Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
válasz batai15 #30177 üzenetére
Anno, amikor a gyári műhelybe tanulóként betopogtunk hajnali fél hétkor, a "Jó reggelt kívánok" köszönésünkre mindig úgy reagáltak, hogy "Hol van már a reggel? Jó napot!". Ugyanis már korábban, fél hatkor elkezdték a műszakot a szakik.
(#30127) devil-k
Elvileg a PlayOnLinux támogatná a Microsoft Office 2013-at is, de gyakorlatilag még nem teljesen okés.
Ebben a listában látható néhány irodai program is.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
Itt legfeljebb a megszokással lehet probléma.
Mire kezdenének jobban hozzáidomulni a felhasználók a Unity-hez, már nyakukon az újabb "őrület". Kicsit a másik rendszer esete; a Windows 8-al kezdődő, és a Windows 10-re kicsúcsosodó "vesszőfutásra" emlékeztet.
Ámbátor remélhetőleg inkább pozitív fejlődésről van szó, hogy végül helyes mederbe kerülnek a dolgok, és egyértelműbb, könnyebb felhasználói élményhez jutnak az Ubuntu barátai.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Hátha ismeritek a következő notebookokat. Az érdekelne, hogy mennyit javult a Linuxos támogatásuk, ha esetleg rendelkeztek róla némi információval?:
Fujitsu LifeBook A556, E756, A557
-
Dhampir
félisten
válasz Dhampir #29916 üzenetére
Valamint a linuxhogyanok.blogspot.hu-ról szoktam néha jó Ubuntus felhasználói ötleteket meríteni.
-
Dhampir
félisten
válasz Ed_007 #29912 üzenetére
Torma László: Az Ubuntu világa (habár 2008-as kiadás, azóta történtek változások)
Blahota István: Ubuntu Linux kezdőknek (2011-es kiadás)
Utóbbi ugyanez a MEK honlapjáról
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
16.04-re vonatkozóan hátha ez segít.
-
Dhampir
félisten
válasz growler #29780 üzenetére
MX és az AMD? Erre kíváncsi leszek.
Régebben, ha jól rémlik valami Nvidia VGA-t beizzító script volt benne, az AMD-t alapból "nem kedvelte". Remélhetőleg azóta ez változott, vagy buherálni kell egy kicsit.
A DistroWatch-on most is csupán az Nvidia driver van feltüntetve, ha jól látom.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz lev258 #29763 üzenetére
Sajnos már nincs meg az AMD konfiguráció. Tele volt inkompatibilis, nem jól támogatott alkatrészekkel, sokáig az adott típusú Realtek wifi kártya is problémásnak bizonyult benne, de a legutóbbi Cinnamon alatt legalább már bűvészkedés nélkül működött, amikor 16.04.1 alatt még nem.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
Újabb kernelek esetében a 16.04.1 alatt tavaly az AMD Carrizo-ra épülő hardverkonfigurációval gyűlt meg a bajom, ám nemcsak 16.04.1, hanem a párhuzamos kiadású 14.04 frissebb kernelével is.
Sajnos csak tesztelhettem Ubuntu 16.04.2, 32-bites kiadása alatt egy Delles Intel Broadwell + Nvidia konfigurációt, de szinte megváltás volt a korábbi AMD-s hibák után. (Viszont korábban például egy AMD Kaveri-re épülő konfiguráció gyönyörűen működött Ubuntu 14.04 alatt, hacsak azóta nem változott meg a támogatottsága.) A tesztelt gépen az egész hardverkörnyezetet, a kipróbált fontosabb funkcióbillentyűket is cakompakk támogatta az új Ubuntu 16.04.2.
-
Dhampir
félisten
-
Dhampir
félisten
válasz #40553216 #29334 üzenetére
Ahhoz képest, hogy Ubuntus gépeknek lettek beharangozva, ez kissé lelombozott. :-(
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Egy hír:
Ubuntu alapú Dell Precision mobil munkaállomások, Ubuntu 16.04 LTS-el
A Dell Precision 3520 lesz az első fecske. Az 5520, 7520, és 5720 várhatóan két hónap múlva jelennek meg (valószínűleg előbb a nemzetközi piacon).
Habár tovább kutatván most látom, hogy például a 3520 magyar adatlapja alapján a felsorolt operációs rendszerek listáján az Ubuntu csak az utolsó helyen áll, a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 7.2 alatt, és természetesen "A Dell a Windows 10 Pro operációs rendszert ajánlja". :-/
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
-
Dhampir
félisten
Ez igazából már a Mint topikba való.
Számomra pozitívum, és itt le is írtam, hogy alapból kezeli a a Realtek 8821AE wifi kártyát, valamint az adott hardverkonfigurációnál a gyorsgomb is működött (Cinnamon kiadás).
Ezzel a wifi antennatípussal más felhasználóknak is meggyűlt a baja, ezért tartom érdemesnek a közlését. Sajnos csak pendrive-ról futtatva tesztelhettem. Például Ubuntu 16.04.1 telepítése után nem működött.[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz King Unique #28949 üzenetére
azoknál nem ritka, hogy vannak a gépükön fontos adatok
Már várom Syl hozzászólását.
-
Dhampir
félisten
válasz ubyegon2 #28579 üzenetére
Hát ez az.
(#28578) Syl
Újabban már a butítás a trendi, cserébe egyéb hasznos és praktikus dolgok is kikerülnek a hordozható gépekből a vékonyítási mánia miatt (persze, mert az energiatakarékos cuccoknak szerényebb hűtés is elegendő).
Más igényeink vannak, én nem vennék gépet ODD nélkül. Sajnos korábban vettem optikai meghajtó nélküli notebookot, és megjártam, mert nagyon-nagyon hiányzott, plusz pénzem meg nem maradt külső meghajtóra. Külön cipelni meg nem akarom még azt is, egy elhagyható kiegészítővel több cucc.
-
-
Dhampir
félisten
válasz CsakEgySrác #28364 üzenetére
Hőmérsékletre például a Psensor, Psensor- Grafikus hőmérsékletjelző Ubuntu alá.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz #40553216 #28022 üzenetére
Ez igaz, nekem az egyik boltban érvelt ezzel az eladó, amikor rákérdeztem az előtelepített Ubuntu hardvertámogatására, az ellentétes tapasztalatom miatt (wifi gombbal nem volt be/kikapcsolható az antenna).
Amúgy "színes-szagosan" töltődik be a preinstall rendszer a telepítés kezdetekor, ezt a Dell (ha ugyan tényleg ők) szépen megcsinálta, talán még a MaxxAudio hangtámogatás is működik, ha az előtelepített rendszer fut a gépen.
[ Szerkesztve ]
-
-
Dhampir
félisten
-
Dhampir
félisten
válasz didros #27872 üzenetére
A kétujjas görgetést be lehet állítani (többnyire, amivel eddig találkoztam, mind működött, de lehet olyan, amin nem), és néha még olyan touchpad is érzékenyebben, gördülékenyebben működik, ami Windows alatt akadozott a legérzékenyebb beállítás ellenére is.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz King Unique #27709 üzenetére
A MiniTool Partition Wizard Bootable hány bites változatát (32/64) használod, melyiket érdemes?
-
Dhampir
félisten
válasz #40553216 #27644 üzenetére
Ha ezt a Canonical hamarabb találta ki, és a Microsoft róluk lekoppintotta, akkor annál "rosszabb". A mostani elégedetlen Windows-felhasználók, ha erre rájönnek, akkor a Linuxosokat fogják szidni.
Annyival talán jobb is a Microsoft-féle "változat", hogy nem fogja meg annyira a hardvert, mint az Unity, persze több más sebből vérzik az is.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz lev258 #27640 üzenetére
Mindez igaz, az általam korábbiakban használt Mint alatt néha tapasztaltam furcsaságokat, de hozzátenném, hogy éppen a gyári Ubuntu fejlesztése hasonlít a Microsoft útjára.
A felhasználókra "rátukmált" Unity, minden eszközön ugyanannak a felületetnek az erőltetése, a korábbi rendszerbe rejtett "kémkedés" vádja, hirtelen ezek jutottak eszembe.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
Ezt jó tudni, de náluk lehet venni pixelhiba garit is, ami nem tudom, hogy szubpixelre is vonatkozik-e.
Például a Laptopszalonnál tízezer körül 2 évre szóló pixelgarit is lehet venni (rövidebb időre olcsóbb), és cserélik a kijelzőt, vagy bizonyos esetben az egész gépet.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
-
Dhampir
félisten
válasz Neil Watts #27302 üzenetére
TMX; nem tudom, hogy megvalósul-e, és ha igen, vajon hoz majd pozitív változást a lehetséges szervizváltás?
(#27306) Lathronos
Egyébként nekem a Lenovokkal volt eddig a legkevesebb bajom, sőt most is az van.
Sajnos nem üzleti, de minden másban nagyobb élményt nyújt, mint egy vállalati gép.Lásd például ezt a júliusi hozzászólást az Asus szervizben egy hónapot álló laptopról.
Itt meg egy új Toshiba laptop.
"puhijani" Toshiba szerviz-története
Az emberek többnyire a negatív tapasztalataikat osztják meg.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz lev258 #27238 üzenetére
Nem hiszek a marketingnek.
Viszont az Ubuntu sem fut jól mindenen, főleg a 16.04. Tudom, van akinél igen, másoknál meg nem.
Nekem a 14.04 prímául futott egy Lenovo Z50-75-ön is, ettől függetlenül nem ajánlanám azt a laptopot, ha tartós megoldás és jó "support" kell, akkor kilőve a konzumer.
Megbízható garanciája Magyarországon a Dellnek és a HP-nek van leginkább.
http://www.ubuntu.com/certification/hardware/201304-13408/
(#27239) core2
Érdemes átnyálazni, írnak problémákról is, megoldásokkal.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
-
Dhampir
félisten
Ubuntu 15.04 on Chuwi VI10 (atom z3736)
Sergiy Shnall 5 hónapja
+Sibelius Johannes today i 'll post video > yes touchscreen , WIFI+BT work -
Dhampir
félisten
válasz ubyegon2 #27119 üzenetére
Szegényt ide-oda küldözgetik, a Dell notebook topicból küldték ide.
-
Dhampir
félisten
-
Dhampir
félisten
Hoppá, ez érdekes:
Radeon Software bétatesztelőket keres az AMD
Szintén lényeges megjegyezni, hogy a jelentkezésnél ki lehet választani az érdeklődési irányt, így például lehet a Linux meghajtók vagy a VR tesztelésére is jelentkezni.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Megjelent egy cikk az ubuntu.hu-n; Több mint egy év ubuntus telefonnal.
Egy ideje a Canonicalnál elkezdtek az úgynevezett konvergencián dolgozni. Ennek az a lényege, hogy minden általuk támogatott eszközön, legyen az PC, laptop, tablet, telefon vagy egyéb, előbb-utóbb azonos kódbázis fusson, persze a kijelző méretének függvényében változó felülettel. Így például az azt támogató telefont/tabletet egy TV-re vagy nagyobb kijelzőre kötve egy teljes értékű asztali rendszert kaphassunk, annak minden előnyével.
Mindez relatíve szép és jó törekvés, de inkább érintőképernyős eszközökre van kihegyezve, és a mindenkor online jelenlétet szeretné biztosítani a "szép új világban".
Egy másik operációs rendszer esetében láthatjuk, hogy milyen mérvű kínlódás folyik, akár desktop, akár mobiltelefonon történő futtatás esetében.
Vajon jó lesz ez az irány azon egyszerű felhasználóknak, akik csupán egy stabil, és felhasználói szokásokat árgusan fürkésző háttér-folyamatoktól mentes asztali rendszert szeretnének?
-
Dhampir
félisten
válasz Neil Watts #26918 üzenetére
Jelenleg az nVidiának van nagyon jó linux támogatása.
Kaveris konfiguráción még jól működött az fglrx Ubuntu14.04 alatt, játékot is próbáltam vele.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
Alkalmanként Koss Porta Pro fejhallgatót és Creative Sound Blaster Play! (a felkiáltójel a nevében van benne, tehát nem valamiféle különlegességet kiemelő felkiáltásnak szánom) USB-re csatlakoztatható külső hangeszközt használok (Bodz cikke alapján K-Mic KM720 néven is kapható olcsóbban), amik Linux és Windows alatt egyaránt beváltak.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz lev258 #26695 üzenetére
Ezt a kiadást használod?
-
Dhampir
félisten
válasz King Unique #26611 üzenetére
Köszönöm a tippeket.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Mielőtt még a közeljövőben újabb Linux telepítési kísérleteket tennék, milyen programot javasolnátok a Windows 10 operációs rendszer komplett lementéséhez, hogy kényszervisszaállás esetén ne kelljen elölről kezdeni mindent?
Egy külső merevlemezre másolnám, de azon vannak más állományok is, tehát olyan megoldás kellene, ami nem írja felül a többi fájlt.
A Clonezilla jó erre, vagy tudtok más szoftvert ajánlani?
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
AMD-seknek, ezt már láttátok?:
AMD Radeon™ Software AMD GPU-PRO Beta Driver – Linux® for Vulkan™ Release Notes
AMD Radeon™ Software AMD GPU-PRO Beta Driver – Linux® for Vulkan™ Version 16.20 for Ubuntu 16.04
A PCLinuxOS Mate-ban talán ezt a drivert is láttam legutóbb.
-
Dhampir
félisten
válasz lev258 #26587 üzenetére
AZ AMD-t már csak azért is jobban szerettem eddig az Intelnél, mert rossz minőségű panelek színén Linux alatt nem tudtam javítani, de a Catalystban meg tudtam oldani szükség esetén.
A Carrizo támogatást viszont rossznak tapasztalom eddig.
A Kaverivel nem volt gond, legalábbis 14.04 alatt.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz King Unique #26556 üzenetére
Az Antergos Live-módban nem tetszett. A Manjaroval és a közösségi kiadásaival régen sok gondom volt, most pedig már nem kísérletezek vele.
-
Dhampir
félisten
Na ez fura, Youtube-ról egész képernyőre teszem a videót és lassított felvételt vetít le, kilépni alig lehet belőle.
Akkor azt hiszem ennyi volt a "nagy kaland".
-
Dhampir
félisten
A 14.04 szépen hasít... még eddig.
A "További illesztőprogramoknál" felajánlott zárt fglrx-drivert telepítettem fel.
A fényerőbeállítást nem jegyzi meg újraindítás után.
Egyedül a ventilátor zajong néha (Windows alatt szinte néma volt).
-
Dhampir
félisten
válasz koviamy #26539 üzenetére
Előbb-utóbb nálam is Xenial fog futni, ha megérem azt a szép napot.
Azonban, ha a 14.04 olyan hibamentes lesz AMD Carrizo-val, mint korábban a Kaverin is, akkor egyenlőre megfelel, hiszen bőven van még rá támogatás.
Hú, milyen rohadt jól néz ki az alap 14.04 a gépemen, passzol hozzá színvilágban.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz Lathronos #26534 üzenetére
Köszi, éppen letöltöttem a februárit, de a friss lesz a nyerő.
Amíg lecsorog, addig élvezkedem egy kicsit a PCLinuxOS Xfce Community Remaster 2016.04 kiadással.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz koviamy #26531 üzenetére
Hasonló cipőben járok, ismét belevágtam.
Letúrtam a Windows 10-et és 100%-ban feltelepítettem a 16.04-et (nálam nincsen dual boot, hanem vagy ez, vagy az fut a masinán).
Kizárólag integrált grafikával indítottam, de még jóval az asztal betöltése előtt megállított az alábbi üzenet:
The system is running in low-graphics modeMegpróbálom inkább a 14.04-et, hátha.
-
Dhampir
félisten
válasz God Vazzeg #26473 üzenetére
Szívesen, például skamilinux.hu egy jó kiindulási pont.
-
Dhampir
félisten
válasz brickm #26470 üzenetére
Ezt láttad már? A Macpup egy Ubuntu csomagokat használó Puppy Linux.
Másik:
(#26471) Lathronos
Érdekesség:
XenialDog (Ubuntu 16.04 ‘Xenial Xerus’ LTS, 32-bit)A Xenial sorozatból egy újabb puplet készül a DebianDog alapján, csak ugye Ubuntu csomagokból.
Az egyik cél, hogy apt-get vagy Synaptic csomagkezelőből hozzáférhetünk a xenial repójához és szinte bármit telepíthetünk.
Az alapértelmezett ablakkezelő az Openbox és maga a grafikus felület a DebianDog64 kialakításához nagyon hasonló.
Másik:
MintPup jwm-icewm-hybrid 07.05.2016
A projekt a Linux Mint 17.1 “Rebecca” – Xfce (32-bit) alapjaira épül és tulajdonképpen a puppy linux legfontosabb tulajdonságait tartalmazza, SFS készítés, betöltés, remasterelés, változások elmentése, csak RAM -ban futtatás, vagy mentés fájlba, mappába, meghajtóra, egy vagy több frugal vagy teljes telepítés és több rendszer indítása egymás mellett.
Rengeteg módszert átvettek a készítők a DebianDog projekttől és hasznosították a készítés során.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz Lathronos #26468 üzenetére
Köszi a plusz infót, én a PoL-ra gondoltam, mert szerepel az alkalmazáslistáján is, így az örök kezdőnek is könnyebbséget nyújt, ha lépésről-lépésre felvarázsolja.
Egy pilisi magyar srác; Lisovszki Sándor fejlesztette ki a PCLinuxOS Enlightenmentre épülő verzióját (PCe17OS) ami akkoriban a maga nemében kuriózumnak számított (világszenzációvá vált a PCLinuxOS nemzetközi berkeiben), kérésre DVD-t is postázott.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
OFF téma, de hátha érdekli a kipróbálós felhasználókat.
Live-módban futtattam a legutóbbi PCLinuxOS MATE64 2016 Desktop rendszert.
Nem is rossz, például egyből kezelte a Realtök wifimet, méghozzá nagy érzékenységgel, a Windowsos driver sokkal kevesebb hálózatot lát, és gyengébb jelérzékenységgel. Hang viszont nem volt, de valószínűleg megoldható lenne, most annyira nem mélyedtem bele a konfigurálásba.A Localization Manger, és a LibreOffice Manager telepíti a magyar nyelvet, így volt ez régen is.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
válasz lev258 #26463 üzenetére
Akkor a WPS-t nem fogom kipróbálni. Legrosszabb esetben Playonlinuxszal a Microsoft Office Starter 2010-et valószínűleg lehetne futtatni (de nem biztos).
Az XP-t nem kedveltem meg, a Vista már sokkal jobban bejött.
Hát, régen PC Linux OS alatt egyszer a Gnome-ot átkonfiguráltam Windowsos kinézetűre, de nem sokáig hagytam meg, sok értelme nem volt.
Puppy Linux meg alapból is elérhető volt XP- és Vista-szerű kinézettel, ami jópofa volt akár ugratáshoz is.
A Zorin OS elég döcögősen működött, nem nyerte el a tetszésemet, habár régebben próbálgattam.
A Unity még egész pofás, valamint egyszerűen használható környezet is.
(#26464) Dave™
Egyetértek.
(#26462) Lathronos
Akkor kár volna vele kínlódni.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
Olvastátok már a dél-afrikai Makulu Linuxről és a kínai Deepinről szóló bejegyzéseket?
A Manjaronak is van már Deepin-kiadása
Eleddig csak a Zorin OS-t ismertem, amely kinézetében valamennyire a Windowsra hajaz.
Ami felkeltette még az érdeklődésemet, ez a WPS Office, amely Linuxra is elérhető, de nem tudom, hogy vajon magyar nyelvre felkészítették-e.
[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
-
Dhampir
félisten
válasz lev258 #26391 üzenetére
Carrizoban például be van építve egy új kriptográfiáért felelős rész, ez még Windows alatt is bekavart, az Eszközkezelőben az energiakezelésnél ki kellett venni a pipát, hogy a Windows ne tudja kikapcsolni az eszközt.
Ubuntu 16.04-nél már a Live rendszer betöltődésének elején is errorozott erre a biztonsági modulra.
Új hardvereknél sokszor jelentkezhetnek problémák, ha a Linux kernel nincsen felkészítve rá.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest