- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ASUS ROG Ally
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Google Chromecast topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
bryant56
aktív tag
Az oké, hogy nem drágább vagy csak minimálisan, de amire használni fogják ezeket a HDD-ket, ott semmit nem számít, hogy 64 megás vagy 512-es.
Így igazából egy 64-est is rakhatnának ezekre. A HDD nem lenne olcsóbb, de a gyártó spórolna 2 dollárt minden darabon.Egy 32 vagy 64 gigás SSD-t belerakni, mint Cache-t már valószínűleg többet számítana, de lehet egy 16 gigás is már segítene a helyzeten.
Csak gondolom az jobban megdobná az árát a HDD-nak, mint amennyit nyernének vele a felhasználók. -
bryant56
aktív tag
válasz
fatpingvin #55 üzenetére
Ezt jól látod, hogy nem érted a piacot. Az itteni hozzászólásaidból tényleg az látszik, hogy nem érted a piacot és, csak a saját kis buborékodból alkotsz véleményt. Olyan dologra vágy, amire a konzumer piacnak nincs szüksége.
Olyan mintha, azt akarnád, hogy a konzumer alaplapokba, csak ECC memóriát lehessen használni.
Szerintem azt kell megértened, hogy amit te szeretnél az egy nagyon réteg igény. -
bryant56
aktív tag
válasz
fatpingvin #49 üzenetére
Teljesen értelmetlen a konzumer piacra a SAS. Drágább mint a Sata, egy konzumer eszközön sincs SAS csatlakozó, amennyire tudom, tehát új alaplapot kellene hozzá venni.
A jelenlegi HDD-k a Sata 3 sebességének kb. a felénél járnak, tehát sebességben sem igazán segítene a SAS.
A SAS a késleltetésen csökkentene, meg a IOPS teljesítménye jobb lenne, de ezek nem igazán számítanak, amikor mindenkinek már SSD-ről megy az op. rendszer, meg a programok.
Összességében minimális előnyökkel járna egy csomó hátrány mellett. -
bteebi
veterán
-
Pikari
veterán
válasz
Dragon3000 #81 üzenetére
csak akkoriban léptetőmotor vonszolta ide-oda a fejet, mostmár elektromágnes. így már lemeztevékenység-arányosan a seek idő minimális növelése kevésbé lényeges egy cold storage jellegű feladathoz.
-
Pikari
veterán
válasz
fatpingvin #79 üzenetére
a 90-es évek elején megszokott volt ez a méret, utána váltottak 3.5-ös méretre a gyártók a költségcsökkentés oltárán. megtehették, mert elég gyorsan tudták növelni a lemezek kapacitását. most már ez nincs így.
-
Pikari
veterán
Gyors fejszámolásom szerint kb 80tb (cmr) vagy 110tb (smr) férne el egy 5.25ös vinyóra, 250-500k körül jönne ki / vinyó, levegővel 3600 rpm, 20 tányér + 40 fej, ami 180-300 mbyte/sec sebességet tenne lehetővé.
-
ncc1701
veterán
válasz
fatpingvin #73 üzenetére
Persze, nagyobb cégnek még ok lehet, nekünk nem érte meg, irodában kb 4T adatot kell menteni.
-
A home serverem többek között NAS feladatokat is ellát, MergerFS-sel van benne JBOD összerakva benne 3x4TB és fogyaszt átlagban 40-50 watt körül. Gondolkoztam anno azon, hogy lehet érdemes lenne SAS-ra váltani, ha már adapterem van hozzá, illetve viszonylagosan fingárban vannak a levetett enterprise lemezek, ugyanakkor azzal még plusz 10-20 watt fogyasztást is kaptam volna. Igazából SOHO környezetbe teljesen fölösleges a SAS, annyival nem nyújt többet, hogy megérje.
5,25-ös hdd: az innováció elsősorban az enterprise környezet miatt van, ezért létezik SFF (2,5 col), meg LFF (3,5 col). Ha valaki behozna egy 5,25-ös HDD-t, akkor ezzel elégetne egy csomó pénzt, kábé a semmire. Ugyanitt meg fizika, kissé nehezebb ilyen méretben olyan tányért gyártani, amely aztán nem robban föl, plusz azt valahogy föl is kell pörgetni, meg le is kell állítani, úgyhogy látok rá némi esélyt, hogy az ezeredik ki-bekapcsolásra ezek az eszközök egyszerűen szétesnének.
-
ricsip
addikt
válasz
ForRedGlory #67 üzenetére
jaja, most kell azokból bevásárolni, mert már a szökőár kezd beindulni tajvanon.
-
ForRedGlory
félisten
Közel féláron van az EXOS X18 18 TB, szóval kösz, nem kell ez a cucc.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Dragon3000 #57 üzenetére
oké, ez elkerülte a figyelmem hogy van ebből SAS is. vegyétek tárgytalannak amit írtam.
-
ricsip
addikt
kb most van esélyesen az ára a mélyponton az exos x18 16TB-osnak. A 18TB még picit drágább, de cserébe +2TB egy meghajtón belül. Az X20 széria viszont még mindig irreálisan drágább, de már annak is csökkenget az ára szépen az elmúlt 1 évben. Akinek kell sok storage relatíve jó áron, most spájzoljon be Hdd-ből. Mert eséllyel jön hamarosan a 7 szűk esztendő (árvíz, földrengés, vulkánkitörés, ebola 3.0, vagy ezek mind egyszerre), és megint drága lesz a hdd. Az ssd meg még mindig drága ilyen méretekben. Aki röhög h. nézd már a marhákat, ezek még mindig pörgő rozsdatányérokat vesznek 2023-ban ssd helyett, az matekoljon utána h. redundánsan 100-200+ TB-okat mennyiből hoz ki ssd-vel, meg ilyen enterprise 16-18-20 TB-os lemezekkel.... aztán kicsit elcsendesedik.
-
bteebi
veterán
10 tányér???
Ijesztően hangzik... Mondjuk annak idején az 5-6-7 is annak hangzott. Jó lenne már valami újabb technológia a HAMR/SMR helyett, mert nem ideális a skálázódás.
#1: Érdekes felvetés. Valószínűleg sokat nem számít. Tegyük hozzá, ma már 512 MB egyáltalán nem sok, sőt. És nem is feltétlenül drágább érdemben, mint mondjuk 256 MB.
#58: A 16 terás Seagate-ek (X16-X18) már 100 ezer körül elérhetőek (kb. 7000 Ft/TB), én inkább olyat vennék a jövőre is gondolva.
-
ricsip
addikt
válasz
bitblueduck #58 üzenetére
főleg mivel sata vinyót rádughatsz sas és sata vezérlőre is ha helyzet van. Sas vinyót meg csak sas vezérlőre. Sata vezérlőből statisztikailag jobb az ellátottság.
-
bitblueduck
senior tag
válasz
fatpingvin #55 üzenetére
az átlagfelhasználó valószínűleg nem fog rohanni a 22TB HDD-ért holnap, de ugyanezt elmondhattad volna bármelyik kisebb méretre korábban.
én pl 2x10TB-re gondoltam amire lecserélném a 2x(2+3+3)TB lemezeimet.
az viszont fel sem merült, hogy ne SATA legyen. olcsóbb, praktikusabb, nagysárgrendileg ugyanolyan gyors és ugyanolyan megbízható otthoni felhasználásra. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
fatpingvin #55 üzenetére
Igen te nem érted, azért mert szerinted, akkor máris nem kell és biztos senki másnak se. Akkor megérteném a bánatod, ha csak sata lenne, de van belőlük sas megoldás is, így nem értem miért zavar téged a sata megoldás, amikor nagyon sok embernek bőven megfelel, mert semmi pluszt nem ad a számukra a sas.
-
válasz
fatpingvin #53 üzenetére
mennyibe kerül egy olyan vas, amibe sas vinyókat lehet tenni, és mennyit fogyaszt? és főleg mi pluszt ad nekem?
a munkáim és egyéb cuccaim most úgy 14 TB körül terpeszkednek (ebben nincsenek benne a filmek, sorozatok, ilyesmik), ha kinőném, megfontolnék mondjuk 2x20 terát. vagy egyszer húszat egy másik helyen, ha mondjuk megszűnik a korlátlan felhős tárhelyem. -
worxland
addikt
válasz
fatpingvin #53 üzenetére
Tárolni a régi filmeket/játékokat. Nekem 8 terás van, az is csak kétharmadig tele, mondjuk, egyre ritkábban használom, a kurrens dolgok elférnek a 3 SSD-men, de tartaléknak még jó.
"a mögötte lévő vasban férjen már el egy SAS HBA." - minek? A tizenéves Microserverem már két gombóc fagyit se ér, de erre a feladatra tökéletes.
-
fatpingvin
addikt
-
válasz
fatpingvin #51 üzenetére
szomorú lennék, ha nem lennének nagy hdd-k sata csatlakozóval, mit tennék a soho nasba?
-
fatpingvin
addikt
válasz
Dragon3000 #50 üzenetére
enterprájsz. meg mondjuk a SATA továbbra is azért hordozza a történelmi koloncait, hiába van NCQ és pajtásai.
én ilyen fullos vinyót biztosan nem vennék satásat. sata vinyó az laptopba való meg offline adatmegőrzésre szerintem.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
fatpingvin #49 üzenetére
Milyen összefüggés van a méret és a csatlakozás közt?
-
fatpingvin
addikt
ekkora vinyóból mi a bánatnak gyártanak satásat? ahol ilyet használ az eNber ott nem alapvetően is jelen lévő dolog a SAS?
-
burriebonz
tag
Lehet csak az én tudatom generálja, de nekem a grafikáról nem egy farkas ugrik be, hanem egy csávó aki valami rock/punk koncerten ledőlt a padról, aztán bekómázott!
( Fénykoromban láttam hasonlót !
)
-
vegyszer
addikt
Én is azt gondolom, hogy az otthoni adattárolás visszaesése és a streem szolgáltatások megjelenése, és a szélessávú internet elérhetővsége között minden bizonnyal lehet felállítani egy korrelációt.
Mert anno 2007-ben az 1/0.25MBites internetemmel örültem, ha egy óra alatt 430MB lecsorgott. És akkor egy fullHD film volt 8-9GB. Azaz egy jobb film nettó 20 óra letöltés eredménye volt. Ma tovább tart kivalasztani, hogy mit nézzek, mint betölteni, hogy nézhető is legyen a Netflix, HBOmax, vagy épp Disney+ kinálatából. És a vissza seedről szó sem esett, (főleg arról, hogy az mennyi áramot evett meg)
-
Alusky
senior tag
Azt nem tudtam, hogy már 3"-ra lementek azok is tányérban. SSD-m van nagyon régóta, amióta leszoktam a megnézett filmek eltárolásáról azóta egyszerű lett az adattárolás.
Azt hittem a technológia fejlődött annyit azóta, hogy elbírjon nagyobb lemezeket is és akkor nem csak az adatsűrűség maradna, mint tárhelynövelési lehetőség. -
csibe1
addikt
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
#18374400 #40 üzenetére
Akkor még egyszer, amilyen statisztikák voltak, kevesebb hdd-t adnak el, viszont az eladott tárhely méret nem csökkent. Itt most nem céges vásárlásokat néztek. Ebből az következik, hogy kevesebb, de nagyobb hdd-ket vesznek az emberek, persze a gyártók szeretnek sírni, hogy jaj csökken az eladás, csak azt felejtik el mellé mondani, hogy a GB árak kb semmit sem csökkentek, sőt bizonyos méret felett drágult is, így több a bevételük.
-
törölt tag
válasz
Dragon3000 #39 üzenetére
A PC júzerek egy részének a "data hoarding" című játék tetszik, ők veszik gépekbe és NAS-ba.
Standard otthoni embernek (tehát nem warez-lopez, nem munka) igazából felesleges 1-2Tb-nál nagyobb tárhely, és abból is SSD.
Minden streaming, minden online, minden azonnal megy, már az oprendszert is netről telepíted.Az, hogy árulják a boltok a huszasokat? Persze, a technológia adott, gyártják is, akkor miért ne? Ha évi pár tízezret megvesznek, már jó. És annál több megy el
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
racskobalazs #36 üzenetére
Ahhoz képest sokkal több típust árulnak magánemberek részére.
-
worxland
addikt
"akkor nem hinném mechanikai okai lennének." - pedig de. Többek között a manapság jellemző 7200 körüli fordszámot nehezen viselné, olyannyira, hogy a mostani 3,5-es HDD-k is pár éve már csak 3 collos lemezekkel voltak telepakolva - most nem tudom, mi a helyzet, pár éve már nem követem a vinyófejlesztési híreket. Az utolsó konzumer 5,25.ös HDD-k nagyon gyatrák voltak teljesítményben, le is tettek róluk a gyártók.
-
racskobalazs
senior tag
válasz
Dragon3000 #34 üzenetére
Mennyire szignifikáns a magánemberek vásárlása ilyen téren?
Mondjuk egy néhány adatközponthoz képest? Manapság annyi szerver kell, mindenre is. Ha van egy valamennyire jobban menő akármilyen céged, tuti van legalább egy párlemezes NAS-od, de az ugye hiába max 6 lemez, már nem magánszemély. Nem beszélve az olyan óriásokról mint Backblaze vagy bármilyen hatalmas tárhelyt kínáló cég (Amazon, Google, MS, stb stb) aki ezrével, tízezrével veszi a lemezeket.
Valamint a magánszemélyek 50-70%-nak nem is kell ilyesmi. Ők elvannak a telefonon és/vagy laptopon ami meg manapság már SSD, és nem vinyó. -
Alusky
senior tag
Azt lehet tudni miért nem próbálkoznak a régen használt szabványos 5.25" mérettel? Ha 10 lemezt el tud viselni ez a szerkezet is, akkor nem hinném mechanikai okai lennének. Késleltetése nyilván rosszabb lenne, mert nagyobb távon ugrálna a fej, de ezeket nem rendszervinyónak veszik amúgy se.
-
Laraxior
titán
22TB 600$, míg most a boltokban a 18-20TB-ost megkapod 300EUR-ért. 2TB-ért kicsit borsos ez az ár.
-
Pikari
veterán
Hirtelen az jutott eszembe, hogy az átlagemberek egyre kevésbé töltenek le bármit is. Filmeket pl videós oldalakon néznek. Következtetésképp az átlagember kevesebb HDD-t vesz, ami kevesebb profitot generál a gyártóknak, magyarán kevesebb a bevételük nekik a k+f-hez, tehát a lemezkapacitás növeléséhez. Az árak csökkentését szintén nem teszi lehetővé a kisebb volumenű sorozatgyártás.
-
vegyszer
addikt
válasz
bitblueduck #21 üzenetére
Nekem pont ez jutott eszembe. Én 2011 májusában vettem egy Samsung 2TB -s vinyót. Akkor azt hittem, hogy sose lesz tele. Mai napig működik, tíz éve felett ment 0/24-ben a torrentekkel. Kutya baja. De csak 16000ft volt...
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
bitblueduck #21 üzenetére
Mivel a dolláros ár nem igazán csökkent, a nagyobbat mindig a meglévő fölé árazták és idővel minimális változás történt csak az árak terén, viszont azóta a forint kb szart sem ér, így nekünk kurva szar. 2011-ben 200Ft volt 1 dollár, most meg kb 340.
-
tibaimp
nagyúr
-
Pikari
veterán
Én is pár száz lemezt olvastam vissza, nekem nem volt gond (leszámítva pár rossz szektorral egyes lemezeken). Én mindig a legolcsóbb és leggagyibb noname lemezt vettem, és 1x-esen, vagy 2x-esen írtam.
A CD-kkel már más volt a helyzet. Ami ilyen 40x szerű sebességgel lett írva, ott 10-ből 6 olvashatatlan volt. Azok a CD lemezek viszont, amiket 4x-esen, vagy a nagyon régi írómmal írtam 1x vagy 2x-esen 2002 körül, gond nélkül olvashatóak voltak.
-
Varázslóó
senior tag
Most amiket legutóbbvettem már összes kis szar is héliumos. Egyszerű eszre venni melyik héliumos egy fém kis lemezen van egy lyuk. Amin betöltik a héliumot. Ha azt kilyukasztod ott akkor kuka az egész.. Szét se kell verni kalapáccsal.
[link] itt a kepen pl 2TB os WD. Én ugy tudom az a kis lyuk csak héliumoson van.
-
pusszycat
nagyúr
Ennyi adat elvesztése már komoly idegösszeomlással jár.
-
-
Varázslóó
senior tag
Inkabb az a baj, hogy gyartón kivűl nem tudják az adatot menteni héliumosról.. Es mostmár a 2TB os HDD-k is héliumosak.
Elegge aggasztó. Fontos adatot meg mire rakjon az ember. Ha nem HDD-re.
-
Pikari
veterán
A 64 megabájtos cachel szerelt 6tb wd vinyóm érezhetően lasabb a 128 mega cachememóriával szerelt 8tb-os seagate vinyómnál a linux betöltésének bizonyos fázisaiban. Méréseket nem végeztem, konkrét számadatokat így erről nem tudok közölni. Továbbá arra vonatkozó adataim sincsenek, hogy a 128-256 és a 256-512 között mekkora sebességkülönbség tapasztalható. Mindenesetre a 64-128 között komolyan érezhető a különbség, tehát én nem zárnám ki, hogy az 512-nek is van értelme.
-
olle
senior tag
Mire ide és Mo-ra 300-350K Huf lesz. Nem tűnik vészesnek. Gondolom tartalomgyártóknak ajánlott.
-
bryant56
aktív tag
Van értelme a nagy gyorsítótárnak ekkora HDD-nél? Vagy bármelyiknél, ami nagyobb mint 2 tera?
Szerintem ezekre nagyrészt, nagy méretű fájlok kerülnek és nem programok, így kétlem, hogy a felhasználó bármit nyer a nagyméretű cache-el.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mobil flották
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Óra topik
- Opel topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- WD Black SN850P 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bordás, PS5 - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest