- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Jönnek a 144 Hz-es LG OLED tévék
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple MacBook
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sh4d0w
félisten
válasz
Speeedfire #11066 üzenetére
Indítsd el a letöltést, aztán ctrl+z, majd bg. Ha kell az előtérbe, akkor fg %1 - feltéve, hogy ez az első háttérbe küldött jobod.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Citroware #10995 üzenetére
Anno egy régebbi verziónak előkészítettem swap területet, majd partícionáláskor mutattam neki, hogy azt kéne használni. Hát nem, ő csinál másikat és azt akarja használni. Miután nem sikerült lebeszélnem róla, inkább fel sem raktam.
Kollégám 64 bites opensusét rakott fel, majd frissítéskor szépen kicserélte a rendszer felét 32 bitesre...
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
válasz
Laprasi991 #10745 üzenetére
A gépen lévő felhasználóknál az érdekel, ki van éppen belépve? Akkor who parancs. Ha a létező felhasználók érdekelnek, akkor cat /etc/passwd.
A szervert tekintsd megbízhatatlannak, hálózatról le, fullbackup az egészre, aztán partíciókat törölni, újra létrehozni, teljes formattálás, majd reinstall, update, tűzfal beállítása. Az a játékszerver nem is biztos, hogy az, mint inkább vmilyen backdoor.
A backupolt cuccokat meg állítsd vissza vmilyen hálózattól szeparált gépre és kezdd el vizsgálni, mi a fene történt rajta - már ha értesz hozzá és van kedved.
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
válasz
Rebirth II. #10198 üzenetére
Aminek lehet, hogy azért pörög a topicja, mert többen használják
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
Ha benézel a felhasználó saját mappájába, ott van minden - képek, dokumentumok, videók, zenék stb. Én az egészet másolnám, mert a felhasználói beállítások is ott vannak rejtett könyvtárakban és fájlokban.
USB-n csatolt cuccot fel fogja ismerni maga a rendszer, a gparted live nem biztos. A GParted nagyon hasonló más, Windows-on ismert GUI-s partícionálókhoz, eléggé egyértelmű a használata - de ilyenkor én mindig azt mondom: kiemelt figyelem szükséges, amikor az embernek vigyáznia kell adatokra és ez nem csak a GPartedra vonatkozik, hanem minden partícionálóra.
-
-
sh4d0w
félisten
libapache2-mod-evasive - van valakinek tapasztalata ezzel a modullal? Tényleg képes megfogni a DoS, DDoS támadásokat?
-
sh4d0w
félisten
válasz
ambipur #8605 üzenetére
RAID használatakor mellőzni kell a GUI-s telepítőket, általában a karakteres felületűek adnak lehetőséget RAID (és LVM) létrehozására. Az 5-ös Debian telepítőjét nem ismerem, de Ubuntuból pl. alternate vagy mini telepítő kell (ez utóbbi erőteljesen hajaz a Debian netinstalljára).
-
sh4d0w
félisten
init-szerű scripteknek hogyan lehet rendszerindításkor megmondani, melyik a végrehajtandó opció (stop | start | restart | force) ?
-
sh4d0w
félisten
válasz
Bikkrom #8371 üzenetére
4x-esnél ne gyorsabban írd ki.
iptables-höz meg nem kell GUI, itt egy generátor. Értelemszerűen kitöltöd és kész.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Bikkrom #8362 üzenetére
Ubuntu, letölthető az ubuntu.com-ról, ubuntu.hu-ról. VGA viszont mindegyik disztribúció alatt problémás lehet - függetlenül attól, hogy nekem semmi bajom nem volt az ATi-val. Szoftverbázisnak meg ott a disztribúcióban lévő Synaptic...
Ha az Ubuntu nem jön be, esetleg ott a Mandriva, de az Ubuntu pont attól jó, hogy nagyon könnyű Windows után használni. Rákattansz egy filmre, máris felajánlja a megfelelő kodek letöltését, ugyanez zenefájlokkal is...
-
sh4d0w
félisten
rtom kolléga írt egy kis erőforrásigényű környezetről.
-
sh4d0w
félisten
Ez két külön problémának tűnik. Elfogyott a memória és nem tudja olvasni a CD-t... Ennyi memóriával az alternate install ugyan elindul, de a rendszer használhatatlan lesz. Akkor inkább plusz memória bele, vagy telepíts csak karakteres felületen használt Linuxot (jó kis DOS feeling).
-
sh4d0w
félisten
aptitude log beállításait vágja valaki? A log részletességét szeretném állítani...
-
sh4d0w
félisten
Szakik: köszönöm, most ez ad acta, de van még bajom bőven, pl. nem találom, hol vannak meghatározva a betöltendő kernelmodulok; az etc/modules fileban csak egy "loop" entry van, semmi több.
A másik bajom, bootolás során ilyet tapasztalok (részlet a dmesg-ből):
[ 60.251559] cs: IO port probe 0x100-0x3af: excluding 0x220-0x22f
[ 60.253612] cs: IO port probe 0x3e0-0x4ff: excluding 0x4d0-0x4d7
[ 60.254633] cs: IO port probe 0x820-0x8ff: clean.
[ 60.255484] cs: IO port probe 0xc00-0xcf7: clean.
[ 60.257732] cs: IO port probe 0xa00-0xaff: clean.
[ 210.042651] Adding 465844k swap on /dev/hda5. Priority:-1 extents:1 across:465844k
[ 211.192326] EXT3 FS on hda1, internal journal
[ 212.385273] loop: module loadedMi a búbánatra vár a 60 - 210-es időintervallumban?
-
sh4d0w
félisten
Vladi, dabadab, bambano: hallgattam a nálam okosabbakra, így feldobtam a Debian 5 RC1-et XFCE-vel... de csak 800x600-ban megy, dpkg-reconfigure xserv-xorg meg csak a billentyűzet jellemzőit kérdezi, semmi mást. A kijelző tud 1024x768-at, hogyan tudnám rábírni a cuccot a magasabb felbontásra?
xorg.conf:
sh4d0w@sh4dbook:~$ cat /etc/X11/xorg.conf
# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "hu"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
EndSection -
sh4d0w
félisten
válasz
dabadab #6956 üzenetére
Szerintem azért ennyire régi működőképes gépeket már nem nagyon találsz
Az 5-ös Debian valószínűleg elindulna, de azt még az asztali, lényegesen nagyobb teljesítményű gépemen is sokáig tartott - igaz virtuális gépben - telepíteni. Most az következik, hogy felpróbálom a laptopra a 3-ast, meg a 4-est, meg az 5-öst. Amelyikkel a legjobb használható teljesítményt kapom, az marad.
-
sh4d0w
félisten
Nagyon ősi. Kicsit bővebb a RAM (160 MB) és HDD 20 GB.
-
sh4d0w
félisten
bambano, dabadab: köszönöm. Mai napot azzal töltöttem, hogy átnéztem milliónyi helyet, hogy lehetne találni régebbi Debiant. Hupról ajánlottak is sarge-ot, de 20 K-nál nem jött nagyobb sebességgel. Bambano mostani linkjéről jól jön a matéria
Egyébként azért kutattam ilyen régi darab után, mert a mai modern Linuxokkal nem birkózik meg az ősi laptopom.
-
sh4d0w
félisten
Valaki tudja, honnan lehet még letölteni Debian Sarge-t? (3.1)
-
sh4d0w
félisten
A probléma az, hogy ezt jelenleg nem tudod megcsinálni. Én is jobban szeretném, ha natívban futna egymás mellett párhuzamosan a két rendszer, de szerintem a PC jelenlegi felépítése erre alkalmatlan. Mainframe-eken fut egymás mellett néhány OS/390, meg 390-es Linux, de az egy fullra más felépítésű szerkezet.
-
sh4d0w
félisten
Grub error 5-öt kaptam, srácok. Az álmoskönyv szerint nincs partíciós táblám, vagy sérült. Van valami másolat róla, hogy vissza lehessen állítani, vagy valakinek valamilyen egyéb 5lete a visszaállításra - természetesen nem szeretném megsemmisíteni, ami rajta van? Még nem nyúltam a HDD-hez, tehát elméletileg semmit nem írtam rá.
-
sh4d0w
félisten
[I]"...Running IceWM after graphical login
If your system has a graphical login (X is already running while you log in) you are using a display manager such as xdm, kdm or gdm. In this case .xinitrc has no effect (it is not read in by xdm). You must instead use a .xsession file.
Hint: It is absolutely no problem to have a .xsession and a .xinitrc file (which is especially useful for inhomogeneous networks)..."[/I] forrás
-
sh4d0w
félisten
Telepítettem minimal ubit, majd xserver-xorg, gdm, gnome-core, pmount, synaptic, de GUI nem indul, mondván: no valid fontpath can be found.
Hivatkozik a /usr/share/fonts/X11/.. útvonalakra, amik valóban hiányoznak. Tudja vki, hogyan tudom odavarázsolni a hiányzókat?
-
sh4d0w
félisten
Valaki meg tudja mondani, hogy a most felfedezett local root exploit milyen esetben jelent fenyegetést, hogyan lehet kivédeni patch nélkül (pl. bizonyos szolgáltatások letiltása stb.)?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Parkside szerszám kibeszélő
- Hieronymus: Három júniusi képem
- Milyen autót vegyek?
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Jönnek a 144 Hz-es LG OLED tévék
- Synology NAS
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest