Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

Fura kérdéssel hozakodok elő: X vagy konzol alatt az input eszközöket akarom csak blokkolni, a képernyőt nem. Magyarán screenlock kell, de úgy, hogy a képernyőt nem blokkolja.

Eddig erre az X alatt futó WM-hez picom kompozitort használtam, és i3lock-ot, amit picom-ban teljesen transzparensé tettem. Így zárta is a munkamenetet, de mégis lehetett látni azt a teljes képernyős terminálban futó ASCII screensavert, amit kitettem. De most minimalizmusból dobtam a kompozitort, így nincs átlátszóság (a vsync-et megoldottam a X.org konfigjában TearFree kapcsolóval).

Az a baj, hogy a szabványos screenlockerek kitakarják a képernyőt is. Nekem csak olyan kéne, hogy az input eszközöket blokkolni, míg valaki a futtató user vagy a root jelszavát be nem írta.

A másik, szintén kapcsolódó kérdés, hogy hogyan tudnám ideiglenesen elérni, hogy lockolt X mellett ne tudjanak konzolra váltani? Itt hangsúly az ideiglenességen van, míg lockolás van. A neten csak olyan módszert írnak, ami a X.org konfigban állandóra tiltja le a virtuális konzolra váltást, de az meg hasznos, ha beszarik az X, akkor is tudok konzolra váltani.

Az vlock majdnem jó lenne, mert az a konzolváltást is lezárja, de a képernyőt az is kitakarja, letörli. Én azt akarom, hogy a lockoló a képernyőhöz ne nyúljon hozzá. PAM támogatás sem feltétlen kell bele, csak figyeljen a feloldó jelszóra.

Ezekhez tippek?

Új hozzászólás Aktív témák