- Projektor topic
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- RAM topik
- Kompakt vízhűtés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Léghűtés topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
attiati
veterán
válasz
peppe79 #2098 üzenetére
Samurai székeket én is néztem pár hónapja. Aztán kipróbáltam őket és csak a legolcsóbb változatnak volt kényelmes a magas háttámlája. A drágább változatoknak pont rossz helyen ért véget a háttámlája (a különálló fejtámla miatt). De a legolcsóbbon meg nem lehet állítani a karfát.
Nyeregszékből lehet olcsóbbat is venni. Persze nem tudom milyen minőség.
Amiatt is van rajtuk görgő, mert munkaszéknek használják fodrászok, fogorvosok. -
peppe79
senior tag
válasz
attiati #2097 üzenetére
Én első körben vezetői forgószéket kerestem, de a 100 eFt alatti kategóriában túl sok kompromisszumot kellett volna kötni, így aztán ezt el is vetettem. Ezen kívül, amik alapból kiestek: a gamer székek, és azok a forgószékek, aminél - részben, vagy teljes egészében - a karfa köti össze a háttámlát az ülőlappal (utóbbiakkal rengeteg a negatív tapasztalatom).
Amihez ragaszkodtam, az a fém (krómozott vagy alu) lábkereszt, és a nagyobb teherbíró képesség (legalább 130 kg). Innentől kezdve jelentősen leszűkült a kínálat. A Mayah Spirit-re elsősorban racionális megfontolásból (ár/érték) esett a választásom, illetve néhány olyan tulajdonsága miatt, ami nem minden széknél volt adott:
- vastagon párnázott, és relatív nagy méretű ülőfelület (51 cm mély, 50 cm széles)
- akár 56 cm-es ülésmagasság
- illetve a lehajtható karfa sem hátrány (így takarításkor könnyedén az asztal alá tudom tolni), bár a tartóssága ennek azért kérdésesLáttam még néhány széket, ami egy fokkal jobban tetszett volna, és talán stabilabb is, de ezekkel szép apránként el lehetett lépcsőzgetni a 100 ezres határig...onnantól kezdve pedig már csak egy karnyújtásnyira volt a Spinelly, vagy egy Samurai, ami óriási minőségbeli ugrás az előzőekhez képest. Ennyit egyelőre nem akarok rászánni egy forgószékre, ezért esett a választásom a viszonylag olcsó Spirit-re. Aztán ha mégsem válik be, akkor automatikusan átugrom a 70-80-90 ezres lépcsőfokokat, és rögtön veszek egy kompromisszumok nélküli széket 110 ezerért.
A belinkelt fotó alapján nem nagyon tudtam kivenni, de most már látom, hogy mi is ez a "nyeregszék".
Nem láttam még ilyet, csak próbáltam elképzelni, hogy milyen lehet egy ilyen magas, görgős széket egy helyben tartani. De a videón már látom, hogy szinte terpeszben kell rajta ülni, ezért nem mozdul el olyan könnyen el a helyéből. De a közel 1000 USD-os ár azért egy picit túlzás érte. -
attiati
veterán
válasz
peppe79 #2095 üzenetére
és hogyhogy erre a Mayah székre esett a választásod a sok-sok ergonomikus csoda helyett?
1. Mi a baj a görgős ülőtámasszal? Az ikea nilseriknek nagyon kemény az ülőfelülete.
Szerintem alapvető különbség van az általad linkelt ülőtámaszok és a "nyeregszékek" között.
Ezeknek az ülőtámaszoknak az ellentartása nem merőleges a talajra. Inkább hátrafelé "tolod" magad alatt a széket. Tulajdonképpen áll az ember, csak van egy támasz a segge alatt.
Míg a nyeregszéknek merőleges a terhelése. Csak megdönti a csípőt, emiatt le kell tenned a lábadat előre.
Elsősorban ülsz, de lábbal is támasztod magad.
Az egyiknél csak az ülőfelület dől meg, de függőleges a tengelye, addig a másiknál a teljes szék tengelye megdől. Így a tested is másfajta terhelést kap.2. Nem kell a laptop, csak a képen azt linkelték a kicsi asztallap miatt. Sosem vennék laptopot otthonra.
Meg is van a tökéletes és multifunkciós megoldás:
a) emelhető asztal
b) ergonomikus asztallappal
c) egészen mélyre betolható billentyűzet tartóval, így nem zavar be az ergonomikus asztallapnak sem. Vagy pedig az általad linkelt asztal élére rögzíthető bill. tartó.Így minden pózban többféleképpen és korlátok nélkül lehet használni.
Ha akarod állva használod, az asztallapra könyökölve, bármilyen álló székkel, az asztalt teljesen felemelve.
Ha akarod ülve használod, az asztallapra könyökölve, karfás szék karfáját leeresztve.
Ha akarod ülve használod, karfára támaszkodva, a billentyűzettartót kihúzva, az asztalt kicsit felemelve.Kell hozzá egy skarsta asztal 50e ft + asztalossal csináltatni ergonomikus asztallapot.
Kell hozzá egy nyeregszék vagy ülőtámasz. Vagy pedig állva tolja olyankor az ember.
És kell egy karfás kényelmes szék ékpárnával, dinamikus párnával vagy egy aktív ülőfelületes szék. -
lowzor
veterán
Sziasztok!
Max 60k-ig keresek széket.
188cm vagyok és 90kg, tehát fontos, hogy magas és széles háttámlája legyen és ne legyen semmilyen fejtámla, vagy kitüremkedés felül.
Jó lenne, ha masszív fémszerkezete lenne.
Haver a Vertagear SL2000-ret ajánlotta, ez jó lenne az én méreteimhez, vagy van más, ami jobb ennyi pénzért? -
peppe79
senior tag
válasz
attiati #2094 üzenetére
Ha nem zavarna a fotel, akkor nem cserélném le forgószékre. Az üléspozíciót egyébként nem mondanám kényelmetlennek, a térdhajlatom is derékszögben áll. Csak mivel ehhez a fotelt meg kellett döntenem, és nem akarom azt minden egyes alkalommal állítgatni, így ebből a fix pozícióból aztán nehéz felkelnem. A másik zavaró ok pedig az, hogy a fotel szinte a 11 négyzetméteres kisszoba közepén áll, így nagyon zsúfolt lett a helyiség, és megnehezíti a takarítást is.
Ezek az ülőtámaszok valóban nem rosszak, nekünk is van egy a konyhában. Ami nagy előnye, hogy a szinte álló pozíció miatt nem akadályozza a véráramlatot, illetve segít megtartani a gerinc természetes görbületét, miközben nem terheli agyon a porckorongot.
Mondjuk, a képen látható megoldás ergonómiailag, két szempontból sem tökéletes:
1. Ezek a székek általában nem görgős -, hanem jellemzően fix kivitelűek szoktak lenni (lásd: Ikea Nilserik, Variér move, stb.)
Más kérdés, hogy mivel a tengelyük mentén dönthetőek, de nem mozdíthatóak el, így nehezebb közel ülni velük egy íróasztalhoz.
Viszont vannak kifejezetten irodai munkára kifejlesztett ülőszékek is, mint például a Locus.2. A laptop nem éppen a legkomfortosabb munkaeszköz: ideális esetben a képernyő felső széle szemmagasságban van, és kb. 15-20 fokban döntött. Egy laptopnál ez a beállítás csak magasítással, és külön billentyűzettel lenne kivitelezhető, ráadásul az átlagos 15-17"-os képernyőméretük eltörpül egy monitor mellett.
-
attiati
veterán
válasz
peppe79 #2091 üzenetére
és 189 centi magasan nem zavar, hogy ilyen mélyen ülsz?
lábad szinte kinyújtva vagy magad alá gyűrvetényleg ízlés kérdése, de nekem ez a póz kényelmesnek tűnik
láb is segít a tartásban, nem a gerinc kapja az összes terhelést
könyök alatt zselés párna, ami meg is emeli a könyököt, így "lefelé" gépel
asztal / szék állítható magasságú
kar, könyök test mellé szorítva, semmi felesleges terhelés
könyök alátámasztva
széken a csípő előre döntve (mint egy ékpárna), és arra kényszeríti az embert, hogy kihúzza magátkettő negatívum van:
1. zavaróan közel van a lábamhoz az asztal lába
2. túl közel van a monitor, kétszer ilyen mély asztal kellene
3. billentyűzettartó ennél kilőve, hacsak nem az megoldás, amit linkeltél, hogy az asztal élére rögzítik.
4. szék karfájának használata kilőveDe igazából a 3-4 nem zavaró, nincs is szükség rájuk.
1-2 meg talán megoldható egy nagyobb asztallappal#2093: ezért kell állítható magasságú asztal. Ikea skarsta megoldása 55e ft, mechanikusan állítható. A külseje ízlés kérdése. És lehet rá csináltatni ergonomikus asztallapot vagy mélyebb asztallapot. Én most ebben gondolkodom.
A fenti képen látható asztalt megkérdezem holnap, hogy max milyen mély asztallapot lehet rárakni utólag, mert ez így nem ér semmit.
-
peppe79
senior tag
válasz
Williamgrant #2089 üzenetére
És egy egyszerű, fix asztalnál ki garantálja, hogy annak a tetőlapja megfelelő magasságban áll? Ráadásul a szabvány méretezések még évtizedekkel ezelőttiek, amikor 10-15 cm-rel alacsonyabb volt az átlag testmagasság. Szóval még az sem biztos, hogy a nagy többségnek megfelel.
-
peppe79
senior tag
válasz
Williamgrant #2087 üzenetére
Akkor az enyém a 0,01%-ba tartozik, mert az szabadon állítható.
A 90-es években még figyeltek az ilyesmire...bár lehet, hogy manapság is kapható ez az egyszerű sínes állvány. -
peppe79
senior tag
válasz
attiati #2086 üzenetére
Én 189 cm vagyok, de alkalmazkodnom kell a nejemhez is, aki "csak" 178 cm. Ahogy korábban írtam, pillanatnyilag egy Everstyl motoros fotelünk van, aminél az alacsonyabb ülésmagasság miatt a billentyűzettartót is meg kellett dönteni. A karfa magassága amúgy kb. 65 cm.
Ezzel a fotellel egyébként egy ilyen pozíció simán beállítható, és megfelelő asztalt is tudnék hozzá készíteni, de ez a zéró gravitációs póz nem az én világom, szóval a jövőben inkább egy kényelmes forgószék mellett döntenék.
A múlt héten meg is rendeltem az Alzáról egy Mayah széket, csak sajnos 1-2 hetet csúszik a szállítása.Ha mindenképp csuklótámaszt szeretnél venni, akkor abból az ék formájú az, ami használható. Az profilból, az átlagos billentyűzetek dőlésszögét követi, és közvetlenül elé helyezve a kéztőcsontot támasztják meg. A 'pufibb' változatok csak addig kényelmesek, amíg nem kezdik nyomni az ereid.
"Melyik irányba korlátoz a mozgásban az ergonomikus asztallap?"
Talán rosszul fogalmaztam. Különösebben nem is a mozgásban korlátoz, hanem inkább amolyan nyomasztó érzés, amikor egy széktámla és egy asztallap közé "préselődök". Amikor egy karfás széken könyökölök, akkor viszont legalább 15 centi távolságot tudok tartani az asztaltól.
Nálam egy ehhez hasonló, fém sínes számítógépasztal van.
Nem egy szépségdíjas termék, viszont könnyen átalakítható, és ami nagy előnye, hogy mivel a polcok sínben futnak, ezért milliméter pontosan be lehet állítani az asztallapot, vagy a monitort, hangsugárzókat tartó polc magasságát. Azon felül, mivel az első és a hátsó rögzítőpontok külön futnak, így a polcok dönthetőek is (így az alsó polc átalakítható akár lábtartónak, ha úgy tetszik).Aztán léteznek asztallap élére rögzíthető billentyűzettartók is, akár ilyen feleslegesen agyonbonyolított, dönthető kivitelben. Választék az van, igyekeznek lenyűgözni a felhasználókat...
-
attiati
veterán
válasz
Williamgrant #2089 üzenetére
A gond az, hogy legalább kartávolságra kell lenni a monitornak.
Monitor előtt a billentyűzet, előtte meg könyökölsz
Ez minimum 80 cm, de inkább 90 cm mély asztal, ami elég sok helyet elfoglal. -
-
attiati
veterán
válasz
Williamgrant #2087 üzenetére
Ha a számítógép asztalnak van oldallapja és nem túl széles az asztal (100-120cm-nél rövidebb), akkor lehet rá csináltatni és ráerősíteni az oldallapra. Úgy stabil lesz.
És az asztalnak magasabbnak kell lenni az átlagosnál.
-
-
attiati
veterán
válasz
peppe79 #2085 üzenetére
Nem tudom milyen magas vagy?
Illetve a karfád teteje hol helyezkedik el vízszintben a bill.tartó és az asztallap tetejéhez képest?Én 182 magas vagyok. És egy jól beállított széken illetve egy nem emelhető normál magasságú asztalnál a könyököm magasabban van, mint a kihúzható bill. tartón a billentyűzet, így "lefelé" gépelek.
Magyarul: kb 75 cm magasan van a könyököm. És az asztallap teteje is kb. ott van. De a bill. tartón a billentyűzet lejjebb lesz, kb 70 cm magasan.
Egyébként abban is igazad van, hogy kényelmesebb így "lefelé" gépelni" a karfáról.
Ha az asztallapon van a könyök és a billentyűzet is, akkor "felfelé" gépel az ember (a bill. magassága miatt) és jobban felfelé feszül a csukló, mert az ember ösztönösen lerakja az alkarját az asztallapra, egészen a csuklóig. Mondjuk egy csuklótámasz segít ezen.
Melyik irányba korlátoz a mozgásban az ergonomikus asztallap?
Az asztallap könyöktámasza helyén a karfa lenne és az ugyanúgy korlátoz nem?
Nem lehet, hogy csak a billentyűzettartó segít a szabadabb mozgásban, mert betolod és akkor el tudsz fordulni a karfás székkel oldalra.Még a végén egy emelhető, normál asztallapos asztal + karfás szék lesz a nyerő
Amire lehet szerelni billentyűzet tartót. Sajnos nem raknak rájuk alapból és nem is mindegyikre szerelhető szerintem. -
peppe79
senior tag
válasz
attiati #2080 üzenetére
Szerintem a választásnál az is sokat nyom latban, hogy milyen célra használnád, és hogy mik az igényeid.
Én a saját megközelítésemből kiindulva, azért választottam inkább karfás széket, mert:
- ehhez szoktunk hozzá
- segít a székből felállni (a negyedik x-hez közelítve már ez is szempont)
- szabad mozgást biztosít, szemben egy olyan asztallappal, amihez - a könyök vagy a teljes alkar megtámasztása miatt - egész közel kell húzódniSzámítógép asztalból pedig (függetlenül a tetőlap kivitelétől) kizárólag olyat választanék, aminek kihúzható billentyűzettartója van; mert:
- így az asztaltetőn nem foglalja a helyet a billentyűzet és az egér, tehát akadály nélkül tudok rajta jegyzetelni, vagy tervezgetni
- kisebb helyet foglal
- nem kell állandóan az asztalhoz behúzni a széket (amit ezáltal görgők helyett akár tappancsokkal is használhatok)
- ergonómiai szempontból egyszerűbb megoldást kínál
- ha leszakad a szék karfája, akkor még mindig rá tudok tehénkedni a billentyűzettartóra :-) -
válasz
Mentolka #2081 üzenetére
Én azt csináltam, hogy megdumáltam a munkahelyemen, hogy kaptam 50k keretet székre, a nettóját kipótolom és a szék végülis az enyém lesz, tehát 1 év után vihetem magammal (ha elmennék, vagy másikat akarok).
Kb. egy éves körüli most, életem egyik legjobb döntése volt. Azóta is nézem az összes használt cuccos weboldalt (jófogás, ebay stb) és folyamatosan licitálok, hátha egyszer szerencsém lesz és jó áron tudok egy frankó példányt lőni otthonra is.Kvázi kb. napi 1 órát játszok max az otthoni gépen, arra sajnálnék újat venni. A melóhelyen ülök többet, ott meg már tutin. A Posture Fit szerintem szuper gerinc támasztó, az egész szék úgy frankó ahogy van. Életem egyik legjobb döntése volt költeni rá. A többi kolléga műbőr vagy bőr hulladék tescos vagy metros székeken nyomorog.
Nem egyformák az emberek igénye ha az íróasztalnál kell ülni. Én szívesebben költöm a pénzem egy kényelmes székre, mint cigire, felesleges kütyükre, ebayes olcsó de haszontalan szirszarokra.
Ha vigyázol a jó minőségű székedre, simán kiszolgál 10 évig. Havi 2500 Ft-ot pedig lehet érdemes lenne szánni a jó gerinc tartásra. -
Mentolka
senior tag
válasz
Williamgrant #2079 üzenetére
Jujjdejó!
Naakkor, még gyűjtök néhány évig (amibe belerokkanok majd) aztán meg tudok venni egy olyan széket. Kár, hogy addigra már értelme nem lesz a girbegurba hátam miatt...DETÉNYLEG!
Lehet kapni olyan ergonómikus széket (mint az Aeron) 100e HUF alatt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch
- Projektor topic
- OLED TV topic
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Yettel topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Fujifilm GFX50S II Garis + GF 50mm F3.5 R LM WR + 3db akkumláltor + Urth Core nyakpánt
- 2025-ÖS Vadiúj Core Ultra 7 20 Magos 20x5.5Ghz RTX 5070 12GB GDDR7 32GB DDR5 1TB M.2 Gamer Pc 2ÉV
- ÚJ ! AMD Ryzen 7 9800X3D 16x4.7GHz Gamer PC 2025-Ös RX 7800XT 16GB 32GB DDR5 1TB SSD 850W 2ÉV GAr!
- Új AM5 RYZEN 5 8400F GAMER ERŐMŰ PC 32Gb DDR5 512GB NVME SSD NVIDIA RTX 3070TI 8Gb DDR6 2ÉV GAR!
- Segway Ninebot G30 DII - elektromos roller
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- iKing.Hu - Apple Retina Macbook Pro 16 - 2019 - Használt, megkímélt
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest