- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
kuyarashi
őstag
Hogyan tudom csak a vastag körvonalon (lombos fa) belüli vonalakat megtartani kb. egyetlen kattintással úgy, hogy a függőleges és a vízszintes vonalak lehetőleg külön-külön, de egyben maradjanak?
Tehát kiindulásként adott néhány függőleges és néhány vízszintes vonal (piros és kék). (1. ábra)
A cél az, hogy a fa körvonala vágja le a kilógó részeket, tehát a piros és kék vonalak csak a fa alakzatán belül maradjanak meg. Ha a fa vastag körvonala is megmarad, de egy darabban, az nem gond.
A lényeg az, hogy a megmaradó, összekombinált függőleges és vízszintes vonalak ne vágják szét egymást, megannyi részre, ahány találkozási pont van.Szóval az alábbit várom. (2. ábra) Ez esetben manuálisan töröltem ki minden, a fa körvonalán kívül eső piros, illetve kék vonalat.
Ha Corel egyetlen kattintással tudja, akkor valószínűleg Illustrator is. Alapvetően nem túl bonyolult a dolog.
Ez csak egyetlen példa.
A "Pathfinder" paletta minden tagját próbáltam már. Ha kell töltök fel valamiféle forrásfájlt, de nem hiszem, hogy ezen múlik.Előre is köszönöm, ha tudtok segíteni.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
kuyarashi
őstag
Senki?
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
kuyarashi
őstag
válasz Dluinet #3105 üzenetére
Kipróbáltad őket?
Mint írtam, én igen és nem hozták a kívánt eredményt. A Pathfinder-t legalább 10 éve ismerem.Egyesével megcsinálhatom a grafikákban manuálisan, de hosszútávon hatékonyabb módszerre van szükségem.
-
kuyarashi
őstag
válasz Dluinet #3107 üzenetére
Lézerrel vágok és a vágómaszk az csak elfed, ahogy az általad linkelt leírás is említi. Tehát a háttérben ugyanúgy ott vannak a pontok és vonalak, csak nem látszódnak. A lézer ugyanúgy leköveti őket, sőt a lézer szoftvere meg is jeleníti a vágómaszkon kívül eső részeket.
A pathfinder-nek pedig minden tagját próbáltam, sőt 1-2 értelmes kombinációt is. Illetve külön-külön, csoportosítva és összetett alakzatként is, de a vágógörbe (a fa alakzat) így sem csinál meg mindent egyszerre. Corel-ből megy, de Ilustrator-t használok és szeretném ezt a műveletet is Illustrator-on belül megoldani.
-
kuyarashi
őstag
Észrevettetek olyat Illustrator-ban, hogy a CTRL + V nem mindig működik? Vagy csak nálam van ezzel gond?
-
kuyarashi
őstag
Még mindig ugyanaz a problémám. Szóval nem igaz, hogy nincs rá megoldás és az sem, hogy senki sem tudja rá a választ.
Szóval a piros kereten belüli részt szeretném megtartani a fekete vonalakból, vágómaszk nélkül. Ténylegesen szeretném levágni a kereten kívül eső részeket.
Ezt szeretném látni.Valaki tud segíteni?
Mint már írtam, CorelDraw-ban ez egyetlen kattintás, de elég bonyolultak ezek a grafikák (a fenti képek brutálisan leegyszerűsített változatok) a Corel pedig egy másik ponton teljesen elvérzik emiatt és mindig ki is fagy. Ráadásul alapvetően az Illustrator-t ismerem, ebben dolgozom.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
kuyarashi
őstag
válasz BonFire #3113 üzenetére
Köszi Bonfire!
Így csinálom én is jelenleg, csak az Outline Pathfinder-t használom, mert a Divide egymást fedő, dupla vonalakat eredményez, ami nem kívánatos.Az a bajom ezzel a módszerrel, hogy sok idő, mire a grafikáimban ezt megcsinálom. Az eredetiek, sokkal-sokkal bonyolultabbak és több vonalréteg' is van, illetve szöveg és egyéb grafika, amelyekkel szintén ki kell vágni a vonalakat, stb. Ezeket már be sem rajzoltam a példámban, mert nem változtatnak a lényegen.
Szóval rövidíteni szeretném a folyamatot mindenképp, mert ez a meló mindig egyedi és folyamatos.
[ Szerkesztve ]
-
Polemius
senior tag
-
kuyarashi
őstag
válasz Polemius #3115 üzenetére
Amikor PDF-be mentünk, olyankor vágómaszkokkal látja el az Illustrator a rajztábláról lelógó részeket. Amikor ezt újra megnyitom, minden ugyanott van, csak maszkolva.
Talán erre emlékszel, a lényeg, hogy nem kerül vágásra semmi.
Természetesen kivettem a pipát a PDF ablakban a szerkeszthetőség meghagyása jelölőnégyzetből.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
-
kuyarashi
őstag
A legújabb, 2021-es Illustrator kiadásról tudtok már valamit?
Az új funkciókról már tájékozódtam, az érdekel, hogy van-e bug. A Photoshop-ra már panaszkodtak néhányan.[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz kuyarashi #3119 üzenetére
Hát most én nem tudom, mi van, de mióta frissítettem, a Photoshopban eltűnt az ecset előnézete, az a piros fót, ami alt+jobb klikkel jött elő, és csak egy üres karika van. Akár kikapcsolom a hardveres gyorsítást, akár nem.
Anyjukat!
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
Rayyy
senior tag
válasz kuyarashi #3119 üzenetére
Azt nem tudom pontosan, hogy 2021-es alatt mit értesz... az előfizetésben azt látom, hogy nekem 25.0 van fent és a cloud már szólt, hogy 25.1-re lehetne frissíteni, amit még ezen a héten megteszek.
A lényeg, hogy mindig van bug. Egyébként a jelenlegi verzióm csúnyán összeakadt a VGA driver-rel, amit szintén frissen kell tartani. Frissítettem, megjavult. (csíkozott pennelés közben). Mást nem vettem észre, pedig most 2 hete pont aktívan használom... aztán van, hogy félreteszem hetekre.Minden a legnagyobb render!
-
-
kuyarashi
őstag
Adobe Illustrator CC 2021. Ez a neve a legfrissebb verziónak (v25). Csak a nevén neveztem.
Az érdekel, hogy komolyabb gondok vannak-e vele; olyanok, mint az új Photoshop-al, vagy pedig vállalható. Lehet-e vele simán dolgozni?BonFire (#3120)
Igen, részben miattad tettem fel a kérdést. Láttam, hogy nálad is probléma van a 2021-es PS-al.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
Rayyy
senior tag
válasz kuyarashi #3124 üzenetére
Én tudok vele simán dolgozni, de lehet, hogy nem futottam bele olyan parancsba, ami bugot generál. Több artboard-os storyboard készült benne, beillesztett képekkel, szövegekkel, illusztrációval... simán fut. VGA frissítés után már nem csíkoz (GTX 1060 alatt).
Minden a legnagyobb render!
-
kuyarashi
őstag
Illustrator hol közli, hogy hány objektum van a dokumentumban (vagy épp kijelölve)?
-
BonFire
veterán
Ide teszem a kérdésem, mert az Inkscape topik halott. Egyszerűen kíváncsi vagyok, mennyire használható ez a program, és ha vannak itt corelesek, talán ők meg tudják fejteni a rejtélyt. (Az Inkspace nekem inkább a Corelre hasonlít, mint az Illustratorra.)
Szóval ha valaki tudja, léccike árulja el, hogy lehet az Inkscape-ben feldarabolni egymásra pakolt objektumokat, mert Illustratorban csak egy kattintás, viszont itt semmilyen görbekezelő módban sem tudom megvalósítani.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
-
Soma01
veterán
Sziasztok!
Azt hol lehet beállítani, hogy a más gépről származó fájlban alkalmazott, de az én rendszeremből hiányzó fontokat mivel helyettesítse? Úgy értem, hogy egy állandó lista kellene. Most minden fájlnál, minden megnyitás alkalmával újra be kell állítani, hogy mit, mivel helyettesítsen. Ez dokumentumonként van, hogy 10 betűtípus is. Persze a válasz, mindig ugyanaz, hogy mit mivel helyettesítsen. De nem lehet valahol fixre állítani, hogy mit, mivel? Ne kelljen már mindig ezt eljátszani, minden megnyitás alkalmával. Pl. ahonnan kapok ai fájlokat, ott az Arial font neve " Arial" ami már nem ugyan az szerinte. Persze, mert valamiért egy szóközzel kezdődik a betűtípus neve. De persze, nyilvánvalóan ugyanaz. És van még pár hasonló. Van olyan, hogy teljesen ugyanaz a betűtípus, de más a neve, vagy csak máshogy van írva a neve, rövidített elnevezések vannak... -
Soma01
veterán
válasz BonFire #3133 üzenetére
Na, én meg tudom csinálni. Feltéve, hogy a darabokra vágás a cél, de a 3 objektum színének megtartása nem cél. Bár, utólag újra színezheted a darabokat.
De lehet a színek magtartása is sikerül mindjárt. Próbálkozok még...(Annyira nem ismerem ezt a programot. Csak most tettem fel...)
-
BonFire
veterán
Meg kell mondani, hogy vagy ágyazza be a fontokat, vagy adja neked oda. Persze ez nem túl jó, mert sok duplikátumod lesz, hiszen neked fel van telepítve az "Arial", neki meg az "_Arial", ami tök fölöslegesnek tűnik, viszont hosszú távon csak ez a megoldás.
Van olyan opció az Illustratorban, hogy összecsomagolja az Asseteket egy fájlba, és úgy küldi el. Pontosan nem tudom most fejből, hogy kell ilyen package-t csinálni, de mindjárt segítenek a többiek benne, akik gép előtt vannak.
[ Szerkesztve ]
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
Soma01
veterán
Köszönöm a tanácsokat.
Az ilyen jellegű, font keréseim nem érnek célba amúgy. Mert vagy 5 emberen megy ez keresztül, míg eljut hozzám a fájl. Aztán mindenki apróságnak, cikinek, "ne piszkáljuk ezzel őket"-nek, "ez apróság", "ne akadékoskodjunk", "eddig is megoldottad" dolognak veszi. Le vagyok én... Meg hát az építész úrhoz nem mer szólni senki. Örülni kell, ha kiad valamit a kezéből. Nem, hogy még reklamálni is. Beszarás az egész. Meg hát még kiderülne, hogy nem ért hozzá, vagy nem ő csinálja... Szóval ne bántsuk a dolgot, a felkiáltás mindig.
Most úgy vagyok vele, hogy csinálok én ilyen nevű betűkészletet. Illetve átnevezem (elmentem más néven is) azokat, amivel most helyettesítem őket. Így nekem is "meg lesz" az a font. -
BonFire
veterán
Én is ezt akartam javasolni, mindazonáltal lehet, hogy egy átnevezés nem segít. Lehet, hogy egy fontszerkesztőre lesz szükséged, mert a néven kívül elég sok metaadatot tartalmaz a betűkészlet, és ha nem ugyanazt olvassa ki a szoftver, akkor egy szimpla átnevezés nem biztos, hogy segít.
De egy próbát megér.A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
Rayyy
senior tag
Abszolút mindennapos dolog és van rá elég egyszerű megoldás: font manager használata. Én FontExpert-et használok, jól működik. Nálam például a DIN az, ami rengeteg cégnél előfordul ilyen-olyan néven, formában. Van, hogy tényleg van különbség, van, hogy csak a név. A lényeg, hogy minden cégnek külön mappát hoztam létre FontExpertben, minden egyes DIN verzió fel van rakva, aktiválva van... és ennyi. Nem cserélgetek. Nem is tudok egyébként ilyen megoldást, hogy egy Adobe program automatikusan tudjon egy csere szabályt megnyitásnál. Egyedi szkriptként tudnám elképzelni.
Szerk.: most látom, hogy félreértettem az alap problémát: neked egyáltalán nincs meg a doksiban használt font. Akkor valóban egyszer el kell játszanod, hogy magát a fontot nevezed át szerkesztőben. Vagy egyszer az életben elkéritek a megközelíthetetlen úriembertől a fontjait, amit használ.[ Szerkesztve ]
Minden a legnagyobb render!
-
Soma01
veterán
válasz BonFire #3143 üzenetére
Leírom. Mert nem bonyolult.
Amúgy jó úton jártál, de van pár fontos lépés, amik nélkül nem megy.
1. Kiinduló helyzet, hogy ott van a 3 négyzet egymáson, elforgatva,
2. kijelölöd mind a hármat,
3. Útvonal menü, összevonás parancs, (itt elmegy a négyzetek eredeti színe)
4. rajzolsz egy "segéd" négyzetet (vagy kört, stb) akkorát, ami teljesen lefedi ezt a 3 összevont négyzetet (ami most már ugye egynek számít) fedd is le vele,
5. az összevont objektumot kijelölöd és felülre helyezed (szint szerint fentre) (objektum menü, felülre helyezés parancs) vagy a legutóbb rajzolt "segéd" négyzetet alulra, a lényeg, hogy a nagy "segéd" négyzet legyen alul és felette (látszódjon) a 3 összevont négyzet,
6. na ekkor jön az, hogy mindet kijelölöd és, hogy
7. Útvonal menü, Felosztás parancs. Ekkor megint más színű lesz a 3 összevont négyzet, olyan lesz mint a nagy "segéd" négyzet kitöltési színe,
8. (már csak le "kell" törölni a nagy "segéd" négyzetet és) már lehet mozgatni a 3 összevont négyzetet minden darabját, különálló, zárt idom lesz minden darabja.
Lehet, hogy van egyszerűbb megoldás is erre, de így biztosan megy és az lesz a végeredmény, amit eredetileg te szerettél volna. -
BonFire
veterán
Kihívásból.
Most komolyan. A munkahelyen eszembe jutott, milyen jó lenne, ha volna fenn a gépen egy vektoros rajzprogram, amivel időnként terméktáblákat tudnék dizájnolni. Ott speciel nem grafikus vagyok, hanem eladó. Kíváncsi voltam, az Inkscape mennyire alkalmas ilyen munkákra. Ide egy fotó, oda egy logó amoda egy kis tipó. Szabadon, odapakolászom az elemeket, ahová akarom, mert Wordben összeszüttyögni egyet egyet eléggé bajos. De nem vehetem rá a főnökséget, hogy vegyenek nekem egy Illustratort bentre.
Viszont ha az Inkscape használható, akkor azt minden további nélkül lehetne használni.
Meg amúgy egy jó grafikus mindennel tud. Tudok én Worddel is, csak sokkal körülményesebb megcsinálni, mint Inkscape-pel.
-
Soma01
veterán
válasz BonFire #3147 üzenetére
Akkor rendben. Arra gondoltam, hogy leírom billentyűkombinációkkal, ha kell. De szerintem a leírásból is kihámozható maga a logika.
Itt vannak a menüpontok angolul. Átállítottam a nyelvet.
...
3. Útvonal menü, összevonás parancs = Path menü, Combine parancs
...
5. az összevont objektumot kijelölöd és felülre helyezed (szint szerint fentre) (objektum menü, felülre helyezés parancs = Object menü, Raise to top parancs
....
7. Útvonal menü, Felosztás parancs = Path menü, Division parancsÚgy néz ki, hogy úgy működik a dolog, (a division parancs) hogy az alsó objektum az "alapanyag", a felső a "kés". A vágás után a "kés" eltűnik. És csak egy "alapanyag" és egy "kés" lehet. A legalsó az "alapanyag", a közvetlen felette lévő a "kés". Ami ezek felett van, az mind csak úgy eltűnik. Csak úgy lehet bonyolultabb, komplexebb "késed" ha egy objektummá alakítasz több objektumot. (combine, Ctrl+k)
-
BonFire
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest