- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- HDMI topic
- OLED monitor topik
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
7
addikt
válasz
Bundás22 #5234 üzenetére
Azért, mert a legtöbb dolog, ami a futtatásukhoz kéne, jogvédett, a Microsoft tulajdonában van, és marha macerás ám megírni hozzá az alternatívát, hogy ne legyen belőle szabadalomsértés. Továbbá érdemes még figyelembe venni, hogy a Linux NEM Windows, hanem egy teljesen más operációs rendszer, ebből adódóan nem elvárható tőle, hogy minden komplex, Windows alá írt alkalmazást futtatni tudjon. Futnak rajta viszont olyan újabb játékok, amiket natívan Linux alá (is) írtak (pl. Quake4).
Már csak egy szőrszálhasogatás van hátra: Wine Is Not an Emulator - azaz, mint neve is mutatja, nem emulátor.
Emulátorral tudsz futtatni bármilyen Windowsos appot - legalábbis elméletben. Ott a VMware, feltehetsz rá egy teljes értékű Windowst, amit használhatsz is Linuxból. Csak egy hátulütője van: erőmű kell hozzá, ha játszanál is rajta.
-
bambano
titán
válasz
Bundás22 #5087 üzenetére
"támogatja valamelyik a kétmagot?": akkoriban, amikor sokan még a csattogós lepkét tologatták, David S. Miller 35 processzoros SGI-n fejlesztette a linux kernelt.
Azután pár évre rá, amikor az Intelnek hirtelen fontos lett a linux, lerakott Ingo szobájába egy 8 procis gépet 8G rammal...
Én meg kis pont vagyok, nekem csak olyan szerver jutott, amiben két négymagos xeon proci meg 16g ram van... igaz, ebből kettő
A két mag az nem nagyon fogja megakasztani...
Az már csak a linuxos sztorik közé tartozik, hogy Ingo első megoldandó problémája az volt, hogy nem fért ki 8 pingvin egy sorba
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Bundás22 #5087 üzenetére
a hozzáállásod elég nem-linuxos (még). itt nem programokat szoktak a felhasználók keresni, hanem egy feladatra megoldást. tehát ha leírod, hogy milyen gépre kellene, mik a feladatok és célok, mennyi hely van, mennyire olvastál/néztél utána a dolgoknak, mielőtt kérdeztél... akkor válaszokat fogsz kapni.
most kicsit provokatíve (bocs, ilyen napot fogtál ki
) válaszolok a kérdéseidre:
gentoo az jó?
igen, az jó. nem biztos, hogy neked, de sokak egybehangzó véleménye szerint a legjobb disztró.csak annyiféle van
ez a szép benne...igaz hogy sokkal kisebb a gépigénye?
nem, ez is 100%-ban használja a procit, mikor kell.támogatja valamelyik a kétmagot?
kernelszinten ha támogatja, akkor igen.linux-on elfut az MSN?
az msn egy protokoll. vannak linux alatt is megvalósításai.netezni gondolom lehet, de szöveget szerkezteni tudok-e(*.doc)?
mivel alapból hálózati oprendszer, ezért tudsz netezni természetesen. doc-ot pedig pl. openoffice.org-gal tudsz szerkeszteni. -
dabadab
titán
válasz
Bundás22 #5087 üzenetére
gentoo az szerintem annyira nem jo, kezdonek meg plane nem, inkabb Ubuntu.
"igaz hogy sokkal kisebb a gépigénye? támogatja valamelyik a kétmagot?"
Gyakorlatilag az osszes mainstream disztroban pont ugyanazok a programok vannak (legalabbis a fobb dolgok mindegyikbe bekerulnek - aztan ott mar vannak kulonbsegek, hogy melyikhez hany ezer egyeb cucc van) vannak, szoval a kerdesnek ebben a formaban tul sok ertelme nincs (a defaultok kulonbozok lehetnek, de azt meg meg lehet valtoztatni). SMP tamogatas meg ugy egy evtizede van a Linux kernelben, emiatt nem kell aggodni.
MSN-kompatibilis ize van, az Openoffice elboldogul a .doc-okkal, ha meg mindenkeppen MS Office kell, arra meg ott a WINE v a Crossover Office (ami gyakorlatilag egy optimalizalt WINE + MS Office).
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Bundás22 #5085 üzenetére
melyik linux a legfejlettebb/legfelhasználóbarátabb?
egyén/felhasználófüggő.
melyik a leglátványosabb?
mind azzá tehető, elszántság kérdése.
lehet-e rá telepíteni office-2000-ret?
de szeretem az ilyen kérdéseket... különösen ebben a topikban...
ha találsz linux alá kiadást, akkor azt igen. de ha találtál, szólj, mert én is kiváncsi leszek rá, hogy hogyan pakolsz fel egy wines progit linux alá (wine és egyéb emulátorok nem játszanak!).én eddig az ubuntut és a sabayon-t láttam
és mi volt velük a gond?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Okos Otthon / Smart Home
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, szép állapot
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest