Új hozzászólás Aktív témák

• Vasti74

senior tag

Sziasztok!

A kezdőn kérdeztem, nem lett megoldás, úgyhogy megkérdezem itt is - bár gondolom kb. ugyanazok vannak itt is, mint ott, de hátha ;-)

Fedora 41 Plasma rendszerem van, és két problémám van vele, amire nem találom a neten a megoldást.

- Ez már más rendszer alatt is megvolt, szerintem valamelyik kernel verziótól kezdődően romlott el a dolog: van egy USB-s FX-Audio DAC-X6 "hangkártyám", ami nagyon gyakran fehérzajra vált hang helyett. Youtube videókat nézek, az egyik videónál még jó a hang, a következőnél meg fehérzaj. Ki kell húzni az USB kábelt, csak az segít rajta: utána random ideig jó. Ami érdekes, hogy olyan nincs, hogy nézek egy videót, és közben fehérzajra vált: de ha megállítom, aztán később folytatom a lejátszást, akkor már tudja produkálni a hibát.
    A kezdőn valaki ajánlotta a hangkártya energiagazdálkodásának kikapcsolását, annak alapján létrehoztam egy snd-usb-audi.conf fájlt az /etc/modprobe.d könyvtárban, options snd_usb_audio power_sawe=0 tartalommal. Újraindítom a gépet, nincs a /sys/module/snd_usb_audio/parameters könyvtárban olyan fájl, ami tartalmaz power_save paramétert... És a helyzet változatlan, fehérzaj. Mit tehetnék ellene?! Már piszkosul idegesít, hogy állandóan az USB kábelt kell ki-be dugdosnom.

- Fényerő szabályozás. Ott az óra mellett a fényerőszabályozás ikonja, és működik is a fényerőszíbályozás, csak nagyon vacakul :-( Néham működik, ahogy kell, de ez a ritkább. A gép elalszik 15 perc után (nem szoktam kikapcsolni) , és ébredés után ha feloldom a gépet, általában 100%-ra teszi a monitor fényerejét (asztali gép) , és ha rákattintok a napocska ikonra, nincs fényerő csúszka. Be kell mennem a monitor menüjébe, és beállítani a fényerőt (mert ott állítja át a csúszka) Elég kellemetlen... Erre van valami megoldás szerintetek? Jó lenne, ha mindig ott lenne a csúszka, hogy ha kell, könnyen állíthassam a fényerőt, de még jobb lenne, ha legalább megjegyezné a beállított értéket, és nem nyomná fel állandóan 100%-ra.

Előre is köszönöm az ötleteket, üdv: Vasti

Új hozzászólás Aktív témák