Hirdetés
- Ilyen videokártyát választana a DOOM Slayer
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
Új hozzászólás Aktív témák
-
Algol
senior tag
A számítógépeknél nem csak érintésvédelmi szempontok miatt van szükség a védőföld meglétére, de az szükséges a megfelelő elektromos zavarvédelem eléréséhez is. Rögtön a tápegység bemenetén találunk egy zavarszűrőt, melyben a fázis és a nullvezeték egy-egy Y-osztályú maximum 2,5 nF-os kondenzátorral csatlakozik a védőföldre, pontosabban a tápegység fém házára, azaz a számítógép fém házára. Ide kellene csatlakoznia a védőföld vezetékének. Hiányában e két kondenzátoron - mint feszültségosztón keresztül - 115V~ feszültség jelenik meg a számítógép házán. A kondenzátorok kis kapacitása a garancia rá, hogy nem tud veszélyes nagyságú áram átfolyni a házat megérintő emberen keresztül. Ezt az áramot érzi az ember bizsergésnek, vagy csípésnek aszerint, hogy épp milyen cipőben, min áll.
Ez az emberre nem veszélyes áram azonban gondot okozhat, ha egy másik készülékkel kacsoljuk össze a számítógépet, akár meg is hibásodhat valami. Védőföldelés hiányában a beépített zavarvédelmi eszközök egy része hatástalan, így a gép kapcsolóüzemű tápegysége által keltett nagyfrekvenciás zavarás kijut az elektromos hálózatra és akár zavarhatja más érzékeny készülékek működését, TV, rádió. A számítógép fém háza egyébként árnyékolásként is hat, egyrészt a belsejében GHz-es frekvencián működő alkatrészek elektromágneses sugárzását blokkolja, másrészt a külső sugárzást zárja ki. Éppen ezért a műanyag, fa számítógépház megépítését nem javaslom.
Hozz védőföld vezetéket onnan ahol az már megvan - konyha, fürdőszoba -, de úgy, hogy vele együtt hozd a fázist és a nullát is, magyarul használj hosszabbítót. A hosszabbító végén lehet 5-6 aljazat, onnan tápláld a számítógépet és a hozzátartozó egyéb eszközöket, mindent ami földelt konnektort igényel. Ha külön hoznál egy szál vezetéket a védőföldnek, ami nem halad szorosan a fázis meg a nulla mellett, akkor elképzelhető, hogy több négyzetméteres felületű hurkot hozol létre, ami zavarvédelmi szempontból nagyon rossz, a hurokban folyó kiegyenlítő áram pompás elektromágneses sugárzást keltene.
-
Sziasztok!
Panelben lakom, ahol csak a konyhában és fürdőszobában van földelt konnektor.
A számítógépemet így nem tudom földelt konnektorba dugni.
A földelés szakszerű kiépítése sem járható út, mert bérelt a lakás, és falat kellene vésni, mivel csak két vezeték megy a szobai konnektorokhoz.Két dolgot terveztem a probléma megoldására:
1.) - műanyag, vagy fa számítógépházba építem a gépet. Így nem tud megrázni, de nem tudom, hogy az alaplap és a többi részegység mit szól ahhoz, hogy hiányzik a fém keret, ami normál esetben összekötné pl. a csavaroknál. Kérdés, hogy ez okoz-e bármi problémát; alaplap magasabb fogyasztása, stabilitási gondok, rövidebb élettartam, vagy bármi egyéb.
2.) - külön kábelcsatornában hozok valahonnan egy föld vezetéket. Ezzel kapcsolatban felmerül, hogy a lakáson belül bárhonnan hozhatok-e földet (konyha, fürdőszoba, biztosítéktábla)?
Mit javasoltok?
-
Seshrak
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.
Sajnos én egy régi épitésű bérházban lakom, ahol a legtöbb helységben nincs földelés. Vettem egy APC túlfesz. védő elosztót, amin van egy zöld szinű LED. Ez világit, ha a konektor amibe bedugtam földelve van. Végigpróbáltam az egész lakásban, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy alig van földelt konektor.Na most jön az érdekesség, amit nem értek.
Bedugtam az APC-t a fali konektorba. A LED nem világit, jelezve, hogy nincs a konektorban földelés. Bedugtam ugyanebbe a konektorba egy sima 5 dugós hosszabitót, majd ebbe dugtam be az APC-t. A LED világitott, vagyis azt jelezte, hogy már van földelés. Most akkor ez hogy van? Ez egy fals jelzés?És ebben az esetben, ha igy használom az APC-t, egy esetleges villámcsapástól megvédi az APC-be dugott készülékeket, vagy mindenképp kell egy fali földelt konektor amibe be kell dugnom?
-
Miki522
csendes tag
Egy kis érintésvédelem
Magyarországon a kisfeszültségű 3x400/230V-os elosztóhálózatok éritésvédelmére kizárólag a TN-rendszert szabad alkalmazni.
TN-rendszer = nullázás.
A köznyelv által tévesen védőföldelésnek hívott rendszer helyes megnevezése a nullázás. Ilyen van a lakóépületeinkben és néhány különleges üzem kivételével mindenhol.
A kissé furcsán kinéző 3x400/230V azt jelenti, hogy 3 fázisvezető és egy nullavezető van. Bármely két fázisvezető között 400V, míg bármely fázisvezető és a nullavezető között 230V mérhető.
A hétköznapi háztartási 230V-os készülékek a fázis- illetve a nullavezető közé kapcsolódnak.A közép/kisfeszültségű elosztó transzformátorok (utcai trafó) kisfeszültségű tekercsei csillagba vannak kapcsolva. A csillagpontot kivezetik és leföldelik.
Ennek megfelelően 4 vezeték indul el: három fázisvezető (R, S, T, vagy L1, L2, L3 kinek hogy tetszik) és a nullavezető (0 vagy PEN).
Útja során a nullavezetőt meghatározott távolságonként és helyeken leföldelik.
Ez a négy vezető halad az oszlopokon vagy a földkábeleken. (az oszlopon az 5. illetve 6. vezető, amiket vékonyabb sodronnyal és alul vezetnek, a közvilágítás működtetésére és a bojlerek kapcsolására szolgálnak (ez utóbbi csak szolgált, ma már nem használják))Tehát van négy vezetőnk (L1, L2, L3, PEN). Ez jön be az oszlopról a lakásba. Sok helyen csak egy fázis + nulla van, így két vezeték megy be.
Ez a TN-C rendszer (C: common - közös)A fázisvezető(k) a biztosítókon majd a fogyasztásmérőn keresztül jut(nak) a lakáselosztóba. A PEN vezető az úgynevezett nullabontó-sínre kapcsolódik, ami gyakran EPH-sín is egyben. Ide kapcsolódik még egy kis átmeneti ellenállású földelő, az EPH* hálózat vezetője, a lakáselosztó felé menő üzemi nullavezető (N) és a védővezető (PE).
(*EPH: egyenpotenciálra hozó hálózat. Ide még sokminden mást be kell kötni)Így az elválasztás után (TN-S, S: separated - elkülönített) lakáson belül:
-háromfázisú rendszer esetén öt vezetőnk (L1, L2, L3, N, PE), míg
-egyfázisú rendszer esetén (L, N, PE) három vezetőnk van.
Ezt mindannyian ismerjük, hiszen nap mint nap találkozunk vele.Érintésvédelmi osztályok:
I. osztály - védővezetővel ellátott készülékek. Kizárólag így üzemeltethetők. Ide tartozik a legtöbb háztartási gép (nagygépek kizárólagosan), a számítógép és a laptop tápok többsége. Kerek, védőérintkezős csatlakozójuk van.
Három vezetővel kapcsolódnak a hálózatra (L, N, PE)II. osztály - kettős, megerősített szigetelésű készülékek. Nincs védőérintkezőjük (szabvány szerint nem is lehet és tilos is nekik). Általában lapos, úgynevezett euro csatlakozójuk vagy laposan induló, kerek végű csatlakozójuk van. Ide tartozik: TV, rádió, DVD lejátszó, szerszámgépek, hajszárító, laptop tápok kisebbik része, stb. Két vezetővel csatlakoznak a hálózathoz (L, N)
III. osztály - törpefeszültségű (<50V) készülék. Tipikus törpefeszültségű hálózat a laptopok tápegységétől a laptopig tartó vezeték. A laptopok törpefeszültségről (19-20V) üzemelnek.
Fentiek alapján a fórumban látott tévhiteket tételesen meg fogom cáfolni ahogy időm engedi.
-
Miki522
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Facebook-on keringett ismerőseim között egy print screenelt kép, amelyen megkérdezi az illető, hogy megfelelő-e a PC földelése, ha egy cserepes virág földjével összeköti.
Egy órán keresztül sikítva röhögtem rajta, nagyon jól esett.
Utána google barátunk segítségével ide tévedtem ebbe a topicba.Villamosmérnökként nem állhattam ki, hogy ne szóljak hozzá a témához. Mivel a nem megfelelő érintésvédelem sajnos meglehetősen gyakori, így számtalan baleset (súlyosabb esetben haláleset) okozója.
Mivel sok félreértés látott itt napvilágot, ezért pár dolgot helyre szeretnék tenni. Kissé offtopic leszek és nem mellőzöm a szakszavakat sem. Ezen információ terjesztését fontosnak tartom minél több felületen, így ebben a topicban is. Előre is elnézést a hosszért.Néhány súlyos hiba:
A leggyakrabban panel- illetve régi építésű házakban fordul elő a számítógép nem megfelelő érintésvédelme. Ennek oka általában a védővezető hiánya. Panel házakban a konyhában illetve a fürdőszobában szoktak védőérintkezős aljzatok lenni, tehát a védővezető biztosan bent van a lakáselosztóban.
Régen a lakószobákban nem volt kötelező védővezetős hálózatot kiépíteni, mert az akkoriban ott használt, kizárólag II. érintésvédelmi osztályú készülékek ezt nem igényelték. (pl TV, rádió, asztali lámpa, porszívó) Ezek a készülékek ma sem igénylik, de megjelentek új eszközök, amik igen (PC, számos laptop, lapos TV-k, erősítők, stb), ezért ezek a hálózatok már nem felelnek meg a kor követelményeinek.
A spórolás jegyében ki sem építették a védővezetőt. Súlyosbítja a helyzetet, hogy elvakolható vezetéket használtak, így utólag védővezetőt kiépíteni bontás vagy kábelcsatorna nélkül nem lehet.Igen gyakori (védőérintkezős aljzatok esetén is) a régi típusú, ma már nem szabványos T-elosztó (ki ne ismerné, általában fehér színű, egy kerek és két lapos aljzatot tartalmaz) alkalmazása. Ő az: [link]
Eredetileg nem lehet védőérintkezős aljzatba bedugni, de jó magyar szokás szerint le szoktak faragni az oldalából, úgy már belemegy. Alkalmazása ebben a formában szigorúan tilos.
Szintén tilos I. érintésvédelmi osztályú készülékek (ilyen a PC is) csatlakoztatására használni. Láttam már hűtő, mosógép, mikró, konyhai gépek, betonkeverő, sőt egész kollégiumi szoba berendezéseit ellátó hosszabbító előtt is.
KIZÁRÓLAG II. érintésvédelmi osztályú készülékekhez használható. Sajnos újra felbukkant a boltok polcain, de mivel számtalan veszély forrása lehet, ezért forgalmazását SÜRGŐSEN BE KELLENE TILTANI.
Mindenkit óvva intek attól, hogy ilyet vásároljon.
Helyette ott van a szabványos 3-as, ritkábban 2-es T-elosztó, amely védőérintkezővel rendelkezik.
Kapható olyan is, amelyiknek egy aljzatába vagy egy kerek vagy két lapos csatlakozó dugható. Számítógéphez ideális.
Ahol lehet, a fali aljzatba rögtön ezt dugjuk, és ehhez csatlakoztassuk a készülékeinket.
Ha mégis hosszabbítót kell használni, akkor csak jó minőségűt szabad venni. A tesco-s olcsó árut kerüljük, javaslom a szakboltban történő vásárlást. Biztosan megfelel a szabványoknak és kérésre le is ellenőrzik.
Számítógéphez, TV-hez és kiegészítőihez javaslom a kapcsolós elosztó használatát a standby fogyasztás megszüntetésére.Láttam említették a leválasztó transzformátort. Alapjában véve jó megoldás, de meglehetősen drága.
Szabványosnak csak akkor tekinthető, ha betartják a rá vonatkozó előírásokat:
- a transzformátor tekercsei között megerősített szigetelés szükséges
- egy biztonsági leválasztó trafóról egy készüléket szokás táplálni. számítógép esetén a perifériák száma 5-6 lehet, ezért ez a hálózat nem tekinthető védettnek.
- számos egyéb szabály vonatkozik még a leválasztó trafóval/aggregátorral ellátott hálózatokra, ezeket itt nem részletezem. -
joi29
őstag
válasz
joecontra #292 üzenetére
Szerintem ha beleültetnéd a virágot a pc-be ugyanott volnál csak szebb
és illatosabb volna a géped.más:
Egyébként ami a földelést illeti ha jól tudom a 0 az az erőmű tovavezetett
földje nem?
És a háztartások helyi földelése csak az esetleges rövidzár folytán kialakuló veszélyhelyzetek elkerülése érdekében kerül kialakításra.
Persze előfordul hogy a villanyszerelő bácsi rosszul köti be a 0-át és a földelést
és akkor a helyi föld ág veszi át a 0 szerepét de a gépek még így is működnek.
Csak ahol a gép-testre rája van kötve (földelés helyett) a 0 az az eszköz
olykor mivel részben egy másik elektromos eszköz kivezetésének 0-jának
a részét képezi, bizsergés érzetét okozza de rázni nem ráz mert a teste
az erőmű vagy ha úgy tetszik az elektromos hálózat 0-jára (földjére) van kötve.
Ha valaki csak részben is érti amit leírtam akkor jelezze. -
joecontra
addikt
Üdv!
A következő módon földeltem le a PC-t. A ház fém részét (nem festett) összekötöttem egy vezetékkel, a vezeték másik végét egy cserepes virág földjébe dugtam.
Jó ez így?
J
-
Rive
veterán
Hümm. Mivel kizártnak tartom, hogy ha valaki ennyire mintaszerűen megcsinálta az EPH-t, akkor ne húzta volna be a konnektorokba a védőföldet, meg kell kérdezzem a következőt: biztos vagy benne, hogy a hosszabbítód, amivel a gépet összekötöd a konnektorral, földelt?
Egy rakás kínai vacak rendes földelt csatlakozót kapott, de csak kéteres vezetékkel kötötték egymáshoz a dugót és az elosztót...
-
Rive
veterán
válasz
jattila40 #284 üzenetére
Megnéztem a villanyóra szekrényt, és úgy tűnik, hogy a villanyóra után van egy kapcsolótábla. A kapcsolótábla fém sínjének alsó szélére (ez egy fém keret tulajdonképpen, ennél fogva van a falra rögzítve) rá van csavarozva az a földvezeték, ami a pincében levert fémkaróhoz köti. Továbbá az összes áramkör földvezetéke is ide van csavarozva. A keret felső szélére vannak csavarozva az áramkörönkénti nulla vezetékek. Tehát egyszerűen össze vannak kötve a föld és nulla vezetékek, és az egész le van földelve. A fali cirkóhoz erről a keretről külön fold vezeték halad. Ez rá van kötve a víz, gáz és fűtéscsövekre bilincsekkel. Ha jól sejtem ez lenne az ún. EPH.
Ez így mintaszerű. A kérdés ezek után nem az, hogy neked mit kell trükköznöd, hanem az, hogy miért nem működik? Azt pedig már egy villanyszerelőnek kellene kiderítenie. Az adott helyzetben SEMMIKÉPPEN SE próbálj meg konyhamegoldást alkalmazni, kérlek.
-
nyunyu
félisten
Teljesen normális, ami a PC-t illeti. A PC-tápokban van egy szimmetrizáló tag, ami a földhöz képest szimmetrizálja a betápot. Úgy nagyjából. Ha nincs földelésed, akkor ez annyit jelent, hogy a fél-fázisfeszültség lesz a gépházon
Monitoroknal is elofordul, nem csak PC-nel.
Legalabbis eleg furcsan neztem, amikor razott a 12V-s kulso tappal ellatott miniPC fem haza, aztan kiderult, hogy a mellerakott TFTnek volt beepitett tapja, es a VGA madzag arnyekolasan at tolta a 115V-t a gep hazara
Utana volt par keresetlen szavam a kivitelezest intezo villanyszerelohoz -
nesa
veterán
válasz
Oliverda #281 üzenetére
Ez teljessen renben van mi ugy csinaltuk a legutobbi haznal hogy 4,5m horganyzott csovet vertunk le az utulso 1 meteren hozzalett hegesztve 6os vagy 8 as lagyvas amit frankon lehet vezetni gorbiteni.... kis dobozig ott ataltunk 3as rezdrotra ...... utanna teszt fazis + fold
grillsuto frankon mukodik
vagy PL 3000W lampa akkor ott nemlehet gond.
-
jattila40
tag
Ahogy titeket olvaslak, sajnos egyre nagyobb a zavar a fejemben. Megnéztem a villanyóra szekrényt, és úgy tűnik, hogy a villanyóra után van egy kapcsolótábla. A kapcsolótábla fém sínjének alsó szélére (ez egy fém keret tulajdonképpen, ennél fogva van a falra rögzítve) rá van csavarozva az a földvezeték, ami a pincében levert fémkaróhoz köti. Továbbá az összes áramkör földvezetéke is ide van csavarozva. A keret felső szélére vannak csavarozva az áramkörönkénti nulla vezetékek. Tehát egyszerűen össze vannak kötve a föld és nulla vezetékek, és az egész le van földelve. A fali cirkóhoz erről a keretről külön fold vezeték halad. Ez rá van kötve a víz, gáz és fűtéscsövekre bilincsekkel. Ha jól sejtem ez lenne az ún. EPH. Na most ezek után találtam egy másik fórumot (http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=1235), ahol ezt írják:
"Gáz, víz, közponifűtés /vas/ csövei teljes biztonsággal felhasználhatóak a védőföldelésre, amennyiben ezek az EPH hálózatba be vannak kötve. Hiszen az EPH hálózat maga is le van földelve. ...
-- A nullázás igenis megoldás lehet a fenti problémára, az alábbi feltételekkel:1, Engedélyt kérsz rá az áramszolgáltatótól. (kötelező)
2, Csak akkor szabad alkalmazni, ha a hálózatnak közvetlenül földelt ponja van. (ezt a szolgáltatótól tudhatod meg, pl.: telefonon)
-Itt megjegyezném, hogy bizonyos esetekben, szigorúan szabályozott feltételek megléte mellett megengedi a szabvány, a nem nullázott rendszerekben is az efféle nullázást.
3, A nullavezető földelési ellenállásának értékét 2, azaz kettő Ohm alatt kell tartani (mérés)
4, A kiépített nullázó vezetéket Tilos! Bármilyen módon megszakítani. (pl.: kapcsolóval, biztosítékkal, stb)
5, A nullázó vezető keresztmetszete 16mm2 keresztmetszetig meg kell, hogy egyezzen a nullavezetőével!
6, A nullázó vezető színjelölése zöld-sárga kell hogy legyen!
7, A nullázó vezeték csatlakozásait úgy kell elkészíteni, hogy azok jó villamos vezetése tartósan meglegyen. Pl.: hegesztés, keményforrasztás, markolópréses kötés, vagy erre a célra gyártott csavarkötés.
8, Csak egy helyen szabad összekötni a nulla és a védővezetőt. Mégpedig a védővezető táplálás felőli oldalán.
9, Ezt az egészet még le is földelheted, de ez opcionális. Ilyenkor egy nullavezetővel egyesített földelőhálózatot sikerült (szabvány szerint) létrehoznod."Segítenétek értelmezni? Most akkor végül is nálam használható a fűtéscső földelésre, vagy nem? Mi az a nullázás?
Előre is köszönöm a válaszokat, nem gondoltam hogy ez ennyire bonyolult lesz. -
Rive
veterán
válasz
Oliverda #281 üzenetére
Miért?
Mert azt hiszed, hogy védve vagyA rendes földelés úgy néz ki, hogy a villanyóránál levernek egy bemért szondát, és egy bontható kötéssel összekötik a nullvezetővel. Ezután a fázist, nullát, földet külön viszik tovább. Nomost ha te csak úgy leversz egy szondát, az a PC után úgy fog kinézni, hogy van '+110', '-110', föld. A rendes földelés esetén meg 220, 0, védőnulla. Nem vagyok konkrét villanyszerelő, de látok némi különbséget...
Van erre valahol szakember, szaktopik: ha időm jut előkeresem, ideirányítom.
-
jattila40
tag
-
Rive
veterán
válasz
jattila40 #276 üzenetére
Mivel a szobát nem akarom most teljesen szétverni, az ablak előtt leverek egy fémkarót a földbe, és azt valahogy bevezetem a konnektor föld érintkezőjéhez. Ez így már jó lesz?
Nem.Egy rendes villanyszerelő cirka 20k-ból megoldja neked rendesre és elhúzza a falban (ha van cső a falban) az érintett konnektorig. A házibarkács földelés rosszabb, mintha nem lenne.
-
gombcomp
senior tag
válasz
Badman 4ever #278 üzenetére
Vsz. hozzáérhet fémesen a gép földjéhez valahol,de kapacitív úton is "bizsergethet".
-
gombcomp
senior tag
válasz
jattila40 #276 üzenetére
A ramos jelenség is ezzel függhet össze.A földelést igazából úgy építik ki a hozzáértők,
hogy egy nagyobbacska (kb.30X30 cm-es) rézlapot ásnak le a földbe,fektetve kb 30-40 cm mélyre,és ehhez csatlakozik a földelő kábel.Így csinálták valaha olyan területeken az orvosi
elektronikában ahol nem volt más lehetőség. A te esetedben megfelelne a vízvezeték csőnek az a szakasza ami lehető leg közelebb van a külső vízórához,és nincs közbeiktatva műanyag cső mert akkor nem ér semmit,és még vszélyes is. -
jattila40
tag
Nagyon szépen köszönöm neked és gombcomp-nak a kimerítő választ. Meggyőztetek, rendes földelést fogok valahogy kiépíteni. Mivel a szobát nem akarom most teljesen szétverni, az ablak előtt leverek egy fémkarót a földbe, és azt valahogy bevezetem a konnektor föld érintkezőjéhez. Ez így már jó lesz? Egyébként másik topikban már kérdeztem, hogyha megtapogatom működés közben a ram modulokat (fém burkolatú geil ultra) ellenőrizendő a melegedést, akkor vagy kiakad a gép, vagy az orthos test hibát jelez, szinte azonnal. Ez lehet szintén a földelés hiánya miatt? A ram modulon szintén érzem a "bizsergést" hasonlóan mint a házon.
-
gombcomp
senior tag
válasz
jattila40 #273 üzenetére
Látom közben megelőztek,de a lényeg ugyanaz!
Az előzményeket olvasva 3 lehetőség kínálkozik:
1. Beszereltetsz egy "szabványos" védőföldet (vagy olyan konnektorból viszed oda,földelt hosszabbítóval).
2. Leválasztó transzformátort használsz (ez egy 1:1 es hálózati trafó)
3. Szünetmentes tápot raksz a 240V és a gép közé,de ez nem 100%-os megoldás.
A "csövekhez" való földelést felejtsd el minden villamosipari szabvány tiltja,és még különböző veszélyeket hordoz.Nem véletlenül találták ki azt a védőföldet,a 0 -val való közösítés kontár,buher megoldás.A számítógépek tápegysége kapcsolóüzemű,és abszolút
nem felel meg az európai biztonsági előírásoknak,ha még lenne MEEI akkor egy sem kaphatna forgalmazási jogot. Így ne használd,mert életveszélyes! Mellesleg a géped alkatrészei sincsenek biztonságban. Az igazi megoldás VÉDŐFÖLDELÉS! -
Rive
veterán
válasz
jattila40 #265 üzenetére
Teljesen normális, ami a PC-t illeti. A PC-tápokban van egy szimmetrizáló tag, ami a földhöz képest szimmetrizálja a betápot. Úgy nagyjából. Ha nincs földelésed, akkor ez annyit jelent, hogy a fél-fázisfeszültség lesz a gépházon.
Kellemetlen tud lenni, de extrém esettől eltekintve nem veszélyes, mert elég nagy soros ellenállása van.
Viszont minél hamarabb meg kéne csináltatni a rendes földelt konnektorokat. És nem igazán jó fűtéscsőhöz földelni.
Árammérés: nem, ez nem úgy működik. A kéziműszernek feszültségmérő esetben van Z belső ellenállása, a tápban pedig van X ellenállás a félfázis és a gépház között (egyszerűsités, mert igazából ez kapacitiv jellegű). A műszer Z és X feszültségosztó Z-re eső tagját méri 110 voltnak. Árammérő állásban a műszer belső ellenállása elhanyagolható, lényegében a 110V és X ellenállás viszonyában mér majd áramot, nagyon-nagyon kicsit.
-
jattila40
tag
válasz
Badman 4ever #272 üzenetére
Hát igen, de az nem fog meglepetést okozni, azt előre ki tudom számolni. Pl. ha 1Kohm-os ellenállást teszek be, akkor 0,11 ampert fogok mérni. Szerintem a feszültség a lényeg, ami nagyon magas és akár életveszélyes is lehet.
-
jattila40
tag
válasz
Badman 4ever #268 üzenetére
Hát szerintem a 110V lehet életveszélyes, mondjuk ha pl. mezítláb ráállok a küszöbre, és hozzáérek a gépházhoz. Szerintem ez nem egészséges, és egyáltalán nem nyugtag meg hogy 110V van a gépházon.
-
Badman 4ever
őstag
-
jattila40
tag
válasz
Badman 4ever #266 üzenetére
Érdekes ez a 110V. Nekem nagyon soknak tűnik, és érdekes hogy a hálózati fesz. fele. Van ennek valami oka? Lehet, hogy életveszélyes a gépem. Amúgy rendesen működik.
-
jattila40
tag
Kimértem a ház és a fűtéscső közti feszültséget, ami 110V
.Szerintetek ez normális? Ha a fűtéscsőhöz földelek az jó megoldás? A fali cirkónál össze vannak kötve a víz, gáz, és fűtéscsövek és külön (nem a konnektor földjéhez) közvetlenül a földhöz vannak kötve. Szóval szerintem a fűtéscső jó lehet földelésnek. Vagy nem?
-
aphra2
senior tag
válasz
jattila40 #263 üzenetére
Amit írsz (bizsergés) az szinte biztos ,hogy a földelés hiánya, nálam is ez volt , mert a hármas T elosztó nem vitte tövább a földelést, villanyszerelő próbalámpával nézte meg, befele volt, kifele már nem volt földelés.
Mondjuk ramot nem tapiztam. lehet az is rázott volna,
viszont orthos attól még futott nálam. -
jattila40
tag
A gépházhoz ha hozzáérek, (főleg ha nincs rajtam cipő) bizsergeti az ujjamat, de akkor is, ha csak a hálózati (ethernet) kábel van csatlakoztatva. Ezen kívül azt tapasztaltam, ha orthos teszt közben megtapogatom a ram modulokat (geil ultra fém burkolatú, ami szintén bizserget), szinte azonnal kiakad a teszt hardver hibával, vagy esetleg a gép is lefagy. Ugyanakkor már napokat futott ez a teszt hiba nélkül. Lehetséges-e, hogy a földelés hiánya miatt ráz a gépem, és ugyan emiatt akad ki, ha a fémburkolatú ram modulokhoz érek?
-
Fori23
őstag
"Nálunk úgy csinálta a szaki, hogy mikor a régi olvadó biztosítót cserélte le kismegszakítókra (panel), ott közösítette a földet meg a nullát. Mintha mondta volna, hogy a villanyóra-szekrénynél is megteszi, de ezt nem láttam mert nem voltam végig ott. Ezután a kisszobában áthidalta az aljzatban a nullát meg a földet, és erről megy a PC. Most akkor ez nem jó?"
-
RoyalFlush
őstag
Haveromnál most én is azzal szembesültem, hogy csak a fürdőszobában van föld vezeték, úgyhogy be kell húzni a szobájába
vésés stb. ..
-
Jared
aktív tag
válasz
Blade Runner #259 üzenetére
Szvs menj el 1 elctrotechnikai szakihoz.Ill rossz földelés.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Blade Runner
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a problemo ,hogy amikor kihúzom a gépnek a dugóját majd vissza olyankor egy hatalmasat szikrázik.Ilyenkor mivan?
-
Csaba_20_
őstag
Te is PC-t írtál, azért bátorkodtam én is azt írni.
Ha van lehetőséged, akkor az elektronikai egységbe érdemes beépíteni az említett pár nF-os kondenzátort, amibe a TV antenna csatlakozik. Ekkor nem kell foglalkozni azzal, hogy miképp old meg a szétvágott kábel rögzítését, az új kapcsolás árnyékolását. Ha mégis a kábeles megoldás mellett döntenél, akkor tudom ajánlani az olcsó ''kínai'' 2-es splitter fémdobozát. Egy kis barkácsolás segítségével egész tűrhető kinézetű egységet tudsz gyártani. Pár napja készítettem egyet, megmutatom a képeket róla. Volt egy-két mechanikai probléma, amit meg kellett oldani elkészítéskor, de sikerült. Ha úgy érzed szükséged van rá, elmondhatom mik voltak ezek és hogy hogyan oldottam meg őket.
Képek:
Bővebben: link
Bővebben: link -
biker
nagyúr
válasz
Csaba_20_ #253 üzenetére
PC
ez mac, mini mac, aminek nem fémháza van, és ugyanolyan kis adapterről megy, mint egy noti.
ebbe földelt dugasz megy
a koaxot én füldeltem le SK mikor még PC-m volt, hátha nem búg, nagyon kicsit segített.
koax földelve ahol belép a lakásba, a mac mellett, és a 18m-re lévő TV-nél is földelve, SK
erősítő földelt, az előerősítő és a végerősítő toroidja is középen kivezetve, lekötve földre és erősítő burkolatra
a keverő is SK, abban a vezetékek kb utolsó 5mm-ig árnyékoltak, az RCA sor közepén egy darag 1.5mm2-es réz földszál van, minden ide van kötve.
lényeg, pc-n jobban búgott, de mondom, megmaradt egy kicsi búgás most is.
lehet hogy kondi segítene, majd egy jobb pillanatomban tesztelem, de mostanság elég bajom/munkám van, de megjegyzem, felírom -
Csaba_20_
őstag
Nem máshol van a bibi.
biker írta:
- TV nem búg az erősítőre
- video sem búg az erősítőre
- vide se búg tv-re
- csak akkor búg, ha a TV-n nézem a PC képét, a hang pedig erősítőre megy.
Mindenhol kettős szigetelésű egységekről van szó, kivéve a PC-t, ami földelt. A TV antennáról nem tudod megállapítani, hogy földelt-e, de akár a szomszédban is leföldelődhet.
Próbáld ki, hogy a PC-t egy rövid időre nem földeled le. De tényleg csak arra a rövid időre, amíg kipróbálod, hogy búg-e. Valószínüleg nem fog búgni és remélhetőleg senkinek nem lesz baja, mert kellően odafigyeltél. -
-
biker
nagyúr
válasz
Csaba_20_ #250 üzenetére
igen, csak a tv antenna búg az erősítőre, de valahol máshol van a bibi, mert
- TV nem búg az erősítőre
- video sem búg az erősítőre
- vide se búg tv-re
- csak akkor búg, ha a TV-n nézem a PC képét, a hang pedig erősítőre megy.
Az egész egy A/V keverőpultban van (video, TV, PC, FM tuner) és innen van szétkeverve minden oda vissza, és ez az egyetlen kombináció, ami búg
na innentől kezd izgi lenni, ha a szimpla koax lenne a ludas (aminek mindkét vége árnyékolásnál EPH földre) akkor mindíg búgni kéne...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Eladó Vízhűtő cuccok, VGA blokk, radiátor!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- ChieftecCTG-500-80P A-80 SERIES ATX tápegység
- Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux 360mm black INGYEN FOXPOST
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Beszámítás! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP, Lenovo dokkoló 12.300Ft-ért? VÉGKIÁRUSÍTÁS
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest