Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Bluetooth hangszórók
- OLED TV topic
- Jövőre jósolják a memóriahiányt, ami egy évtizedig is fennmaradhat?
- Fényeskedjék: ROG Strix OLED XG32UCWMG monitor tesztje
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Home server / házi szerver építése
- Kezdő fotósok digitális fényképei
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Rootként szeretnéd automatikusan indítani a programot?
Akkor viszont tényleg a Systemd-es, a crontabos vagy az rc-local-os megoldás lesz a legjobb, mert az XDG autostart nem erre van kitalálva.Vagy adsz SETUID bitet (sudo chmod u+s /útvonal/vhuit64) a programnak, de ez nem ajánlott megoldás, mert biztonsági kockázatot hordoz. Innentől fogva rootként fog futni, akárki indítja el.
-
Csinálj a .config mappádon belül egy autostart mappát, és másold be oda a program .desktop fájlját (https://wiki.archlinux.org/title/XDG_Autostart_(Magyar)). Elméletileg ami ebben a mappában van, azt a rendszer (pontosabban az asztali környezet) elindítja automatikusan.
A .desktop fájl egy sima szöveges fájl, ez a Windows-os parancsikon megfelelője Linuxon. Rem leírta, mi legyen a tartalma, csináld meg úgy.
Minden más megoldáshoz Systemd service kell. Az rc.local-hoz is, de ahhoz általában gyárilag van rc-local.service néven (csak lehet, hogy nincs telepítve).
Vagy letöltöd a Gnome Tweak (Finomhangoló) nevű programot, és beállítod azzal: [kép]
-
bambano
titán
systemd-s bohóckodás helyett vagy beírod a crontab-ba (annak az usernek a crontabjába, amelyikkel futtatni akarod) @reboot címkével, vagy berakod a /etc/rc.local fájlba. Ez utóbbihoz lenni kell systemd service-nek, szóval nem teljesen systemd mentes megoldás.
De egy program elindítása az linux-kezdő kérdés, nem haladó.
-
R̲e̲m̲
senior tag
Szia
valamit elírtál (A failed to enable unit is erre utal), de egyébként félreértettem a dolgot, ez egy gui-s app, nem egy háttérben futó szolgáltatás.
Most utánanéztem kicsit.
töröld a szolgáltatást:sudo rm -rf /etc/systemd/system/vhuit64.service
sudo systemctl daemon-reload
A parancsikonos megoldást megcsináltam:
- beteszed a vhuit64 fileodat egy könyvtárba
az én esetemben ez a /home/oem/Downloads/vhuit64/
(A felhasználód downloads könyvtára)mellé teszted a start.sh-t ezzel a tartalommal:
#!/bin/bash
sudo -S <<< ideírodajelszavad ./vhuit64 & >/dev/null 2>&1
az én esetemben ez így nézett ki:
#!/bin/bash
sudo -S <<< 123456 ./vhuit64 & >/dev/null 2>&1, így nem fog jelszót kérni, nem lesz terminál se.
futtathatóvá teszed a filet vagy a properties-ben, vagy chmod +x start.sh
csinálsz az asztalodra egy vhuit64.desktop file-t bármilyen szövegszerkesztővel, ezzel a tartalommal:[Desktop Entry]
Type=Application
Encoding=UTF-8
Name=VirtualHere USB Client
Comment=VirtualHere USB client
Exec=/home/oem/Downloads/vhuit64/start.sh
Path=/home/oem/Downloads/vhuit64/
Terminal=false
az exec és a path sorba természetesen az sh elérési útját,
illetve könyvtárát adod megelmented, jobbgomb rá és "allow launching"
ezután duplakatt és már indul is sudoval, jelszó és a fölösleges terminál nélkülTőlem ennyi tellett, ha valakinek van jobb ötlete, ne tartsa magában
-
R̲e̲m̲
senior tag
csinálsz egy systemd service-t neki
sudo nano /etc/systemd/system/vhuit64.service
belerakod a fileba ezt:[Unit]
Description=vhuit64 service
[Service]
Type=simple
ExecStart=/home/jóskapista/Desktop/vhuit64
[Install] WantedBy=multi-user.target
nanoban ctrl+o - mentés, aztán ctrl+x - kilépés
az ExecStart sorba természetesen a file elérési útját teszed,
meghívhatod vele akér a binárist, akár az sh-t
ha az asztalon van, akkor /home/userneved/Desktop/vhuit64kis és nagybetűkre figyelsz
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl enable vhuit64
sudo systemctl start vhuit64
sudo systemctl status vhuit64
ha minden jól megy, akkor azt írja, hogy running.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB ZALMAN M4 Cooler Master 650W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3163, 100% Akkumulátor
- Nagyakkus, mobilnetes - Dell Latitude 5330 i3-1215U 6mag! 16GB 1000GB 13.3" FHD 1 év gar
- Xiaomi Smart Band 8, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest