Hirdetés
- Ilyen olcsó sem volt még egy Apple notebook
- Túl nagy alkatrészt vettél? Így kerülheted el a PC-építés legnagyobb hibáját
- MWC 2026: leégsz, ha nem figyelsz a TCL 15 ezer nites panelje előtt
- Második villámcsapás: teszteltük a ROG Raikiri II Xbox kontrollert
- 100 TB-os HDD-k felé vezető alapot prezentált a Seagate
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Teljesen M5 SoC-családra vált az Apple Macbook Air és Pro
- HDD probléma (nem adatmentés)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
girnyau
tag
Sziasztok!
Én is avval a problémával fordulnék hozzátok mint amilyen gondja a fórumot kezdő kollégának volt.Úgy indul, hogy BIOS ROM CHECKSUM ERROR!!!!!!!!!!!! És kislemezt követel. Mi ilyenkor a teendő? Légyszi segítsetek egy hozzá nem értő emberen.A fórumból nem igazán értettem mit kéne tenni.
Előre is köszi! -
TomDog
tag
Off
Ha a 3.2 winyora felteszem a progit amit délelött kerestél ugy jo lessz?
On -
flurider
aktív tag
Egy pendrive-ról valo másolás közben kékhalál reboot, majd az egyik ram modul kivétele után (memtestre készülés):
BIOS ROM CHECKSUM ERROR
Nagyon köszönjük... -
flurider
aktív tag
Legeslegujabb fejezet:
Meglett a garos csere (kedden történt), de egyéb okok miatt (a ramok máshova kerültek+inkább csajozásc) csak ma probáltuk ki, hogy hogyan muzsikál.
Nem vacakoltam a sokfajta bios leszedésével, egyedül a 22est huztam rá egy rendszerindito flopperra.
Faszán el is indult (azér most is BIOS ROM CHECKSUM ERROR-ral kezdett, de ez több IC7 tulajtol megtudva szokványosnak is mondható ) [nálam meg aztán végképp
]
Megtörtént a biosfrissítés, és csodák csodájára:
=>BIOS ROM CHECKSUM ERROR!%+#&@ -
degu
senior tag
Az elejen irtad,hogy valamit nagyon keres butulaskor a floppyn!
Akkor csak hibadzik valami a bios,vagy a flashrom verziojaval!
Ha elolvasod a kezikonyvet,akkor ott le van irva,hogy a crashbios funkciot hogyan csalhatod elo!
Ha ugy sem tudod feleleszteni,akkor GARRRRR! -
-
flurider
aktív tag
-
flurider
aktív tag
Hát most ez van egy windowsbol valo flesh utáni ujabb bios rom checksum error utáni ujabb floppidrajkos frissites alatt:

the program file's BIOS-LOCK STRING DOES NOT MATCH WITH YOUR SYSTEM !
Semmilyen biost nem fogad el, mert egy szemét
Milyen program file's, meg minek van olyan hogy bios lock, mert ha pl. valami olyan uj jön ki, amihez mindnképp kell a flash, akkor helo??%!?%!# -
flurider
aktív tag
Ujabb fejezet:
Most 20as (husipar) bios van a gépen (MIVEL 22-21 felmegy rá, de BIOS checksum error => mintha meg sem jegyezné), +legujabb inf! Felment az XPSP1 (mivel az első rendszer kb 20percig jelentkezett be és ki [valami krekkelt HOME ami valójában Prof (??)]), COD közben még mindig kifagy, hiába van kikapcsolva a gpurecovery, nem segített (radeon 9600XT)
Top News:
Bejött a blaster (valamiért nem engedi felrakni a peccset MS03-26-t hiányolja, ami viszont nincs a windows updaten). Ujraindult, majd az addig COD kivételével minden probán átment gép ismét egy már jól ismert hibaüzenettel lepett meg:
BIOS ROM checksum error
Ennyi -
flurider
aktív tag
Ez a legujabb: (6-7 random fagyás után, BIOS.20 )
KÉKHALÁL: a rencer sulyos hibát talált ezért leállt
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
***STOP: 0×0000000A (0×BF1FA000,0×000000FF, 0,000000001, 0×8052BD14)
hát ez fogalmam nincs mi, de jatek közben kifagyogat, meg igy beállitja defaultra a gpu-t. lehet a vgaval is gáz van, de azér elég nagy alap lehet, ha valami gáz van a BIOS-szal.
zscszeggély -
I_Am
veterán
Ha nem marad meg rajta egy bios sem, akkor Én a helyedbe már régen gariztatnám.
''Csak arról van szó, hogy nem biztos hogy tűrheti az ember halálnyugalommal a gépe szarakodását.''
Ez viszont azért nem jogosít fel senkit arra, hogy a benne felgyülemlett feszültségeket, olyan embereken töltse ki, akiket nem is ismer, nem beszélve arról, hogy legtöbbjük alszik, és ha akarna segíteni akkor ezek után nem biztos, hogy komolyabb időt fordítana rá. Viszont majd meglátod, hogy ha reggel felébrednek (F1 után
), akkor lehet kapsz majd választ a kérdéseidre, csak arra kérlek megfelelő stílusban follyon a beszélgetés, mert így nem a legmegfelelőbb. És még egyszer ne feledd éjszaka van.
-
flurider
aktív tag
OKÉZSOKÉ (juárde), de azt is észrevehetnéd, hogy van egy gép, ami viszonylag sokba került (embere válogatja), és az az egyértelmü célunk, hogy megjavitsuk/elinditsuk
Most a huszas bios van rajta, de lefagyogat. Lehet hogy egy szar az a verzsn, de mégis az egyetlen, ami képes megmaradni rajta. Nincs itt leugatás, ne tévedj olyan vizekre. Csak arról van szó, hogy nem biztos hogy tűrheti az ember halálnyugalommal a gépe szarakodását.
Aki megsértődött annak tényleg bocsi, akimeg fakker, az menjen a husiparba, de mindenkitől TÉLLEG szenksz az értelmes hozzászolásokat
csubakker -
I_Am
veterán
Ha először olvasnál és nem egyből káromkodnál, akkor tudhatnád, hogy az 1.9-es óta kijött bios-okkal bizony nincs minden rendben. Van akinek felmegy (többségben ők vannak) és nem működik megfelelően a konfig. Amugy mielőtt jól leugatnál bárkit is, először sztem nézz egy kicsit magadba, mert személy szerint könnyebben elviselem az OFF-okat, mint az ilyesfajta hozzászólásokat.
-
flurider
aktív tag
Ja és még annyi, hogy nem biztos hogy megnyerő egymást leugatni, majd nyalni a seggét, hogy igazábol már ő megadta a választ!
Télleg tök fasza, hogy ilyen gyorsan jönnek a megoldások, de addig ugy látom senkinek nincs joga elszállni magátol, meg tudásával revolverezve, kevésbé nagytudásu kollégáit nem tanitva, hanem inkább azokon fölényeskedve probálva futtatni saját, ADDIG amig valojában nem oldódik meg ez az egész
(bocskösz
) -
flurider
aktív tag
Visszatérve egy kicsit megint az alap problémára, hisz ezért készült ez a topic (bocsesz)
Most az van, hogy a legújabb ami felmegy rá az az IC_20 (husipar).
Se a 21 se a 22 (ezeknél mindig ugyanugy bekéri a kizslemezt vagy ujraindul halálos nyugalommal és ujra flessenti a BIOSt).
Oké hogy kiki wcre meg olvasni meg plüssgecikkel hadonászni meg itt igen megoszló tudással a háta mögött néha csak faszságokat bemondani szeretne, nembánom tegyétek, csak arra adjatok választ, hogy ez a rohadt IC7 miért nem képes megszeretni a 22es BIOSZT??%!? -
hcol7
senior tag
hehe, most nezem nemtudom milyen 2xxx hozzaszolasrol beszeltem az ic7 topikkal kapcsolatban, bocsi. bar azert 8xx sem tul keves ilyen esetben, de bizti osszekevertem a radeon topiccal

-
hcol7
senior tag
-
hcol7
senior tag
itt csupan arrol volt szo hogy a bootlemez amirol flesselt, tartalmazott autoexec bat ot meg config syst, minden fos 852 es kodlappal meg ilyenekkel, es azok mind benn csucsultek (őitottütűmeg óitottütű) a memoriaban flesseles kozben es azert nem volt sikeres
[Szerkesztve] -
Gorneck
legenda
''2. Lehet hogy jobban vágjátok a dolgokat mint én (sőt sokkal jobban, nekem nem ez a szakterületem), de arra mégsem jöttetek rá, hogy a bootlemezről csak le kellett volna szedni az autoexec.bat-ot meg a config.syst'' NaHH ez érdekes! Fejtsd már ki légyszi bővebben mert már nekem is volt ilyen, de nekem az elem ki-be segített!
''Mindegy, a lényeg, hogy a probléma megoldódott, bár ez az egész a 2.0s BIOS-szal lett pont jo, nem láttam értelmét megin flesselgetni+megin esetleg szopni 2-3napot'' NaHH ez megint érdekes! ugyanis tényleg ez a legrosszabb bios a sok közűl! 18tól 22ig végigpróbáltam az összeset nekem a 22es volt a legstabilabb! A 20as csak szopás volt! -
Jarlaxle
senior tag
Szeretnék itt és most elnézést kérni flurider kollégától akinek a 2. hszben olyan dolgokat írtam amit már megbántam! Tudom hogy nem mentség de 2 és fél óra tenisz edzés után már nem nagyon mérlegeltem a szavaimat mert fáradt voltam rohadtul. Töröltetem is ezt a hszt. Bocsi!
-
flusider
csendes tag
OKÉ WESTLAKE, lehet hogy vágod a témát, de
1. Nem tudom hogy mi jogon revolverezel itt olyanokkal, hogy mit pöcsölünk, amikor ez csak egy sima kérdés válasz topic
2. Lehet hogy jobban vágjátok a dolgokat mint én (sőt sokkal jobban, nekem nem ez a szakterületem), de arra mégsem jöttetek rá, hogy a bootlemezről csak le kellett volna szedni az autoexec.bat-ot meg a config.syst
Mindettől függetlenül fasza azér, hogy van egy ilyen oldal (nem fasszopás, de 5 perc alatt kezdtek szivárogni a többékevésbé felhasználható megoldások)
Mindegy, a lényeg, hogy a probléma megoldódott, bár ez az egész a 2.0s BIOS-szal lett pont jo, nem láttam értelmét megin flesselgetni+megin esetleg szopni 2-3napot
Szenksz fór evriszing
Cshaaaa -
Robi_73
őstag
Én a windowsból való bios frissítést,senkinek sem javaslom.Mindig csak dos alatt és tuning nélkül!!! Én így szoktam, már ha valakit érdekel.
1.Csinálni kell egy win indító lemezt, majd minden felesleges file-t le kell törölni.
Ezek maradjanak a lemezen:command.com/himem.sys/io.sys/msdos.sys
2.Fel kell még másolni a lemezre,az új biost tartalmazó bin file-t és az awdflash.exe-t.
3.Újraindítás+lemez be
4.awdflash.exe elindít
5.Most kell beírni az új biost tartalmazó file pontos nevét.(pl:ic7_22.bin)
6.Megkérdezi hogy elakarjuk menteni a régi biost.(Y/N)
Mentés esetén meg kell adni az elmentendő bios nevét(pl: old.bin)
7.Megkérdezi hogy tényleg leakarjuk cserélni a meglévő biost(Y/N)
8.Meg kell várni az írás végét,majd az F1 billentyű segítségével kell újraindítani a gépet.
9.Cmos clear és kész is.Ezt a fázist kilehet hagyni,ha felmásoljuk a lemezre,a frissítendő bios mellé csomagolt 2db file-t.(abitfae.bat/runme.bat)Ha ezzel a módszerrel akarunk élni,akkor az awdflash.exe helyett a runme.bat file-t kell elidítani és a többi már adott.
Ugyan ezt végre lehet hajtani vinyóról is,de az indító lemez akkor is kelleni fog.
A bios frissítéshez szükséges file-t bemásoljuk egy könyvtárba majd onnan futtatjuk őket.Ez gyorsabb és szerintem biztonságosabb is,mivel a floppy nem egy stabill dolog.Én már jártam úgy,hogy bios olvasás és írás közben beszart a floppy! Ez elég kellemetlen dolog.
[Szerkesztve] -
Bazsiii
tag
Westlake te lány vagy? vagy akkor mért van plüssmacid?

-
westlake
félisten
A ROHADT ELETBE!!!!!!
MEG AKARTAM TOROLNI A KEZEM, DE VELETLENUL A PLUSSMACIMAT MARKOLTAM MEG!!!! AAAAAAAA -
westlake
félisten
bezzee, egyszeru kerdes-valasz topic, de megis 50 hozzaszolasnal jarunk.
micsoda pazarlas
-
hcol7
senior tag
jaja be6 ra enis emlekeztem, de mivel ic7 el kapcsolatban nem remlett ilyen, ijedten siettem az abit lapjara megnezni hogy telleg igy van e. mert enis flesseltem mar uj biost az enyemre, de rev re nem figyeltem
mellekesen megjegyzem hogy volt itt egy szamar gyerek, terjesztett hoax ot hogy rev 1.0 ic7 ek (enyem is az) ic7 g biossal es lekapart lan takaroval ic7 g kent mennek. en raflesseltem a G bios t, ugyan gigabit lanoim meg mindig nincs, de problema sem lett vele semmi. azoita is az van rajta, lusta violtam visszeflesselni
-
Bazsiii
tag
sziasztok,
sztem ennek a jarlaxe gyereknek adjuk meg a 'Post of The Year' címet!
Bazsiii -
hcol7
senior tag
-
hcol7
senior tag
megneztem es ic7 hez nincs kulon rev 1.0 es 1.1 bios.
nahh ilyenkor mivan ? -
westlake
félisten
megprobalom levezetni

tetelezzuk fel, hogy mukodott az alaplap, o biost updatelt, restart, majd a nagy csecs szam erroor villant be.
ebben az esetben a regi biosfile egyertelmuleg jo volt.
namost vagy az uj biosfile rossz volt (gyarilag nem igazan, esetleg letolteskor error)
vagy a bios beirasa volt hibas.
a vegeredmeny mindket esetben a rossz alaplap, amin a regi, jol mukodo biosfile csak akkor segit, ha a fentebb leirt valamelyik veszopciot alkalmazva visszairja.
ezert irtam, hogy ebben a formaban nem segit a regi biosfile..
viszont, ha az eeprom rossz (erzekeny az irasra) akkor a jo biosfile irasa utan sem lesz jo a lap...
[Szerkesztve] -
divot
veterán
Na várjatok, lehet, hogy én valamit nagyon rosszul tudok, és akkor még jó, hogy ez így derül ki.
Mivel egy egész napja van IC7-esem, úgy gondoltam, hogy a flesh exe-t és a régi biost elmentve a lemezre menthetem a helyzetet, ha az új bios win alól nem jól íródik be. De akkor ez nem így van? -
westlake
félisten
Jarlaxle-t valyon megbantottam?
ha igen, elnezest, de amit leirtam, azt komolyan is gondoltam... -
Skylark
tag
IC7-ben elég a floppyra a bin file és egy awdflash.exe.
Még parancsfilet se kell írnod, csak floppy be és boot után Alt+F2.
Amire vigyázz az IC7-ből három féle van, így biosból is. A megfelelőt töltsd le.
Frissítés után cmos reset!
[Szerkesztve] -
hcol7
senior tag
szamomra illogikus az hogy:
ha bioszt akart flesselni, bizti azert akarta mert alapban ez volt a problema. tehat ha lementi akkoris azt menti le amivel ugyanez a helyzet.
nekemis ezert is nem jutott eszembe lementeni az eredetit, merthat nem mukodott
egyebkent mi a kulonbseg az alaplapon levo, es az abit oldalarol leszedheto ugyanolyan verzioju bios kozott ? -
westlake
félisten
egy probat meger....
innen letoltod megegyszer a jo biosfilet
Bővebben: link
figyelj oda, hogy a revizioszam is stimmeljen!
ezutan formazz meg egy floppyt win98 bootlemeznek
(beallitasok/eszkozkezelo/programok hozzadasa-eltavolitasa/bootlemez keszitese)
remelem jol emlexem (jo regen hasznaltam amr 9x-et
)
ezutan ramasolod a biosfilet (.bin) a kislemezre
majd a lemezen levo autoexec.bat fileba beleirod:
awdflash ****.bin /py /sn /cd /cp /cc /cks /R (a csillagok helyere a bios nevet ird
majd lemez be, reboot, and pray
-
hcol7
senior tag
nekem akkor csinal ilyet az ic7(bios rom checksum error) amikor tul magasra teszem az fsbt szoros mem idozitesek mellett. de akkor mindig. nemtom hasznos info e ez ittcsak azert mondom mert nemtom mit lehetne tevolegesen elrontani biosflesseles kozben mai alaplapokon, mert tok magatol vegigcsinalja (hacsaknem lesz aramszunet vagy lehuzza a kettohuszat vagy kikapcsolja, dehat miert tenne ilyet). bios filet meg abit oldalrol szedte le, es amit megh nem mondott, az az hogy a flesseles kozben a folyamatabra vagy mijarak, nem ir hibat, minden faszan vegigmegy, a vegen be is csipogja azt a harmat (vagy mennyit) ami aszjelenti hogy sikeres volt a fless. csak ujrainditas utan megin ugyanaz lesz mint elotte

-
hcol7
senior tag
sztem nem volt eredeti (azaz eredeti,mukodo) bios..
vga nal enis kurvara vigyaztam, lementettem flesseles elott az eredetit, de alaplapnal eszembe se jutott(bizti rosszul tettem, de nem szoptam miatta). egyebkent ha mar itt tartunk alaplapnal hogykell lementeni az eredetit ? -
westlake
félisten
naszoval..
a biost ebben a formaban buktad, mert valamit elrontattal, vagy valami hibas volt (bios, bios file)
ket lehetoseged van:
1. az abitnak van egy ugynevezett veszbiosz funkcioja, amivel mukodeskpetelen alaplapot egy jol konfiguralt floppyval helyre tudsz hozni.
(sajnos fejbol nem tudom, de utananezek mindjart)
2. nekem van egy csomo eepromom (ezen tarolodik a bios irhato resze), megirok neked egyet es odaadom.. -
hcol7
senior tag

-
divot
veterán
Mennyi zacskófejű jött itt össze máma.

Szóval ugye elmentetted az eredeti biost egy floppyra? -
hcol7
senior tag
no flame!!
nahh eloszor is, osszekevered, mert nem a ''cpu is unworkable...'' uzenetrol beszel a kollega, hanem bios rom checksum error, ami mindenfele inditokepernyo elott jon ki, es semmi mast nem tehetsz, csak az uj biosos flopit a flashprogival a meghajtoba.. szal ott hiaba nyomkodja a delt ..
a masik meg sztem ez nem tipikus ic7 problema hanem alapveto bios(fless) szal ne hurrogd le mer sztem ott a tobbezer hozzaszolasos es ic7 topikban lehet elveszne ez az apro, am megis b@szottfontos (es idegesito, mert zsiruj a gep es nem indul egy hete) problema.
remelem valaki telleg tud segiteni. nekem is ic7 van, teny es valo hogy vasarlas, osszerakas utan ugyanez volt a gondom (bios rom checksum error, masik gep/net/laptop/stb hianyaban, mentem is ejjel 12 kor haverhoz bioszer) , de nekem egy flesssel megoldodott.. mire visszaertem a szobamba bebootolot a belekeszitett xp lemezrol -
flurider
aktív tag
Szevasztok!
Van egy új Abit IC7 lap (with P4/2.4). BIOS flash után ujra azt irja ki (három csippanás után különböző időkben kikapcsolva probálva), hogy BIOS ROM checksum error. Hiába resetelem a CMOSt, meg veszem ki 5 percre az elemet, huztam le a SATA vinyot meg IDE céjdéjt ujra és ujra ez a hiba.
Vaccdemedör?
Valaki pls help
Új hozzászólás Aktív témák
- E-roller topik
- PayPal
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- AI, GitHub Copilot, Claude, Gemini
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf FX506I Gamer Notebook! R7 4800H / 1650Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- AKCIÓ! Acer Predator Helios Neo 16 PHN16 notebook-i9 13900HX 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 8GB W11
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s G1 - i7-10G I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Kingston FURY Impact 32GB DDR5 4800MHz KF548S38IB-32
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
]

), akkor lehet kapsz majd választ a kérdéseidre, csak arra kérlek megfelelő stílusban follyon a beszélgetés, mert így nem a legmegfelelőbb. És még egyszer ne feledd éjszaka van.