Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ivana #29495 üzenetére

    Na, látod, ezt nem kéne tényként kezelni. A rolling semmivel nem alkalmatlanabb, mint a fizetős vállalati disztrók. Ez megint csak marketing miatti sztereotípia. Igazából aki ért hozzá, annak mindegy mit használ, meg tudja válogatni az eszközöket, licenceket, meg ha valami probléma lenne, meg tudja oldani magának. Pont ez a Linux szépsége egy Windows Server ellenében, nem is a licencdíjon spórolos, hanem Linuxon minden problémát tuti meg lehet oldani, sokféle alternatívára lehet azon belül támaszkodni, és nem vagy egy multicég zárt forráskódú megoldására rászorítva, ami vagy működik, vagy nem, újraforgatni nem tudod, alternatívák nincsenek rá.

    Én nem is szeretek céges supportra támaszkodni. Mert mi van, ha a supportáló cég tönkremegy, lehúzza a rolót? Vagy épp a supportjuk XY problémánál nem tud segíteni? Akkor sok ilyen felelősségetelhárítós, öltönyös-nyakkendős, hojjdeszupport-de-szupport-100-évig-eltéess lúzereknek nagyon gyorsan megáll az élet, és megy a pánikolás, hogy nem megyen a szerver, maja világvége, rohanjon mindenki a bunkerba túlélni. Aki idióta a dolgokhoz, meg gányol, azon egy support meg egy hosszú támogatási idő sem fog tudni segíteni, tényleg csak arra lesz jó, hogy valaki megpróbálja jogászkodással a felelősséget áthárítani valaki másra.

    Szerintem a licenccel sincs probléma, főleg nem szerveren, mert a legtöbb szerveres dolog pont GPL-es opensource. Ez a nonfree csomagok problémája inkább a desktopot, DRM-es és egyéb dolgokat érintik, ezek meg szerveren nem létező probléma. Meg igazából a legtöbb céget nem szokta zavarni a licenc, rezzenéstelen arccal tolják a rendezetlen licencű ZFS-t, meg hasonló megoldásokat. Ahol meg annyira licencfetisiszták, ott meg pont BSD-t szoktak használni Linux helyett, mivel megengedőbb a licence, igaz cserében a leghosszabb támogatási idő BSD-ken 5 év max.

    Azt én is néztem, hogy a SUSE-nek a leghosszabb a támogatási ideje, 12 év. Ja az jó hosszú. Persze a CentOS 11,5 éves támogatása se piskóta, szerintem az is overkill kategória erősen.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák