Új hozzászólás Aktív témák

• Mr Dini

addikt

Újabb anomáliába ütköztem ezzel a szerverrel, mégpedig az IP kapcsán. Vettem hozzá egy statikus IP-t (ha működik, akkor egy egész blokk be van tervezve), a cél pedig az lenne, hogy a Proxmox virtuális gépeim mind saját IP-t kapjanak. A szerver konfig oldalon volt egy olyan opció, hogy virtuális MAC hozzáadása IP-hez, ezt ki is választottam, kaptam is egyet. Majd próbaképp a Proxmox rendszeren létrehoztam egy interfészt (/etc/network/interfaces):

auto vmbr1
    iface vmbr1 inet static
    address <kapott IPv4 címem>
    netmask 255.255.255.255
    broadcast <ipv4 címem előtagja>.254
    bridge-ports none
    bridge-stp off
    bridge-fd 0

networking kapott egy restartot, de a teljes szervert is próbáltam, eredmény:

vmbr1: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500
    inet <kapott IPv4 címem> netmask 255.255.255.255 broadcast <kapott IPv4 címem>.254
    inet6 <valahonnan beszerzett valid IPv6 cím> prefixlen 64 scopeid 0x20<link>
    ether <vMAC cím, amit kaptam> txqueuelen 1000 (Ethernet)
    RX packets 0 bytes 0 (0.0 B)
    RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
    TX packets 5 bytes 446 (446.0 B)
    TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0

Eddig jó, viszont curl --interface vmbr1 google.com timeoutra fut, ping IPv4, IPv6 címen az interface-ről indítva szintén nem működik, traceroute semmi... Pingelni sem tudom a kapott IPv4-es címem más eszközről.

Ezek után próbálkoztam Proxmox-szal, tehát a hoszt OS-on lelőttem a vmbr1-es elérést, majd a virtuális gépem az elsődleges interface-re kapott bridge-t, a proxmox konfigban a virtuális MAC címet megadtam. Fedora Server telepítéskor pedig kézzel kitöltöttem az IP, broadcast és netmask mezőket a fenti példának megegyezően, ezutén rebootoltam. Eredmény, ifconfig szintén mutat egy IPv6-os címet (nem ugyanaz, de hasonló), viszont a broadcast cím nem 254-re végződik, hanem konkrétan az IP címmel egyezik meg, hiába adtam meg a gateway-t pontosan. Net, ping, DNS feloldás, semmi sincs. Akár az előző esetben. Bár itt TX és RX csomagokat is mutat az ifconfig kimenet.

Nem vagyok egy nagy hálózati guru, és itt el is vesztettem a fonalat. Ötletem sincs, hol szúrhattam el a dolgot. Már csak arra tudok gondolni, hogy a proxmox-os gép tűzfala kavarhat be, aholis iptables + ufw aktív. ufw teljesen alap beállításokon van, tehát az SSH kivételével minden IN forgalmat blokkol.

Mit csinálhatok rosszul?

Új hozzászólás Aktív témák