Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Zolee11
senior tag
válasz E.Kaufmann #47 üzenetére
Abban igazad van, hogy nem lenne szabad ennek megtörténnie, de valaki hibázott, valahol valamit elnézett és nem lett korlátozva, de attól, hogy ez a kapu nyitva maradt sajnos a felelősség hivatalosan a felhasználót terheli, ez benne van a garancia feltételekben. Az már a korrekt hozzáállás része, ha a gyártó ennek ellenére garanciában cseréli.
Desktop gépre gondoltam, és nem server környezetben, mint adatbázis migrálás, desktop esetében azért nincs ennyi lehetőség a sávszélesség bővítésre.
A DDR5 eleve egy nagyon komplikált rendszer, a sok csatorna is csak nehezítő körülmény lett, igencsak körülményes a magas órajelek használata, főleg 64/128 GB esetén.#46 CPT.Pirk
Ha összeszerelsz egy konfigurációt, milyen beállításokkal indul? Miért nem azzal indul amit a "bótban" hirdetnek? Ez nem véletlen.
Abban egyet értünk, hogy nem szabadna megtörténnie, eleve nem szabadna a gyártó ajánláson felüli feszültségnek beállítódnia profil alapján. Hogy miért történt mégis meg? Mert picit túltolták a DDR5 működésének komplikáltságát, és valószínűleg a memória vezérlőt is stabilizálni kell az XMP, EXPO időzítések mellett. Majd most kiderül, hogy mit jelent a memória időzítéseket illetően a feszültség korlátozás, mennyire volt erre szükség. Szükség , vagy "hibázás" szülte ezt a feszültség szintet.
Mellesleg jelentős throttling mellett ugye...no brain, no problem
-
E.Kaufmann
veterán
Én is azt mondom, hogy Őket (gyártók) kell felelőségre vonni, nem a felhasználót szapulni. Vagy oldják meg a gyártók egymás közt, vagy hagyják a 3.14csába, de NEM a felhasználó felelősége, ha leég a processzor.
Adatbázisnál meg nem az XMP a megoldás amúgy sem, hanem a több memóriacsatorna, fürtözés, noSQL paradigmák, microservice rendszerek, ésatöbbi.Én speciel iGPU-t használok, ott pont lenne értelme addig, amíg a belső buszrendszerek is összehangoltan bírják a tempót és nem kell leosztani semmit.
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha megnyitod egy random RAM adatlapját, akkor mit látsz ott? Az XMP1 profil sebességével hirdetik, nem a jedec 1.2V melletti tök alacsony sebességgel... A boltban is azt írják a ramra, hogy 3200MHz CL16, hiába "csak" 2400MHz CL17 1.2V-on... Random példa: [link]
Az meg egy teljesen normális elvárás, hogy egy XMP profil bekapcsolásától az alaplap biosza ne feszelje túl a proci egyéb részeit, mert nincs hozzá köze.
Egyébként a ram időzítése eléggé tud számítani FPS-ben is játék alatt.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Zolee11
senior tag
válasz E.Kaufmann #44 üzenetére
Az XMP overclocking. Hol és mikor, melyik gyártó vállalt rá bármilyen működési garanciát?
Ki és miért állított be nagyobb feszültség értéket ezekbe a profilokba, mint ami az AMD hivatalos maximum ajánlása? Nem őket kéne felelősségre vonni, ha mi saját magunk nem jártunk utána mit is állítunk be valójában?
Mi értelme a tuning ramoknak? Sok ember számára pont semmi, mert nem érezhető gyorsulásokat eredményez általános felhasználás mellett. Persze a marketinget sokan bekajálják, szükségük van rá, ez alap. Egy normális CPU+VGA párosára van szükség a játékokhoz, nem tuning ramokra.
Aki adatbázisokkal foglalkozik migrálás szinten, vagy képeket, videókat szerkeszt, ott fontos a memória sebesség is, meg ugye a méret is... viszont 128GB DDR5 esetében meg el lehet felejteni az XMP időzítéseket is... valamit valamiért.no brain, no problem
-
E.Kaufmann
veterán
Igazad lenne, ha a RAM-ok nem "igényelnék" az XMP-t, mert különben mi értelme a nagyobb órajelű, kis késleltetésű RAM-oknak? Legyen minden alapból JEDEC szabvány szerinti, oszt csókolom, majd tesztelgesse mindenki, aki tuningolni akar, mit bír a RAM, (és a processzor ) nem kell a zexpóval és zixempével bohóckodni.
Nehogy már leégjen a proci, csak azért mert belőjük a memóriaprofilt.[ Szerkesztve ]
-
Zolee11
senior tag
Az egész téma túl van hájpolva egyes emberek részéről. Alapbeállítások mellett senkinél sem jött elő probléma, XMP, EXPO, és mindenféle tuning, nem szabványos üzem, minden esetben ott van a figyelmeztetés, saját felelősség barátom.
Több új generációs gépet helyeztem üzembe, de valahogy nem éreztem, hogy az így is sarokra állított rendszert, tovább kéne húzni, mert minden esetben a stabilitás fontosabb. Hacsak valaki nem 100-200 TB-os adatbázisokat migrál, akkor nem sok értelme van a magas memória órajelnek sem. Ahogy a gamer PC sem fog 20%-al gyorsabb lenni és több FPS-t kitaposni... A legtöbb esetben szinte teljesen értelmetlen húzni ezen rendszereket.
Átlag felhasználók... azt se tudják mi a BIOS, nem turkálnak benne, az átlag felettiek sem. Aki veszi a bátorságot a figyelmeztetések ellenére, az tanulja meg a "szakmát", és utána bátorkodjon, mert sok lesz a tanulópénz. A feszültség emelése könnyen csaphat át katasztrófába, régen is voltak olyan értékek amitól könnyen túlmelegedtek, sőt leégtek rendszerek. Ahogy csökken a csíkszélesség egyre alacsonyabb feszültség szükségeltetik, mert a szivárgó áramok jelentős kárt okozhatnak, pl. a védelmi körök azonnali kiiktatódását. Nem kell csodálkozni, hogy 1.5V esetében egyből csattan a porci.
Elvárás lett a bolond biztos alaplapok, processzorok építése, csakhogy ha mindenkire vonatkozik a korlátozás, akkor oda a tuning, a verseny, vagy majd külön kell gyártani a tuningra vágyóknak, drágítva a termelést? Ez szerintem a rossz irány, és elvárás.
Elértünk abba korba, ahol a felhasználói kézikönyvben nem azt írják, hogy miként kell előgyújtást állítani a motornál, hanem azt, hogy ne idd meg a hűtőfolyadékot, mert mérgező. Az amerikai tudatlanság úgy néz ki világméretű járvány lett...no brain, no problem
-
Riddick77
tag
Remélem, így már Neked is leesik szakmailag, hogy nem kamu.
https://www.theverge.com/2023/4/27/23700688/amd-ryzen-7000-x3d-cpus-burnt-out-am5-motherboard-fix
https://www.google.com/amp/s/amp.hothardware.com/news/amd-issues-statement-on-ryzen-7000-cpu-burn-reports-and-warranty-status
https://www.tomshardware.com/news/amd-ryzen-7000-burning-out-root-cause-identified-expo-and-soc-voltages-to-blame
KL
-
Riddick77
tag
Ne menjünk bele, mi mennyire hiteles, a hiba az valós.
Minden nagyobb szakmai portál lehozta.
[link]A gond az, hogy ha rákeres a felhasználó a neten, hogy milyen RAM-ok ajánlottak Ryzenekhez, akkor nagy eséllyel olyat listáz, ami leégeti a rendszert a régi biossal.
[ Szerkesztve ]
KL
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Riddick77 #37 üzenetére
Nem igazán sikerült átvennie a Forbes cikkét az indexnek, mert abban még normálisan le vannak írva a részletek. Hiába na, az index már nem olyan, mint régen volt...
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Riddick77
tag
válasz Low Noise #36 üzenetére
A hír nem kamu, leégtek a CPU-k és az alaplapok is a hibás memória BIOS beállítások miatt, maximum nem követték percre pontosan, hogy mit reagálnak a gyártók.
A Forbes cikkét vették át, a külföldi sajtó is lehozta.
User szempontból a legnagyobb gáz, amit többen is pedzegetnek, hogy ez a gond a teszelőknél már kibukott, de a gyártó kérte, hogy ne reklámozzák!?🤬
[ Szerkesztve ]
KL
-
Riddick77
tag
Ez hatalmas blama, be kéne perelni a gyártókat, ha nem kártalanítják a felhasználókat!
Tetszettek az új Ryzenek, de így maradok Core i7 10700K.
Még az Index is lehozta, röhejes.
Hardverbotrány: a rántott hús jó kisütve, a processzor viszont kevésbé
[link]https://index.hu/gazdasag/2023/05/01/amd-processzor-asztali-szamitogep-hardver/
[ Szerkesztve ]
KL
-
dokanin
aktív tag
Na, legalább rágyúrnak a nextgen-re.
-
hokuszpk
nagyúr
itt a B450 Toma Max 2 biosaban.
még oda is irjak a helpbe, hogy "higher voltage provides less protection and may damage the system".am5 -ből kisporoltak volna ?
akkor vegkepp nemertem, miert kerulnek 3x -be az uj generacio ala az alaplapok.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem rémlik ilyen az MSI-től. Meg a többi gyártó cuccát sem tesztelték, lehetnek még ilyen problémás lapok.
Egyébként ez platform specifikus... AM4-en meg AM3-on is príma lapjai vannak az Asusnak.[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
"de X3D-nél 106 foknak kellett volna lennie. Asus lapon meg hol 116, hol 106-on lépett működésbe....
... Az Asusnál külön spéci áramkör van erre, amivel még reklámozzák is az alaplapot, csak nem működött megfelelően mert tolta tovább az áramot a már döglött prociba..."levontam a kovetkeztetest : tovabbra sem veszek Asus lapot, es nem is javaslom senkinek ; utobbi idoben valamiert a Gigat is hanyagoltam ; ez tovabbra is igymarad.
*juteszembe, MSI biosban is van "overvoltage protection" cpura es socra is ; arról állapitottak meg valamit ?
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Gamers Nexus - We Exploded the AMD Ryzen 7 7800X3D & Melted the Motherboard
Nem csak a procikkal van baj. Jó hosszú videóban megállapították, hogy:
-Asrock, Giga és MSI lapoknál a hővédelem 116 fokon lépett működésbe, ami normál Ryzennél okés, de X3D-nél 106 foknak kellett volna lennie. Asus lapon meg hol 116, hol 106-on lépett működésbe.
-Giga lapon F5a biosznál bugos a VSOC fesz beállítás, ez valami régi bug ami újra előjött
-Asusnál a vddio EXPO beállítás végig 1.35V volt, hiába mutatott az AMD saját menüje kevesebbet, így fölöslegesen túlfeszelte a procit. Legördülőből állítva meg alulfeszelte, ami BSOD-okat okozott.
Ott, ahol a foglalat is megsérült, ott az alaplap túláramvédelme is csődöt mondott. Az Asusnál külön spéci áramkör van erre, amivel még reklámozzák is az alaplapot, csak nem működött megfelelően mert tolta tovább az áramot a már döglött prociba...
Arra jutottak, hogy az egész platform egy kuszaság jelenleg és valószínűleg nem volt megfelelő a kommunikáció az alaplapgyártók felé az új processzorok igényeiről, limitációiról. Az SOC és mag feszültség limitációjának bevezetése az új AGESA-val megy egy gyors fix a problémára.Azt is mondják, hogy nem kell paráznia az átlag felhasználónak, ha frissen tartja a bioszt és pl. ránéz a hwinfo-val, hogy mit mutat a VSOC értéke. A tönkrement procikat cseréli az AMD.
-
Barton
senior tag
Ha ASUS lapod és EXPO hasznász, mint minden normális ember. Lusták voltak, normálisan letesztelni és kiadni a BIOS/UEFI-t jól és alapból, ha EXPO-t használsz akkor megemeli a CPU SOC feszültésget, ami eleve is nagyon is abnormálisan magas ASUS-nál.
Idióták! Mi köze van az EXPO-nak a CPU SOC-hoz? Semmi. Valamint a proci védelemről se gondoskodtak rendesen.Gigabyte is sz@rt állított elő az 100%.[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
válasz Joachim21 #25 üzenetére
Elég ciki a szitu...
Arról nem is beszélve, hogy lesz bőven gariztatós proci meg lap, mert az átlaguser mi a fenének nézegetné az új agesa/biosokat??? Ugyan minek???
Ő HASZNÁLNI SZERETNÉ A GÉPÉT, DE HA ÚGY VAN SETTINGSELVE, AKKOR NEM SOKÁIG FOGJA.
Én AMD fan vagyok, idehaza a Családban 3 gépünk is van, mind AMD, meg a VGA-k is azok, szóval nem vagyok elfogult.Na de ez a baki?
Ha engedem az expo-t, leég a procim és a lapom is, ha meg nem, akkor csökken a teljesítményem, és befigyelek akár teljesítményben az AM4 alá???
Na neeee...Milyen jó, hogy nem váltottunk AM5-re, ezek után meg az tuti, hogy nem is fogunk...
-
Joachim21
őstag
Akinek van türelme hozzá nézze meg a GamerNexus csatorna vizsgálódását, elég gáz a helyzet szerintem, legalábbis marketing szempontból ez megint egy ki nem kényszerített hiba ami sokba fog kerülni.
Aki kérdez az hülye, de aki nem kérdez az is marad.
-
Thrawn
félisten
Ez igaz, de hogy jön ide? Mert nem sok köze van ahhoz, hogy egy memóriagyártó hány V feszültséget ír elő a RAM-ok számára. SoC-feszről egy árva szó nincs a PDF-ekben.
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
ShiTmano
aktív tag
AMD procik leégnek, Intelt meg lassan felszámolják. 23/Q1 2,8 Milliárd(!) dollár veszteség! És még összeszedett egy negyedév alatt bő 8 milliárd plusz adósságot. Most már 50 Milliárd feletti az adóssága... Hát kitől fogunk venni majd processzort? Armtól?
[ Szerkesztve ]
"Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim
-
Barton
senior tag
"This is the curse of the 1st releases."
Ilyenkor mindig ez : The Curse of the Jade Scorpion jut eszembe.
És nem érzem magam nyuggernek. -
Piszmaty76
aktív tag
Nem, inkább már unalmas a sok buggyant troll haszontalan rosszindulaú kommentelési kényszere. Természetesen mindkét táborra értve.
Thermaltake Overseer RX-1, Seasonic Prime 750W Titanium, ASUS C8H X570 wifi, R9 5900X, Thermalright Peerless Assassin SE, G.SKILL 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Trident Z RGB, Sapphire 7900XTX Nitro+, Samsung 960 pro NVME gen3. 256GB/Kingston KC3000 NVME gen4. 2TB, LG QNED863QA 55" (HDMI 2.1)
-
drkbli
tag
válasz KaszkóPalkó #8 üzenetére
"Miért van úgy tálalva, mintha csak és kizárólag a felhasználó hibájából történhetett az esemény (" vagyis a potenciálisan káros értékeket a felhasználó mostantól be sem állíthatja") ??"
Mert az AMD-nél ott van az elégett cucc, a linkeken meg júzerek mesélték el, hogy mi történt. Kezdve az EXPO jelentésétől ...
-
NandoXXL
senior tag
A nyuggereket azaz senior stb. rangúakat (cikk írókat) kérlek ne bőszítsd fel ilyen, nyugati szenny lapokkal. Köszönöm A PH az egyetlen és hiteles AMD oldal
[ Szerkesztve ]
V.R.S.N.S.M.V.-- S.M.Q.L.I.V.B
-
Low Noise
senior tag
Mert úgy is tudjuk, ha meg átlagfelhasználó olvassa a nyilatkozatot annak elég, hogy elismerték, javították, vállalják a garanciát. Kell ennél több ?
[ Szerkesztve ]
-
KaszkóPalkó
junior tag
Miért nincs megnevezve, hogy az a bizonyos beállítás az amd expo is lehet, nem csak a manuálisan megadott túl magas feszültség tehette tönkre a procit?
Miért van úgy tálalva, mintha csak és kizárólag a felhasználó hibájából történhetett az esemény (" vagyis a potenciálisan káros értékeket a felhasználó mostantól be sem állíthatja") ??
Ez már a harmadik cikk a témában, ahol nincs korrekt módon megnevezve a probléma.
Lehet innen tanulni:
-
Picco
addikt
elozo ezzel kapcsolatos hirben 100 komment alatt senki semmit nem probalt meg rafogni intel/nv-re, tehat mirol beszelsz?
esetleg tudsz meg mas AMD bugrol ami ra lett fogva intelre/nv-re?kommented targyilagossaga zero es semmi masra nem jo azonkivul hogy keltse a hangulatot a 3 tabor kozott ami persze nagyon hianzik a forumon.
de majd valahogy rafogod a sajat butasagodat az amdre**Escape from Tarkov EOD account elado!** It's gotta feel so good to moo as a cow. Probably feels really good to moo
-
hokuszpk
nagyúr
nemhiszem, hogy instabilabb lenne az expo, elvileg 1.2V volt a hivatalos soc fesz max már az első gennél is, ami 14nm -en készült ; a 7xxx soc az 7nm szoval ha azt a trendet nezem, hogy a csikszelesseg csokkentesevel a feszt is csokkenteni szoktak, akkor nem is ertem még az AMD által eredetiben megadott 1.25V -t sem.
7xxx topicban volt aki kezzel lejebbvette 1.2V-re, utana magasabbra boostolt a cpuja
[ Szerkesztve ]
-
paprobert
őstag
-
paprobert
őstag
Én úgy értelmezem, hogy az EXPO aktiválása emelte az SoC feszültséget automatikusan, és ez ölte meg a CPU-t.
Ha ez továbbra is engedélyezett, akkor mit old meg az új BIOS?
A manuális kinyírást megakadályozza, az érthető, de az EXPO "mellékhatását" nem.[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Pioneer
őstag
válasz E.Kaufmann #1 üzenetére
Még az is meglehet, de majd ráfogják úgy is az Intelre, meg az Nvidia-ra hogy ez is az ő hibájuk, ahogy szokták az ájmdé fanok...
PROFESSZIONÁLIS Delid / Relid Intel és AMD Processzorokhoz, garantált minőségben! LGA1150-től LGA1851-ig + AM4/AM5! Link: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/pioneer/index.html
-
E.Kaufmann
veterán
Csak nehogy "Lefagyással reagáltak a Ryzenek az új AGESA verzióra" legyen a következő cikk
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- i7 9700 , MSI Z370, 32GB DDR4 félkonfig
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900F 10mag 20szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Processzor felvásárlás
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest