Hirdetés
- Hobby elektronika
- DUNE médialejátszók topicja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
mgabi
senior tag
válasz
IamSociopath #880 üzenetére
Jól működik.
-
Razi
tag
Üdv! Megszünt a xonar essence széria? Mert nem találok sehol.
-
jobesz
tag
válasz
HornedReaper #876 üzenetére
Sajnos halott..
Én tartanám életben
Ezeketcaz opamp okat fejhallgató erősítőbe is fel lehetvhasználni ugyanúgy a hangzás jelleg végett? -
HornedReaper
senior tag
Sziasztok! Bár elég halott a topik, melyik a jobb opamp szerintetek, nagyobb álló hangfalakhoz, Arcam AVR250 erősítőhöz?
1. Oracle II 02
2. VV4
3. egyéb.. -
jobesz
tag
Üdv. Essence one vagy ilyet hol lehet manapság beszerezni?
-
rovtiv3
aktív tag
Amíg Wescone fórumtárs beszámolóját várjuk, volna egy kérdésem a topictársakhoz.
Van-e itt olyan kolléga, aki Ryzen alatt hajt STX hangkarit? Rossznyelvek szerint ugyanis gyakran összeakad az STX drivere a Ryzenes alaplapi chipsettel.
Esetleg erről van valakinek közvetlen tapasztalata? -
HSM
félisten
Ne gondold, hogy elfogult vagyok.
Korábban egy Auzentech X-fi-m volt (majd 10 évig), aztán pedig próbáltam egy Asus STX-et, együtt egy X-fi Titanium-HD-val, és mivel már 10 éve alapvetően elégedetten használtam a Prelude-ot, így inkább a Titanium-HD felé voltam elfogult, mégis az STX széria mellett kötöttem ki, egyszerűen jobban tetszett a hangja. ZXR tesztelése is tervben volt, de sajnos abból nem találtam jó ár/érték arányú eladó példányt, így az kimaradt. Pedig jobban is passzolt volna az igényeimhez, mert van 5.1 kimenete is, míg STX2-ből csak sima stereo-t sikerült jó áron vadásznom. Egyébként nem vetettem el teljesen a ZXR tesztelésének lehetőségét, bár őszintén szólva nehezen tudom elképzelni, hogy lezenélje az STX2-t. Nagyon szépen szól, igen magasra tette nálam a mércét.
Tisztában vagyok vele, miért van ilyen védelem az erősítőkben. Vélhetőleg itt úgy ítélték meg a mérnökök, hogy nem lesznek veszélyes tranziensek átkapcsoláskor, így nem szükséges védekezni sem ellene. Tényleg csattan a hangfalon, de nem tűnik veszélyes mértékűnek. A mérnöki gyakorlatban sok minden a kompromisszumokról szól, általában nincs minden szempontból tökéletes megoldás. Én pl. eddig ezt észre sem vettem, sosem okozott problémát, mivel használaton kívül mindig némítva vagy kikapcsolva van a hangfalam.
A véleményedre mindenesetre kíváncsi leszek a kártyákat illetőleg.
-
Wescone
csendes tag
Először is, a legtöbb erősítő védelemmel van ellátva, hogy ne küldjön jelet a hangszórókra bekapcsoláskor - nem véletlenül. Igazán elgondolkodhatnál, miért tartották ezt fontosnak a mérnökök.
Értem én azt, hogy elfogult vagy. Én is az voltam - az alaplapom ASUS, a videókarim ASUS, és éveken keresztül ASUS Xonar Essence-re gyúrtam (mindig volt rá pénzem, de tekintettel voltam a prioritásokra, így sokáig halogattam), semmi más nem érdekelt, de mihelyt beüzemeltem, azonnal más után néztem.
Hogy miért? Írok róla részletesen, amint időm engedi. -
HSM
félisten
"nem kellene hallani"
Gondolom raktak rá plusz alkatrészeket némítani a jelet a váltás idejére. Az meg a hangminőségnek nem tesz jót... Valamit valamiért. Engem nem zavar az a hang arra a 0,1 másodpercre.
Plusz ott van az X-fi Titanium HD. Azon relé sincs, kattanás sincs, mégis tud váltani a két kimenete között. Mégsem mondom, hogy akkor típushibás, ami kattog ilyenkor. -
rovtiv3
aktív tag
Üdv mindenkinek. Kérdésem volna. Ha a kártya driverében átváltok a hangdobozokról fülesre, a hangfalakból viszonylag erős reléhang hallható. Tudom, hogy ez természetes bizonyos mértékig, de az én ízlésemnek kissé hangos a dolog. Nálatok is hasonló a helyzet vagy én lihegem túl az ügyet?
-
HSM
félisten
Természetesen igen, az is igen fontos mit hajt meg a kártya.
Illetve a beállítások is, stimmel-e a mintavételi frekvencia, milyen a hangerő illetve gain beállítás (nagyon alacsony hangerő durván elveszi a dinamikát), milyen minőségű a zene forrása. Ha ezek nem megfelelőek, az user error, persze könnyű ilyenkor a kártya képességeit szidni.
Nálam veszteségmentes forrásról szólt, megfelelő mintavételezéssel, a tesztre ASIO kimeneten.Valamint teszteltem kétféle fülessel (HyperX Cloud, ami egy átmatricázott TakStar Pro80 stúdió füles, plusz egy régebbi Sennheiser HD497-el is), és egy hangfalszettel is (Genius SW-HF5.1 6000). De leginkább a HyperX Cloud volt az alany, az a fő zenehallgatós szettem, és képességeiben is az a legerősebb.
-
rovtiv3
aktív tag
-
Wescone
csendes tag
Hát... nagy csalódás ez a kártya számomra!
-
HSM
félisten
válasz
Remus389 #854 üzenetére
Nem lesz.
Az STX2-n van még pár fejlesztés, leginkább a jobb tápáramkör (magasabb és vélhetőleg tisztább tápfeszültséget ad az op-amp-nak), ami miatt az STX2 picit jobban szól ugyanazokkal az op-amp-okkal is, mint a sima ST és STX. Ugyanakkor elég közel van hozzá az STX is ugyanazokkal az op-amp-okkal (és vélhetőleg az ST is, ami elvileg picit jobban szól az STX-nél az órajelforrás javító csipjének jóvoltából, de olyan nem járt nálam), legalábbis amennyire a hallásommal sikerült megállapítani. Szóval szerintem érdemes meglépni, legalábbis számomra óriási előrelépés volt hangzásban az STX gyári két 2114D I/V op-amp-jának két LM4562-re cserélése.
Gyakorlatilag ennyi a folyamat, amit leírtál.
Amire nagyon kell figyelni, hogy az op-amp-on és a foglalaton is van jelölés (félkör kivágás, karika), melyik oldala melyik oldalra megy, ha fordítva dugod be azonnal elfüstöl az op-amp. Valamint a kiszedésre is figyelni kell, a megfelelő célszerszám (ezer forint alatti tétel [kép]) vagy alkalmas kisméretű fogó erősen ajánlott, hogy szépen ki tudd venni a foglalatból a régit. Van ról pár YT videó: [link] [link]. Amire nem árt figyelni, a két nagy kondenzátor elég közel van, arra vigyázni kell kiszedésnél, ne nyomorgasd meg őket nagyon, valamint az ujjaidra, elég élesek a lábai az op-amp-oknak, nehogy az ujjadba szúrva landoljon az IC. Valamint kell hozzá türelem, mert nehezen jönnek ki, és lehetőleg egyenesen kell őket felfelé kihúzni, hogy épek maradjanak a lábai a csipnek.
Ha óvatosan vetted ki, semmi akadálya visszatenni a régieket, ha az újak nem váltanák be a hozzájuk fűzött reményeket.
Amire vigyázni érdemes még, hogy a művelet közben a legjobb, ha le vagy földelve. Ezek erre elég érzékeny csipek, amik nem védettek az esetleges elektromos kisülések ellen. -
Remus389
veterán
-
HSM
félisten
Azért, mert máshogy szólnak, főleg az STX2 gyári op-amp-jai inkább nyugodt, meleg hangúak, míg a csere szett sokkal "élesebb" hangzású.
Én pl. teleszórtam LME49720-al a foglalatokat (két 49720 I/V és egy dual/single adapteren két LME49710 buffernek), nekem így tetszik a hangképe, a gyári nekem annyira nem volt a világom.(#852) Remusz911: A kulcs itt az ízlés. Én jobban szeretem az LME49720-ak "feszesebb" hangképét, a gyári szett nekem túl lágy, nekem "tompa" hangzású. Valakinek meg az LME49720 túl éles, nyers hangú. Itt ez a jó mérnöki döntés, adnak ilyet is, olyat is, a user meg dönt és könnyen cserélhet.
A sima ST/STX gyári két I/V op-ampjával tetszett a legkevésbé ezen kártyák hangja, számomra kb. csodát tett, mikor kapott két LM4562-t. Az gyakorlatilag ugyanaz, mint amit az STX2-höz csomagolnak LME49720 csak más néven. Szerintem érdemes lehet kipróbálnod neked is ilyenekkel, kb. 2000Ft-ból megvan két ilyen op-amp.
-
Remus389
veterán
Na ez egy jó kérdés, nekem is lett volna lehetőségem cserélgetni. De igazából nem merek hozzányúlni, nagyon jól szól ez így is!
Úgy vélem, a gyárban komoly mérnöki munkával tervezték meg ezeket a kártyákat, egy mérnökcsapat, csupa magas IQ-jú ember, akkor az én átlagos IQ-mmal miért bíráljam felül az ő kiváló munkájukat, hogy szétbabrálom a terméket?
-
Wescone
csendes tag
Üdv, Tagok! Érdekelne, hogy miért kapunk csere op-amp-okat a kártyához? ...És ha valóban jobbak a mellékelt op-amp-ok, miért nem azokkal szerelik/forgalmazzák a kártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest