Hirdetés
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen notebookot vegyek?
- Apple asztali gépek
- Milyen videókártyát?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Visszatérve a fő kérdésre. A srácot megvédené a firelé, de nem fog venni mondjuk 8e Ft-ért...
-
shtml
őstag
válasz
God Vazzeg #97 üzenetére
Igen és bocs, csak a hozzászólásom elküldése után olvastam a #72-t.
-
shtml
őstag
Az ÉV-relével pedig annyit,hogy ha már az óra elött nincs rendes föld és már ez a relé sem mai keretü,akkor bizony nem épp elegendö a védelemre.
Ez nem egészen van így, mert az ÉV-relének tökmindegy, jó-e a föld az óra előtt/után vagy nem. Őt csak az érdekli, hogy a fázisvezetéken pontosan annyi áram menjen be, amennyi a 0 vezetéken visszajön - és kikapcsol, ha ez nem teljesül.
Persze ha a relé hibás, akkor tényleg nem sokat segít, de ez a legtöbb egyéb eszközre is igaz. -
biker
nagyúr
válasz
God Vazzeg #92 üzenetére
régen sok minden másképp volt tanítva...
-
biker
nagyúr
legjobb az volt, mikor egy helyen, amit most direkt nem nevezek meg (ha olvassák, magukra ismernek) az idióta, villamossághoz nem értő munkavédelmis elrendelte, hogy a csomagológépünket betápon egy 30mA-es fi-relével védjék, többek közt.
namost miért idióta???
mert ez egy stretchfóliázó, ami természetéből adódóan statikusan töltődik, amit a földelés vezet el.
vagy a user, és ugrál, hogy csíp
napi 5-10 alkalommal áll le a gép, aztán leszerelték ha jól tudom -
válasz
God Vazzeg #88 üzenetére
Ja, de ha mondjuk a drót meg az ásó általi vezető ellenállásától is függ
-
biker
nagyúr
válasz
God Vazzeg #83 üzenetére
500 már nagyon messze halálos
50Hz-es hálózaton
<5ma érzetküszöb
10-15mA veszélyességi küszöb, izomgörcs előfordulhat
25mA-től legzőizom görcsök fennállása
>80mA szívkamraremegés, halál valószínűsége >90%
veszélytelen áramerősség mértéke:
Iv = Ie + 10/t
ahol Ie az az áramerősség, amit még el tudunk engedni, ez fizikum függő (férfi, nő, kövér sovány, stb) és a behatás ideje függvénye
egy átl. fi relé 2, max 3 sisus hullám alatt old le, tahát 30mA-es elég életvédelmi célra, 300-as már nem... -
biker
nagyúr
válasz
God Vazzeg #83 üzenetére
sorry
[Szerkesztve] -
válasz
God Vazzeg #86 üzenetére
Ásóval elcsapják a keverő kanócát
-
válasz
God Vazzeg #82 üzenetére
3fázisú firelénél összesen vagy fázisonként értik a megadott hibaáramot?
-
SAMYka
senior tag
válasz
God Vazzeg #72 üzenetére
Ez igy igaz. Ez a firelé.
-
Varga Csaba
aktív tag
Ha nincs védőföldelésed kiépítve (földelőhorgony stb.) akkor a villanyszerelő az óra után a fő biztosítéktáblánál!!!! és csakis ott!!! köti össze a földet és a nullát.
Máshol sehol!
Veszélye, hogy zárlat esetén a fázis kimehet a földelt fém készülékházra.
Üdv -
djyuri
őstag
válasz
God Vazzeg #72 üzenetére
Oké,akkor kimérek egy két dogot. De most off,mert hívtak valahová.
Majd este jövök. -
God Vazzeg
veterán
Igen valszín elb@szták...
A fázis-nulla áramkörbe bekötött biztosíték vagy kismegszakító akkor lép működésbe ha TÚL NAGY áram folyik át a vezetéken! Pl: hegesztesz ívhegesztővel. A fázis soha nem jelenik meg DIREKBEN a nullán mert akkor rövidzárlatról beszélünk, mindig valamilyen fogyasztón keresztül megy. Amikor téged megráz az áram, akkor gyakorlatilag az történik h a kisebb ellenállású vezető felé vándorolnak ez elektronok, vagyis a testeden keresztül a föld felé. De mivel a kismegszakító mondjuk 15A-es, a tested meg már 1A-nál is sérül, ezért kell egy szerkezet, ami ellenőrzi a FÁZIS és a NULLA egymáshoz való viszonyát, vagyis h amennyi áram folyik a fázison, annyi follyon a nullán is, mer ha nem akkor valahol máshol záródik, tehát zárlat van.
Javítson ki valaki plz ha hülyeséget írtam
(Ja és nem vagyok retardált, csak próbáltam közérthetően írni, mer mindent félreértetek)
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
God Vazzeg #68 üzenetére
Van valami abban amit mondasz. De már voltaki itt. Oké csak bövitették a villanyórát a garázs számára. Leket,hogy elb@sztak valamit?
-
djyuri
őstag
Köszönyjük a pontos összefoglalást és az embertani elemzést.
Ez hasznos ismétlés volt nekem. Már elfelejtettem dolgokat. Pedig napmint-nap foglalkozom vele. Én is villamos embernek tanulok.
Az ÉV-relével pedig annyit,hogy ha már az óra elött nincs rendes föld és már ez a relé sem mai keretü,akkor bizony nem épp elegendö a védelemre.
viszont már elfelejtettem,hogy a fázis, a nulla és a föld milyen helyzetben van feltekerve.
Vagyis a fázistekercs a földtekercshez képest képest azonos fázisba kerül vagy ellentétes fázisba kerül,ha éppen én válok egy összekötö terhelöellenállássá?
Elvileg azonos fázisúnak kell lennie,hogy duplaakkora legyen a lekapcsolást gerjesztö összindukco. Vagyis bíztos,mivel,ha nem ez lenne,akkor semlegesítenék egymást ök is és akkor értelmetlenné válna az egész.
Fú. Segíts. Akkor nálam a föld tekercs kapott ''szabad'' életet,vagyis nincs kapcsolatban a hálózattal,mert plo.: kontaktos?
Amúgy én is így tanúltam ezt a vérrögös dolgot,de úgy néz ki,hogy hiába,mert nem jutott eszembe. Hmmm. Na mindegy. Asszem inkább szétszedem mégegyszer azt amiröl majd beszélek. OKé. Köszike.
[Szerkesztve] -
SAMYka
senior tag
Már az elején elnézést kérek de olvastam itt egy két olyan hülyeséget hogy nem tudtam megálni az irogatást.
Szakmám: villamos gép és készülék szerelő vagy köznyelven erősáramú berendezés szerelő és még van egy pár csúnya elnevezése.
Először: ami tiztázva lett hogy ha nincs földelve a gép megráz/megrázhat. Ez igaz. Ez lehet életveszélyes is.
Másodszor: a firelé; nem tudom hogy ki ismeri és ki nem a működését de én tanultam és tudom is. Nagyvonalakban: van három vezeték: fázis, 0, föld. Minden vezetőnek van egy mágneses tere ezt tanítják 7. osztályban. Na most a fázison az áram valamilyen irányban folyik akkor a 0-án elenkező áramirány van. A firelében a két vezeték egy vasmagra van tekerve (nem nagy menetszám 3-4). Normál esetben az áramok megegyeznek, tehát az általuk gerjesztett mágneses mező kioltja egy mást. Ha probléma van és valamennyi áram folyik a földelő vezetéken akkor az egyik mágneses mező kissebb lesz igy feszültség indukálódik a vasmagban és így működésbe lép (megszólal)a firelé. Az érzékenysége nagyon jó kb 00.1A azaz 1mA azaz ha 1mA folyik a földelő vezetéken akkor a firelé megszólal.
Harmadszor: az áramütés mértékének sok tényezője van. Pl: talpponti és érintési ellenálás, egyén neme, lelki állapot, stb. A szíven átfolyó áram ami halálos:1mA. Hangsúlyozom a SZÍVEN!!!! Az mindegy hogy a szív milyen állapotban van mert az is elektromosság elvén müködik. A másik probléma az hogy néha a baj nem akkor van mikor megüt az áram hanem utánna. PL: volt egy faszi akit áramütés ért. Semmi baja felált és dolgozott tovább. Este elment is megivott egy két felest majd összeesett és meghalt. Az volt a probléma hogy keletkezett egy vérrög a szervezetébe és a pálinkától felgyorsult a vérkeringése, ami a vérrögöt a szívbe jutatta és kész.
Neked az egyetlen megoldás hogy a leközelebbi földelt konnektorból eljutatod valamilyen módszerrel a földet a gép ''testére''.
Köszönöm -
válasz
God Vazzeg #55 üzenetére
LOL.
-
djyuri
őstag
válasz
God Vazzeg #63 üzenetére
Az lehet,hogy nem jó a háózato. Söt bíztos,mert kéne lennie normális földnek és mégsincs. Viszont vannak tápok,ahol necsak a két kondi feszültségoszásából kialakuló 115 voltos feszültség jelenlétét érzékeled,amikor hozzáérsz,hanem van néhányban egyébb áramkör. pl.: fázisjavításra aligha hiszem,hogy elég volna a kapacitás,hogy javitson a hálózaton,amikor a számítógéptáp nagyfrekvenciáji visszamodulálnak (oké ez kis mennyiség,de eltérhet) a fálózatra és ez néha rásegíthet a csapkodásra és ilyenkor van a nagyobb esélyed a szívmegállásra.
Végülis csak ezt akartam kihozni ebböl. Ami fontos,az az,hogy az anyaföld az jól szívja ezeket magába és ezért fontosabb dolog földelgetni a dolgokat. -
djyuri
őstag
válasz
God Vazzeg #62 üzenetére
Hu,nemtom. Lehet,hogy egyes mondatok félreragozódnak,de a lényeg,hogy nem a nullára kell bekötni a cölöpös földelést.
-
God Vazzeg
veterán
''Nálad valószínüleg nincs rendben a hálózat. Vagy a számítógép, vagy a monitor nincs rendesen védőföldelve. Tipikus eset, amikor a számítógépet nem földelt konnektorba kötik és a számítógépházon megjelenik egy kb. 115V-os feszültség. Ez a számítógéptáp bemenetén található EMI szűrőben lévő, a hálózati feszültségre párhuzamosan, egymással sorba kapcsolt két kondenzátor miatt van. Melyek közös pontjai vannak a védőföldre kötve. Ha nincs védőföld, akkor feszültségosztóként viselkednek és ez kerül ki a házra. Az itt alkalmazott kondenzátorok impedanciája 50 Hz-en(hálózati frekvencia) kb. 677 kOhm, ez kellően nagy ahhoz, hogy ne jelentsen életveszélyes áramütést(640 uA), ha megfogjuk. A PC az I. érintésvédelmi osztályba tartozik, a megérinthető fémrészeket földelni kell. Ezért a számítógépet mindenképp földelt hálózatra kell kötni!!! Ez életvédelmi előírás!''
Ez egy szakmai válasz a ''miért ráz a számítógépem?'' kérdésre! -
God Vazzeg
veterán
válasz
electrician #57 üzenetére
Hosszabbítónál/elosztónál gondoltam..
Mintha vki ilyet írt volna vmelyik hszban, vagy lehet én olvastam félre. -
djyuri
őstag
Igen,sajnos van ilyen. Még kersek ezekre megoldást.
Sajnos a házimoziszettednek önföldje van,amihez képest vátloztat egy vagy hat (ahány hanfalad van) jelszintet.
És sajnos ha ezt lehúzod a hangkártyádon keresztül a földre,akkor az olyan érzés neki,mintha agy hagyományos erösítönek megfognád az RCA bemenetét.
Ezt amúgy lehet orvosolni egy 230/230-as leválasztótrafóval.
Nekem így mennek a vízpumpáim a gépemben. -
djyuri
őstag
válasz
electrician #57 üzenetére
Próbáltál már egy levert cölöpröl jövö kábelt bedugni a konektorban lévö nulla lukba? A fázisluknál kissebbet csattant mint a nullaluknál. Fekete lett a konektorom. De mindkétszer leodott a fí-relé (ÉV-relé),mert zárlatnak minösítette.
-
djyuri
őstag
válasz
God Vazzeg #55 üzenetére
Ne mondta senki,hogy a nullával (kék) kösd össze a földet.
Mi a ''föld''-ön az anyaföldet értjük,ami közvetlen kapcsolatban áll a SÁRGA/ZÖLD vezetékkel.
Láttál fár szerelhetö földelt dugót? Mert abban három csavarleszorítás van.
Az a kettö,amelyik szimmetrikusan helyezkedik el egymástól,azok a NULLA (kék) és a FÁZIS (fekete). A harmadik a Föld,ami kölen van a másik kettölöl a szimmetria szemszögéböl nézve. Na oda kell bekötni pl.: a levert cölöpröl a behozott vezetéket. Ezekután azt akárhogyan forgatod az ajzatban,az akkor is a föld a földdel fog érintkezni,legalábbis a neki járó érinkezövel. -
electrician
tag
válasz
God Vazzeg #55 üzenetére
''Földelést összekötni 0-val a legnagyobb baromság''-
Pedig a valóságban is ez van. Nézz meg egy bekötést egy háznál. két szál megy be vagy 4, ha 3 fázis van. Szigetelt a fázis, a sodrony a 0. Az óránál pedig szét van választva 0-ra és földelővezetékre, és újabban már le kell verni egy földelést is a fal mellé ami szintén rá van kötve a 0-ra. -
x63
aktív tag
Sziasztok !
Az én gépem addig volt földelt míg meg nem vettem a fadobozos Genius 5.1-es
házimozit.
Le kellett kötnöm a földelést mert gerjedt az erősítője akármit is csináltam vele.
Azóta ha szerelem a gépet mindíg ki kell húznom mert utálom hogy ''csipked''. -
God Vazzeg
veterán
Földelést összekötni 0-val a legnagyobb baromság, mivel ha fordítva dugod be a dugót az aljzatba (hosszabbító-fali aljzat) máris a másikon van a 0. Viszont megnézni a földelést legegyszerűbb: fox egy fázisceruzát, megnézed melyik lyukban van a fázis, oszt multimeterrel megméred a föld és a fázis közti feszültséget. Ha ~230V akkor a földelés ok. Ha a műszer 0V-ot mutat akkor nincs földelés..
-
djyuri
őstag
''Hát elöfordulhatnak balesetek''. Fogjuk fel így? NEM NEM NEM!
Neképzeljük azt,hogy üvegszobában vagyunk,ahol pont miket nem érhet baj.
Igenis ez nagyobb bíztonságot ad,mint a nemdohányzás. Itt a váratlan ütések hatásosabbak,mint a lassú mérgezés. Ott vannak tünetek,még segíteni is lehet rajta,de az áram gyorsabb ennél. Zitty,azt már pereg is az életed elötted.
Oké,ez most erös volt,de bárki lehet szívbeteg ebben a világban.
Nem vagyunk szuperman-ok. Ha van sors,amit a te kezedbe tudsz venni,akkor nyugodtabban tusz élni. És gondolj arra is ha a pici baba megtanul megszökni a ketrecéböl és pont a gépet veszi célnak,hisaz a papa mennyit nyomkodja,csapkodja.
Baba: ''segítek papának megszerelni''
Aztán ki a hibás? A baba? Azért mert segíteni akart a papának?
Ez vonatkozzon bármire! Ha már minket mérgeznek a gázok, lépfenés levelek, kergemarhakóros húsok,akkor se adjunk még több esély LUCIFER-nek!! -
Sipi
addikt
Jaja, de ehhez akkor van egy kapcsolási rajzod, amiben szerepel a fluxuskondenzátor, mint alkatrész...
Ezek használt lakások, illetve eladóik. Azt nem tudom, miért nem tudják, de ez már egy külön sztori.
Különben is, amilyen állaotúakat árulnak, csoda,hogy azok az emberek az illemhely fogalmát ismerik.)
Sipi -
joey7
őstag
Búgást én is észlelek,tehát ettől lehet...
Csak az lesz a megoldás,h viszem az áramot a konyhából,vagy villanyemberrel húzatok földelést a dolgozószobába a gépemhez,illetve a gépekhez mert a páromnak is kell hamarosan egy masina. Nem is gondoltam volna,h ilyen veszélyes lehet a földeletlen dugasz...
Köszi a segítséget mindenkinek!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Opel topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest