Új AGESA-val reagált a Ryzenek leégésére az AMD

A változások a gyári specifikációkon leadott teljesítményt nem befolyásolják, de a manuális tuninglehetőségeket lekorlátozzák.

Az AMD tegnap reagált hivatalosan az egyes Ryzen 7000X3D processzorok leégésére, most pedig kiadtak egy második közleményt, amelyben kifejtik a meghibásodások okát. Lényegében arról van szó, hogy bizonyos beállításokkal az egyes CPU-k túlléphették a feszültséglimitjeiket, és az úgynevezett SoC feszültség nagyobb lehetett 1,3 V-nál, ezek pedig előidézhetik magát a leégést.

A vállalat új AGESA mikrokódot tett elérhetővé az alaplapgyártók számára, így a partnerek lassan frissítik a BIOS-okat, és ezek használatát javasolják majd az ügyfelek számára is. A változások lényegében kimerülnek bizonyos feszültségparaméterek limitálásával, vagyis a potenciálisan káros értékeket a felhasználó mostantól be sem állíthatja, függetlenül a hűtéstől. Az AMD szerint ez nem befolyásolja majd az EXPO és az XMP profilok melletti memóriatuningot, illetve a PBO működését sem, a manuális tuningra azonban valószínűleg hatást gyakorol, hiszen az új BIOS-okkal a felhasználók egyéni feszültségemelésre vonatkozó lehetőségei korlátozva lesznek. Ez különösen az extrém tuningnak tehet keresztbe, hiszen ekkor a gyárinál magasabb feszültség eléggé fontos.

Az AMD közleménye szerint az alaplapgyártók a napokban teszik elérhetővé az új AGESA mikrokódra épülő BIOS-okat. A vállalat azt is megemlítette, hogy a probléma kapcsán érintett felhasználók a cég ügyfélszolgálatát keressék.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés