Új hozzászólás Aktív témák
-
csongi
veterán
válasz
pongo01 #25998 üzenetére
Ha az adatlapodon lévő résznél a configod kitöltöd akkor könnyebben lehet segíteni.
Az processzorod 12,5*200= 2500 Mhz-es maximum frekin jár. A win 7 betöltésekor maximális órajelen járatja a procit az operációs rendszer.Én a helyedben egy bios frissítést csinálnék elsőre. Ha ez után is kékhalál, egyesével próbálnám ki a ramokat. és a végén babrálnék a procival.Itt a feszültségi értékektől kezdve az órajelen keresztül sok mindennel lehet próbálkozni. CPUZ-vel ellenőrizd hogy működik e a C&Q ,vagyis a kékhalál mikor lép fel.
Lehet az órajel és a feszültség visszavételekor jelentkezik. Ha fix szorzóra állítod akkor az állandóan 12*200=2400Mhz-en működik. Persze ez lap és bios függő.
Most hogy olvasom 4-es szorzóig vissza esik. Nah lehet ez lesz a gond. Az 5-ös szorzó lenne neki a megfelelő. Bios gond lesz szerintem. És 5*200=1000Mhz-en 1-1,1V feszültségen mennek általában stabilan. -
pongo01
csendes tag
Sziasztok, nekem olyan problémám lenne, hogy stabilan megy a 4800+ processzorom 232 fsb 12.5 szorzóval. Így jelenleg 2900MHz, de ha visszaállítom alap órajelre 200 fsb 12.5 szorzóval, akkor mindig kékhalál lesz miután betölti a win7-et.
-
Lacikaaaa
csendes tag
Sziasztok
A64 X2 4200+ procim van
Próbáltam ma kicsit húzni rajta.
Jelenleg 220-as FSB és 11-es szorzó van. Ehhez a feszültséget 1,3 V-ra emeltem. Terhelés alatt 60 fok körül mozog a hőmérséklet. Szerintetek maradhat ez így, vagy túl sok ez már neki? -
Borgi
aktív tag
válasz
AstraCDX #25985 üzenetére
Hi,
Nincs rá módod hogy egy újabb procit rakj a lapba?
Nekem pl x2 4400+ ról lett cserélve x2 250-re ami ugyan úgy 3GHz-es és 2*1Mb L2-es mint a tied csak 125 W tdp helyett 45W os Ac freeser 64 pro-val van hűtve és nincs az az alkalmazás ami 35 fokos szobahő mellett 53 fok fölé vinné a procit.
Bár nem látom az újabb procikat a CPU support listábanM2N-E lapomra csináltak új biost és azzal mennek az újak.
üdv,
Borgi -
csongi
veterán
válasz
salamander66 #25986 üzenetére
Olvass visszább!
A processzorod tuningja pedig pedig a procidtól függ, de 3Ghz környékén a végére érsz. -
salamander66
csendes tag
Üdv!
Kérdésem a következő lenne:
Adott egy AMD 64 X2 Dual Core 5200+ 2.7ghz proci
ASUS M2N68-AM SE alaplap
Nvidia 9500GT 512 VGA
2Giga RAMA procin mennyit húzhatok ami még "biztonságos"?
Illetve megköszönnék egy leírást amiben le van írva, hogy egészen pontosan mit és hogyan állítsak át a BIOS-ban, hogy sikerüljönKöszönöm
-
AstraCDX
senior tag
válasz
csongi #25984 üzenetére
A megoldás megszületett !
Hálás köszönet érte !
De lépkedjük hát végig a dolgokat !
Nem értem, hogy szerinted miért nem ment nálam a Q&C, mert a BIOS-ban eddig is auto-n volt .
Ehhez kell az operációs rendszer együttműködése, vagy egy telepített software ?
Mint fentebb említettem az AMD Dual-Core Optimizer már fenn van, és fenn is volt .
Most feltettem a CPU drivert, és ez oldotta meg a problémát !
Mivel nem tudtam, hogy ez egyáltalán létezik, és még szükséges is a problémamentes működéshez ezért ez nem volt fenn .
Igen, most már a CPU-Z -ben megfigyelhető, hogy lecsökken a magfeszültség, és az órajel is, amikor nincs megdolgoztatva a processzor .
Nagyon jó !
Ha az energiagazdálkodási sémát nem állítom minimumra, akkor ez a magfeszültség, és órajel csökkentés nem történik meg ?
Most terheletlen állapotban a CPU hőmérséklet ~45C° körül maximalizálódott, és a ventilátor 1000RPM körül forog, ennél csendesebb nem lesz mert most sincs semmi hangja .
Köszönöm a sok hasznos info-t, és a segítő szándékot !
Üdv.
Astra
-
csongi
veterán
válasz
AstraCDX #25983 üzenetére
Az a nagy helyzet hogy nálad eddig nem ment a C&q!!.
Lépésenként.
1 biosba a C&Q állítsd először autóra.
2 telepítsd a dulacor optimízert. Ez azért kell hogy a programok tudják kezelni a két magot. És a magok külön el tudják osztani a terhelést.
3 CPU driver. Mivel az Xp alapból nem volt alkalmas két vagy több magos AMD Cpu-k kezelésére, ezért kell hozzá a driver.
4 asztal jobb klikk tulajdonságok energiagazdálkodás, és állítsd minimális energiagazdálkodásra.CPUZ. elindít. Ha az órajel vissza áll 1000Mhz-re és 1,1Volt környékére, akkor minden rendben. Ha nem akkor Biosban a C&Q-t állítsd enabledre.Így már működni kell.
Meglátod vissza esik a hőmérsékleted 40 fok alá. Neked eddig maximális feszültségen és órajelen ment a cpu-d. Jó hogy nem lehetett rendesen elhűteni. Kevés alkalmazás van ami ilyen Mhz és feszültséggel használja a cpu-t. Jószerével csak teszt programok. Így a hűtő venti is vissza áll az 1300-ról a minimumra és még csendesebb lesz.
-
AstraCDX
senior tag
válasz
csongi #25982 üzenetére
Hali !
CPU-Z OK. megvan, az magfeszültség 1,456V és 1,472V között ide-oda ugrál 1~2 másodpercenként, ha erre gondolsz .
A biosban lehet valahol állítani ezeket a dolgokat, de minden auto -n van .
Én nem vagyok tuningmániás, kivéve a gépcsendesítést .
Egyébként honnan, vagy miből, és miért, is venné vissza, és mit is ?
A magfeszültségről van szó ?
Az AMD Dual-Core Optimizer Version 1.1.4 fenn van ezt tudtam, hogy illendő feltenni, bár nem tudom mi a haszna, van-e látható eredménye, hogy telepítve van .
Az AMD Processor Driver, hát biza, eddig erről én még nem is hallottam .
Mire való ez ?
Ha felteszem ezt, mi fog változni ?
-
csongi
veterán
válasz
AstraCDX #25981 üzenetére
Használd a CPUZ programot.
Ha minden jól van beállítva akkor 1,1V volt környékére veszi vissza a feszültséget.
Miven XP-d van, a processzor diverek telepítve vannak? És az energia gazdálkodást állítsd minimális energiagazdálkodásra.
Dual core optimizer
CPU Driver -
AstraCDX
senior tag
Rátettem kísérletképpen a gyári hűtőt a procira .
Megkergettem a Stress Prime 2004-el, és az eredmény lehangoló .
A gyári hűtővel is fel tudott kúszni a hőmérséklet ~70C°-ra, pedig a ventilátora 6000RPM fordulaton járt, és akkora hangja volt mint egy nagy teljesítményű hajszárítónak .
A terhelés megszüntetése után 55C°-ra állt be a hőmérséklet, de a hűtőventi fordulata ez esetben sem csökkent le .
A gyári hűtő használata a jelentős zajterhelés miatt messzire elvetve .
Visszatettem a Ninja -t, de nem a Noctua ventivel, hanem a Ninja gyári SY1225SL12LM típusú ventilátorával, ami eddigi passzív Ninja használat miatt csak a doboz aljában aludt .
A jelenlegi eredménnyel jobb híjján elégedett vagyok, a maximum hőmérséklet 68C°-nál nem megy magasabbra, és a hűtés kellemesen csendes .
Ez lesz a végső állapot .
Mi az a feszültség amit figyelnem kéne ? És hogyan ?
Üdv.
Astra
-
AstraCDX
senior tag
válasz
csongi #25978 üzenetére
Az egész alaplapot kivettem, körbenézegettem, nem fekszik-e föl valahol a hűtő, nem akadályozza-e valami a rögzítőkapcsok feladatát . Hibátlannak tűnt .
A hűtő a procin nem volt billegtethető, ezért a kapcsok feszítőerejét megfelelőnek tartom, csak a kapcsok irányába lehetett csúsztatgatni a pasztán oda-vissza ~1mm-t .
A proci mind a négy élénél egyenletesen ~0,5mm pasztakinyomódás volt látható .
Oldottam a kapcsokat, nem jött le könnyen, szükség volt némi óvatosan csavargatásra, csak aztán jött le, tehát rendesen rá volt "cuppanva" .
A hűtő levétele után a paszta eloszlása egyenletesnek látszott, erre összeszereléskor nagy gondot szoktam fordítani .
Operációs rendszer Windows XP Pro SP3 .
Hidegindításnál a C&Q alig hajtja a ventit, de ahogy a proci melegszik, már feltolja a fordulatot, és fenn is marad .
Nagyobb terhelés/melegítés után a hőmérséklet ~55C°-ra ereszkedik/áll vissza, a venti pedig ~1330RPM fordulaton jár, és nem lassít le .
A hőcsöveket nem tapintottam, de a hőcsövek környékére volt beszúrva a hőmérő szonda ami ott ~55-60C° maximális értéket mért .
A bordák langyosak voltak .
Nincs lehetőségem cserélgetésre .
A proci felülete szerintem egyenes . Holnap újra szétszedem, rápróbálom a gyári hűtőjét, és akkor majd megnézem az egyenességét is .
A gyári hűtős tapasztalatokról majd beszámolok .
Köszi !
Üdv.
Astra
-
csongi
veterán
válasz
AstraCDX #25977 üzenetére
Mikor leszedted a hűtőt rendesen szét volt nyomva a paszat? Nem lehet nem feszül rá rendesen? Oprendszered milyen? A feszültséget vissza veszi c&q? Kézzel a hőcsövek melegek vagy hidegek? Volna lehetőséged egy másik lapban vagy másik procival kipróbálni a lapod? A CPU kupakja egyenes síma felület? Egy tolómérővel vagy egy tuti egyenes vonalzóval ellenőrizheted hogy nem homorú vagy domború a Proci kupakja.
-
AstraCDX
senior tag
válasz
csongi #25971 üzenetére
Hali !
Rátettem hát a 120-as Noctua -t a Ninja -ra .
Ha már egyszer ismét szétborítottam a rendszert, újra is pasztáztam, de nem igazán lett hűvösebb a proci .
Nemtom miért .
Kínoztam Stress Prime 2004 -el 15 percen át, és a hőmérséklet az 1. magon ~70C° körül maximalizálódott, .
Tegnap ez az érték az 1. magon ~75C° körül volt .
Nem sokat ment lejjebb a hőmérséklet annak ellenére, hogy a Ninja immár aktív hűtésű lett, és a Noctua 1300RPM-el lapátolja át rajta a levegőt .
Ennyi ? Nem lehet hűvösebbre varázsolni ? Vagy ez így már rendben van ?
A korábbi rendszeremet is ezzel a Ninja -val hűtöttem, és akkor is a Q&C vezérelte a 120-as Noctua -t, és a fordulata csak ritkán ment 900RPM fölé, és mégsem volt ilyen tojásütögető a hőmérséklet .
-
csongi
veterán
válasz
ladatuning20 #25974 üzenetére
Szívesen
További kérdéseidet csak bátran tedd fel.
-
csongi
veterán
válasz
ladatuning20 #25964 üzenetére
-
AstraCDX
senior tag
válasz
csongi #25969 üzenetére
Az AMD Athlon 64 X2 6000+ processzort egy ASUS M2N32 WS Professional alaplapban használom .
Szellőzés :
A konfig egy Chieftec DA01W házban van, amiben hátul fent egy MODU82+ 525W CrossFireX™ táp van, aminek a 120mm-es ventilátora kb 520RPM fordulaton jár .
A ház hátulján van még egy 120mm-es Noctua NF-P12 ventilátor, ami az alaplap CPU ventilátor csatlakozójára van dugva, és a Q-Fan controller vezérli .Ebben a hűtési környezetben eddig AMD Athlon 64 X2 4400+ processzort használtam ASUS A8N-E alaplappal problémamentesen .
Ha túl akarna melegedni a jelenlegi proci akkor a ház hátuljából a 120mm-es ventit esetleg ráteszem a Ninja2-re .
-
csongi
veterán
válasz
AstraCDX #25967 üzenetére
60 Foknál feljebb ne engedd. Milyen alaplapod van? Amennyiben a műszerrel sikerült kimérned, valószínűleg az lesz a pontos adat. Sajnos a lapok van hogy félre mérnek. Fontos a passzivitás? Bár nem kicsi a hűtőd, de szellőzés nélkül ő sem tudja megváltani a világot. Ha rajta nincs is, de legalább a ház legyen rendesen szellőztetve. A két mag között az 5fokos eltérés rendben van. Sokaknak 10 fok eltérés is van.
-
AstraCDX
senior tag
Sziasztok !
Egy AMD Athlon 64 X2 6000+ procinak mennyi kellene, hogy legyen a normális üzemi hőmérséklete ?
A CPU World honlapon említik, de én gyakorlati tapasztalatra vagyok kíváncsi .
Egy hete telepítettem, egy Scythe Ninja 2 ventilátor nélküli passzív hűtővel használom .
Telepítéskor természetesen a proci, és a hűtő letisztított érintkezőfelülete új Arctic Cooling MX-2 hővezető pasztát kapott .
A hőmérsékleti értékei szerintem magasak, a CPU Thermometer szerint 50-63C° között mozognak .
Normális ez, vagy magas, és valami hiba lehet ?
A hőmérsékletet softwaresen CPU Thermometer programmal, és egy multiméterhez csatlakoztatott hőmérő szondával mértem, amit a Ninja 2 procihoz csatlakozó fémtömbjéhez "szúrtam" be .
Érdekes, hogy a két mag, és a két mérési módszer értékei különböznek .
A két mag között mindig van 5C° különbség, az 1. mag mindig melegebb .
Rendben van ez így ?
A multiméter mérési eredményei mindig 10-15C°-al alacsonyabbak mint amit a CPU Thermometer mért .
Normálisak ezek a különbségek ?
Üdv.
Astra
-
csongi
veterán
válasz
ladatuning20 #25964 üzenetére
Lehet.
-
ladatuning20
csendes tag
Üdv!! olyan kérdéssel fordulok felétek hogy 1amd athlon 64 x2 3800+ dual core-s procit lehet-e húzni??
-
laci1128
tag
válasz
nita00 #25962 üzenetére
Ha a 4400+-os proci legalább AM2-es tokozású, akkor mennie kell.
Ezen a honlapon jobb oldalt az indentify part mezőhöz ha beírod a proci kupakján szereplő típusazonosítót, akkor meg tudod nézni pontosan milyen tokozású. Egyébként jó eséllyel legalább AM2-es lesz az, mert az a gyakoribb.Legalábbis én elég nehezen találtam anno 939-es foglalatba illeszkedő X2-est, sokkal több AM2-est láttam hirdetésekben...
-
nita00
csendes tag
Sziasztok Alaplap neve ECS GeForce6100PM-M2 van benne egy 3000+proci vennék egy 4400+ X2 64bites szerintetek jól fog menni vele ? segitsen valaki
-
departure
csendes tag
Sziasztok,
adott egy AMD Athlon 64 X2 4850e (ADH4850IAA5D0) AM2 tokozasú processzor, anno a telefonom ráesett a gépház tetejéről és pár láb elgörbült (nem tört el egyik sem, kb. 10 láb görbült meg) esetleg valaki tud olyan személyt aki foglalkozik ilyen balesetek javításával ?
Köszönöm
-
sakto
őstag
Sziasztok
Lenne egy kérdésem.Van egy X2 5200+ procim +2GB ram
Melyik az a vga amit ez a proci ki tud hajtani (Nvida) -
csongi
veterán
válasz
OverKiller #25954 üzenetére
Sajna az a helyzet hogy a 6000-es szériák nem nagyon mennek az alapórajel felett. az architektúra valahol itt ért véget tudásban. De ettől függetlenül, próbáld meg úgy hogy a ramok órajelét visszaosztod. HT órajelét is oszt vissza.
Szerintem ez a 300Mh-z nem fog megváltást hozni.Inkább csre 3vagy 4 magosra.Ha kitöltenéd a konfigot az adatlapodon, akkor többet is tudnék segíteni. -
juve600
nagyúr
ÜDV ! az lenne a kérdésem hogy a amd phenom IIx2 555-ös procimat hogy tudom 4 magossá tenni ??
-
OverKiller
tag
Sziasztok!
Van egy AMD Athlon X2 6000+ -os processzorom (3Ghz), és szeretnék egy kicsit tornázni a teljesítményén. Nem sokat, csak hogy valamennyivel jobban tudjon menni a BF3. Jelenleg olyan 20-30 FPS között megy, és néha vannak csak kisebb akadások. Egy MSI GTX460OC / Cyclone 1GB videókártyám van, amit sajnos nem igazán tud kiszolgálni a processzorom..
Tegnap neki is fogtam, hogy egy picit lökök a mhz-en.. (Alaplapom: Asus M3N-H/HDMI, FSB: 2000) Beléptem a BIOS-ba, engedélyeztem a tuningolást. Gyárilag 200Mhz-en volt 15-ös szorzón. Megemeltem a 200Mhz-et 220Mhz-re, amivel már a processzor 3,3Ghz-es lett. Feszt nem emeltem, hagytam AUTO-n. Rendszer elindult, skype-ot ráindítottam, kékhalál indult is újra a rendszer. Rendben, újra be BIOS, és találtam egy olyan lehetőséget, hogy AI Tuning. Az opcióknál kiválasztottam a 10%-os teljesítménynövelést, ami az előbb is megkívánt plusszt adja, tehát 3,3Ghz. Rendszer elindult, stabilan állt. [screen a Core Temp programról.] Indítottam a BF3-at, beléptem egy szerverre, (GameBooster-t aktiváltam szokás szerint), letettem tálcára, hogy feljebb vegyem a hangerőt Realtek-be, majd amikor visszatettem teljes képernyőre, kékhalál-újraindult. Visszatettem az eredeti 3Ghz-re, és most is úgy megy.
Valaki tudna segíteni abban, hogy hogy tudnám megcsinálni, hogy stabilan meglegyen a 3,3Ghz-em?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i9-11900KF 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix B550-F Gaming Wi-Fi II Alaplap + Ryzen 7 5800X3D Processzor!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 7 8700F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Bomba ár! MacBook PRO 13" 2020 4TB3 - i5 I 16GB I 512SSD I OS X Sequoia I Cam I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PLUS GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD GTX 1050Ti 4GB DeepCool Tesseract Chieftec500W
- Apple iPhone 13 / 128 GB / 89% akkumulátor / 12 Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest