Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- SSD kibeszélő
- Milyen egeret válasszak?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cancer
senior tag
Tényleg eddig úgy gondoltam, hogy a slider és a dolly lényegében ugyanaz, csak más néven van illetve.
De akkor a slider ami kerekeken görög általában nagyobb, mjg a dolly a kisebb méretű, többnyire "kötöt sínpályás" eszköz.Mekkora lehet az a dolly, amit még 1 tripoddal lehet használni? 1-1,5 méter? 1,8-2-nél már érdemes kettő, vagy lehalább egy monopod a másik végre. Ezért gondolkozom a Cullmann 525M Állványon, mert annak a középrúdja egy teljes értékű monopod.
Amúgy egy állványos rendszerből szerintetek melyik az, amelyik biztonsággal elbír egy 550D-t?
Az ügyvédem nélkül nem írok alá semmit...
-
EkSYS
senior tag
szia!
Nálunk vansteady is meg shoulder (spider rig) is
Steady. mellénnyel, lágy úszó mozgásra, kitűnő, de izzadós, nehéz, sokáig nem bírod, és ki -be kell öltözni vele:
spider: gyorsan lehet vele vidceózni, mint a vállkameráknál, nagyon jó, van hozzá csillapító is ami egy övzsebre illeszthető ezáltal tompítja a lépésekkor keletkező ugrálást, ( de nem annyira jó mint a steady)Eki - az eredeti
-
Cancer
senior tag
Hali!
Pár embernek biztsan van steady cam-je, illetve shoulder mountja. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség? Mire jó a shoulder mount, ha van steadycam? Mivel az előbbi a vállon nyugszik, így a lépésrázkódást átveszi nem?
-
dabgergo
őstag
Mivel szerkesztitek a videókat? Profibb szinten mit érdemes kitanulni? Sony Vegas Pro-t vagy mi ajánlott?
-
zgospel
őstag
Sziasztok,
Most hétvégén készült az alábbi videó (meg az azt megelőző hétvégén néhány vágókép ) 550D-vel.
[link]Néhány jelenetnél a fehéregyensúlyra nem figyeltem és volfrámégőn maradt, ezt betudom annak, hogy fotózásnál RAW-ban nem igazán kell figyelni erre Valamennyire próbáltam visszahúzni, de... Egy 8 milis halszem obi azért igencsak hasznos lett volna most, kár hogy olyan drágák még a manuálisak is.
https://www.flickr.com/photos/zpapa/
-
Cancer
senior tag
Hali!
Ti milyen LED-es videós lámpát ajánlanátok VDSLR-hez? (550D) Igazából referencia árnak kellene, mert ha jól láttam 20e-től indulnak az árak.
Azt néztem, hogy 500 db 5mm-es 20000mcd fehér led 15$, viszont "csak" 40°-os a világítási szöge.
Ugyancsak 15$ 200db 5mm-es 3500mcd piranha led, aminek 120°-os a világítás szöge.
Így az előbbi 7,578 lumen a második 10,996 lumen fényáramnak felel meg. Ha egy 10x15 cm-es tokba építem, akkor előbbiből 425 db-ot tudok belesűríteni, ez 3221 lumen fényáramot jelentene. Utóbbiból 2200 lument lehetne kifacsarni. Viszonyításként egy 100W-os izzó 1300 lumen fényáramot biztosít. Kérdés, hogy kell-e a 120°-os világítási szög vs elég a 40 is...Az ügyvédem nélkül nem írok alá semmit...
-
zgospel
őstag
Na most hazaértem, megnéztem itthon is. Most vagy szar az itthoni monitorom és ideje lenne lecserélni, vagy az irodain láttam falsnak a dolgokat. Itthon már kevésbé éles, a színek viszont ugyanúgy megvannak. Lehet hogy ideje lenne beruháznom egy normális IPS paneles monitorba, de hát másra kéne az a lé... Lehet hogy ez a válasz a néhány kommenttel fentebb feltett kérdésemre is, hogy miért látom fakónak és életlennek a saját felvételeimet.
Mindenesetre gratula hozzá, elég kis hangulatos videó lett, holnap megnézem az irodában mégegyszer mert ott sokkal jobban mutat mint itthon.
-
.DLL
veterán
Kitobi, nyitva, ISO 800-1600, VGA 50p (kivéve az utolsó futós részek, akkor már nagyon sötét volt és kellett az 1/30s ezért az fullHD 25p) Színkezelve nem volt, csak vágtam. Talán annyi hogy kamerán belül a Normal képstílusban a kontraszt le van véve és custom WB-t használtam a nátrium lámpákhoz (emiatt a HMI lámpák már szinte kékes fényt adtak, és az ég is nagyon szépen kijött.) Nameg kék óra.
(P.H.)
-
zgospel
őstag
-
.DLL
veterán
Köszönöm!
A fázisairól nincs, a csukló rész már nyáron elkészült, de akkor még egy roller kormánytengelye adta az oszlopot, amit emberi testsúlyra terveztek, ezért marha vastag és nehéz volt. Aztán félre lett téve a projekt (nem tudom miért) és nem rég vettem elő újra, amikor is vettem hozzá egy normális könnyű alu csövet.
Rugós mellény az olyan nagy falat még nekem is, hogy ódzkodok belevágni, félek hogy egy évig kerülgetném az alkatrészeit, így egyelőre a kézi használat miatt a lehető legjobban le van egyszerűsítve a konstrukció, de használható lenne akár most is szinte bármelyik gyári mellénnyel.
Itt van róla kép: [link] [link]
Minden irányba csapágyazott, esztergált aluminium, a kamera súlypont is beállítgató, az ellensúlyoknak is van még hely bőven, nehezebb felszerelés esetére, és a fogantyú alján nyílás található, ahova pl. egy rugós kar tud csatlakozni.[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
.DLL
veterán
Elkészült a steady-m (még pár hete) és a múlt héten kivittem egy kis teszt futtatásra a Szabadság hídhoz, nézzétek szeretettel
[Vimeo]Stophunter: szerintem akkor már az utóbbit, sokkal egyenletesebb, kevésbé szúrós fényt kapsz.
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
stophunter2
csendes tag
világításra mit találtatok ki? (beltérben a kisfiam cseperedését videózva igen zajos a videóim. váz 600d, o.: 50mm 1.8)
én szemezek a 320EX speedlite vakuval aminek ha jól tudom videót "derítő" funkciója is van, illetve a ezzel a LED-es lámpával.
esetleg tapasztalata van valakinek az egyikkel vagy a másikkal?
Stophunter
-
trialboj
őstag
Üdv, szeretnék belekezdeni a videózásba, még nincs eldöntve pontosan mivel is fogom ez véghezvinni, az alsó határ nikon d5100.
Egy külső mikrofonra, és videózást elősegítő állványokra lenne szükségem, a köv videóban 0:25 nél van amire gondoltam.
Leginkább az érdekelne, hogy lehet ilyen felszereléseket keresni, aztán, hogy pl mikrofon választásnál mire ügyeljek. Minden féle videó készülne, autóversenyen, focimeccs a pályán stb.
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
zgospel
őstag
Voltam kint tegnap is meg ma is snittelgetni és lenne egy kérdésem. Miért tűnik olyan színtelennek és fakónak a kép? Próbálgattam a white balance-szal játszani de semmi javulás. Eleinte azt hittem, hogy a kit-obi szar, de nem, több obival is köztük 58-as Heliossal is ugyanolyan fakó volt. Mi lehet a gond? Fényképezésnél az említett helios olyan jó képet ad pedig, hogy csak na, és a kit-obival is viszonylag jó dinamikájúakat tudok lőni, még LightRoomba pakolás előtt is jól néznek ki. Videózásnál viszont valamiért ilyen.
Valami történt a géppel, mert újkorában sokkal "színesebbek" voltak a felvételek? Vagy csak ilyen szar a téli fény (bár ezt kétlem, mert a 60 ezres videókamerán meg tök jól visszajön)? Az is obik szépen meg vannak tisztítva...550D-ről van szó egyébként. Ja és nem annyira nagyon vészes a helyzet, de azért érezhető a különbség.
[ Szerkesztve ]
-
cOxeR
Ármester
Sziasztok!
Javasolnátok nekem, egyszerűen kezelhető videó vágó programot (a videó snitt természetesen dsrl-el készült...), pár másodperces snitteket akarok slideshow-ba vági...
Full HD...
Köszi!
(Vegas, ProShow... vagy valami más? - premier elements) -
EkSYS
senior tag
x
[ Szerkesztve ]
Eki - az eredeti
-
EkSYS
senior tag
Akit esetleg érdekel néhány dslr-es videó az itt körbe nézhet:
www.grandjour.huEki - az eredeti
-
Cancer
senior tag
Dollyhoz/Sliderhez csinált már valaki diy "állványfejet"?
Egy normálisabb 8-10e-től kezdődik...
-
Stitch
őstag
Cancer, .DLL: köszi a válaszokat! Kicsit utána is olvastam a dolgoknak, kezd letisztulni.
-
.DLL
veterán
Nekem is csak 550D van, de azt hiszem, hogy a 7D-ben vannak rekesz és záridő előválasztásos módok is videóban.
550D-nél viszont csak az említett két mód van. Automatikusban egyik expozíciót meghatározó érték sem állítható, csak kompenzáció van. Manuális módban nincs expo.korr., viszont választható Auto ISO, ami a fixen beállított rekesz/zársebesség mellett is segít kiegyenlíteni a fényerőkülönbségeket (pl. változó fényerejű zoom, stb.) VISZONT még ilyenkor sem érhető el expo.korr.!!! Ez elég csúnya dolog tőlük, hisz ha akármelyik a három közül automatikusan változik, akkor kellene hogy legyen expo.korr. :\
(P.H.)
-
Cancer
senior tag
válasz painkillerx #268 üzenetére
Egyértelmű, hogy 15-85. Egy olyan obira nekem is fáj a fogam. Főleg esemény fotózásnál jönne jól. Ráadásul sokkal szebb a képe, mint a 18-135-nek. az a +3 mm nagylátó meg nem tűnik soknak, de nagyon jól tud jönni.
A manual obik tényleg sokkal jobbak videózásra szerintem is. Pl 1.8/50 Canon vs 2/58 mm Zenith. Nos, előbbinél a közelpont végtelen közöt kb negyed fordulat alatt megvan a fókuszgyűrű. A Zenithnél kb 270-300 fok...az azért sokkal finomabb álítást tesz lehetővé.
-
zgospel
őstag
válasz painkillerx #270 üzenetére
Nálam a pénz igencsak számít, ezért nekem van egy kitobim (tűrhető képminőség) illetve manuál objektíveket használgatok most, sikerült beszereznem egy 58mm f2-est és egy 29mm f2,8-ast. Ezek azért jók, mert 4-6 ezer forintért megvehetők és a képminőségük rekeszelve penge, nyitott rekeszen kicsit lágyul de még mindig jobb, mint a 3,5-ös fényerejű obik este. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy a régi manuál üvegek fókuszgyűrűje sokkal robosztusabb és hosszabb úton jár, mint a moderneké, én azt vettem észre, hogy precízebben tudok fókuszálni velük, illetve a follow-focus is sokkal lágyabban megy.
Persze terveim között szerepel egy normális modern obi beszerzése is, mert a kit-obi igencsak gáz már. Tokina 11-16 és Sigma 17-50 között vacilálok (meg még anyagiakban sem tartok ott).
Egyébként is én személy szerint inkább a nagylátószögre gerjedek, volt egy 17-85-ös obim, de nagyon ritkán mentem 70-es gyútáv fölé, videónál meg abszolút nem, talán még 50 fölé se. Az az 58 milis manuál obi is túl szűk már nekem.
Remélem tudtam segíteni.
[ Szerkesztve ]
-
zgospel
őstag
válasz painkillerx #268 üzenetére
mindenképp Canon EOS 7D + EF-S 15-85 IS, a másik obi jóval gyengébb képminőséget ad.
-
painkillerx
tag
Sziasztok!
Szeretnék a közeljövőben venni egy Canon EOS 7D-t, csak nem tudom, hogy melyik objektívval vegyem meg.
Kinéztem egy ilyet: Canon EOS 7D + objektiv EF-S 18-135mm
meg egy ilyet: Canon EOS 7D + EF-S 15-85 IS (ez ugyebár a drágább, de ez nem lényeges !)a gépezetet főként videozásra használnám, de természetesen fényképeznék is vele.
egy ismeros személy azt ajánlotta nekem, hogy inkább a 18-135mm -es objektívval vegyem meg, mert hogy állítolag akkor nem kell majd cserélgetni, mert a másik csak 15-85 IS.
légyszives segítsetek nagyon fontos lenne.
thanks -
Cancer
senior tag
Hali!
Én abban tudok neked segíteni, hogy Canon 550D-nél hogy működik.
Ha jól tudom, amúgy nincs videó módban rekesz/záridő prioritás...Vagy manuális, ahol te állítod őket külön külön (ez lényegében lefedi az expozíció rögzítést amit írtál) vagy teljesen automata, tehát a záridőt és a rekeszt is a gép választja. Ebben az auto módban expozíciókorrekcióra van lehetőség. Az ISO érzékenység szintén manuális vagy automatikus lehet.
Felvétel közben nem lehet váltogatni az automatikus és a manuális beállítás lehetősége között.Egyébként amolyan "rekeszelőválasztás" nálam egyféle képpen működik. Régi manuális objektívet használok chipes adapterrel, ami f2-nek maszkolja az objektívet és automatikusan méri hozzá a fényt. Ha ebben az esetben autora állítom a felvételt, akkor az objektíven beállított rekeszértéket fixen tartva a fényviszonyokhoz igazítja a gép a "zársebességet" (és az ISO-t, ha az is auto).
-
Stitch
őstag
Sziasztok!
Van valahol egy rövid leírás arról, hogy a videózás miként működik dSLR-ek esetén?
Nagyon a fotózásra van ráállva az agyam és jó pár dolog homályos.
Például ha egy erre alkalmas géppel rekeszelőválasztással videózok, akkor a változó fényviszonyokat a zársebesség változtatásával fogja lekövetni? Amúgy van mód rögzíteni az expozíciót? Tehát pl. 2.8-on mellett nyomok egy AE lock-ot, akkor azt a felvételt végig az akkor mért záridővel veszi végig? Mi a helyzet az ISO-val, pl. van videó mód alatt auto ISO?
Előre is kösz.
-
EkSYS
senior tag
Helló
#261: Én Edius-t használgatok, Nekem nagyon bejön, minden formátumot kezel, használja a gpu-t szerintem ok.
#260: nézz utána az IGUS-nak. Bár mo.-n nem tudod megvenni, de van magyar képviseletük és ők tudnak segíteni. Elég jó cucc. Vagy ha ez nem oké, menj el a Rexfilmbe (Bp. Etele út.) Náluk van, ki is tudod próbálni és értenek is hozzá ahhoz amit árulnak.
Eki - az eredeti
-
dabgergo
őstag
Akik szoktak videózni: mit használtok feldolgozásra? Mit érdemes kitanulni? Sony Vegas? Premier Pro?
[ Szerkesztve ]
-
szelesjanos
tag
Sziasztok!
Tudja esetleg valaki, hogy itt Mo-n hol lehet slidert venni?
Köszi!
www.windydigital.hu
-
Cancer
senior tag
Mondjuk teljesen jogos, hogy egyáltalán miért is van szükség follow-focusra, ha az nem áttételes...
Esetleg még búvártokban tudnám elképzelni a cuccost.
Abban is igazad van, hogy némi gyakorlás az ára. Nem öndícséret, de kis gyakorlással egy egyszerűbb kamerát kenterbe lehet verni. Persze környezet függő, mert erős napsütésben az LCD-t sem látom, nem hogy a helyes fókuszt!CS3-ban van valami, amivel fel lehet dolgozni a videókat konvertálás nélkül? (Vigyázat a kérdésből is látszik, hogy profi vagyok)
-
.DLL
veterán
Szerintem elvétve akar még hasonló szintű obi, majdnem írtam a sima 75-300-at de még annak is van gyűrűje, még ha a frontlencse forog is.
A kit obira nem érdemes klasszikus follow-focust tenni, egyrészt nehéz rögzíteni a fogaskereket, nagyon keskeny a perem, másrészt mozog előre-hátra, nem csak fókuszáláskor, tehát ha nem elég széles a fogaskerék akkor lecsúszhat róla, nomeg akadályozhatja az amúgy sem finomjárású zoomot.
Szerintem nem olyan kicsi a mélységélessége, hogy némi gyakorlás után ne lehetne kézzel fókuszálni. A nehézséget inkább más adja: leggyakoribb hiba amit látok, hogy keresgéli az ember a fókuszt, rossz irányba tekeri, stb. Nekem sem megy tökéletesen, hogy mindig felmérjem, hogy az ahova fókuszálni szeretnék az a jelenlegi pozíció előtt vagy mögött van, nehéz egyszerre figyelni a hátteret, az előteret, a témát, a mozgatást, és közben tudni, hogy merre kell fókuszálni: jobbra teker -> közelebbi, balra teker -> távolabbi.
Jah, sajna kevés idő van gyakorolni, ha csak hobbi szinten űzi a zember.Egy ideig megtartom, utána törlöm, de legalábbis a fölöslegesek mindenképp kuka, mert aztán nem lehet győzni alápakolni winyót.
(P.H.)
-
Cancer
senior tag
Nem sajnos...Ráadásul nekem kezdenek felgyűlni a videók... lassan feldolgozhatnám őket.
Tényleg, ti megtartjátok a "negatívot", mondjuk a több snittet, vagy csak a végeredményt, amit összevágtok belőle?
Jól tudom, hogy az alap 18-55-ön kívül a többi obi mind fix fókuszgyűrűvel van szerelve? Ehhez nem is lehet használni followfocus-t? Vagy valami trükkös kell...
-
EkSYS
senior tag
Sziasztok!
Mostanság senki nem videózik DSLR-rel ?
Eki - az eredeti
-
surami
tag
Itt egy 550D-t teszteltek kb. 18 °C-os és 28 °C-os környezetben 3 módon:
1. csak a gép
2. gép + kiegészítő markolat aksival
3. gép + kiegészítő markolat aksival + külső monitorItt meg egy hütési módszer leírása található asztrofotósoknak.
-
surami
tag
Vezeték nélkülinek kéne lennie, mert gondolom viszonylag izmos gép kell ahhoz, hogy ne silány minőséget küldjél fel a netre és élvezhető is legyen az adás, másrészt a laptopot cipelni kell a hátadon és kb. max másfél óra alatt szerintem simán le is merülne, meg egy izmos laptop arany áron van.
Ha az megoldható, hogy a netet úgy rá tudod irányítani egy adott térre egy nagy teljesítményű WiFi antennával, hogy stabilan meglegyen a 2 Mbps felfelé, akkor az asztali gép jó minőségben tudná küldeni felfelé az anyagot, nem kell cipelni, nem merül le, stb..
Persze ez csak elméleti játszadozás...
Még azt sem tudom, hogy egyáltalán a Lilliput monitor HDMI out-ja milyen jelet küld kifelé és hogy az audio out-ja megfelelő-e monitorozáshoz.
A HUD elvileg kiiktatható a ML-nel.
Ez így amúgy viszonylag "olcsó" élő adás megoldás lehetne, bár most eszembe jutott, hogy a szenzor mit szólna mondjuk 2 órás folyamatos (max. aksi csere pihenő) működéshez...
Még mindig várom a témához kapcsolódó hozzászólásokat.
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
Ja, hogy vezeték nélkülinek kellene lennie? Ha sikerül eltüntetni a HUD-ot akkor jó megoldás, elvégre erre találták ki.
PC-re kötve a gépet még meg lehet prólni ezzel kezdeni valamit: EOS Movie record. Ezt még a csak-Live-view-s gépekhez találták ki, hogy lehessen videót rögzíteni kihasználva a jó képminőséget. 1024x680-as videót rögzít avi-ba (ha a kamerán megnyomjuk a felvételt, akkor persze ez is lecsökken). Ha valahogy ezt az adatfolyamot el tudnád kapni, akkor szerintem ez is stream-elhető lenne.
(P.H.)
-
surami
tag
Szerintetek az egy lehetséges élőképes online megoldás, ha egy Canon 550D HDMI out-jára csatlakoztatunk egy Lilliput 569GL-50NP/HO/Y-t, hogy ezzel a video monitorozás megoldott legyen, majd a Lilliput HDMI out-jára egy olyan Teradek Cube-ot (link1, link2) csatlakoztatunk, ami WiFi router-en keresztül rákapcsolódik a felfelé 2 Mbps sávszélességgel működő internetre + a Lilliput audio out-jára (kis jack) egy fülest dugunk, hogy a hangot is monitorozhassuk? Az élő képet és hangol pedig a Livestream szolgáltatáson keresztül ill. segítségével ágyaznánk be egy weboldalba.
Azzal tisztában vagyunk, hogy a Canon 550D HDMI out-ja preview módban 1080i/rec módban 480i és ugyan az a kép jelenne meg a Lilliputon is és a neten is, amit a beépített LCD-n látnánk a külső monitor csatlakoztatása nélkül. Az élőképes felületet viszont a Magic Lantern-nel lehet hogy le tudnánk takarítani.
-
Eyesis
őstag
Abban mindenképp meggyőztél, hogy 60D legyen, hiszen nagy lapát kezeimben a 600D nagyon picike, sokkal kényelmesebb fogásra a 60D.
Ő izé, ezt a steady-t valamennyiért kölcsön tudnád nekem adni egy-egy hétvégére?
Nézegettem ezt az eemov ESM-Micro Stabilizer-t mert ugye ez "csak" 300EURO, míg a nagy teső közel 1700
Ami miatt piszkosul vágyom a mellényesre, az a fenntről lefele mozgás...Lámpát használsz?
Eyesis
-
EkSYS
senior tag
-
EkSYS
senior tag
Szia!
Vedd a kezedbe a kettőt, kezd el használni kicsit és rájössz.
Akkuról írtam, plusz itt is hasonló a helyzet mint a vga piacon. A legjobb kártyák kapják a legjobb minőségű chipeket, avagy itt is bár 7D,60D,600D ugyanolyan aps-c-t használ, azért van különbség. Még 7D és 60D között is. Ha jól emlékszem váz anyagra is gagyibb a 600D.Van steady-m, mellénnyle mindennel ahogy kell . (Glidecam)
Én biztos nem vennék 600D-t mint ahogy nem is vettem.
Ha low budget-on vagy akkor az 550D-t javaslom, sok videós használja ma is. (alacsony zaj, magic lantern, stb.)szerk:
painkillerx:
Ha rám hallgatsz, tök mindegy melyiket veszed csak legyél következetes a választásnál. Neked mi a jó, megfelelő-e a gép tudása, jó-e a file (szerkeszthető) ami lejön a gépről, később bővíthető-e, milyen az objektív park (nálam pl. ez volt az egyik fő szempont hogy canon-t választottam). De én itt is lebeszélnélek a 600D-ről. Az bohóckodni jó, de hamar kinőheti az ember és akkor meg kolonc a nyakon.[ Szerkesztve ]
Eki - az eredeti
-
painkillerx
tag
Hello-sziasztok!
Végig olvastam az egész topicot, voltak számomra hasznos információk, amiket a jövőben esetleg alkalmazni is tudnék ennek nagyon örülök.A lényeg az, hogy én is tervezek egy CANON EOS 600D-t vásárolni, főleg videózás céljából. Legfőképp amatőr kisfilmek, rövidfilmek, videoklippek, reklámfilmek, spotok, esetleg esküvők (ami lehet eléggé necces lenne...) és kisebb események lennének vele még készítve. Azelőtt is folgalkoztam már videozással, egy PANASONIC GS320-at használtam, ez egy MiniDV-és kamera volt, vettem hozzá anno egy GLIDECAM 1000 HD-ét, jó is volt vele kamerázgatni, csak azután bejöttek ezek a HD-k, FULLHD-ek, és szép lassan elavult a gépem (megjegyzem azóta már eladtam és jelenelg nincs mivel videozzak, de az új gépezet vételét elsietni nem akarom egyáltalán!). MiniDV-ről DSLR HD-és videozásra való átállás eléggé nagy ugrás, de bevállalom . Itt is olvastam, hogy sokat kell gyakorolni a kezelést, technikákat, fókusz, stb., el kell vele játszadozni az biztos, de ezzel mind tisztában vagyok.
Az tényleg jó dolog hogy a 600D-én van mikrofon bemenet, meg a kihajthatós LCD display és gondolom a GlideCam 1000 HD-ét is fogom tudni majd vele használni. Már eléggé sok fórumot, teszteket, összehasonlításokat összeolvastam a neten, és az jött ki ebből az egészből, hogy a 600D-ét válasszam. Azt tudom, hogy az AF-nál kicsi gondok vannak... ezért nézegettem a SONY SLT-A55-t is, mert ott az AF sokkal jobb... még nem döntöttem egyértelműen, még meglátom, hogy melyiket veszem majd meg, de úgy gondolom, mint kezdő DSLR-es videós a 600D megfelelő választás, ha esetleg nem így van, ha tényleg inkább a SONY lenne a jobb, akkor kiváncsi lennék a véleményetekre
itt van az összehasonlítás [Canon EOS 600D vs. Sony SLT-A55]
előre is köszi
[ Szerkesztve ]
-
EkSYS
senior tag
igen, "összetevődik"
szinkronizálni csak akkor kell ha külön hangfelvevővel veszed a hangot.
Nekem van 60D-m, 7D-m, 5DmkII-öm, plusz pár apróság még.
Én inkább a 60D-t ajánlanám a 600D helyett. univerzálisabb az aksija (ha majd később valami komolyabbra váltasz), tovább is bírja, és jobb is összességében mint a 600D.Eki - az eredeti
-
EkSYS
senior tag
1) a rode svm (sztereó mic.)és/vagy rode videomic pro (puska mic.) , külső de vakupapucsba csatlakoztatható mikik (ezek kb 50k HUF-os tételek),tök jól veszik a hangot, DE, sajnálatos módon nem mindegyik dslr gépen lehet állítani az AGC-t így végeredményképpen nem biztos hogy jobb hangot kapsz. (60D, 550D, 5DmkII tudja az AGC-t manuálisan is, 7D nem )
2) Sennheiser G3: ez egy vezeték nélküli mikroportos szett. Egyik oldalon az alany rajta egy mikroporttal és egy mono vese mikivel, másik oldalon a vevő (ez csak a jelet veszi nem rögzít) - ez mondjuk ott lehet fontos ahol nem tudsz nagyon belemászni az emberek szájába hogy jó hangot vegyél , vagy tudod hogy motyogni fognak, lévén hogy a gombmikit fel tudod szerelni a a zakóra
3)
Zoom H4n,: ez egy hangfelvevő. 4 csatornán tudja felvenni a hangot, ebből 2 xlr is lehet. Hasznos darab.Sajnos az igazság az hogy ha így veszel fel hangot, akkor utána neked kell a képpel összeszinkronizálni. (Ediusban van ehhez külön proggi, Pluraleyes.)
De végeredmény kicsit jobb lesz mintha egy videokamerával vetted volna fel.Eki - az eredeti
-
zgospel
őstag
Csináltuk a következő videót: [link]
Kérdésem az, hogy nekem szemre úgy tűnik, hogy netre feltéve (youtubeon is és vimeon is) mintha picivel sötétebb lenne az egész kép, mint gépről lejátszva. Ha az eredeti fájlt nézem, több lejátszóval is próbáltam, illetve több gépen is néztem már, akkor teljesen jónak tűnik, pont úgy ahogy vágás alatt is kinézett. Viszont youtubeon már kicsit "alulexponáltnak" tűnik, sőt, mintha a színek is kicsit "koptak" volna. Nem vészes, csak ha egymás után összehasonlítom a kettőt (gép és net).
Ez csak azért van, mert átkonvertálja a youtube és csökkenti a minőséget egy fokkal, vagy a flash player miatt vagy mi miatt?550D-vel lett felvéve, annak ugye a bitsebessége 44mbps, én utána a kész videót átlag 10 mbps-sel exportáltam, hogy ne legyen nagyon óriási a fájlméret. Lehet, hogy ez a tizes ez kevés lenne?
-
EkSYS
senior tag
azért itt megjegyeznék pár apróságot a dolly-val és a steady-vel kapcsolatban.
Oké hogy bárki összerak egy dolly-t otthon a garázsban, de attól még nemtud vele dolgozni. Szvsz amit a garázsban raksz össze arra kevés használat után majd rájössz hogy valami itt nem jó, valamit ott még ki kell cserélni. Másik hogy a sufnituningos cuccokról mindenki elsőre levágja hogy házgyári barkács kft. rakta össze, ergo egy esküvőn vagy egy színvonalasabb rendezvényen ez azért gagyi hatást kelt, ergo téged se vesznek majd komolyan. Ilyenek az emberek.
A steady meg szerintem egy külön világ, nem tudom használtál-e már ilyet? Igaz hogy egyre alacsonyabb az áruk, DE itt is mint az előbb, persze lehet már venni mellényestől 200-250k-ért, de az olyan is. Nos én láttam ilyet, ki is próbáltam, és megköszöntem. Ennyi. A steady-nél különösen fontos a jó ergonómia, a kényelmes viselés, a jó hozzáférhetőség, akár a steady-hez akár géphez. Én megkockáztatom ezt még az eemov skylark-ja se tudja maximálisan (adott árkategóriáról beszélünk), az enyém se a legjobb, de a lehetőségekhez képest ebben a kategóriában szerintem az. Nyilván, a steady is az a csoportja a videó eszközöknek amit meg kell tanulni használni, különösen egy dslr esetén ahol nem videózhatsz mindig f10-el hogy minden benne legyen a fókuszban
Szvsz, lassan nem is a képminőség lesz a kérdés, hanem maga a munka amit letesznek az asztalra és én azt mondom hogy a sorrend fontosságát tekintve valahogy így nézhetne ki:
1) a kész munka, 2) utómunkák 3) a felvételek elkészítését segítő videó- és hangtechnikai eszközök 4)minőség.Másik: canon sx40 hs? elég komoly már a backlit-es cmos-ával meg a digicV-vel, nem? Kár hogy kis méretű az érzékelő (1/2.8)
Eki - az eredeti
-
tiszavirág
tag
Szervusz !
Valóban, sok értelme nincs ennek az összehasonlításnak, hacsak az nem, hogy megmutassa, videó technológiai értelemben mennyire eljárt az idő a Canon 5D II felett.Nem is csoda, hiszen 2008 szeptemberében mutatták be.
Az iPhone 4S érzékelője Sony BSI 8MP 1/3,2"-os, tehát valamivel kisebb a tipikus kompakt gépekben általánosan használttól, viszont nagyobb az átlagos konzumer kamkorderek 1/4"-os szenzoraitól.
A képminőség valóban megdöbbentően jó és ez elsősorban a rendkívül erőteljes hardvernek köszönhető.(4S---> S mint Speed)
Az Apple A5 CPU egy kétmagos ARM Cortex-A9 MPCore chip.Először az iPad2-ben debütált és 800MHz és 1Gh között ketyeg, az éppen aktuális feladatoknak megfelelően, segítve az energiatakarékos működést.Az A5-höz kapcsolódik egyébként még 512MB DDR2 RAM is, ami 533MHz-en üzemel.
A GPU egy kétmagos, 88 Mhz-en dolgozó POWER VR SGX543MP2, és van még egy NEON SIMD chip is ,ami egy nagyon hatékony hardveres gyorsító.Az optikája egy F/2,4-es 5 elemből álló lencse rendszer.
Az iPhone 4S egészen pontosan 3264 x 2448 -as felbontásban , 4:3-as képarányban és 24fps rögzíti a videókat és ezt skálázza le 1080p ill. 720p-re.
Zseniálisan oldották meg ezt is . A DSLR-ekben line skipping, vagyis sorokat átugorva módszerrel oldják meg ezt, ami képhibákat eredményez, az Apple viszont 2x2-es pixeleket von össze (pixel binning), amivel a moiré, az aliasing és a rolling shutter hibákat is minimalizálja.Eléggé elgondolkodtató. Ja és itt egy elég jól megvágott iPhone videó.
Üdv
Tudtam, csak nem sejtettem.
-
.DLL
veterán
Az a helyzet hogy a minőség, és a fejlesztések nagyon durván lecsúsznak a mi, átlagemberek kezébe. Nem arról van szó, hogy 4S-el forgatna bárki is filmet, hanem bárki aki megveszi ilyen minőségű videót kap a kezébe. És hasonlót tud ma már bármelyik fényképezőgép is, megszoktuk.
Ezek után már nem lesz nagy szám a mozifilmek felbontása vagy a DSLR-ek minősége, még a mélységélesség sem, mert bárki megvehet pl. egy 550D-t is. Hosszászokunk ahhoz a látványhoz, ami régen kiemelte a minőségi munkákat.
Merre lesz akkor a fejlődés?3Dsztereo kép? Engem nem győz meg igazán, ez kevés. Persze a jó sztori nagyon fontos, nálam az el tudja vinni a filmet önmagában is, ha tényleg üt.
Kameramozgatás? Ez is egyre általánosabbá válik, egy dolly-t bárki összerak a garázsban, sztedikemet is egyre olcsóbban be lehet szerezni.
Tényleg kíváncsi vagyok merre fog fejlődni a mozgóképipar felső szegmense, hogy kiemelkedjen az egyre jobb minőséget adó, és megszokottá váló kütyük képéből.[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
EkSYS
senior tag
Hát érdekes összehasonlítás. Itt ugye eleve ez egy olyan példa mintha összehasonlítanánk hogy egy lada vagy egy bmw megy jobban 60-al. Mert ugye az 1080p ma már nem nagy kunszt. Nyilván az iphone egy gombostű méretű érzékelővel rendelkezik míg az 5DmkII kicsit nagyobbal. Nem is részletezném a kettő közötti különbséget, mert felesleges.
Elismerésre méltó hogyha az tényleg egy iphone4s akkor jó képminősége van.
De azért nem hinném hogy a profi vllágba valaki is majd iphone4s-el forgatna klippet
ad.2 hiába fejlődik a technika és majd hamarosan a telefonok is 4k-s videókat vesznek fel a fizika az fizika marad, nagyobb jobb minőségű érzékelő és lencse mindig jobb képet fog adni mint egy kisebb. (hasonlóan egy bmw egy 3 literes tdi motorral mindig erősebb lesz mint egy lada 1200(gyári) )
Ez van.Eki - az eredeti
-
StLui
veterán
csak a hecc kedvéért:
Canon 5d MKII/iPhone4Segyébként érdekelne hozzáértők mit szólnak hozzá? (merthogy én nem értek hozzá)
[ Szerkesztve ]
Könyvelőirodába önállóan dolgozni tudó könyvelőt, bérszámfejtőt keresek Dunakeszire
-
schleier
tag
ez nem rossz.... 7D http://www.youtube.com/watch?v=wk7aDWwSv6c&feature=related
[ Szerkesztve ]
-
EkSYS
senior tag
Új canon gép
Eki - az eredeti
-
EkSYS
senior tag
válasz stophunter2 #225 üzenetére
én igen.
Rode SVM, Zoom H4n, Sennheiser g3
szvsz dslr mellé - aki komolyan veszi - kötelezőEki - az eredeti
-
stophunter2
csendes tag
használtok külső mikrofont? ha igen milyet?
Stophunter
-
EkSYS
senior tag
válasz stophunter2 #223 üzenetére
mo.-i, szuper a képstabi meg a képminőség
[ Szerkesztve ]
Eki - az eredeti
-
EkSYS
senior tag
Megérkezett az új 70-200 2.8 IS II - öm
Eki - az eredeti
-
.DLL
veterán
Hiszen a görkorikerék az modulásris. Bármelyik obihoz neki tudod nyomni.
Félre a tréfával, nekem nem igazán tetszik az a megoldás, mert annyi erővel az obit is tekergethetném. A FF-nak jobban el kéne különölnie szögben és távolságban az objektívtől, hogy kényelmesen markerezhető és kezelhető legyen, ez a lényege, és persze a pontosság: A filmes optikák fókuszgyűrűi majdnem egy teljes kört megtesznek a két végállás között, ezzel szemben a DSLR-ek objektívjei jó, ha 1/3-1/4-ed fordulatot tesznek, holott a mélységélesség kb. ugyan olyan kicsi. Tehát itt különösen fontos, hogy legyen valami áttétel, hogy ezt kompenzáljuk.
Mr. Csizmás, keress rá a DIY Follow Focus szavakra, akár Googlén, akár Tecsőn, találsz rengeteg megoldást, az egyszerű dörzshajtásostól kezdve egészen a fogaskerekesig (pl. Lego szett).
Az én ötletem:
Minden kiszemelt objektív fókuszgyűrűjére egy gyorsszorítós kábelkötegelőt ráhúzni. A FF (melynek forgatógombját és felfogatását mindenkinek a fantáziájára bízom) tengelyére kb. 10-20 menet 0,5mm-es damilt tekerni (ez kb. 10kg-ot bír). A damil két végére kisméretű kampót kötünk (hobbybolt, stb.) és a kampókat a gyors-kötegelő fejénél kialakult résbe akasztjuk. Egy kábelkötegelő kb. 2 forint, szemben az objektívekre szerelhető fogaskerekeket pár ezer Ft-os árával szemben. A gombot forgatva a tengely a kíván irányba húzza a damilt és általa a fókuszgyűrűt is.Valószínűleg eléggé sufni-tuning látvány, és nem is olyan gyors a cseréje mint más megoldásoknak, viszont olcsó és pontos.
Szerk.
EkSYS:Ha egymagad használod a cuccot, akkor szerintem sem kell FF-on gondolkodni, egyik kézzel alá lehet támasztani az obinak, és a saját gyűrűjét tekerni.
Bár pontosság szempontjából akkor is jól jönne az áttétel, de a legnagyobb baj inkább azzal van hogy a szemünk kontrasztérzékelős módon működik és a felhasználót előre-hátra tekergetésre késztetni, ami csúnyán néz ki a videón. :/[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
Cancer
senior tag
Gondolom, a hasznossága az áttételezésen van. Mármint, hogy egészen finoman lehet állítani a fókuszt.
Mellesleg nem gondoljátok, hogy az objektív mechanikájából eredően, pl egy kitnél egészen egyszerűen nem tudsz minden pontra fókuszálni... Tehát egy vonalzó miliméterein nemigazán tudsz végig menni...
-
EkSYS
senior tag
válasz Mr.Csizmás #217 üzenetére
anno én is akartam venni. 100-120k alatt kizárt hogy tudsz venni. De több videóssal is beszéltem, és inkább csak nyűg mint hasznos.
Ezzel én is egyetértek.Eki - az eredeti
-
Cancer
senior tag
válasz Mr.Csizmás #215 üzenetére
Én DIY-ből láttam ötletes darabokat.
Pl egy olyat, hogy alulra volt rögzítve egy L-vas, ami úgy volt behajtogatva, hogy a rajta lévő görkori kerék pont a fókuszgyűrűnek nyomódjon. Egy objektív hátsó sapka volta kerékre csavarozva, azz lehetett kényelmesen tekregtni. Szerintem egyszerű megoldás.Az ügyvédem nélkül nem írok alá semmit...
-
.DLL
veterán
válasz Mr.Csizmás #213 üzenetére
Én tervezek egy elektronikus FF-t, ami kezelésében meg fog egyezni egy hagyományos darabbal, csak távolról is lehet majd állítani¹, de egyelőre még nem használtam ilyet. Miért?
¹Cirka fél éve teszt fázisban áll a polcon, azóta nem nagyon volt egyben annyi időm, hogy elővegyem és leüljek befejezni... talán még fél év és elkészül a használható változat.
(P.H.)
-
Mr.Csizmás
titán
üdv,
follow focus felszerelést használ valaki?
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
EkSYS
senior tag
esetleg egy jó kis szakmai külföldi oldalként ajánlanám a dvinfo.net -et
Eki - az eredeti
-
.DLL
veterán
Attól függ
Ekkora méretű kompendium inkább csak filmforgatásokon jellemző, ahol nagyon számít a minőség, és a becsillanást, fátyolosságot megszüntetni időigényes folyamat. DSLR-eknél az utómunka is erősen korlátozott a 4:2:0 vagy 4:1:1 színtömörítés miatt, tehát már a felvételkor törekedni kell a maximális minőségre.
Amit furcsállok ezen az összeállításon az rászerelt mikrofon. Ha filmes rig, akkor úgyis boom-mic-ot érdemes használni, vagy más módon elhelyezve a megfelelő irányba állítani.
Ha pedig egyszerű rohangálós "riport-rig" akkor meg tényleg kicsit túlvállalós egy ekkora árnyékoló.(P.H.)
-
-
Cancer
senior tag
Nem vagyok végtelenül profi a videózásban, de valóban szükséges, hogy ekkora péklapát fényterelőkkel legyen ellátva a kamera?
(szerk: a kép nem sikerült)
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
válasz ClintEastwoo #204 üzenetére
Egy adott film a minőségétől, szemcsézettségétől függően megfeleltethető valamekkora felbontású pixelekből álló képnek. Direkt ne kukacoskodjunk. Ma már az utómunka során is először bedigitalizálják, utána pedig a pixelekből álló kész anyagot fényképezik rá a mozifilmre. Hoppá.
Ugyanitt: csalódott vagyok, ha valóban meg sem közelítik a fullHD-t.(P.H.)
-
ISZOLE
senior tag
válasz ClintEastwoo #202 üzenetére
"Főleg hogy filmről megy."
Csak félénken jegyzem meg, hogy a filmkocka felbontása sokszor tíz megapixel környékén van ami a fullHD-nál egy picit több.Semmi papagája hogy kalibabráljuk az oszcilloszpókkal!
-
.DLL
veterán
"tehát a méret --> minél nagyobb" annál jobb, ahogy írtam is.
_______________________Azt akarod mondani, hogy moziban még fullHD-nek megfeleltethetõ felbontással sem vetítenek? o_O
Néztem már 1080p-s filmet fullHD tv-n, nem taglózott le a felbontása, szerintem ennyi egy rendes moziban is megvan.
Különben miért rögzítenének vagy cellulóznál digitalizálnának 4-5-6K-ban? Nem létezik, hogy csak az utómunka miatt. o.O(P.H.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- DIGI Mobil
- Mikrotik routerek
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Digitális Állampolgárság Program
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EA Sports WRC '23
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Tamron SP 150-600mm G2 teleobjektív + álcázó ( Nikon )
- Canon Speedlite 580EX II vaku és távvezérlő szett eladó
- Sony DSC-RX100M VI prémiumkategóriás 20.1 MP digitális fényképezőgép
- Canon EOS M50 Mark II sok kiegészítővel! Hozzá vagy külön megvásárolható Canon EFM 22mm STM obi!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest