-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz 30z.Samu #31541 üzenetére
Attól függ.
Az Intel jellemzően alulteljesít, viszont megbízhatónak tekinthető, ha már pár éves a hardver.
Az AMD a nyílt driverrel helyenként akár jobb teljesítményt is nyújt, mint a zárt (beleértve a Win-est is).
Az Nvidia nagyjából ugyanazt adja, abból csak a zárt a járható út, időnként viszont meg kell szenvedni a telepítésével.
Az más kérdés, hogy sok játék DirectX-re optimalizált, OpenGL-re kevésbé.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz Dark Archon #31527 üzenetére
Nem ismerem a programot, de a leírása alapján ez egy komplett megoldás, teljes kereshető adatbázissal meg minden egyébbel, ami céges környezetben fontos lehet.
-
lev258
veterán
válasz ubyegon2 #31486 üzenetére
Kezdjük ott, hogy ósdi laptopra nem Mint-et, hanem Lubuntut tegyél. Onnantól a rendszeréhség is más kategória.
Mindössze azért írtam ezt, és a következőt ne vegye magára senki, mert sajnos az utóbbi időben egyre többen vannak, akik dobálóznak ahelyett, hogy a dolgok mögé néznének.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz #57018880 #31478 üzenetére
Mivel már te magad is hozzányúltál, így nehezebb megválaszolni.
Mivel azt írod, korábbi kernellel megy, így simán lehetséges az is, hogy az újabb kernelben van egy bug. Ebben az esetben használd azt, amelyik jó.
Ja, hogy azzal is szakadozik. Jó lenne, ha vissza tudnád csinálni a dolgokat az eredeti állapotra.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #31476 üzenetére
Az AMDGPU egy kerneldriver, mely magáért a hardverért felel, annak megfelelő kezeléséért.
Ami a 2D vagy 3D képességeket, teljesítményt adja, az már a szoftveres oldal, a megfelelő OpenGL implementáció. Ez utóbbi a PRO rész, illetve a Mesa.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #31472 üzenetére
Az AMDGPU-PRO teljesítménye már nagyrészt elmarad a nyílttól, így nem annyira ajánlott.
Ígérgették korábban az AMD-nél, hogy lesz majd nyílt grafikus felület, de mostanság nem volt frissebb infó róla. Remélhetőleg a DC kód után több erőforrást tudnak majd ilyen célokra is szánni.
Jelenleg néhány fájl módosításával tudod megtenni.
r4z: Szerintem ez inkább a Haladó topikba való kérdés.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz 30z.Samu #31467 üzenetére
Öreg gépre ne Ubuntut, hanem pl. Lubuntut tegyél.
A Windows alóli telepítés neve wubi, de ez már évek óta nem támogatott (nem ok nélkül).
A valódi Windows mellé telepítést a Valami más opcióval tudod elérni, amikor oda jutsz a telepítővel.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
Nincs egy Live a közelben? Akkor sokkal egyszerűbb a helyzet.
[link]
Megpróbálhatod lepucolni az Nvdia-t, hátha rendbe jön.
Ctrl+Alt+F2, bejelentkezés, majd sudo apt-get purge nvidia*.
Aztán sudo shutdown -h now, indításkor meg esetleg egy nomodeset.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Fura anomáliák esetén memóriateszt és S.M.A.R.T. teszt legyen az első.
-
-
lev258
veterán
válasz ubyegon2 #31426 üzenetére
Én MATE-n használom az említett ppa-t és a libgles1 csomag is friss, illetve telepítve van nálam. Ha neki az új VLC is ezt igényli, nem a 2-est, akkor ezt kell megoldanunk.
Na most a friss alatt nem kell feltétlenül friss csomagot érteni, viszont rendbe van rakva a függőségi oldala.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #31424 üzenetére
Igen, itt látszik valami.
A libgles1-mesa csomagod verziója jóval régebbi, mint aminek lennie kellene (a többi sokkal frissebb).
Ez most talán elég fura megoldási javaslat, de vedd fel a Mesa stable ppa-t (Ubuntu topik Összefoglalójában megtalálod) és azután próbáld feltenni Synaptic-ból a friss csomagot.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz nickedez89 #31411 üzenetére
Lehet nem volt szerencsés lépés, még úgy se, hogy elvileg adtál neki némi helyet. Nem igazán erre való.
Háttérfolyamatokat meg tudod nézni, grafikusan (Rendszerfigyelő) és Terminálból is (pl. top). Az viszont gyanús, hogy el is tűnt a frissítési ablak.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Valószínűleg csak kevés embernek mond majd valamit, de végre beküldték a régóta várt DC (korábban DAL) kódot, mely remélhetőleg már elérhető lesz a 4.15-ös kernelben.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz God Vazzeg #31398 üzenetére
Ne aggódj, szervereknél sem. Jelenleg (és még jó ideig) nem tudsz annyi RAM-ot belezsúfolni, hogy értelme legyen.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Dhampir #31394 üzenetére
Ez jogos. A browser rész külön tészta: Chromium alapú és ott fújtak más szelek (pl. a Chrome 32 bites verziója meg is szűnt).
Lathronos: Ott még nem tartunk, hogy igény legyen rá és technikailag sem olyan triviális. A 64 bit, pár újabb kibővítéssel, még hosszú életű lesz.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Hát nem tudom. valamivel több, mint egy éve nekem vígan futott az Abev vele. Egyedül arra kellett figyelni, hogy a legújabb Abev legyen, mert a korábbi verziók mindig valamire panaszkodtak (ami meg inkább szerver oldali gondnak tűnt).
De mint írtam, az Oracle is inkább szabadul a javától, illetve annak karbantartásától. Meg persze ott vannak a biztonsági szempontok is.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Csak a tisztánlátás végett. Az OpenJDK teljesen jól működő, alkalmas a célra. Maga az Oracle is úgy van a java-val, hogy amikor az adott verzióra lejár az általuk vállalt kötelező támogatás, onnantól használjon az illető OpenJDK-t.
Persze itt most a futtatókörnyezetről van szó, arra meg végképp igaz.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz DrojDtroll #31353 üzenetére
Első tipp a systemd lenne, illetve neked akkor a programok daemon-jai kellenek.
Esetleg leírhatnád, hogyan próbáltad.
Bici: Szerintem MATE alatt ott szokott lenni a lehetőség a részletekre. Valami hasonlónak kellene lennie.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz marquuard #31338 üzenetére
A RAM ellenére mégis érdemes inkább a 64 bitet választani. A proci így talán kicsit jobban fogja bírni a videókat és a jobb kihasználás miatt esetleg egy kis üzemidőt is nyersz. Mi van benne, HDD vagy SSD? Mert az erősebb swap használat nem biztos, hogy jó az utóbbinak.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz marquuard #31336 üzenetére
Először is javasolt a 16.04-es verzió. A 17.04-es csak 9 hónapig támogatott.
Elvileg a 32 bites verzió valamivel kevesebb RAM-ot eszik (a rendszer és a programok), viszont swap (vagy swapfile) az mindenképpen legyen.
A használat is sokat befolyásol, ugyanis pl. csak 64 bites hivatalos kliens van Viber-hez és Skype-hoz. Ezek alapján dönts.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
A Szoftverközpont kicsit néha még macerás, én Terminálból szoktam telepíteni. Emlékeim szerint az IcedTea a böngészős beépülésért felelne (ami már nem működik), de gondolom mellékesen lehúzza magával a többi java cuccot is.
Én az OpenJDK-ra a 7-es verziónál álltam át, azóta sem volt semmi gond vele. Igazából a zárt Oracle féle java támogatását is részben úgy oldják meg, hogy az Open-nek megküldik a szükséges infókat és rájuk hagyják. Most legutóbb felröppent a hír, hogy teljesen le akarnak állni vele és a nyíltra hagyatkozni.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Én már egy ideje az OpenJDK-t használom, igazából az Oracle-Sun és inkább arra tereli az embereket, a sajátjukat meg idővel talán meg is szüntetik.
Nem tudom, a CIB-nél már átálltak-e, de nem olyan régen a böngészők többségében megszűnt a "klasszikus" plugin-es java működése és nincs is tervben ennek megváltoztatása. Szerver oldalon kell megfelelő technológiát használni.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
"új verzió is elérhető"
Ez simán jelentheti azt, hogy 17.04-re frissített. Neked kellene tudni, mit fogadtál el.
Ha pedig így is van, nem kizárt, hogy hiányosan települt, hiányoznak egyes perifériakezelési csomagok. Ezt egy Live-val lehetne kideríteni.
Nem akarod inkább újratelepíteni, tisztán indulni?Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz Luck Dragon #31207 üzenetére
A különböző grafikus felületek nagyban befolyásolják a minimum igényt (proci és VGA).
Én dual-core, integrált VGA-s asztali gépen Ubuntu Mate-t használok. Régi egymagoson meg pl. a Lubuntu nyugodtan elmenne.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Ahogy írtam, én nem tudom, mi az az eszköz. Csak tippelek, amikor azt mondom, hogy talán a kártyaolvasó. Nem az a lényeg, hogy mi van benne, hanem hogy valami bibi van az eszközzel, nem tud rendesen kommunikálni vele a rendszer és kínlódik. A dmesg első oszlopa egyfajta időbélyegző. Az látszik, hogy lefut a szokásos a rendszerindítás, aztán ennek sokszorosát tölti azzal az eszközzel.
-
lev258
veterán
A gyári driver elég fifikás. Pontosan meg van adva, milyen környezetben (kernel, Xorg) tud működni. Előnye, hogy az OpenCL támogatása naprakész, viszont OpenGL driver teljesítményben és minőségben alulmúlja a nyíltat.
Pontosan milyen videókártyáról beszélünk?Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
A Grub elvileg tud ISO fájlból rendszert vagy épp telepítőt indítani. De én még sosem csináltam, és nem tudom, hogy egy Windows-os útvonalat hogyan lehetne megadni neki, ha egyáltalán lehet (hiszen vadidegen partíció az neki).
Itt egyébként van mini ISO, a részletekkel együtt.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz slett27 #31064 üzenetére
"Ez a hálózati móka nem egy sima Windows konfigurálás."
Sokan azt hiszik, hogy attól, mert pár dolgot meg tudnak csinálni Windows-on (sok esetben úgy, hogy valami grafikus felületen kattintgatnak és fogalmuk sincs, mi zajlik a háttérben, miket állítottak be), rögtön informatikai zsenik lesznek. És ez azért szomorú, mert ezek az emberek gyakran később sem ismerik fel, mennyire tévednek.
Ezt most nem neked szántam, csak pár gondolat, ami eszembe jutott erről.
Én annak idején azért is tértem át Linuxra, mert ezáltal nagyobb irányítást kaptam a saját gépem fölött és sok dolgot, amit a Windows elrejt a felhasználók elől, itt alaposan megismerhettem, megérthettem.
Egyébként találtam egy ilyet, hátha segít: [link], [link][ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz slett27 #31062 üzenetére
Lehet tévedek, de valahogy az a benyomásom a másik topikban kapott válasz és az általad leírtak alapján, hogy OS-től függetlenül, egyszerűen a hálózati ismeretek terén is hiányosságaid vannak, ezek nélkül viszont nem lehet építkezni, tovább lépni/fejlődni.
Ha ezt a feladatot tényleg úgy kaptad, hogy ismeretek nélkül, csak konfigurációs fájlok átírását csinálod leírások alapján, akkor valami nagyon nincs rendben.
Ne érts félre, megtanulható. De nem két perc alatt és nem pár fórumválasz alapján. Remélem nem veszed bántásnak a megjegyzéseimet.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz ubyegon2 #31054 üzenetére
Ugye tudod, hogy Ubuntura is feltehető?
Egyébként azért nem írják, hogy a Cinnamon-ra hasonlít, mert nem az volt a lényeg fejlesztéskor, hogy a Cinnamon-ra, hanem hogy a klasszikus Windows nézetre hasonlítson (ami a Cinnamon fejlesztésének is a lényege).
Nem mindegy, milyen ok-okozati kapcsolat áll fenn.
Én egyébként az eredeti, Gnome2-es kinézettel használom jelenleg a MATE-t.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #31039 üzenetére
Legalább várj 2-3 percet, mielőtt erővel leállítod. Előfordul, hogy valamit nem sikerül szabályosan leállítani és ilyenkor a rendszer vár kb. másfél percet, mielőtt kilövi. Ilyen esetben nem valódi fagyás van és idővel leáll magától.
Ha ez rád nem érvényes, akkor valóban utána kell járni.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz Dhampir #30976 üzenetére
Igen, sajnos az Intel támogatása az utóbbi időben, bár kevésbé érzékelhetően, de szerintem is romlik. Nemcsak a teljesítményt tekintve nem elég alaposak, de az új eszközök használata a megjelenés utáni időszakban is problémás tud lenni.
Nálam Intel+AMD dual VGA van.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Itt most a probléma nem a dual-VGA-ból jön, hanem az Nvidia driver telepítéséből. Erre mondhatnám én is, hogy ha csak Intel lenne, nem lenne gond.
Egyébként AMD-vel, egy rendes kernellel és Mesa PPA-val egyáltalán nem problémás, ennyire biztosan nem.
De most már befejezem, mert ez már nem a kérdezők problémáiról szó.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz Tav-Csoves #30964 üzenetére
Amiket írtam, azok együtt használandók, illetve az utolsó lépést lehetne lecserélni az ubuntu-drivers részre. Tehét nem magában, friss rendszeren.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Tav-Csoves #30959 üzenetére
Azután, hogy végigcsináltad, amit írtam?
Hajjaj. Már megint az Nvidia driver nyavalyái (sajnos nem te vagy az első és nem is az utolsó).
Akkor ugye most semmilyen secure boot nem aktív?
Először állítsuk vissza az eredeti állapotot, majd holnap folytatjuk.
A bejelentkező képernyőnél nyomj Ctrl+Alt+F2-t. Erre kapsz egy konzolos képernyőt. Add meg a felhasználóneved, majd a jelszavad. Ha így bejelentkeztél, add ki a sudo apt-get purge nvidia* parancsot. Ha ez lefutott, jöhet egy sudo shutdown -h now (ez leállítja a gépet).[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Tav-Csoves #30955 üzenetére
Nyisd meg a Terminál programot.
Írd be a következőket:
sudo apt-add-repository ppa:graphics-drivers/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-current nvidia-prime nvidia-settings
Az elsőnél majd jelszót kér, amit beírás közben nem látsz (csillagot se).Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz Tav-Csoves #30955 üzenetére
Tehát települt a zárt (számozott) driver? Újraindítás volt? Az Nvidia vezérlőközpontban próbáltad átállítani az Intelre?
Várj egy kicsit.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Tav-Csoves #30949 üzenetére
Első dolgod legyen, hogy telepíted az Nvidia drivert. Remélhetőleg az jó lesz, amit a További illesztőprogramok menüben ajánl majd. A Nyelvi beállítások menüben tudod majd "magyarítani".
-
lev258
veterán
válasz Tav-Csoves #30947 üzenetére
Ez egy pendrive lenne? Vagy min van a telepítő?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- World of Warcraft Burning Crusade Collector's edition bontatlan
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 990 Ft-tól!