- Apple MacBook
- LG LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- RAM topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Calibre, az elektronikus könyvtár
Új hozzászólás Aktív témák
-
kazsmerlaca
senior tag
válasz
hardverhaver #43 üzenetére
az összeset
-
hardverhaver
tag
A buffering minél alacsonyabb számához, a számítógépben mely alkatrészt érdemes bővíteni?
-
stomi78
tag
Sziasztok !
Kellene építenem egy házi stúdiót ( rádiós műsorok külsős begyártására ) a következő igényekkel:
4 mikrofon + processzor
Digitális keverő ( 4 mikrofon + 1 stereo )
számítógép ( megfelelő hangkártyával )
mobil kijáróNem lenne hátrány ha Digitálisan menne az egész rendszer,nem lenne benne digitál - analóg konverzió, ha nem szükséges.
Kb 1.000.000 Forint lenne rá.Várom az ötleteiteket és a tanácsokat !
Üdv !
-
AaronBass
tag
Csáó!
Fl studiot, és Traktort használok!
Konfignak: Cpu: erős 2magos intel e7xxx, vagy 4mag q6600 ha pl Kontak-ot akarsz használni, Ram: 8Gb! Igazából ha komoly unison-t használsz, ami a Kontakt igencsak igényli, akkor egy gamer konfig kell, komoly hűtéssel, és valamilyen videokártyával! Ajánlom a passzívat, mivel szobába használnád, és mivel szigetelve lesz, ezért 1ből a gép hangját fogod hallani, ami igencsak idegesítő tud lenni!Üdv. Ab.
-
dexian
csendes tag
Sziasztok!
Most jött el anyagilag a lehetőségem, hogy egy kis otthoni studio kialakításába bele tudjak vágni. Előre leszögezem hogy elektronikus zenei vonalon mozgok.
A kérdésem az lenne hogy milyen gépkonfigot ajánlatok zeneszerkesztésre. Szoftverként az ableton live-ot használnám. MIDI vezérlő egy AKAI MPK 61, külső hangkártya egy Traktor Audio 6, 2db Pioneer CDJ-900 és egy DJM-700-as keverő és két aktív Yamaha HS80-M hangszóró van még. Gondoltam hogy a szobát leszigetelem, annak még utánnanézek. Amiben annyira nem vagyok otthon az a PC konfigurálása napjainkban. Laptopra is gondoltam, de jobbnak látom erre a PC-t.
Segítségeteket előre is köszönöm! -
jani32
tag
Sajnálom, hogy csak keveseket érdekel ez a téma. Vagy lehet, hogy minden érintett tudja, hogy valahol máshol van egy élő topic erre?
Nos, érdekelne, hogy 2010/11 fordulóján milyen elvek alapján építenétek gépet, ha a cél a gördülékeny zeneszerzés/zeneszerkesztés?
Amit összeolvasgattam:
- 4 magos proci (pl. i7?)
- a lehető legtöbb memória, minimum 8 giga, de jobb ha több
- egy gyors rendszerlemez (ssd?) + háttértárolónak 1-2 TB 7200 fordulattal
- videokari ha lehet passzív hűtéssel, hogy csendesebb legyen a gép, minimum 2 kimenettel 2 monitor kezeléséhez
- csendes ventikkel szerelt ház
- alaplap amin "megfelelő" chipset van
- 64 bit oprendszer
- és a legfontosabb: egy jó hangkártya, külső vagy belső... (alacsony latency!)Elég sok kérdés halmozódott fel bennem, egy csomó mindent nem értek.
Csak egy példa: az alaplapi chipset elvileg kritikus fontosságú, mert ha nem megfelelő (vagy máshonnan nézve a hozzá társított hardver elemek nem megfelelőek neki, de számomra nem világos, hogy mi az a "nem megfelelő") akkor olyan latency problémák lépnek fel a rendszer szintjén, ami egy játéknál max alig észrevehető frame-rate esést okoz, de a zenei munkafolyamatban azonban elfogadhatatlan problémákat (pattogás, recsegés stb.)
Ha ez ami leírtam igaz (tehát ha jól fordítottam angolból), akkor hogyan tudja eldönteni az ember hogy egy adott alaplaphoz milyen hardver elemeket szabad és milyeneket nem szabad társítani?
stb. stb. stb.
-
Lipazzz
csendes tag
Bizony rég volt mozgolódás.
Reason 4.0 és SX4 egy kis Ableton-nal megbolondítva. A hangkártyám gyakorlatilag egy Phonic Helix Board 18 MkII, firewire kártyával rendelkező keverőpult lenne.
Most jelenleg ott tartok, hogy hál' Istenek bejön a számításom. Kidobják a Core i7 processzorokat, így lejjebb megy a négymagos Intelek ára. Ott meg azért nagyon pörög a Q9550, és fórumok szerint fel lehet húzni 3 Ghz-re, egy kevésbé tuningolható alaplappal is.
Mivel általában a három program egyszerre fut, egy tutira használna négymagost, a Reason még egyelőre nem (de talán tudok minimális pénzért upgrade-elni majd nemsokára egy multithread verzióra, mert ígéretük szerint készül), ahogy Ableton sem (ha jól tudom).
Másik nagy kérdés, hogy milyen OS lenne jó hozzá, meg hát mekkora RAM lenne a max. méret, ami elég lehet. Jelenlegi 32-es XP tudna hasznosítani 3Gb-ot. Azt hallottam, hogy a 64bites verzióval vannak gondok... igaz-ez?
Vista-ra egyelőre nem váltanék, mert annyira csicsás, hogy csak elveszi minden elől a kraftot. Ha lenne butitott verziója, talán lehetne hasznosan használni... vagy megvárom az SP3-at.Egyelőre ott tartok, hogy 3Gb RAM-mal 32bites XP-nél maradok. Procinak egy erős négymagost tartok érdemesnek egy P45-ös alaplappal, valamint a Samsung winchesterek helyett jobb választásnak tűnik a Seagate 7200.10-es perpendicular vinyósorozata. Árát tekintve sem drágább. Többi -úgy tűnik- maradhat.
-
mindkilla
tag
a 4magossal körülbelül ugyan ott leszel, mint most.a cubase az sx4töl használja ki hatékonyan a 4magot, de gyanitom nem ezt a fő sequencered. sx3nál jobban jársz egy magasabb órajelű kétmagossal (E8600), fl studionál pedig végképp. utóbbinál egy váltás mondjuk 3ghz-es kétmagosrol egy 2,4es 4magosra valójában downgrade-nek minösülne. ha jól tudom egy magot használ csak (sajnos).
-
Lipazzz
csendes tag
Elviekben támogatni kellene mindegyiknek, mert ezek kiadásakor már volt kétmagos proci. Na de kiderült, hogy egy biztosan futtatná mindegyik magot akár, egy biztosan nem, a többi meg kétséges. De kezdek meggyőződni arról, hogy a kétmagost meghagyom a játékos kedvű számítógépes pajtásaimnak. Én meg valami nagy MHz-en is stabilon futó, kicsit tuningolható négymagosat fogok beújítani.
Mert bár konkrét választ nem kapok soha, de azt hiszem ez lesz a jó. Ha Mac-nél beválik a Xeon, hát akkor nálam is beválik majd a ...
-
cucka
addikt
A mac pro elsősorban azért jó választás, mert nem sarki pc boltos minőség, hanem márkás workstation gép, amibe akár 2 darab 4 magos xeont is bele lehet rakni 32 giga ram-al. Ja, és annyira nem is drága, ilyen tudású gép más gyártótól is ennyibe kerül, sőt, ha alkatrészenként veszed, akkor sem jösz ki sokkal olcsóbban (nem beszélve a beszerzési nehézségekről).
HDD-ből szerintem RAID1 mellett a RAID10 az értelmes döntés, gyors, megbízható.(#31) Lipazzz
Ha kétmagos géped van, akkor nagyon egyszerű. Elindítasz valami processzorgyilkos feladatot és megnézed feladatkezelőben a folyamatok között a zeneprogramodét. Írja mellette a processzorterhelést. Ha csak 1 magot használ a folyamat, akkor soha nem fog 50% fölé meni a terhelés. (Négymagos esetén nyilván 25%-nál..) -
Lipazzz
csendes tag
Kössssz!
Egy kérdés... azt tudom, hogy Steinberg Cubase már támogatja a többmagos procikat, a többi viszont nem annyira. Jövőben biztosan előjönnek olyan verziók is, na de addig.
Ha teszem azt olyan programot használok, ami csak egy magot dolgoztat, akkor ugye nem jó egy négymagos 2,4 GHz-es processzor, hanem előjön a E8400-as előnye, ahol a 3GHz dolgozik hirtelen és gyorsan.Olvastam egy külföldi fórumon, hogy azt kell ilyen esetben megvizsgálni, hogy az adott szoftver kiosztja-e a feladatokat több "szálra" bontva (multithread), vagy sem.
Hogy lehet ezt megnézni munka közben, ha fut egy szoftver? Van erre valami program?
Mert akkor én szívesen végignézném a kütyüimet, hogy mi merre oszt, és megérné-e a négymagos.
Ha valaki tud ilyesmiről, írja meg nekem. Kösz előre is!
-
gr4yer
csendes tag
A Mac előnyei már voltak úgyhogy most jöjjön a PC.
Tudtommal a profi hangszerkesztő/keverő programok több szálra lettek optimalizálva (ezért is jó választás egy Mac pro). Minnél több sávval dolgozol annál jobban előjön a négy mag előnye. Pl. q8200 vagy q9300 jó választás lehet ezek nem is kerülnek annyival többe mint az e8400.A 4gb ram okos döntés habár inkább 2 modulban kéne mint 4-ben mert úgy jobban bővíthető.
A hdd terén inkább 2 ugyanakkora Raid 1-ban vagy 3 Raid 5-ben. Szerintem a külső FW vagy E-sata megoldás lenne a legjobb.
Jelenleg ennyi ha majd eszembe jut még valami majd megírom.
-
Lipazzz
csendes tag
No és persze köszönöm mindenkinek a hozzászólást. A jövőbenit is!
Nem azért nyitottam ezt a topicot, mert én vagyok a MAJDJÓLMEGMONDOMJÁNOS. Hanem hogy tudjak tanulni. Jelentem tanulgatok. Emellet ha írok valamit, akkor azt nem kell készpénznek venni, csak okoskodom a közgazdász fejemmel!)
-
Lipazzz
csendes tag
válasz
#65675776 #26 üzenetére
Ez mondjuk tényleg már off-topic, de szerintem egy Mac még mindig stabilabb, mint akármilyen PC. Nem hallottam soha meghibásodásról. Szerintem abban is egyetérthetünk, hogy csak válogatottan jó alkatrészekből dolgoznak, és talán a rendszer is azokhoz van optimalizálva. Nem hallottam még olyanról, hogy OSX nem indult volna el, Windows-nak azért csak vannak kehéi, és jobban érzékeny a hardwerekre, amit összeszedegetsz. Nem is azt mondtam, hogy minden PC instabil, hanem hogy többségében az, sajnos.
Mitől jobb a Mac? Szerintem ez így nem jó kérdés, mert a fentebb leírt, általad kamu válasznak vélt dolgokon kívűl semmitől. Mitől drágább a Mac, ez így már jobb.
- Jó marketing, design, felfuttatott márkanév stb.
- Biztos felvevőpiac USA-ban
- Presztizsgép még mindig
- Magyarázat nélkül eladható a magasabb jövedelemmel bíró fogyasztói rétegnek
- Kompakt (vagyis van minden, ami Apple és ami hozzá csatolható, és mindezt egy helyen képesek szervízelni)
Gyakorlatilag egy jól felépített, eladhatóan drága, egyedi számítástechnikai brand.
- ..és a kamu válasz, hiszen muszáj egy színvonalat tartani.De ilyen egyébként a Dell, az IBM ThinkCenter gépek, a HP gépek. Mindenki igyekszik összeválogatni okosan, hogy mi mivel éri el a legjobb hatásfokot a "mezei PC-ben".
Ez így már jobb?
-
törölt tag
Az én gépem spec saját magam által válogatott, és az istennek sem akar instabil lenni... A stabilitás nem attól függ, hogy egyben veszel gépet, vagy magad rakod össze.
Egyébként miben különbözik egy Mac egy brand PC-től? Utóbbiak is szigorúan összeválogatott, kompatibilitásra maximálisan ellenőrzött gépek. Egy Mac árának feléért-negyedéért.
Nem volt szokásom soha állandóan újrarakni a gépem, mert nem igényli. Már nem a Win 9x korában élünk, az tényleg rászorult.
ECC RAM-ot a legtöbb "mezei PC" is támogat.
[link]; [link]; Esetleg olvasgathatod a Chip Architect-et is. (Egy architektúra jósága egyébként nagyban függ a felhasználási területtől.)
A válasz továbbra sem született meg. Mitől jobb a Mac, mint a PC? Nem flame-et akarok indítani, csak tényleg érdekelne. De nem ilyen kamu magyarázatok, mint ez.
Alex91: Ez már valami konkrétum. Kicsit bővebben is érdekelne a dolog. Persze mindez nem jelent semmit, ha az eszköz késleltetése ennek többszöröse.
-
cucka
addikt
Ha mindettől elvonatkoztatunk, akkor javaslom a "Milyen gépet vegyek" topikot, ami pont erre jött létre.
Valószínüleg valamilyen p35-ös vagy annál újabb Gigabyte alaplapot, Core2Quad procit, 2-4 giga memóriát fognak ajánlani. Diszkből akkorát vegyél, amekkorára szükséged van, tápból valami márkásat, házból olyan, ami tetszik és van rá pénzed. Ha elég 1 monitor, akkor jó az integrált videókártya, 2 monitornál javasolt a dedikált kártya, amin van két DVI, a típusa, teljesítménye lényegtelen. Na, segítettem? -
Lipazzz
csendes tag
Akkor azt mondom. Vonatkoztassunk el mindentől, ami Apple. Marad a "mezei PC", a játékkonzolok, a retró gépek (C64 stb.) és még pár csoda. Emeljük ki ezek közül, amin fut a Windows XP 64 bites verziója. Marad a "mezei PC".
Ezekután próbáljunk olyan elemeket találni, amik gyorsak és összepasszolnak, mindenközben pedig ne fordítsunk figyelmet arra, hogy milyen a képminőség (játékgépek), hanem inkább az egyidejű valós adatszámítást helyezzük előtérbe, ennek gyorsaságát, valamint a konfiguráció bővíthetőségét.
iMac kilőve, és még mindig drága.Üdv,
Öveges prof. -
Lipazzz
csendes tag
válasz
#65675776 #19 üzenetére
Dehogynem. Teljesen kompatibilis mindenki mindenkivel a háááááázban. Ennyi. Szépen összeválogatják, tesztelgetik. Vagyis nem magad szedegeted össze a cuccokat és hallgatsz a 86 neten közzétett tesztre, a fórumozókra és iszonyatos erővel bíró műszaki megérzéseidre... hanem veszel méregdrágán egy jó gépet. Ami nem omlik össze. Egy olyan rendszert, amit nem kell újratelepíteni évente, félévente. Nem kell félelemből archiválni minden hónapban stb.
Ezenkívűl semmiben nem tér el mondjuk egy "mezei PC-től", talán a RAM-ok ECC ramok, vagyis (ha jól tudom) korrigálják azt, amit a rendszer elcsesz.
Valamint a jó PR hatására ösztönzik a GAZDAG zenészt, hogy erre majd jól megveheti a ProTools szoftvert annak milliós kiegészítőivel együtt.
Na hát arra lettem volna kíváncsi, hogy valaki tud-e ilyet "mezei PC-kből", valami stabil rendszert. Van-e valakinek ilyesfajta tapasztalata azok közül, akik nem Apple fanatikusok.
Te mit tudsz pl. a két- és négymagos processzorok közti különbségről, azonkívűl, hogy a játékhoz jobb a kétmagos, míg AUTOCAD és egyéb (kevés számú) multiprocessor (multithread) programokhoz a négymagos? Ennyit én is tudok.
Vagy hogy a Phenom X4-esek cache felépítése (amit a következő Intel Nehalem család is koppintott) jobb-e mondjuk az Intel Core 2 Duo prociknál, vagy az Intel jelenlegi (nem Xeon) olcsóbb négymagosainál? És bármi is legyen a válasz, akkor miben és miért? Gondolok itt adatszámításokra, sebességre stb., ami fontos lehet pl. zenében.
MacVálaszoltam?
Mert ilyenekről nem olvastam még itt egyik fórumban sem.
-
cucka
addikt
Nem értem, mi a kérdés. A játékhoz ajánlott konfigurációk szerinted instabilak és van külön stabil hardver zeneszerkesztésre? Ha neked drága a mac, akkor úgyis csak kommersz hardvert fogsz kapni a pénzedért, pontosan olyat, mint ami a többi átlaggépben is van.
(Igen, vannak workstation kategóriájú gépek, amelyek tényleg stabilnak nevezhetők. Például a macPro is ilyen, tudjuk ugye, hogy mennyibe kerül) -
Lipazzz
csendes tag
No igen!
Semmi extra nem utal arra, hogy zenei lenne, igaz? Hát ez az. Gondoltam lesz pár hozzászóló, aki végre nem csak a játékPC-kben okos, hanem másban is, és azt mondja, hogy ne kétmagost vegyél üázz, hanem négyest, mert az ezt-azt jobban bír stb.
Vagy javaslom a dupla procis Tyan-t xGb RAM-mal ezért és ezért.De megkapom ugyanazt a dumát, amit bárhol. Vegyél Mac-et. Mert mindenki csak annyit tud/lát/érez (sulykolják az emberbe), hogy a zenészek Apple-lel dolgoznak. Hát nem mindenki. Csak nehéz összeszedegetni, hogy aki PC-vel az hogyan rakja össze.
Mert ha visszakérdezek, akkor a Mac mitől alkalmasabb zenélésre? Semmi extra nincs benne. A Mac Pro-t már Windows-zal is lehet venni.Szóval azt reméltem, hogy valaki majdcsak feldob egy nem high-end, ellenben stabil konfigurációt.
Hiú ábránd! MacSzakad a szívem.Ha meglesz a végső megoldás, akkor mindenképp leírom ide.
-
Lipazzz
csendes tag
Te nagyon rá vagy kattanva erre a témára. A zenészek egyébként nem vesznek Mac-et, hanem hangszeren játszanak. A producerek és hangménökök (akik valamit is adnak magukra) bizony végignézik, hogy milyen vasat raknak az effektek alá.
Annyira szeretnék én is egy Mac Pro-t, na de nekem nincs erre 900000 HUF-om.
Mint ahogy egyik kezdő zenésznek sincs erre ennyi pénze.
Tudok én is előre összeszerelt Gamer csodát 600000 forintért. Melyik 18 éves engedheti meg magának?De semmi gond, elkezdtem utánaolvasni a külföldi online fórumokon, meg nézegetem, hogy melyik "zenész" milyen gépet használ. Már aki közzéteszi. Okosodom.
Majd ha valakinek ingere támad erre és rákérdez, akkor segítek. Tőmondatokban. Mondjuk, hogy: Vegyél Mac-et, mer' az a tutti!
Én meg elleszek otthon a saját olcsó erőgépemmel, míg tuttttira nem fussa.
MacÁll az ész! Legalábbis egy szinten Mac.
-
Lipazzz
csendes tag
Akkor ezek szerint nem hogy a zenei PC építésében nem jártas senki, de abban a témában sem, hogy kettő- vagy négymagos processzor mit tud?
Frankó! -
Lipazzz
csendes tag
Egy játékra szánt erős PC-n fontos (azt hiszem) a tuningolhatóság, a videókártyák, aztán ennyi. Ha játszol, akkor szerintem más program nem fut. Ha nem így van, akkor cáfoljatok meg. Gyakorlatilag erre elég kel hogy legyen egy közepesen erős kétmagos, meg egy vagy két hasító videókártya, és kb. 2 Gb memória.
Zenei PC-n biztosan kell vas alá, vagyis kell egy jó, de nem raptor system hard-drive, és több nagy és megbízható winchester, hangok tárolására és rögzítésre. Ha RAID-elve van, az még jobb. Valamint több program fut egyszerre, akár összekötve. Megteheted pl. hogy a X db virtuális hangszert és egyéb programot, valamint a keverőpulton keresztül élő hangszereket kötsz a Cubase szoftveredre, amit meg átvezetsz az Ableton-on néhány spéci effekt szükségessége miatt és aztán visszakötöd az egészet a Cubase-re, hogy fel is vedd azonnal a szerzeményed.
Ez elvileg lehetséges. Gyakorlatilag az én mostani AMD-m belefagy, merthogy csak egy tuningolt Sempronom van, ami mondjuk Athlon 2600+-ként teljesít tuningolva. De a sok művelet számításához, amit ilyenkor a gép végez... hát kell proci. De elég pl. ha egyetlen virtuális zongorát (24bites hangokkal) betöltök a Reason-be és máris felugrik a proci terheltsége egy Aftertouch pedálozott hangsornál, ahol sok hang jelenik meg egymás mellett polifónikusan.
Kérdem én is ezért a nálam okosabbakat, hogy melyik processzor(család) jó ilyen esetben?
-
Lipazzz
csendes tag
Mondjuk az áron felesleges lenne szerintem vitázni: [link]
Egyrészt valóban elég drága, másrészt drágán bővíthető (próbáld ki ezt: [link]).
Harmadrészt, még ha eBay-en kutakodom olcsóbb, nem Xeon procis PowerMac után, akkor sem úszom meg olcsóbban, és megéri ismét csak a fenti PC konfig.Aztán ez megint csak szőrszálhasogatás... Még mindig átlag magyarokról van szó, akik 200000 - 250000-nél többet nem szánnának rá, szerintem. Ha igen, akkor go for Apple.
De leginkább én arra lennék kíváncsi, hogy ki milyen PC konfigurációt venne és miért. Nem mennék el annyira Apple-PC csatába. Érdekes, hogy miért nem indult el ez az egész mondjuk egy Intel-AMD harc felé. Vagy esetleg esik szó arról, hogy kettő- vagy négymagos stb...
-
Lipazzz
csendes tag
Hát én a zenéléshez nem vagyok laikus, de...
Videokártyának pont azért választottam ezt, mert duál DVI, vagyis két monitor is mehet rá, pont azért, amit említettél. Persze ez a kari sem volt 18000 HUF, mint most. Valahol 12000 körül volt az ára nyár végén, akkor meg úgy voltam vele, hogy olyat vegyek bele, ami megéri azt a 4000 HUF különbözetet, és esetleg később el is adható az egész konfigurációval. Ezenkívűl csendes.
TV-Tuner.. ezt mindenki fontolja meg maga. Én a 90-es években rengeteg zenét/klipet vettem fel zeneadókról. Szeretném ezeket digizni. Ritkaságok.
Ez nem egy MUSZÁJ alkatrész, később is beszerezhető. De ha pl. hangmintát akarsz olcsón (ingyen) gyűjteni, akkor ez sem egy utolsó szempont.
Hangkártya. Van, aki belerakja, van aki nem, kinek milyen felépítésű a stúdiója. Én vagyok az "aki nem". Az alaplap hangja tökéletesen elég mondjuk egy DVD megnézésére, vagy bármilyen átlagfelhasználásra. Professzionálisra meg kinéztem egy olyan keverőpultot, amiben van egy szép teljesítményű firewire hangkártya, így oda-vissza kommunikál a géppel (gépbe helyezett TI firewire kártyába dugva). Nem beszélve arról, hogy így egy csomó kütyütől és zsinórtól megkímélem magam. Ez az új generációs keverőpult. Meglepően olcsó és tökéletes megoldás, ha csak "félprofi" stúdiót akarsz. Félprofit idézőjelbe raktam, mert egy ilyen megoldásért még a 90-es években is milliókat kértek volna, a zene meg nem ettől függ. Na de ha olcsó és jó, akkor naná hogy ezt az utat választom.
De ez megint egy másik topic.
Hangkártya személyes dolog szerintem, mindenki válassza ki a neki tetszőt.
-
Lipazzz
csendes tag
-
Tim82
félisten
Számomra érdekes, hogy miért kell 8500GT (dual DVI-vel), amikor a megjelenítéshez bármilyen integrált megoldás megteszi. Nem mintha a 8500GT nagy eresztés volna, de olcsóbb megoldás volna a 7*** szériából venni egyet, ha már mindenáron dedikált VGA kell egy zene-konfighoz. (Gondolom, a DirectX 10 futtatása annyira nem lényeg.
)
Azt sem egészen értem, hogy a dual-DVI fontos-e. Mert ha igen (pl. két monitor, egyiken van kirakva pl. az equalizer, a másikon valami egészen más), akkor OK. Persze, laikus vagyok zenéléshez.
Magáról a lényegről, a belerakandó hangkártyá(k)ról egy szót nem ejtettél.
A TV-tuner fontosságát is fejtsd ki.
-
Lipazzz
csendes tag
Miért szólna le bárki bárkit/bármit?
Mindenki azt mondja, hogy az Apple-nél nincs jobb, ha valaki zenélni akar. Na ez épp olyan csücskös, mint hogy a BMW jobb a Mercedes-nél. Végigbogarásztam az Apple kínálatát. Azon kívűl, hogy egy teljesen egységes-kompatibilis rendszer, semmivel nem jobb. Sőt, sok remek program nincs Mac-re, és sok Mac-es program nincs PC-re. Valamint, nem utolsó sorban DRÁGA, irreálisan, szerintem. Na meg ha veszel hozzá akkor Pro Tools rendszert meg minden egyebet, akkor akár 4millióig meg sem állsz.
A fenti konfig nyár végén 198000 HUF volt. Hol veszek hasonlóan erős gépet Apple-nél ennyiért? Ráadásul úgy válogattam össze, hogy tényleg minden klappoljon.
Az iMac ráadásul nem bővíthető...
Még egy fontos dolog. Magyarországon kispénzű emberek vannak. Nem futja olyan könnyen Apple-re. Ráadásul aki komolyabban el akar kezdeni zenélni a szárnypróbálgatások után, mert hogy érez magában annyit, akkor az a meglévő szoftvereit sem akarja eldobni, majd méregdrágán újakat venni.
De az Apple az egy másik fórum, minimum egy másik topic.
GarageBand... Home Studio nem egyenlő azzal, hogy Home Music. Meg szerintem a Te olvasatodban ez valami otthoni hobbizenélgetést jelent. A GarageBand-del lehet maszatolni, de ebben a topic-ban tényleg arra gondoltam, hogy igényes zenét összerakni kívánó embereknek, vagy a jövő hangmérnökeinek nyújtsunk valami támpontot.
-
Lipazzz
csendes tag
No és ha kérdésetek van, vagy linket szeretnétek, keressetek meg nyugodtan. Igyekszem gyorsan (egy-két napon belül) válaszolni!
-
Lipazzz
csendes tag
Sziasztok!
Ebben a témában nem találni semmit a magyar oldalakon, illetve amik vannak, azok már nagyon elavultak. Mivel a PROHARDVER oldala elég látogatott és -hála égnek- sokan hozzá is szólnak egy-egy adott témához, talán jó hely ez a topic-nyitásra.
A kérdés: Hogyan állítsunk össze egy jó zenei PC-konfigurációt?
Talán a legjobb abból kiindulni, hogy jelenleg Magyarországon kevés a professzionális stúdió, viszont sokan érdeklődnek az otthoni zeneszerkesztés iránt. Hogy hogyan kell kinéznie egy Home Studio-nak, nos erről elég sok anyagot találni. Hogy a modern zenei studio lelkének, a gépnek milyennek kell lennie, ez már kevésbé taglalt. Annyi biztos, hogy csendesnek és stabilnak kell lennie, valamint egyszerre sok számítást kell tudnia elvégezni, hiszen majdnem minden hangszert, effektet a gép kezel, real-time.
Ezek alapján, a jelenlegi kínálat szerint a következő konfigurációt tartom a legoptimálisabbnak:
Alaplap: ASUS P5K Premium WIFI-AP
Processzor: INTEL Core2 Duo E8400 3.00GHz 775 BOX
Memória: 2 db KINGSTON HyperX 2048Mb DDR2 1066MHz CL5 KIT
Merevlemez 1.: SAMSUNG 250GB 7200rpm 16MB SATA2
Merevlemez 2.: SAMSUNG 640GB 7200rpm 16MB SATA2
Videokártya: ASUS EN8500GT Silent HTDP 512MB PCIE dual DVI
TV-Tuner: LEADTEK DTV 3100H PCI hybrid
DVD-Író: PLEXTOR PX-800A/T3KB fekete OEM
Floppy: NEC 1,44 Fekete
Kártyaolvasó: CHIEFTEC CRD-151 25in1
Monitor: ASUS VW222U
Ház: ANTEC Sonata III 500W
Ház-ventillátor: GLACIALTECH Silent Blade 120mmNyilván...
...ennél vannak ütősebb és olcsóbb konfigok is, de ez már elbír rengeteg szoftvert, MIDI-cuccot, külső hangkártyát, tuningolható, bővíthető stb.
...nem most -2008 őszén- kell PC-t venni, mert az árak az egekben vannak. Én sem most szeretnék. Valószínűleg megvárom, míg a NEHALEM Intel család kijön, aztán meglátjuk, hogyan gondolkodnak a processzorgyártók sales részlegei. Én arra spekulálok, hogy lenyomják a mostani kettő- és négymagos árakat. Többek közt...
Várom a hozzászólásokat!
Üdv,
Lipaz
Új hozzászólás Aktív témák
- i7 9700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X270 (15) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! DELL OptiPlex 3050 asztali számítógép - i5 7600 16GB RAM 256GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5
- Samsung Galaxy Watch5 Pro,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest