtu sem, az a lófasz fogyasztás, amit net alatt csinálnak(vagyis inkább a difi), nem izgat fel az sem, hogy giga-mega tunningon forrarjam a procost(bár jó tudni, hogy mennyi tartalék van benne), én már kiszálltam ebből, IGP mellett szerintem nem sok értelme van, mert pl játéknál úgyis az a szűk kersztmetszet, nem a proci! én csak azért nézek ide, hogy lássam kinek hogy teljesít a trinity-je, ha tudok akkor tanácsot adok az én gépemről tapasztaltakról, ennyi!
-
Vartanus
őstag
válasz
attiLANte #7611 üzenetére
Részemről nem vélem trollkodásnak engem az sem zavar ha Intelt írsz...AMD hívőként is elismerem mindkét gyártó előnyeit és hátrányait valamint a különböző platformok erényeit és hátulütőit és Katt kolléga elvárásait is megértem hisz logikus amit elgondolt és egy időben én is szemeztem Virtuval de lemondtam róla és jó magam is törekszem a viszonylagos objektivitásra,bár mint tudjuk teljesen objektív vélemény nincs ha az ember érdekelt valamiben,de azért próbálom
Engem az sem zavar ha pl i5 vagy i3 fogyasztási értékeit adjátok meg mert legalább tudok mihez viszonyítani ami jó és érdekes infó lehet a kékek eredményeés bocsi mindenkitől az offokért
-
stratova
veterán
válasz
attiLANte #7608 üzenetére
Mindegyikőtök mondanivalójában van igazság. Az a baj, hogy néha átmegy Intel vs. AMD vitában a téma, amire más topik hivatott és nem azonos körülmények között mért adatokat vetettetek össze.
Katt777 fórumtárs nagy valószínűséggel, egy olyan szoftveres mérés értékét említette 5-7 W-ként ami egyrészt a CPU-ra vonatkozik, másrészt abszolút terheletlen tehát nem videólejátszás alatti, harmadrészt legfeljebb lakatfogós multiméterrel lehetne hasonló értéket kimérni. Atti2010 kolléga egy nyugalmi ill. az AMD APU számára ideális kis fogyasztású állapotot mutatott - tekintve, hogy a sokoldalú hardveres gyorsításnak azaz a GPU-nak köszönhetően a CPU terhelés elhanyagolható - ami teljes rendszer fogyasztását mutatja. AttiLANte emlegette a jól felszerelt Asus lapot, ez még egy érdekes momentuma a tesztnek. Körülnéztem a korábbi vitában másutt, oldaltól függően hol kevesebbet, hol többet fogyasztott az Intel alatti ill. az AMD-vel használt lap; ebben nem tudtam dűlőre jutni, bár maga a teszt is megemlíti az Inteles lappal bizonyos esetekben adódó 10 W környéki többletfogyasztást.
A rend kedvérét bebökök egy GA-Z77X-UD5H társaságában mért üresjáratit, kiegészítve hogy ez egy túlméretezett OCZ 1250-es táppal készült. Itt nem olyan nagy az elérés, de Trinity még mindig nagyon szépen teljesít. Ha már itt tartunk az FM2 platformnál sem a legalacsonyabb fogyasztású lappal készült PH tesztje. Ehhez is hozzátartozik, hogy Anandtech ágyú-veréb kaliberű OCZ 1250 FM2 lapokat.Ami Katt777 kérdésében érdekes az a feszültség, emiatt is olyan eszméletlen alacsony a tisztán CPU-nál mért fogyasztás a kékeknél. Az Sandy/Ivy cerka és i3-nál is láttam már 1 V alatti VID-et.
Szóval itt lehetne egy kis tiszta vizet önteni a pohárba, ha valaki volna olyan kedves és közkinccsé tenné a fesz.csökkentett adatait (az összes lehetséges energiagazdálkodási funkció (EIST, C'n'Q, C1E, C6 stb.) engedélyezésével, ahogy a fent emlegetett PH! mérésben is történt).Nekem sajnos nincsen Trinitym, ha lenne szívesen kimérném. Kis támpontot adhat az A10-5700-as PH! teszt, ahol még azonos órajelek mellet is kevesebb a gyári fesz. 5700-nál mint 5800-nál.
-
diablo1984
veterán
válasz
attiLANte #7608 üzenetére
ez itt tényleg nem az adm vs intel topicja, itt konkrétan az fm2-es platformról van szó, amit persze nem az intel gyárt!
katt sem akarja megérteni, hogy kár itt a feszkót gerjeszteni, tulajdonképpen azt sem tudom, hogy mit is akar elérni a hozzászólásaival, mert az info szerzés az nem ilyen, ez inkább egyszerű szurkálás! jó lenne ezt a részt itt abba hagyni, mert ez NEM az a topic!
köszönöm!
-
dezz
nagyúr
válasz
attiLANte #236 üzenetére
Jahh, hogy a második képen volt... Átnézem még1x őket, de valahogy nem vettem észre (lehet, túl gyorsan "dobáltam ki" őket másik tabra nyitásra [mouse gestures] és nem is nyitotta meg).
Amúgy igen, nem kicsi a veszteség a VRM-eken, digitális ide vagy oda... Megjegyzem, az előzőhöz kapcsolódóan, a több fázis nem csak a teljesítményt növeli, hanem a hatékonyságot is, meg persze a stabilitást. De persze az sem mindegy, hogy milyen jó FET-eket alkalmaznak.
-
dezz
nagyúr
válasz
attiLANte #226 üzenetére
(Ezt most azért nem az előzőbe írtam, mert először úgy gondoltam, nincs mit hozzátennem a #226-oshoz, de aztán mégis.)
"Azt azért a teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy ezek - ha jól értelmezem - a nettó értékek, tehát amiben az alaplapi VRM hatásfoka/vesztesége nincs benne."
Persze. A bruttó is leolvasható (Input)!
"Kíváncsi lennék azért a GPU aktivitás közbeni fogyasztásra is: ha a proci tuningolva benyel 70+(6÷9)wattot, akkor az IGP-nek marad kb. 21-24W. Elég lesz az minden esetben?!"
A 9W-ban benne van az idle GPU fogyasztás is. Hogy pontosan mekkora része, azt nem igazán lehet tudni. Hogy elég-e az összesen 30W, nos, az a 100%-os IGP terhelés... Annál már csak akkor lesz több, ha tuningolod. 70W+30W=100W, így pont belefér a TDP keretbe. (Pontosabban nyilván úgy választották meg az órajelét, hogy beleférjen.)
"A Prime95-ös képen 32,625W-os maximum szerepel, de ugye nem tudni, mekkora/milyen terhelés eredményezte."
Én nem látok ilyet, melyikre gondolsz?
"Tudom, nem jellemző, hogy a CPU + GPU egy időben 100%-on menjen, de azért kialakulhat energetikai limit, főleg ha mindkettőt tuningolják, nem?"
Ha tuning nélkül mennek 100%-on, akkor 70W+30W eset áll fenn. Tuning esetén pedig normál programokkal ~85W+(30+x)W, az x-t egyelőre nem tudjuk, mennyi, de nem túl sok. Tegyük fel, max. 10. 125W összfogyasztás még "semmi", bizonyára minden jobb lap viszi.
Megjegyzem, a Turbo Core 3.0 tud olyat, hogy a CPU rovására ad több kakaót az IGP-nek, miközben benne kell maradnia a 100W-ban. Mondjuk ezt csak ilyen Prime95-ök alatt lépné túl - ha közben az IGP is erősen terhelődik...
Tényleg kár, hogy az illető nem tesztelt ilyesmit. De ezt bármikor megteheti majd más is, akinek az említett GB alaplapja lesz!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Trinity" APU topik
- FM2 tokozás
- Négy vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Trinity (Piledriver & VLIW4):
A10-58xx/57xx, A8-56xx/55xx, A6-54xx, A4-53xx
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged