- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Androidos fejegységek
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Computex 2025: új VGA-k és CPU-k az AMD előadásán
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Egér probléma
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
alázógyík #4349 üzenetére
Ez valami olyasmi, mint a gumikon a saját címke szerinti zaj meg fogyasztás index?
Mindig vannak ilyen összeesküvés-elméletek, de sehol nem láttam még azt, hogy korrektül végigvittek volna egy ilyen bizonyítást. Bűnbak kell, aztán valaki (általában egy dilettáns) a címkén egyel kisebb számot lát az olajnál, mint a másikon, és nagy büszkén előáll az elmélettel, hogy persze, az olaj lesz az... -
válasz
rbalint88 #4345 üzenetére
Igen? Erre van valami forrás? Még ezt nem hallottam és mindig kétséggel fogadom. Alapjában véve eltérni a gyári ajánlástól nem jó döntés. Nehezen tudom elképzelni, hogy ezért ez bármiben is segítene a rossz konstrukción. A csapágyak gyártástechonlógiája volt gyenge, meg a motorkonstrukció, mert a 4. hengerhez már nehezebben jutott el az olaj, ezért az könnyen csapágyasodott. Nem hallottam még olyat, hogy ennek a Seleniahoz bármi köze lenne.
-
válasz
Integrale #4337 üzenetére
Sajnos nem tudok ebben segíteni, nincs tapasztalatom a Mannol olajokkal.
Amit biztosan merek állítani, hogy nem kókler banda a Kauffer. Egyéb Mannol cuccot (kamu WD40, zsírspray, alvázvédő, rézpaszta, motormosó, ragasztó, stb. ) vettem már; az én barkács-színvonalamnak megfelelnek, nagyon jó áron vannak, de nem profi cuccok - kb. olyan, mint a Lidl szerszámok. -
Integrale
veterán
válasz
HussarF #4342 üzenetére
Seleniát eddig a 2.0 Lampreditől kezdve a TS Alfán át a dízel Dedrával bezárólag, mindegyik csipegette, Repsol és a Penziol volt a két legjobb eddig.
rbalint: Kérdezz rá légy szíves, bár már rátenyereltem az enterre, szóval majd nyár végén lesz aktuális újra. 5 liter kell bele, de 6-ot szoktam vásárolni, biztos ami biztos.
-
válasz
Integrale #4337 üzenetére
Ez tényleg jó áron van, én a Selenia-ból 1 litert vettem ennyiért. Inkább adok ki többet érte és nem kell azon kattognom, hogy vajon valami hamis szart vettem-e. Mondjuk így is átbaszhatnak és legalább akkor teljes áron húznak le
Bár azt hallottam, hogy Selenia-t annyira nem hamisítják.
-
rbalint88
addikt
Ja alairom, jo ha van melle egy tartalekauto, en se lettem volna nyugodt, ha bkvzni kell.
Szerintem amugy en is ezt irtam, hogy el kell donteni kinek mi fontoselotte ket es fel evig toyotaztam es never ever again, de az is teny, hogy nem autobuzi lelkuletu embernek inkabb ajanlanam azt az alfazas helyett egyertelmuen.
Tatai bontovalmeddig nekem nem voltak jo tapasztalataim, lehet nem a megfelelo dolgokat kerestem naluk
vagy horrordraga lett volna a cucc toluk vagy nem is volt, de legalabb nem is hivtak vissza. Alfadepoval viszint elegedett vagyok, segitokeszek voltak es az araik is rendben vannak.
-
válasz
HussarF #4326 üzenetére
@HussarF
Igen, a 'magad uram' hozzáállás sokat tud lendíteni a dolgokon.
Egyébként az én olaszautó-alkatrész radarom így néz ki:
- böngészéshez: eBay, Jófogás, Vatera; pl. a GP-ben már untam az ezüst-fekete-graffit kombót, és a jófogásról szereztem komplett bézs-fekete kárpitot, illetve komplett fekete középkonzolt (rádió, szellőző, klíma panel) 30k-ból.
- hirtelen szükséghez: szerelő, bontók, webshop; ebben a sorrendben.
A két bontó, akiket én mint budapesten honos laikus jelenleg 'futtatok' a következők:
Olaszautó-bontó -> majd' mindent be tudnak szerezni, akár bontottan, akár újként, viszont Tatán vannak, de legtöbbször napon belül adják fel a cuccot futárral, és az 1-2 napon belül meg is jön; pörgősen dolgoznak.
Alfadepo -> főleg bontott cuccok aktuális készletről, de a XIII. kerületben vannak, ergo személyesen is be lehet ugrani; valamivel komótosabbak a másiknál.
Most a hőcserélőt a tatai boltból hozattam, egy tizes + futárdíj volt (újonnan ~80k FFS!). Tegnap reggel rendeltem, kb. 24 órára rá itt volt a futár, már le is vittem a szerelőhöz; val'sz'eg frissen bonthatták, mivel maga a cucc tiszta olaj volt...
@rbalint88
Nem akarom vedeni az Alfat, meg foleg a szereloit nem, de azert annyira nem szar a helyzet, mint amilyennek tunhet. Plusz ugye senki nem tart piszolyt az ember fejehez, hogy Alfat KELL venni, lehet mast is. Itt ugye csak az a kerdes, hogy kinek mi fontos.
Természetesen senki sem kényszerít senkit semmire...
Ugyanakkor még mindig tartom, hogy egy most 10+ éves használt Alfa több kompromisszumot kíván meg az átlagnál, ergo annak való, akinek ez belefér - ezért sem opció mindenkinek. Engem pont nem hat meg (egy bizonyos pontig), hogy pénzbe kerül; hogy nyűgös; hogy amióta megvettem, tkp. csak szobornak volt jó...mivel ezzel számoltam, és emellett sem kell rollerrel járnom...(mondjuk, ha tudnám, hol lehetne megcsináltatni a biciklimet, azt azért használnám) De aki AZ autónak venné az Alfát (értsd: a mindennapokra már a vétel után...), az csúnyán bele állhat a földbe.
-
rbalint88
addikt
"Vagyis be- illetve elvállalja, inkább mint az Alfát.
...és ebből kifolyólag nagyobb tapasztalatra tesz szert a nem-Alfákkal, ergo még inkább abba az irányba igyekszik elfoglalni magát. Részemről indifferens, hogy presztizsből, altruizmusból vagy önös pénzkereseti érdekből csinálja meg."Igen, de hibat elharitani azon se tud. Alkatreszekettud cserelgetni es akkor majd talan megjavul. Vagy nem. O leszarja, csak legyen kifizetve, meg a tulaj ne menjen hoborogni. Ismerem az ilyet... VW-hez tudok EGY jo szerelot, Volvo/Saabhoz detto, suzukit es opelt markaszervizbe visszuk, mert a szervizvezeto jo ismerosunk es megcsinaljak rendesen a kocsit, evi egyszeri olajcserenel meg nem faj az a +10k a markaszervizes pecsetert...
De erted, VW, minden bokorban van belole husz es megsincs hozza jo szerelo. Sok istenitett szerelorol kiderultek a turpissagok minden markanal, szoval tenyleg baromira lutri.
Nem akarom vedeni az Alfat, meg foleg a szereloit nem, de azert annyira nem szar a helyzet, mint amilyennek tunhet. Plusz ugye senki nem tart piszolyt az ember fejehez, hogy Alfat KELL venni, lehet mast is. Itt ugye csak az a kerdes, hogy kinek mi fontos. En hajlando vagyok a vezetesi elmenyert, meg a joleso ranezesert tobbet szivni, mint egy rnd tucatautoval. Nekem megeri, masnak meg nem. Ha csaladi auto, ha elmenyauto, legyen valamilyen, legyen egyenisege, ne csak a statisztikai miatt lehessen szeretni. Pl csaladibol se vennek avensis vagy mondo kombit, hanem a6 vagy v70, mert azok kenyelemben, biztonsagban adnak pluszt cserebe a nagyobb karbantartasigenyert. -
válasz
csabi94 #4329 üzenetére
Igazából nem tudom, hogy mi az előírt olaj az autódhoz, csak annyit láttam, hogy 10W-40-es A.Z.Meisterteile-t linkeltél, én is csak 10W-40-re szűrtem le a Kauffer listáját.
5000 Ft körül volt 4 literes: Eneos, Q8, GM, Total, Elf - ezek szvsz komolyabbak mind, igaz a GM (Opel) esetén se tudod, hogy mi van a dobozban, de a GM legalább már 20 éve csomagoltat olajat, van némi tapasztalatuk. Én ebből az 5-ből választanék valamit.
Nézz utána, hogy mi a gyári követelmény viszkozitás, teljesítményszint, esetleg van-e specifikus gyártói szabvány előírva (bár nem hiszem, hogy 25 évvel ezelőtt lett volna Fiathoz). Dízel / benzines?
-
csabi94
őstag
És mit vennél egy 25 éves autóba?
A szerelőm az A.Z-t ajánlotta, nincs is vele bajom igazából (10-12 ezer km-t mentem vele), de ha kapok jobbat, nevesebbet, akkor inkább azt vennék. Másrészről pont most értem végig a kommentek olvasgatásában, és azért érdekes az emberek véleménye. Az UNIX-os csávó viselkedése meg még érdekesebb.
-
válasz
csabi94 #4327 üzenetére
Amit linkeltem a #4314-ben az a cég egyben tulajdonos a Mannol impotőr-cégben is.
A linken kb. 8-10 olaj szerepel, köztük Mannol is, csak le kell görgetni az oldalon. Mannolt se vennék, ha kb. ugyanazért a pénzért (5000 Ft) rendes, márkás olajat kapok.Nem bírom elképzelni azt a szcenáriót, hogy valakinek megérje a Mannolt hamisítani.
-
csabi94
őstag
-
Nekem már mindenkiben vannak kétségeim. Elaforg, tipikus Alfás meg olasz autós alkatrészbolt és cikkszám alapján sem találtak nekem egy alkatrészt, amit kellett most rendelnem a kocsiba. Kikerestem az ePer-ben, ott volt. Bementem itt a mezei autósboltba. 2 perc alatt előkeresték a cikkszám alapján, megrendelték és 3 napra rá már nálam volt.
-
válasz
rbalint88 #4309 üzenetére
@rbalint88
elárulom neked, hogy a többi márkához se értenek a szerelők, csak ott egyrészt kevésbé feltűnő, ha nem sikerül valami, csak a populáris vackoddal nem küldenek el, mert az presztízskérdés, hogy a vw-t, fordot, audit bármelyik sarki pék meg tudja javítani.
Vagyis be- illetve elvállalja, inkább mint az Alfát.
...és ebből kifolyólag nagyobb tapasztalatra tesz szert a nem-Alfákkal, ergo még inkább abba az irányba igyekszik elfoglalni magát. Részemről indifferens, hogy presztizsből, altruizmusból vagy önös pénzkereseti érdekből csinálja meg.
Más: olajfolyás, 6. nap, csillagidó szerint 48528... Még pénteken kiderült, hogy mégiscsak cserélni kell hőcserélőt is, és jelezte, hogy megrendelte valakinél, bontottan. A szerelő ma reggel félig kétségbeesetten, félig bosszankodva felhívott, hogy az a valaki nem ad életjelet, így körbe tudnék-e nézni ott, ahol szoktam 'kukázni'.
Megrendeltem a cuccot, elvileg holnap hozzák. Tiszta nosztalgia...t.i. évek óta nem nem kellett utánajárnom semminek...értsd: 7-8 éve; és akkor is csak önszorgalomból, hogy megmutassam: a szervizek engem majd jól nem húznak le!. Spolier: hosszú idő átlagát tekintve dehogynem. A kérdés csak az, hogy mennyire és érzem-e úgy, hogy cserébe kapok valami szimbolikus pluszt.
Egyébként éreztem a szerelő hangján, hogy már a halál nemesebbik szervére kívánja a kocsit... La meccanica delle emozioni!
PS: Félreértések elkerülése végett: a cucc megrendelése kb. fél órát vitt el, tehát nem a 'fáradozásról' van szó, hanem a szürrealitásról...és ő egy kifjezetten jó szerelő, mielőtt esetleg inkompetensé lenne nyilvánítva.
-
nyogo83
senior tag
Egy kis adalek az A.Z Meistertelle olajhoz:
Nemetes hangzasa ellenere echte magyar, Zombori Antal/Antal Zombori (A.Z)a tulaja, aki a Unix tulaja is.
Elmeletileg sima MOL-os olaj, de valami masik cegevel hasznalt motorolaj begyujtest/ujrafelhasznalast is csinalnak nagytetelben. Semmire nem celzok,nem kombinalok, de en inkabb maradok az ismertebb olajoknal. -
rbalint88
addikt
válasz
molnarpeter #4318 üzenetére
mondanám, hogy arra, hogy ne vegye meg, de már késő
rozsdára amúgy, a motorháztető zsanérjánál vannak zajcsillapító szivacsok, azt vegyétek ki, takarítsatok ki alatta, rozsdapassziválás és kifújni rücsivel. -
molnarpeter
nagyúr
válasz
rbalint88 #4309 üzenetére
Esztergályos és csőgyártó kontakt is van a környéken, kérdés, hogy mikor mész Szlovákiába/Mátrába pár napra, hogy útba essen
(Balassagyarmat)
Más: 156 SW 2.0 JTS Selespeed felújított váltóval, cserélt vezérléssel került ismerőshöz (jóárasítva
) - olaj maxon tartást, futómű egyben cserélést, gondos bemelegítést, vezérlésmódosító elhasználódását ismeri, ezeken kívül mire figyeljen esetleg?
-
Mágus2
Közösségépítő
Hölgyek és urak. Ha tudtok valahol IAW 5NF.T1 Fiat stilo 1.6 16V 182B6 motorkódú autóhoz eladó motorvezérlőt, amit nem kell tanítani(gyári szűz vagy immo off), ne tartsátok magatokban. Link, elérhetőség, jöhet bármi.
Át lett már forrasztva, egy darabig jó is volt, de már megint b@ssza a Loose connection anyját.
-
csabi94
őstag
Sziasztok! Mi a véleményetek erről az olajról? A szerelőm ilyet rakott tavaly a 25 éves 1.8-as Temprámba, azóta ment olyan 10-12 ezret a kocsi, szóval le is cserélném. Mehet bele ugyanilyen? 3-4 ezer km-enként töltöttem rá egy litert, szóval van egy kis olajfogyás, de 400.000 után megbocsájtom neki. Füstölni egyáltalán nem füstöl, az is lehet hogy a fele alul csöpög ki belőle (bár a cseppek megszűntek az elmúlt egy évben, mert volt egy olajteknőtömítés cserém, de ettől függetlenül a blokk alja olajsáros szokott lenni, szóval szerintem néha-néha csöppen egyet.
Egyébként úgy vagyok vele, hogy ennek a kocsinak már félig mindegy, és költeni sem akarok (tudok) sokat az olajra, ezért inkább előbb lecserélem, és rakok bele egy olcsóbbat, mint hogy elköltsek 16 ezret olajra, aztán menjek vele 20 ezret.
-
j.bravo
addikt
válasz
HussarF #4295 üzenetére
Lehet hogy bejött az amorés tipp. Megpucoltam a relékontaktusokat, a hibajelzések megszűntek, a rossz hangot se hallom.
Azt nem tudom csak, hogy mindenképp szedessem szét és pucoltassam ki a szivattyú motorjának házát a szénportól, vagy inkább hagyjam békén amíg nem jön vissza a hiba (vagy másik). -
rbalint88
addikt
elárulom neked, hogy a többi márkához se értenek a szerelők, csak ott egyrészt kevésbé feltűnő, ha nem sikerül valami, csak a populáris vackoddal nem küldenek el, mert az presztízskérdés, hogy a vw-t, fordot, audit bármelyik sarki pék meg tudja javítani.
volt 5 VW-m, beletelt két év szívásba, míg találtam hozzá jó szerelőt. aki nem dolgozik olcsón, de időre és jól megvan, amit megcsinál.
remélem, hogy most már az Alfával is meglesz.ja, vettem bontott olajhűtőt, aztán nekiállok kikísérletezni az utángyártott cuccot, mert szerintem hamarosan komoly probléma lesz a 156-oknál az elrohadó olajcső-könyök és a lukadó hőt. utóbbi a kisebb cumi, mert általában javítható és -bár horror áron- még újat is tudsz venni, viszont olajcső már nincs újban és a bontottak is el vannak rohadva...
egy ilyen megoldáson dolgozom, csak 250 font helyett egy picit barátságosabb áron
csak ugye ehhez meg kell találni a csőgyártót, az esztergályost, a megfelelő méretű hűtőt, stb. -
j.bravo
addikt
válasz
HussarF #4307 üzenetére
Oda is nehéz bejutni?
(ha éppen nehezen járna saját erőből az autó, vagy jár de nem vagyok nyugodt afelől hogy messzebbre is eljut saját lábon, akkor aaannyira adná magát az autóval 3 percre levő népszerű szerviz; csak olyan nehéz bejutni... már többször gondoltam rá hogy valamit beszólhattam és negatívan diszkriminálva vagyok. Vagy hogy nem adtam elég jattot, vagy mittudomén...)Az amorés tipp alapján megpucolgattam a kesztyűtartó felől hpzzáférhető két relét, az egyikben volt némi fekete por de elé könnyen kapcsolt. Most teszem majd vissza őket, remélem hazajutok vele
A másik tipp, miszerint a szivattyú motorját kéne kitakarítani a ledarált szénkefék porától, sajnos sanszosabb.
-
j.bravo
addikt
-
SLYM
veterán
Ebben van valami, nekem is megmondta az ismerős szerelő, hogy elektromos hibának neki se áll az Alfa 159-nél. Plusz az EGR-el kapcsolatos szívásokról is írtam anno, ott sem volt egyszerű rálelni a hibára. Olajcserekor meg nagyon szokta szeretni ott alul azt a műanyag elemet, mondjuk ez már azért jó pár kocsiba van.
-
Csak egy példa: Audi A3 TSI-ben az 'okoskerék' megadta magát; még időben félre lett téve a kocsi, így járulékos kárt nem okozott. Komplett vezérléscsere + okoskerék + hengerfej vizsgálta + szelepek átnézése + tömítések cseréje (illetve ha már ott volt, akkor fékek kompletten cserélve) kb. 3 nap az alkatrészek érkezése után, próbautakkal, ellenőrzéssel. Ugyanez a szerelő ötödik napja küzd az olajfolyással...
-
válasz
HussarF #4300 üzenetére
@SLYM & HussarF
Az alkatrészárak az egyik oldala, de az meglehetősen objektív. A szerelés (szervizeltetés) időigénye és költségvonzata viszont a feje tetejére állítja a többi hasonló kategóriás járművel vont analógiát.
Ugyan az Alfaamore-n ott vannak az ajánlott szerelők, de kb. 5 név az országban szétszórva; plusz a fórumon még tudnák ajánlani egy tucatot , de az hobbi/fusi jellegű. Ez azért nem az a szervizbázis, amire egy átlag lelkes halandó, mint teszem azt én, könnyen tud támaszkodni. A márkaszerviz pedig nem az a jolly joker, mint azt az ember elvárná; ezt már több márkával is megtanultam...
Két, párhuzamosan 'futtatott' szerelőm van, akik eddig minden nálam/nálunk előfordult kocsival sikeresen meg tudtak birkózni (Fiatok sora, Nissan, KIA, Skoda), és teszik ezt lelkiismeretesen; de közölték, hogy Alfát ne vigyek hozzájuk.
Eddigi tapasztalatom, hogy egységnyi 'becsült munkára' legalább két-három egységnyi munka jut az Alfánál; és ha ezt én még be is vállalom, a szerelő nem biztos, mivel nem 'hülye' és ő is könnyen (minimális komplikációval) igyekszik pénzt keresni.
-
Integrale
veterán
Mondjuk a 155, 145/146, 164 nem problémás típusok.
A régebbiekkel is nagyrészt a kontár szerelők bántak el (itthon), illetve azt sem árt figyelembe venni, hogy milyen teljesítményűek és felszereltségűek voltak a valóban régi Alfák a konkurenciához képest. Egy Golf, meg egy W123 valóban kimegy a világból, és elpusztíthatatlan is, egy 50-70 lóerős szívódízelt, kurblis ablakkal és "nyomkodós" ajtózárral ne hasonlítsunk egy műszakilag más színvonalon levő gyártmányhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Óvodások homokozója
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Androidos fejegységek
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Milyen TV-t vegyek?
- Revolut
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Hibás! Dísznek, Porfogónak, tesztkártyának vagy böngészni! Asus Rog Strix RX 470 4GB Videokártya.
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M Ryzen 5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Corsair 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest