-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
válasz
bambano #21306 üzenetére
és @emvy : Csak ötletelés volt, ismerős mutatott egy ultradurva felbontású monitort, és kitalálta, hogy ő négyfelé osztaná... 4 asztalra.
Köszi
@bambano : Nekem volt pár éve hogy csak úgy volt hajlandó működni a második kimenet a gépemen, hogy külön X screen volt
Az egér átment, de ablakot nem lehetett áthúzni, amit ott indítottam, az volt ott.
-
Egy ötlet...
Lehet-e olyat, hogy több X screent egy fizikai képernyőre tenni?
Gondolom lehet, csak hogyan, vagy valahol csináltak-e már ilyet? -
-
-
-
-
-
válasz
perge666 #21178 üzenetére
TinyCore Linux, Slitaz, meg van pár ilyen mini disztró, ami pár tíz mega
Simán megy majd rajta.
Én egy K6/350-re tettem 64Mb RAM-mal Debiant, de azon ezek a mini cuccok már szakítanak. 100Mhz+96Mb RAM-nál megnézném
@lionhearted : Igen, én is így voltam vele, de valamiért nem akarja. Azért az durva lett volna, ha az mencoder tud videót írni rá
De hogy képfileokat se lehet...
-
válasz
lionhearted #21173 üzenetére
Gondoltam hirtelen összedobok egy biztonsági kamera szkriptet, ami online tárhelyre ment. Ha hosszabb időre el kell mennem, használtam volna.
Aztán kiderült, hogy ingyen tárhelyem nincs ami elbírná akár 1fps-sel a cuccot, de azért megpróbáltam.
mjpg-streamer ment képeket, és mentés után felmásolja őket.
Azóta kitaláltam ugyanezt videóra is.Na midegy. Ha tudok majd venni egy Raspberry-t, azzal meg lehet majd oldani, hogy figyelje az ajtnyitást, és csak akkor rögzítsen, ha kell
Amúgy ja valószínű ott van a baj, hogy a curlftpfs nem egészen olyan file system, mint egy ext, ezért nem lehet rá csak úgy menteni, gondolom.
-
válasz
lionhearted #21171 üzenetére
Annyira nem lényeges
Lehet úgy menne.
Nem fog állandóan futni, csak próbálgatok. -
válasz
lionhearted #21169 üzenetére
Hm, nem. Sudo-val kell mountolnom, de amúgy meg meg van adva az allow_others opció.
De amelyik progi nem ment a ftp-re, meg amelyik másol, az ugyanazzal a userrel fut... Csak elmentem máshova, és átmásolom. Mondjuk ez nem nagy para.Viszont. Streamet lehet menteni vajon ftp-re?
-
válasz
Jester01 #21167 üzenetére
Igen, 3 perc alatt vág ki a szerver ha nem csinálok semmit.
Az a baj, hogy ingyen tárhely, 10 ezer file max. Egy nap alatt 8640db keletkezik
Meg valamiért közvetlenül menteni nem tudok a ftp-re mountolt könyvtárba, de másolni igen...
Még kattogok hogy mit lehetne. Mondjuk ha minden igz, a végleges cucchoz lesz olyan tárhely, ami bírja. -
-
-
Hello!
Napi hülye kérdés.
Úgy kéne FTP-znem, hogy nem zárom be a kapcsolatot, vagy csak ritkán. Percenként töltenék fel egy file-t.
Van arra valami lehetőség, hogy a ftp parancssal (vagy alternatívájával) bash scriptből úgy töltsek fel, hogy nem jelentkezek ki a szerverről?
A tárhely számolja a bejelentkezéseket, és napi 2000-nél kivág -
-
Hello!
Beszeresztem óccón egy IDE buszos SSD-t. Van öreg gépem elég, rohadt sokat javult a sebessége annak, amibe beleraktam, de azon filózok, hogy TRIM-et hogyan lehet ráerőszakolni? Noatime van már a fstabban
-
-
-
Hello!
Ilyen bajom van, hogy Qbittorrentben a statisztikákat kellene mentenem. Van erre okosság? :S Gyors gúgli nem hozott eredményt, és sietek
Köszi
-
-
Paralell portos kérdés...
AVR bootloader íráshoz vettem egy USB-LPT átalakulót. PL2305 chipes, működik nyomtatóval tesztelve.
Azonban az Arduino keretrendszer közölte, hogy nincs /dev/parport0.
/dev/lp0 van. Hogy érhetem el, hogy legyen /dev/parport0 ? Nem találtam semmi értelmeset erre... :S -
Ez egyre jobb. Dmesg :
[ 26.654486] saa7133[0]: subsystem: 1461:2c00, board: AverTV DVB-T 777Itt pedig :
[ 13.326984] saa7134: card=85 -> AverTV DVB-T 777 1461:2c05 1461:2c05
[ 13.327024] saa7134: card=99 -> AVerMedia TV Hybrid A16AR 1461:2c00Szerintem itt valaki hazudik
-
v4l-dvb -t használt már valaki? Elvileg azzal menne a tunerem...
-
Tuneres cumizásom újabb lépései.
Most autodetect kártyával, az analóg tunert meg sem találja a tvtime, de legalább a dvb-t -t sem lehet behangolni. Ha card=99 a modules.conf-ban, akkor a dvbtune talál jelet, a scan csatornákat talál, de nézni, azt nem lehet. Analógon meg szintúgy nem talál semmit.
Valakinek van ötlete, mit lehet ezzel kezdeni?
-
-
-
válasz
bambano #16684 üzenetére
Persze. Viszont ez egy hibrid kártya, mint fentebb írtam, elsősorban az analóg része lenne érdekes, mert valószínű szebb képe van, mint amit eddig használtam.
Illetve, ha csak dvb-t kérdése, akkor semmibe nem tart átdugni az antennátMost leginkább az érdkelne, hogy honnan tudom meg, hogy a környékemen milyen dvb-t frekiket érdemes nézni, illetve hogy a kártya analóg részét hogy lehet életre lehelni... (Na a frekit elvileg megnéztem, de nemtom, az-e a jó...)
-
válasz
Jester01 #16676 üzenetére
Ez alpaján 97-es kártya, és 62-es tunerrel, és 99-es kártya, 62-es, 74-es semmilyen tunerrel sincs analóg képem...
A dvbtune a 99-es kártyával végre keres valamit, csak nem tudom, milyen frekin kéne neki keresnie.
Azt az apró problémát már egyszerűen áthidalnám, hogykábeltévém van, mert akkor ha DVB-T -t néznék, átdugom az antennát... -
-
válasz
Jester01 #16676 üzenetére
Kicsit kivonatolva (de most be van írva a card=99, autodetecten nemtom mit ismer fel...):
### v4l2 device info [/dev/video0] ###
general info
VIDIOC_QUERYCAP
driver : "saa7134"
card : "AVerMedia TV Hybrid A16AR"
bus_info : "PCI:0000:05:05.0"
version : 0.2.16
capabilities : 0x5010015 [VIDEO_CAPTURE,VIDEO_OVERLAY,VBI_CAPTURE,TUNER,READWRITE,STREAMING]
inputs
VIDIOC_ENUMINPUT(0)
index : 0
name : "Television"
type : TUNER
audioset : 1
tuner : 0
std : 0xffbfff [PAL_B,PAL_B1,PAL_G,PAL_H,PAL_I,PAL_D,PAL_D1,PAL_K,PAL_M,PAL_N,PAL_Nc,PAL_60,NTSC_M,NTSC_M_JP,?,SECAM_B,SECAM_D,SECAM_G,SECAM_H,SECAM_K,SECAM_K1,SECAM_L,?ATSC_8_VSB]
status : 0x10100 [NO_H_LOCK,NO_SYNC]
tuners
VIDIOC_G_TUNER(0)
index : 0
name : "Television"
type : ANALOG_TV
capability : 0x72 [NORM,STEREO,LANG2,LANG1]
rangelow : 0
rangehigh : 4294967295
rxsubchans : 0x1 [MONO]
audmode : MONO
signal : 0
afc : 0 -
-
Hello!
Valaki tudna segíteni egy Avermedia A16A / TV Hybrid + FM tunerkártya életre keltésében?
A cucc működőképes, apóstól kaptam, hogy neki van egy újabb.
Analóg TV néződne vele, esetleg DVB-T (azt tud).Problem : automatikus felismeréssel TVtime szürke képet ad, composite input, semmi más. Scan, és hasonló dvb-s progik közlik, hogy nincs permissionom a frontend0 -hoz, rootként meg közlik, hogy nincs frontend0.
Ha a /etc/modules-be saa1734 card=99 -et írok (elvileg ez a kártya lenne), akkor van television input a TVtime-al, de nem talál csatornákat. Más program sem.
Valaki látott már ilyet?SAA1734/1731 alapú a kártya.
-
-
-
-
válasz
siebener #16501 üzenetére
Kipróbálod, és meglátod
Ha felismeri, akkor be tudod üzemelni.
Mondjuk a Live nem jelent semmit, mert lehet, hogy ha kábelen lefrissülöd a rendszert telepítés után, akkor már menni fog, ha addig nem is ment.Ha 11.10-zel működött, akkor 12.x -el is kellene neki.
De mondjuk arra gondoltam, hogy te írd be a "k3772 ubuntu" szavakat a gúgliba, és a találatok alapján tudsz dönteni -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
bambano #16471 üzenetére
P3M az a Pentium 3 Mobile. A Pentium M az egy másik proci. A T41-ben Pentium M volt. Az nem P3 (bár abból fejlődött ki).
A Pentium 3 Mobile az egy P3 mobil proci. A Pentium 4 Mobile az egy elég szar, de p4 alapú. A Pentium M még az után volt.
De attól még ezek a gépek, ha már vanak, csak-csak használhatóak, ha lassúak is.
Hogy az első generációs, Willamette P4-ek rosszak voltak, az nem kérdés, mondjukMost szórakozok egy frissen javított mobil Core2 procis laptopon, 512Mb RAM-mal a Lubuntu még hálózatról futtatva is teljesen jól megy.
-
válasz
bambano #16469 üzenetére
1.7-es Pentium M nem egyenló P4M.
Volt 4M-es laptopom is, azonos órajelen, nem volt az rossz (IBM T30)
Attól még amúgy, hogy gyengusz a proci, nem használhatatlan, csak nem kell tőle azt a sebességet elvárni, mint egy Core2-től."azokat a p3-asok leverik a porba"
Asztali P3 lehet. Mondjuk ha Tualatin. -
válasz
body007 #16465 üzenetére
Mondom, bele
CF-IDE átalakulóval.
Egy 266x feletti CF kártya gyorsabb, mint a mostani IDE winyója a gépnek. Tárhely meg úgysem nagyon kell egy 1000 éves laptopba.@f_sanyee : Nem, Pigdinre. Ablakkezelő meg Openbox, 0 felülettel, jobb gombra menü, abból indul a kliens
Csak szórakozásból csináltam, semmi másért -
válasz
f_sanyee #16461 üzenetére
Én 256Mb-al is használok Ubit. A LXDE megfelelő amúgy.. Openbox alapú dolgok, vagy Blackbox lehetnek kicsit gyorsabbak. Amúgy procierő kell, mert 700MHz-en tetű minden, egy 1GHz-es gépen meg szépen megy.
Persze más kérdés, mi a tetű. Egy P3-at nem szabad egy mai géphez hasonlítani.
Ja, most nézem, hogy egy 2.2-es P4M? Az űrtechnika...
Nekem 1.7-es Pentium M-en, 1Gb RAM -mal megy az Ubi, és vállalható. Nem gyors, de főleg a winyó fogja vissza. Kéne bele egy gyors CF kártya@Gigi01 : Amúgy még egy Debiant nézz meg, stable ágból, talán az.
Mondjuk én feltettem egy Pentium 1-es laptopra egy 5.0-s Debiant, és _működik_. Nem kapkod, de egy chatkliens elmegy vele. Kemény 64Mb RAM...
De különben mzochistáknak van TCL is, az ~30-60Mb, de elég macerás. -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
bambano #16391 üzenetére
Na ez az, erre lennék kíváncsi.
Van egy Debianom, amin próbálgathatom a dolgokat, meg van az a gép, amin i915 driver van, és most nincs a közelben, de kéne segítenem pl. ablakbetekintőt csinálni. Viszont az én gépemben nv kártya, és a Debian játszós rendszeremen meg nouveau driver...
Szóval rá kéne venni a compizt mind a két gépen, hogy működjön -
-
-
Nagyon kérdés...
Debian stable, Gnome 2.3, nvidia nyílt driverrel kéne megoldanom, hogy két monitort kössek a gépre (lehessen váltani egy és két monitoros üzemmód között, ava), illetve a betűk simítását kellene beállítani, mert a tulajnak nem tetszik... -
-
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #16283 üzenetére
Kösz! Közben az Askubuntun segítettek, és megsúgták a megoldást (lehet elfelejtettem ide kiírni?).
A lényeg, hogy a Metamode -ot nem érdemes használni. És ha nem az van megadva, akkor a cvt -vel generált Modeline is működik... Valamint rosszak voltak a frekik a xorg.conf-ban. Csak ennyi... De azóta van 1280x768, 720, és 1440x900 isA tiéddel se ment volna, mert abban sincsenek lefixálva a mode-ok, és a driver saját hülyeségét nyomta volna
Ezért is nem ment a saját gépemről átrángatott xorg.conf -al, mert pl. abban is metamode-ok vannak.
-
Sikerült összehegesztenem egy működő xorg.conf -t, végre kör a kör... És natív a felbontás
-
-
-
-
válasz
MasterDeeJay #16253 üzenetére
Na, végre eszembe jutott, Slitaz ami még jó lehet neked! Egy próbát megérne. Hasonló kategória, mint a TCL, csak kicsit talán oprendszerebb kiállású
-
-
válasz
bambano #16258 üzenetére
Érteni, de megcsinálja magának frissítéskor, vagy kézzel kell?
Nem használtam még igazán Debiant, de régebben volt pár olyan Linuxom, amin a Nvidia driver nem ment kernelfrissítés után, hanem kézzel kellett újrarakni. Ez a saját gépemen nem gáz, de anyám csak annyit fog látni, hogy nincs képÉn meg ritkán jövök erre.
Esetleg valakinek ötlete arra, hogy nyílt forrású Nvidia drivernek hogy lehet megmagyarázni, hogy 1280x768? Párszor már megpróbáltam az Xorg.conf -t átírni, de semmi. Általában parancssort kapok.
cvt-vel generált modeline-t xrandr-rel felvéve, az Lubuntu felbontás-állítgatóban meg ott van esetleg a felbontás, de be már nem állítja :S -
Debianon hogy van a nvidia driver frissítés? Kernel frissüléskor újra kell rakni, vagy működik tovább?
-
A nyílt nvidia drivernek hol lehet megmondani, hogy milyen felbontást akarok? Mert az xorg.conf-ban semmilyen 1024x768 nincs, mégis azt állítja,
-
-
-
Legacy drivert nem találtam... 96-os fent, semmi változás. 173-al sem, bár most már legalább azzal megy 1024-ben is... De neeemjóóó, wide felbontás kéne, 1280x768, vagy 1440x900...
Most megnézem winnyózról is, hogy edid szerint mit tud a monitor... (Hopp. 1600x1200 is megy, csak úgy meg függőlegesen húzza...) 1280x768 lesz a nyerő, anyám nem pixelvadász, úgy legalább a képarány jó.
TCL, meg van még egy, ami ilyen hasonló, és kipróbáltam egy 500-as AMD K6-on, 128Mb-al : tökéletesen megy.
-
válasz
MasterDeeJay #16245 üzenetére
Na várj, a DSL-ben valami ótvar régi Firlefranc van...
TCL-t nem próbáltál? Egész új dolgok vannak rá. Meg van még pár ilyen nagyon kicsi, 30-60Mb-os disztró, amiket még fejlesztenek, és van rá friss SW. -
válasz
MasterDeeJay #16243 üzenetére
@Bambano : Azt hogyan? :S Nem vagyok otthon xorg.conf -ban :S Beírtam neki, hogy 1280x720, meg 1440x900, de nem érdeklik :S
Akkor a Hiren's boot-ró a Goldmemoryt, vagy a Win7 memtesetet.
-
-
válasz
CPT.Pirk #16234 üzenetére
A logo sok mindentől nem jelenhet meg, de mondjuk nem hülyeség, amit mondasz...
Viszont fejlemény, a saját gépemről átrángatott xorg.conf -fal már legalább 1280x1024 van... Igaz, csak nyílt drájverrel, de az ugye nem gond (hamarosan csak azzal fog menni).@bambano : Lubuntunak elég. Mondjuk az 500MHz meg kevés. (Debianoknak is elég, amúgy.)
Igazából ha procierő van, akkor 256Mb-al is elvan egyszerűbb dolgokra (tapasztalat), de 500MHz...
360 meg gondolom kerekítve... 256+64+32Mb-os modul pl. Persze pont annyi sosem lesz. De simán lehet, hogy hibás, a hibákat simán okozhatja.@DeeJay : Memtest rendben?
-
-
-
-
-
és @ Cpt. Pirk :
KösziIgazából, ha valaki tudna adni egy működő xorg.conf -ot, ami nyílt driverrel tudja az 1280x720 -at, vagy 1440x900-at, azt is megköszönném, mert a nyílttal is megfelelne, nem zajlik ezen a gépen semmi meredek. Net, film, flashjátékok. A nyílt driver csak a Tvtime miatt nem jó, de TV nézésre 25 másik megoldás is van.
Illetve nyílttal fix 1024x768-ra áll be, az sem jó, mert a monitor felbontása 1440x900.
Mondjuk xorg.conf-t szerkeszteni megpróbáltam már, de nem nagyon jött össze (nem vagyok otthon benne). -
Jah meg, Nvidia-settings azt mondja, hogy ő sokkal újabb, mint a driver, és nem hajlandó működni. Ez mitől lehet? :S
-
válasz
bambano #16215 üzenetére
Azt tudom, de az FX5200 még támogatott elvileg (? :S). Illetve ez inkább valami bugnak tűnik (vagy Ubi, vagy driver szinten), de lassan már ahányszor hazajövök, behány vagy a Flash vagy a VGA driver, és meguntam
(A Flash új verziói meg már nem is támogatják ezt a kártyát, köszi Adobe, szóval minfdenképp régebbi kell rá.)Az ATI amúgy sokkal hamarabb kidonbálja a régi kártyákat :S
@VaZso : Köszi, erre voltam kíváncsi - akkor rápróbálok legközelebb egy Debiant.
-
Használ valaki FX5200 -as Nvidia kártyát Linuxon? Főleg Debianon?
Anyám gépén most Lubuntu 12.04 van, de a legutóbbi Nvidia driver óta behányt, felbontás 640x480, vagy nyílt driverrel 1024x768 (natív 1440x900...)... És nem jutok vele semmire. Régebbi drivert fogalmam nincs, ogy lehetne ráerőltetni pl.
Az érdekelne, hogy pl. Debian Testing alatt van-e, akinek megy rendesen ez a kártya, és a Flash is? Mert most ráérek, ha frankón működik, felteszek egy Debit... -
válasz
PumpkinSeed #16183 üzenetére
Google : Midnight Commander. Töltsd le RPM csomagban, és a rendszeren levő rpm csomagkezelővel fel lehet telepíteni, így lesz mc -d
Hálózat van a virtuális gépen? -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- PlayStation Plus Premium előfizetés 3291 Ft / hó áron!
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest