- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házimozi haladó szinten
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Hobby elektronika
- OLED TV topic
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- ASUS notebook topic
Hirdetés
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shyciii
veterán
válasz
fatpingvin #30798 üzenetére
Jester01, Jester01
Ebben az esetben nem lehet használni az stderr paraméterét, hogy írányítsa át mondjuk a /dev/null-ba? Mint amikor lefuttatok egy scriptet és a hibaüzenetet egyik file-ba, a standard kimenetet meg másik file-ba mentse.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Shyciii #30795 üzenetére
tudod mi ezzel a baj, alapvetően nincs olyan hogy elgépelt parancs, legalábbis a gép szemszögéből.
az hogy valamit nem talál a default $PATH ban az nem jelenti hogy invalid parancs lenne.
példa: /home/$USER/myscripp.sh, executable
./myscripp.sh ez ugye egy valid parancs lesz ha a /home/$USER/ könyvtárban állok. namost cd Documents, és máris nem az hacsak nincs egy ugyanilyen nevű scripp a Documentsben.
esetleg ezzel lehet érdemes próbálkozni, csak ugye ezzel is valszeg ugyanaz lesz a probléma:command -v <$PARANCSAMIREKIVANCSIVAGY>
további cucc amit találtam SO-n: https://stackoverflow.com/questions/592620/how-can-i-check-if-a-program-exists-from-a-bash-script -
Shyciii
veterán
Sziasztok?
Hátha van valaki itt, akkor ért a Bash shell konfigurálásához mélyebben. Azt szeretném megoldani, hogy ha elgépelek egy parancsot egy terminálban (tehát hibaüzenetet kapok, tán így lehet megfogni), akkor az ne kerüljön be a bash_history file-ba. Nyilván ezt a .bashrc-ben kellene megoldani, mert a duplikáció törlését is oda kellett betennem (persze ez nem a gyári bash duplikáció törlése, hanem egy külön megoldás):export PROMPT_COMMAND="history -n; history -w; history -c; history -r"
tac "$HISTFILE" | awk '!x[$0]++' > /tmp/tmpfile && tac /tmp/tmpfile > "$HISTFILE"
rm /tmp/tmpfileEz gyönyörűen minden terminálban kiadott parancs után végignézi hogy volt-e már ilyen parancs, és törli.
Esetleg ezt nem lehet úgy átalakítani, hogy ha elgépelt parancsot észlel, akkor azt ne írja bele? -
sonar
addikt
Sziasztok,
Egy selinux-os kérdésem lenne, hátha valaki tud segíteni.
Az alábbi modult hoztam össze az audit2allow segítségével. Viszont van egy WARNING-os sor.
Van valakinek ötlete, hogy mi lenne a jó megoldás?module sepolicy_nrpe 1.0;
require {
type fixed_disk_device_t;
type nrpe_t;
type tmp_t;
type initrc_var_run_t;
class capability dac_override;
class chr_file { getattr ioctl open read };
class file { lock open read write };
}
#============= nrpe_t ==============
allow nrpe_t fixed_disk_device_t:chr_file { getattr ioctl open read };
allow nrpe_t initrc_var_run_t:file { lock open read };
allow nrpe_t self:capability dac_override;
#!!!! WARNING: 'tmp_t' is a base type.
allow nrpe_t tmp_t:file write; -
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
ha LUKS2-vel titkosítok 3 diszket, ami logikai köteteken utána raid-el mókolok (vagy zfs-el): ha egyik fizikai hordozón megjelenik egy bad sector, azt a LUKS automatikusan átvezeti az érintett logikai kötetre és ott is megjelöli bad-nek azt a blokkot ? (Amit egy erre tett zfs valszeg látna és korrigálna a replikák segítségével egy ép blokkal).
-
Lenry
félisten
válasz
kovaax #30786 üzenetére
egyszer írtam egy systemd daemont valami scripthez, nagyon jól működik azóta is (annyira, hogy most hirtelen azt se tudom hol csinál mit), aztán egyszer kellett volna valami hasonló egy másik gépen, az eredeti alapján írtam egy újat és az istenért sem volt hajlandó működni.
ráfogtam a systemd-re, hogy biztos azért -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Crontab. Szeretnék futtatni egy bash szkriptet minden boot után, ami küld nekem egy emailt a gép elindulásáról. A szkript megvan, működik.
Ha
10 * * * * /bin/bash /home/userem/szkriptem.sh
módon írom be, akkor lefut az adott óra 10. percében és megjön az email.Viszont ha
@reboot
-ot írok a 10 * * * * helyére, akkor semmi sem történik. A man 5 crontab szerint a @reboot működik, ugyanakkor olyan posztokat is látok neten, hogy Lubuntu alatt a @reboot nem használható, de erről nem tudok biztosat. -
vicze
félisten
válasz
I02S3F #30776 üzenetére
Olyan kismillió megoldás létezik windowed(á lá RDP) vagy seamless (csak az appot látod).
Pl. Amazon WorkSpaces, Desktop as a service modellje, 9$/hó + a mérettől függő /óra használat PAYG-ba.
Nagyon sok szolgáltató kínálja ezt. Ha csak appot akarsz akkor a "seamless remote app" szavakra keress rá. -
Lenry
félisten
válasz
I02S3F #30773 üzenetére
annyi haszna egyébként lehet, hogy ha nem nálad fut a VM, hanem egy központi szerveren, akkor onnan tudod használni az alkalmazásokat (nagyvállalati környezetben ez sokszor előfordul), de nyilván ilyen esetben is egyszerűbb felrakni egy bármilyen RDP klienst a Linuxra.
-
Lenry
félisten
válasz
sh4d0w #30770 üzenetére
Home-ban alapból egyáltalán nincs RDP, Pro-ban pedig csak egy konkurrens kapcsolat van engedélyezve, de létezik erre ingyenes program, amivel fel lehet oldani a korlátozást
-
I02S3F
addikt
válasz
CPT.Pirk #30764 üzenetére
Vélemények? Valaki próbálta már?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valóban, az nem jutott eszembe tegnap. Viszont ezzel is csak szívok...
visudoval beírtam a sudoers fájl legvégére amit szeretnék, majd pedig kijelentkeztem és vissza, e leírás szerint: [link]
borisz ALL=NOPASSWD:/home/borisz/backupScript/hdsentinel-017-x64
de persze továbbra is kéri a jelszót, ha sudo-val indítom. Mit rontok el? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #30747 üzenetére
Ma volt azzal is egy köröm, de ezen a gépen nem szeretnék semmi ilyet állítani, mert nekem kínzás ezekkel a kilométeres manpage-el rendelkező dolgokkal kínlódni.
Annyit tud, hogy smtp-n küld egy emailt azzal a swis army knife smtp dologgal, ennyi nekem elég is.
Ez csak egy backup gép ami csinál x időnként mentést a felhős dolgainkról, és ilyenkor küld róla emailt a részletekkel, meg ha sikerül azt a nyamvadt szkriptet lefuttatnia, akkor a HDD-k állapotáról is, egyébként ellesz magában egy sarokban mint git és svn szerver. -
sonar
addikt
válasz
CPT.Pirk #30745 üzenetére
Abban nem vagyok biztos, hogy egyből lefut és nem kell neki a systemctl restart.
Én itt néznék szét:/var/log/cron
/var/spool/mail/root
És inkább csak a /etc/crontab -ba irogatnék, ott lehet specifikálni külön a usereket is. (nem szeretem user-es crontab-ot, de ez ízlés dolga) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Újabb kérdés, régi nóta... Crontab...
Van egy bash scriptem a userem home mappájában, a script futtatható, de kell hozzá root, mert a HDD smart adatokat szedi össze.
Lubuntu alatt a
sudo crontab -u root -e
paranccsal hozzáadtam a crontab táblához, de persze nem fut le.50 16 * * * /home/borisz/backupScript/hdd_check.sh
De persze nem fut le... Egyáltalán látszik valahol, hogy mi a baja? Az elérési út pontos.
Az idő most csak egy próba volt. Crontabnál elvileg amit beírok, az rögtön online... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez alapján beüzemeltem egy SVN szervert és működik is, HTTP kapcsolaton keresztül lehet használni. [link]
Ennek [link] a leírásnak az 5-ös pontja szerint ezeket megcsináltam:
a2enmod ssl
a2ensite default-ssl
/etc/init.d/apache2 restart
De ettől még nem lett SSL képes a dolog. Mit kell még csinálnom, hogy a https is menjen? -
Archttila
veterán
Szinte 100% hogy az eltérő architectura miatt kaptam a hibaüzenetet, mivel poénból ránéztem egy AUR-os Brave -re ami github-rol egy AMD64 csomagot húz le. Ez telepítés után hasonló hibaüzenettel fogad mint a Fedora féle FF wayland csomag.
Arra jutottam, hogy egyelőre felesleges erőltetni ARM-en a Wayland kompatibilis böngészőt.
-
bambano
titán
válasz
vargalex #30740 üzenetére
tehát mégegyszer: ha "egyenes" fordítás van, ahol a hoszt és a cél architektúra ugyanaz, akkor lehet a hoszt architektúra a nevében, mivel megkülönböztethetetlen a céltól.
ha keresztfordítás van, akkor nyilvánvalóan a cél architektúra van a nevében.
másrészt meg a rendes make felülbírálja a makefile-ban levő alapértelmezett válaszokat, ha paraméterként megadod.
-
bambano
titán
válasz
vargalex #30734 üzenetére
lehúzta az x86-os pkgbuildet, amivel a dependenciás sor segítségével felrakta a függőségeket, majd lehúzta az x86_64-es firefox rpm-et, amit az adott gép csomagkezelője fel se rakott, mert ütköző architektúra.
egyébként érdekes ez a pkgbuild, mivel dependel gtk-ra, amiben egyébként a wayland driverek vannak... elvileg a firefox az alap működéséhez egyáltalán nem dependel a waylandra, mert nem azon a szinten kapcsolódik. ezt maximum a videolejátszás miatti közvetlen hardver elérés borítja meg.
-
Archttila
veterán
válasz
bambano #30733 üzenetére
Akkor maradjunk annyiban, hogy holnap ujra felzuzom es megirom amiket kertel.
Igy raktam ossze a vargalex altal linkelt motyot:
makepkg -sicA
Jah igen most nem vagyok gep elott de ugy emlekszem a kapott fajl neveben benne volt az architectura neve, valahogy igy:
filename.armv7h.pkg.tar.xz
-
-
bambano
titán
válasz
vargalex #30732 üzenetére
azt írod a #30719-ben, hogy:
"Ellenőrizni afile
paranccsal tudod. (file binariseleresiuttal
), kiírja, hogy milyen architektúrára fordított a bináris."idézem azt a hsz-t, amire válaszoltál:
#30709 :[alucard@rpi4 ~]$ file /usr/lib/firefox/firefox
/usr/lib/firefox/firefox: ELF 32-bit LSB shared object, ARM, EABI5 version 1 (SYSV), dynamically linked, interpreter /lib/ld-linux-armhf.so.3, for GNU/Linux 3.2.0, BuildID[sha1]=e85a2f37d50354822033146e2bacd187746a808e, stripped
tehát abban a hsz-ben, amire válaszoltál, benne volt az, amit hiányoltál. és a parancs kimenete azt is tartalmazza, hogy a topicban eluralkodó x86_64 tévedéssel szemben az egy arm eabi5 v1-es bináris. sőt, az is benne van, hogy az armhf architektúrához tartozó linker fogja összerakni indításkor.
-
Archttila
veterán
válasz
bambano #30729 üzenetére
Ha az ARM-es Firefox forrásra és wayland patch-re gondolsz akkor még semmit, mindössze arról van szó, hogy az Arch AUR repóban láttam, hogy Chromium-hoz létezik wayland patch így gondoltam biztosan rá lehet hegeszteni az eredeti ARM-es Firefox source-ra is.
De az is lehet, hogy csak egy flag kell neki és beleforog a wayland, nem tudom.Arch ARM Firefox source code
Firefox Fedora Wayland VA-API jóságokÉn egyébként ezt próbáltam összehozni de sajnos az eltérő architectura miatt nem jártam sikerrel: [link]
-
-
-
-
Archttila
veterán
Akkor igy jartam.
A legtisztabb az lenne, ha az ARM-es Firefox forrását forditanam le wayland patch-el, de ehhez sajnos még tulsagosan kezdo vagyokfoleg zero leirassal.
makepkg.conf-ba bealitottam 4 szalat az XZ-hez, igy viszonylag gyorsan vegez a feladatokkal.
Egyelore nincs mas hatra várok, hátha egyszer valaki aki ert hozza kedvet kap a dologhoz, es patcheli az ARM-es FF forrast.
Koszonom mindenkinek a segitseget!
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
válasz
Archttila #30709 üzenetére
Biztos jó a linked? Az egy firefox aur csomagra mutat, nem chromiumra.
De szerintem az lesz a gond, hogy maga a böngésző binárisa nem ARM, hanem, x86_64. A linkelt AUR csomag nem forrásból build-el, hanem rpm-et tölt le és szedi ki belőle az x86_64 binárist. Ha tényleg ezt használod, akkor ez nem fog menni, nem elég, hogy az arch-ba felveszed az armv7-et is.Ellenőrizni a
file
paranccsal tudod. (file binariseleresiuttal
), kiírja, hogy milyen architektúrára fordított a bináris. -
-
Archttila
veterán
Azt miként tudom ellenőrizni?
Köszönöm, hogy foglalkozol vele!márcsak azért is, mert ez az egyetlen programom ami miatt még mindig fent van az Xwayland csomag. Minden egyéb wayland alatt fut, nativan.
edit:
google eső találat szerint:[alucard@rpi4 ~]$ $?
bash: 127: command not foundvagy nem erre gondoltál?
-
-
Archttila
veterán
Van nekem egy megoldhatatlannak tűnő problémám
AUR repóbol forgattam egy Wayland patchelt Chromium Ozone böngészőt, de sajnos az alábbi hibaüzenettel elhasal:
Csak azt szeretném tudni, hogy mi a problémája a képen látható 109-es sorral.
Valaki okoskodjon már valamit.Raspberry Pi with Arch SwayWM (Wayland)
[alucard@rpi4 ~]$ file /usr/lib/firefox/firefox
/usr/lib/firefox/firefox: ELF 32-bit LSB shared object, ARM, EABI5 version 1 (SYSV), dynamically linked, interpreter /lib/ld-linux-armhf.so.3, for GNU/Linux 3.2.0, BuildID[sha1]=e85a2f37d50354822033146e2bacd187746a808e, stripped
[alucard@rpi4 ~]$ uname -m
armv7l
chmod +x megvolt, bár ez telepítés után alapból rendben volt.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, végül is jah, lehet egy Debian-t megnézek a gépen, mondjuk LXDE-vel.
Saját célra rolling disztrókat használok, de azok nem ilyen helyre valók.
A OneDrive szinkronizálás csak-csak megoldható Debian alatt...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Disztrót keresek. Régebbi i3 procis gép, 4gb ram, sima HDD, Intel vga.
Nagyjából állandóan menne, adott napokon le kellene szinkronizálnia egy OneDrive felhő teljes tartalmát, hogy aztán abból tömörített backupot csináltassak vele. GUI is kell, néha lenne használva másra is, mint az időzített backup, meg GIT szerver.
Mint Cinnamonra gondoltam először, de ezen a gépen érdekes módon lassabb, mint a Win10, valamint telepítve már a wifi sticket nem tudja használni, mert túl alacsony jelerősséget mutat, miközben live alatt meg gond nélkül működött...
-
-
vargalex
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Házimozi belépő szinten
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- Bezámítás! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB W11
- Prémium! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R 9 9950X / RX 9070XT 16GB / 64GB DDR5 / 1TB 990Pro
- Konica Bizhub C220 A3 fénymásoló
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 325CQRXF QHD VA 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest