Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Fujifilm X
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Üdv minden érdeklődőnek.
Ebben a topicban várok mindenkit, aki zenelejátszót szeretne építeni, összerakni, a magas hanghűség figyelembe vételével.
Új hozzászólás Aktív témák
-
.DLL
veterán
Én úgy látom ez olyan mint a HTPC topik, csak itt a hangminőség számít. Arról egyelőre kevés tapasztalat van, hogy melyik Arduino vagy Raspberry Pi, esetleg Androidos eszköznek van jó hangja, de csak úgy mint egy USB transportnál, egy DAC-nál, itt is számít hogy van felépítve az eszköz. Után persze jöhet a szoftver. Nem követtem a topik elejét (csak elvileg itt kezdett kialakulni egy DAC-os tali, akkor néztem be ide), szóval nem tudom hogy a már szoftverekről író fórumtagoknak milyen lejátszó hardver van alatta.
-
Bargyu
tag
Hálózati zenelejátszó is ok, csak szerintem nem árt pontosítani, hogy ez a fórum miről is szól. Szerintem a Zenelejátszó szoftverek a ... pontosabb lenne például. Amúgy nekem mindegy, megvagyok a magam szoftvereivel, linux-szal nem fogok már próbálkozni, ahhoz öreg vagyok, ez a topik pedig főleg linuxos megoldásokról szól. PC-ről amúgy is keveset lehetne mírni szerintem ahhoz, hogy megtöltsön egy topikot. Van féltucat program, aztán válassza ki mindenki melyiket szereti. Oprendszerből lehet variálni, de ott is inkább csak a Windows Server 2010 vs 2012R2 között megy a vita.
A hálózati zenelejátszók mellett esetleg néhányan ideértik a hangkártyákat, komplett gépeket, hardveres megoldásokat. De mondom, nekem tökmindegy, maradat így is, csak ez nem a germán precizitás, inkább az észak-balkáni katyvasz vonalát követi. Legalábbis szerintem és ettől nem tágítok.
-
.DLL
veterán
A DAC az külön tészta, engem Contaxg világosított fel mi az a zene lejátszó (pontosabban egy hálózati lejátszóra kérdeztem rá) mivel nálam úgy is megy a gép, és itt hallgatok zenét nem értettem mire jó egy ilyen kölön céleszköz. Hát a Hifi toronyra a CD lejátszó helyett! Csak ez CD-k helyett fájlokat játszik le egy hatalmas médiatárból (ami lehet a sarokban üzemelő NAS is) egyébiránt egy hangtalan, könnyen kezelhető távirányítható lejátszó ami esetleg szép is, és ebből megy a jel a DAC-ba onnan az erősítőkbe és így tovább. Ha lesz nappalim én is szívesen látok majd egy ilyet.
-
Bargyu
tag
Mondjuk az tényleg félreérthető, hogy "Zenelejátszó a ...", egyelőre ez inkább a szoftverekről a szól, aminek szerintem jó, hogy végre van témája, de a Zenelejátszó megnevezés bővebb, mint a szoftver. Hardverhez meg ott van a hifi, fejhallgató DAC témák.
-
Mezga Aladár
veterán
Annak aki mpd alapú zenelejátszót használ, frissült az MPDroid.
Változott kicsit a grafika, nálam viszont nem müxik, az album nézetben, a borítók megjelenése. -
darvinya
titán
Ha már tisztáztuk mi ez a topik, akkor a kérdésem pont ide tartozik.
Milyen BT egységet ajánlotok kb. 3000Ft értékben és itthon is megvehető, sztereó, beépíthető egy készülő mini boombox-ba.(az lenne legjobb, ha BT kimenete 2.1-es lenne)
Köszönöm válaszokat.
-
krichd1
addikt
válasz
Mezga Aladár #838 üzenetére
Az Xmos chip nem DAC, csak egy digitális átalakító.
-
mettek
addikt
válasz
Mezga Aladár #836 üzenetére
nincs dacmagic-em, a kérdés arra irányult, hogy melyiket lenne érdemesebb venni..cd lejátszót vagy külső dacot? A dacmagic 100-at azért írtam mert árban az férne bele.
mi ez az xmox pontosan? ne haragudj de nem ástam bele magam ilyen mélyen a témába
-
Mezga Aladár
veterán
válasz
Mezga Aladár #834 üzenetére
Utána néztem tudja az usb 2 szabványt a bemeneten, töltsd le a driverst a honlapról és állítsd be a win lejátszást.
Pl foobar+wasapi+memória lejátszás. Ha meg van akkor teszteld milyen.835: Koax ezen a szinten nem igazán ajánlott, sok zaj megy a dac-ba.
Ha viszont még nincs da csak az erősítőben van, akkor egy usb/spdif átalakító remek lehet. Xmos, aszinkron.
Nálad szerintem, ez most a legjobb továbblépés. -
mettek
addikt
válasz
Mezga Aladár #834 üzenetére
köszi a választ. nos szgépen foobar2000+jplay kombó megy. innen toslinkkel megy a jel az erősítőbe ami ugye beépített dacos. A toslink kábel 5 méter hosszú mert a másik sarokban van a szgép. Egyértelműen silányabbul szól így mint egy ezer éves cd lejátszóval. Koaxot hogy tudnék szgépből küldeni, én nem látok ilyen kimenetet.
(dacmagic-em még nincs, ezért kérdeztem melyik lehet a jobb megoldás)
-
mettek
addikt
sziasztok. a házimozi forumból irányítottak ide a srácok.
szerintetek mi a jobb megoldás? egy régebbi cd lejátszóról küldeni a jelet vagy dac-ot használva, egészen pontosan dacmagic 100-at használva szgépről küldeni az erősítőbe? Valakinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata?
A kérdés háttere annyi, hogy az advance acoustic xi60 erősítőmben van beépített dac, így eddig toslinken ment át a jel de most rádugtam egy ősi cd játszót. Kiírtam egy lemezt, majd be a cd-sbe és kapcsolgattam a bemenetet az erősítőn úgy hogy a szgépről és a cd-ről ugyanaz szólt. Egyértelműen szebben, tisztábban szólt a cd...a szgépesen mintha valami fátyolos köd ülne. Most vagy az erősítő beépített dacja ilyen pocsék vagy az összeköttetés nem jó a számítógéppel.
Azóta ez a régi cd játékos megadta magát, így most döntés előtt állok, hogy dac vagy cd player. -
darvinya
titán
A topik címe jobb lenne pl: Zenelejátszó összerakása, a kiváló hangzásért
Senkit nem bántani, lehordani akarok, csak cím megtévesztő.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Mezga Aladár #829 üzenetére
Már a postán vannak sógortól a microSD kártyák, szóval már csak a hardverre várok, hogy megérkezzen és mehet rá a szoftver.
Tetszik ez a móka, hogy csak kicserélem a kártyát és máris egy másik gépem, felületem van.
Aztán ha van valami gáz, csak visszateszem a működőt és kész.
Tegnap esti fülelés:
- TV elosztójába dugva a Cubox-ot: közepes hang (~ elfogadható)
- külön kapcsolós elosztóba dugva: legrosszabb hang (~ műanyagos)
- közvetlenül az elosztóba dugva: valamivel dinamikusabb hang, valódibb hangzás.Kell egy lineáris 5V-os táp.
-
Mezga Aladár
veterán
"Synology NAS vs. Cubox + Mubox."
Látatlanban az a véleményem, felesleges, gyökeresen át kellene alakítani az audio stationt.
"Cubox-i-n a Volumio, Warter féle mod Debian + MPD + Volumio felület."
Ezek érdekesek lesznek.
UI: Az audio station+ mondjuk egy xmos usb dac, egy 100 e forintos cd játékosnál már jobb hangot produkál.
-
-
Patice
Topikgazda
válasz
darvinya #822 üzenetére
Amúgy tényleg nem kötekedésből, csak kíváncsi vagyok, hogy neked mit jelent egy zenelejátszó.
Akár közösen definiálhatjuk is, hogy milyen részekből áll.
DIY vonalat amúgy csípom, de nem értek hozzá és nincs benne gyakorlatom, meg időm sem rá két gyerek mellett. Ezért inkább legózom gyári alkatrészekből, gépekből, no meg a nagyobb eredményt hozó szoftverekből.
Ha definiálni akarnám, hogy nekem mit jelent egy zenelejátszó, akkor az alábbi részek jutnak eszembe:
- proci, ami a szoftvert futtatja (+ ugye RAM, valamilyen háttértár)
- alaplap (akár a PC-k esetében)
- belső tárhely (ízlés szerint, de én pl. a hálózatos adattárolás híve vagyok)
- táp
- ház
- csatlakozók
- szoftver
- távvezérlésOpcionálisan lehetne házon belül is DAC, meg ennek is külön tápolás (teljesen más történet), de itt a topikon szerintem sokan ízlés szerinti külső DAC-ot választanak egy zenelejátszó mellé, ami ráadásul sokféle kapcsolaton keresztül kapcsolódhat a lejátszóhoz.
Persze ha az ember tudja már nagyon jól milyen DAC kell neki, melyiknek szereti a hangját, akkor lehet DIY alapon csinálni nagyon jó egybe készüléket, de ez szerintem még több idő és kísérletezés és pénz, mint amit mi itt csinálunk.
Akinek van affinitása, tudása, ideje a DIY-hez, akkor nyugodtan, de azért nem csak az az "igazi" építés (szerintem).
Pl. amikor valaki egy gémer PC-t rak össze, összeválogatja az alkatrészeket, akár moddolja is a házat, amibe kerül, stb. azt is építésnek hívják. Ha HTPC-t rak össze valaki, azt is gyári PC- s alkatrészekből teszi nagyrészt és az is építés.
Szóval elég tág fogalom az, hogy építés. Ami nagyrészt legózás tényleg.
De én szeretek legózni.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Mezga Aladár #824 üzenetére
Én még nem fedeztem fel. Vagy nem hallom ki a mostani láncomon.
Összehasonlítani bocsánat, de nem fogom, mert ahhoz a lapost újra hadrendbe kellene állítanom. De az meg teljesen más hardver, más táp.
A Mubox meg amúgy is az MPD ARM-os portolása, szóval nem is vártam, hogy gyökeresen más lesz.
Szerintem hozza ugyan azt a szintet.
Amit még ki akarok próbálni: Synology NAS vs. Cubox + Mubox.
Aztán Cubox-i-n a Volumio
Aztán Warter féle mod Debian + MPD + Volumio felület.
-
.DLL
veterán
válasz
darvinya #822 üzenetére
Az ellenállásokat, kondikat, félvezetőket te csiszoltad otthon?
Akkor csak egy terv alapján összelegóztad; az alkatrészek a lego kockák. Egyébként amit írsz az _is_ belefér a topikba, Raspberry Pi elég gyakori és kedvelt ilyen célra, s utána tovább is ezerféle képpen el lehet indulni.
-
darvinya
titán
válasz
Mezga Aladár #818 üzenetére
És ez nem Lego elemek?
Akkor építés, amikor áramköri rajzok vannak és magunk építjük meg.
Kész termék összekötögetése még nem építés.
Semmi rossz indulat nincs benne, csak megtévesztő.
Építettem már magamnak kis fejhallgató erősítőt.
Ez építés, mert magam készítettem áramkört, és martam ki a nyákot, stb.
A feljavítot csöves rádióra nem mondhatom, hogy megépítettem, mert már készen volt, csak hozzáraktam egy jobb modult. -
devil-k
nagyúr
válasz
Mezga Aladár #818 üzenetére
A rosszindulat az megvan...
-
darvinya
titán
Üdv
Ez a topik mióta Zenelejátszó építés???
Attól, hogy össze-Lego-zák külső izékkel egy valamit, az még nem zenelejátszó építés.
Ha áramköri rajztól teljes felépítményig lenne leírás egyénileg, akkor lehetne Ez a topik neve.Ez inkább IKEA-s Lego-zás.
(#816) Mezga Aladár
Persze, ha gyenge minőségű a Lego.
-
Mezga Aladár
veterán
Ha egy ilyen kapcsolót használok a hifi rendszer áramtalanításához, az beleszólhat a hangminőségbe?
-
Mezga Aladár
veterán
válasz
alphamooncam #814 üzenetére
A sütik fogadását ellenőrizd h., engedélyezve van-e.
Vagy próbáld ki a chorme-t. -
alphamooncam
őstag
Üdv. !
Beruháztam, egy Gigabyte Brix J1900-as sztg.-be. Daphile-t tett fel rá az egyik ismerősöm.
Minden indításnál ez az üzenet fogad IE11 alatt:
Your browser does not accept cookies. This can lead to unexpected behaviour controlling your Logitech Media Server. Please enable cookies in your browser before you continue.
Biztos vmi rém egyszerű a beállítási probléma, de én hiába írtam be megfelelő webcímet, mégsem fogadja el a nyomorult, és már nagyon idegesít.
Tud vki segíteni?
-
Patice
Topikgazda
És zenél...
MInden OK. Szépen teszi a dolgát a kicsike. Kb. ugyan az az élmény, mint amikor először a lapotpra raktam föl az MPD-t, csak most nem zúg közbe a laptop ventije.
Összehasonlítani nem fogom, szerintem ugyan azt tudja hangban a Voyage MPD és a Voyage MuBox is.
Folytatás következik....
-
Patice
Topikgazda
No, kész is vagyok a konfigurálással.
Miután a telepítés megvolt egy script alapján, ezért nem volt nehéz dolgom szerencsére. Ugyan az volt a beállítási folyamat, mint a sima Voyage MPD alatt.
Mivel lementettem az fstab és mpd.conf fájlokat ezért gyorsan megvoltam ezekkel is (csak átmásoltam a saját változatomat belőlük).
Szerencsére ez a kis kocka is alapból felsimerte a Bladelius DAC-ot.Most még épp várom, hogy az MPD frissítse az adatbázist, és aztán mehet is a zene.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Mezga Aladár #809 üzenetére
Igyekszem.
Ma este szerintem egy OPENelec-es próbára lesz időm, csak hogy hogyan működik, szereti-e a távomat stb.
Aztán majd jöhet a játszás.
Sógortól szerzek majd még pár MicroSD-t készletre, mert most csak egy van otthon a fiókban, csomagolásában.
Akár asztali gépnek is megnézem hogyan használható, röhögnék, ha arra is elég lenne.
-
Patice
Topikgazda
CuBox i2eX készleten. Már csak egy kártyaolvasó kell (meg egy Linux rendszer) és mehet egy microSD kártyára a Voyage MuBox. Kíváncsi vagyok.
-
Bargyu
tag
válasz
Mezga Aladár #803 üzenetére
Igen, én értettem a MBps Mbps-nek, mert ahogy .dll os írja ez a szokás.
-
.DLL
veterán
válasz
Mezga Aladár #804 üzenetére
Jelátvetelnél (pl. hálózat) megabitet szoktak használni, ezért kár átszámolni megabájtba, csak megzavaró.
-
Mezga Aladár
veterán
válasz
Mezga Aladár #803 üzenetére
9216 kbps az, 9 Mbps az, 1,125 MBps.
UI. Tömörítetlen flac, a zenei állomány ua. mint a wav.
-
Bargyu
tag
válasz
Mezga Aladár #800 üzenetére
Bocs, de az 1MBps inkább a CD pcm formátumban, 24/192 5-7MBps pcm-ben, flac-ban nyilván a fele. Legalábbis az én 24/192 fájljaimnál.
-
akva
tag
válasz
Mezga Aladár #800 üzenetére
Ja értem, köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Spórolós topik
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Bittorrent topik
- Fujifilm X
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Gitáros topic
- Horgász topik
- További aktív témák...
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
- HP szerverek áron alul
- ÚJ- Hp Elitebook 840 G8 i5 11. gen 14" Magyar laptop / notebook- Win11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest