Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    Adott egy ubuntu server-t futtató gép, ami betölt router, ftp szerver és torrent kliens funkciókat. Kezdésnek tekintsünk el attól, hogy biztonsági szempontból ez mennyire nem megfelelő :)
    A probléma az lenne, hogy bár külön-külön be tudom korlátozni mind az ftp szerver, mind a torrent kliens feltöltését, a kettő egymástól független, így ha mindkettő szeretne maxxal tölteni, akkor a szerver mögött ülő gépek sávszélessége elapad, amiken pedig jó pinget igénylő alkalmazások (értsd: játékok) futnak (sávszél nem annyira kritikus). Bár megoldás lenne, de értelemszerűen nem szeretném mindkettőt 50-50%-ra statikusan bekorlátozni.
    Ideális megoldás az lenne, hogy a szerver mögött ülő gépek maximális prioritást kapjanak, míg a szerveren futó dolgok alacsonyabbat. De az is jó megoldás lenne, ha egyszerűen a szerveren futó programoknak össz. sávszél korlátot be tudnék lőni.

    Ha jól értem, ehhez tc-vel kéne ügyködnöm, belenézve a howto-jába, arra jutottam, hogy nekem Token Bucket Filter beállítása kéne. Erre ír egy elvileg megfelelő példát is, miszerint:
    # tc qdisc add dev ppp0 root tbf rate 220kbit latency 50ms burst 1540
    A "rate" után dolgokat értem, az előtte lévő kérdéses, hogy ez jó-e nekem így? ppp0 interface-el kapcsolódik a szerver a külvilágra, tehát az is jó elvileg, szóval a maradék paraméterek lennének kérdésesek :)

Új hozzászólás Aktív témák