Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz vicze #12 üzenetére

"Ami évi 10ezer tonna elégő műholdra jön ki Starlink esetében."

Majd ennyi lesz valamikor, én a jelenleg kiadott engedélyek alapján számoltam, de oké vegyük ezt alapul. Még mindig osztási maradéknak is elhanyagolható a több tízmillió tonnás kibocsátással járó vulkáni tevékenységhez képest, ami 5.5 quadrillió tonnányi légkörben oszlik szét.
    Ez olyan, mint amikor a klímacsúcsra érkező diplomatákat a magánrepülők miatt ekézik, miközben a teljes kifogásolt CO2 mennyiséget Kína 2 perc alatt engedi a levegőbe.

"Nem arányosítasz, hanem valami totál más felé próbálod elterelni az egészet és a szőnyeg alá söpörni, mert bántják Muskot? :F"

Sajnálom, ha a mennyiségek számszerűsítése ellentmond az irracionális indulataidnak, de attól még megkérdőjelezni egy erősen manipulatív célzatú, adatokat mazsolázgató tanulmány hitelességét nem terelés.

törölt tag

válasz vicze #10 üzenetére

"Egy vulkán nem minden nap tőr ki. A hatásuk rövid ideig tart ózonkárosító szempontból."

Ahogy műholdat sem égetnek napi rendszerességgel és az sem tart tovább pár óránál ugye. Ezért szoktak átlagokkal számolni.

"Az ózonkárosító anyagok ennek töredéke, felesleges kamuzni."

Ezt írtam: "léteznek még ózonréteget és általában a klímát befolyásoló természetes eredetű szennyeződések, pl. a vulkánok által a légkörbe juttatott kloridok, szulfátok és széndioxid"
    Ezek együttese több tízmillió tonna nagyságrendű.

"Aranyos az az érv, hogy van ami károsítja, akkor nem gond gond ha rásegítünk... :U"

Ez szalmabábozás, mert én az arányokról beszéltem, hogy ha a tanulmány szerzői nem mazsolázgatnának a természeti jelenségek között, hanem az összes klímát és ózonréteget befolyásoló hatást figyelembe vennék, akkor rögtön kiderülne, hogy lepkefing miatt aggódnak a tornádóban. Ettől még az elégett műholdak szennyező hatása természetesen létező jelenség, csak a mértéke hiteltelenné teszi a tanulmány végkövetkeztetéseit.

"Naponta, havonta, évente? Ez melyik és mennyi "mega-constellation"-ra vonatkozik, 1-2-3-4? 10ezer, 20ezer, 100ezer műhold? Vagy csak hasadra ütöttél?"

Jelenleg a SpaceX 12000-es konstellációra van engedélye, egy Starlink műhold kb. 350kg, tehát az összesen 4200 tonna egy évben, ha az összeset cserélik. Ez lényegesen több, mint amivel a linkelt tanulmányban számoltak, ott ugyanis naponta 2.2tonnára hivatkoznak, ami évente 803 tonna.

törölt tag

válasz vicze #6 üzenetére

Ez eddig is világos volt, de az alumíniumon kívül léteznek még ózonréteget és általában a klímát befolyásoló természetes eredetű szennyeződések, pl. a vulkánok által a légkörbe juttatott kloridok, szulfátok és széndioxid. Ezeket pedig több tízmillió tonnás nagyságrendben mérik, miközben a műholdak és rakéták esetében max. 4-5ezer tonnányi szennyezésről beszélhetünk.
    Csak ugye ha kontextusába helyeznék a számokat, akkor kevésbé lenne hiteles az "aggódás".

törölt tag

válasz L3zl13 #2 üzenetére

Arról nem is beszélve, hogy amikor a természetes folyamtokhoz arányosítják a légkörben elégő műholdak szerepét, akkor egyáltalán nem vették figyelembe a vulkanikus aktivitást. [link]
    Gondolom mert olyan nagyságrendi különbségeket is meg kellett volna említeni, ami az elvárttal ellentétes végkövetkeztetéshez vezetett volna.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés