Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Projektor topic
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD FX
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
Aktív témák
-
Üdv. Van valami mód a su jelszó megtudására, vagy inkább telepítsem újra?

-
válasz
klambi
üzenetére
Köszi, egyszerűnek tűnik. Viszont ahogy kiveszem, az egész rendszert egy flash drive-ra telepíti, nem csak a bootloadert. Jól látom? Kihúzni meg nem tudom a HDD-t, mert egy notiról van szó, és ilyen fiatalon(5 nap) nem szívesen bontogatnám.
Na meg, nem írja le túl világosan hogy összesen mennyi hely kell neki. Én 5GB-ot hagytam partícionálatlanul, csináljak többet? -
Üdv.
Van arra lehetőség, hogy az Ubuntu 10.10-et GRUB nélkül telepítsem? Tehát reboot után még mindig az eredeti Win7-es bootloader jöjjön be, ne akarjon sehogy sem Ubuntuba menni, azt majd én beleokosítom a w7 loaderbe. Azért kell, mert az eddigi próbálkozásaim általában rosszul sültek el, valahogy mindig Win7 újratelepítés lett a vége.
Előre is köszi. -
Üdv.
Feltettem a win7 mellé az XP SP3-at, mert láttam, hogy vissza lehet állítani a 7-es loaderét. Namost ez nekem nem sikerült, ezért elhatároztam, hogy megpróbálom GRUB-bal. Van-e lehetőség arra, hogy a GRUB-ot feltegyem egy olyan gépre, amin nincs Linux-csak egy live CD-, az adatok károsítása nélkül? Ha igen, hogy tudom felkonfigurálni a csupasz GRUB-ot? -
válasz
Kendek
üzenetére
Letöltésekből indítva a telepítőt letölti a fordítást magyarra, de nem használja. Elindul, de 5 torrent közül 3-at "access denied"-re hivatkozva nem tud ellenőrizni, holott egy helyen van mind.
szerk.: Emesene-ben hogy lehet elérni, hogy valami módon vizuális effekttel is jelezze, ha írnak? A tálcán és az ablakban is. -
Üdv.
Lenne pár kérdésem:
A deluge miért ellenőriz újra mindent indításnál?
Az uTorrentet hogy lehet elindítani wine-ből és esetleg egy parancsikont kitenni fel a tálcára?
Hogy lehet kilőni futó programot, amit nem a terminálból indítottam és nem tudom a pontos folyamat nevét? Tehát gyakorlatilag a folyamatok listázásához kéne parancs, aztán azt már ki tudom lőni sudo kill <programszám> paranccsal. -
válasz
Kendek
üzenetére
Na mindegy, nem nagy cucc beírni a nevet.
Viszont az bosszant, hogy nem lehet betűtípust állítani.
szerk.: Aki feltette az utorrentet, az hogy csinálta? 1.8.5 stable, de az Install gomb csak megnyomódik, de nem csinál semmit, hanem ugyanott marad és akárhogy nyomkodhatom a gombot. -
Az miért lehet, hogy az emesene mindig elfelejti a nickemet és a regnél megadottat írja be?
-
válasz
Major Major
üzenetére
Ember, a 3 problémámra volt eddig 9-féle megoldás.

Köszi, majd megnézem.
-
válasz
ntomka
üzenetére
300 partnernél necces a becenevek írása, nekem a nevek eredeti állapotára lenne szükségem, ezt az emesene tudja alapból.
Amúgy megpróbáltam feltenni a utorrentet, de a wine felmondott a telepítés közben, kilépett és most nem csinál semmit. Még a telepítőt sem tudom elindítani megint. -
-
válasz
Kendek
üzenetére
Mondom, hogy van rajta 250GB adat, amit nem tudok lementeni, az átalakításhoz meg gondolom formázni kell. Mindjárt kész a másolás pendrive-ra, kíváncsi leszek, mit csinál.
Egyébként az ilyen apró de bosszantó problémák miatt nem fogom használni, hogy az Emesene rendszeresen nem küldi el az üzeneteket, a Deluge nem jelzi az összes fel és letöltött mennyiséget és a Firefoxban nincs középső gombos görgetés. -
Deluge-el. Az már megvan, valamiért a user-mappámba rakta. Engem inkább az érdekelne, hogy hol van a másik mappa, amiből néztem a filmet. A pendrive kezdi megadni magát, azt írja, hogy másol, de már egy órája teszi ezt 4,7GB-on.
Ja, és egy 860GB-os partíciót 250-300GB adattal nem szívesen adok oda olyan programoknak javításra, amiket nem is ismerek, mert még elrontanék valamit. -
-
Ezaz. Tegnap néztem egy filmet az Ubuntun és elkezdtem tölteni valamit, és a filmnek a mappája(a többivel együtt) valamint az, amit elkezdtem tölteni, win alól teljesen láthatatlan.
Mit tudok csinálni ellene? ntfs rendszerre töltöttem és arról is néztem a cuccot.
szerk.: Hülyeséget mondtam. Nem láthatatlan, csak olyan, mintha 0-kból állna a file, a programok nem ismerik fel. Viszont amit töltöttem, az nincs meg. -
válasz
Sweet Lou 6
üzenetére
Van ám, kapásból 2db. AVG itt is jó lenne?
-
Eddig zsírul megy, a hetet is ismeri a grub.
Kell rá valamiféle vírusirtó?
Ki milyen, TC-hez hasonló fájlkezelőt ajánl?
Ubuntu 9.10, ha kéne. -
válasz
Major Major
üzenetére
Értem. Most száguld lefelé a 64bites 65kB-tal(
), majd megnézem.
Amúgy a másik winyón nincs rajta ennek a winnek a bootloadere, de legalább lesz egy indítható majd, ha esetleg nem tetszene neki. -
Üdv.
Szeretnék egy kicsit beletanulni a Linuxozásba, és virtualPC-n nem olyan élvezetes a kis felbontás és a partíciók láthatatlansága miatt.
Valaki el tudná magyarázni, hogy hogy telepítsem fel a cuccot a gépre úgy, hogy ne rontsa el megint a bootot, mint múltkor(10550-től)?
Ubuntu 9.10 lenne és kb 20GB-ot tudnék adni neki, az gondolom elég. -
Megint probléma. Formáznám a microSD-t, de a gparted folyton kilép, így még winben sem tudom megcsinálni a partíciókat rendesen. Most írom ki a 9.04-et, remélem ezzel jó lesz.
-
Hát az úgy volt......
Hogy kezdő linuxosként muszáj volt használnom ezt, és hinyosak voltak a leírások, ugyanis sehol nem volt leírva, hogy Nautilus megcsinálja simán. Ugye ezt egy kis gyakorlattal rendelkező linux-user tudja, de én, mint kezdő nem tudtam. Végül sikerült, és tudom futtatni a Google Androidot a winmo alapú PDA-mon.
Köszi az eddigi segítséget.
-
Üdv. ismét szenvedek az Androiddal, de már tovább jutottam a problémák nagy részén. Az init fájlhoz nem fért hozzá, de egy ismerős tanácsára ubuntu alatt jobb gombot nyomtam, az összes jogot olvashatóra és írhatóra tettem, már tovább megy, viszont az összes fájlra ezt írja:
init: cannot execue (//filenév) access denied
Az execue-ban nincs t.
Hogy tudnám az összes fájlnak megmondani, hogy legyen joga használni?
Ezek a fájlok vannak:
Azt a tanácsot kaptam, hogy chmod +x-et adjak a kernelnek, de azt nem tudom, hogy hol tudnám ezt megtenni, ugyanis a mobilon nem lehet gépelni.
Előre is köszi.
-
válasz
CHIPman
üzenetére
OK, megoldva, csak a paste gomb volt szurke, masolni engedett.
Remelem fog mukodni az Android a PDAmon, koszi a segitseget.
mod: Nem egeszen. A HDD-t lehuztam, semmi koze nem volt a Linuxhoz. Most egy pendrive van benn a masolando adatokkal, es a microSD egy FAT32 es egy ext3 particioval. Az ext3-ra kellett ramasolni.
-
Udv. Ubuntu 7.04 LiveCD-rol vagyok most, es kene masolnom par fajlt az ext3-ra elozoleg formazott MicroSD particiomra. Eddig OK is lenne, viszont azt irja, hogy nincs engedelyem ra. A drive a /dev/sdb5-on van, probaltam mountolni a gugli altal talalt leiras alapjan, de a pmount nincs telepitve, es sudo apt-get install pmount-tal nem tudom telepiteni, mert 404-es hibaval kidob.
Surgos lenne.
Elore is koszi.
-
Megint én.
Biztos, hogy a volt XP-m partíciójára telepítettem, és előbb a Vistát(mondom, fél éves Vista volt a gépemen), majd a Linuxot telepítettem. Mindegy, ez volt az utolsó Linuxom ezen a gépen... Talán majd a jó öreg 500MHz+384 ramos szörnyetegen csinálgatok valamit
(A Vistát újratelepítettem, most is arról vagyok.) -
Azokkal a hibákkal elszáll amiket írtam feljebb. Mindegy, úgyis ráfért már egy reinstall, asszem az lesz belőle. Linuxot meg hagyom. Azért köszi a segítséget mindenkinek!
-
Lejárt a szerkesztési idő...
Megpróbáltam újrainstallálni a grubot, de már az első mountnál elszáll ezzel:
mount: special device /dev/hd0 does not exist
Asszem nyomok egy full visszaállítást, mert a Vista indítási visszaállítója sem megy. . . . -
Megpróbáltam, a Vista telepítője nem veszi észre az oprendszert, mentem a Tovább-ra.
Ok, előszedem a Parancssort és mit látok?
X:\Sources> és írjam amit akarok
ok, írom /FixMBR>A rendszer nem ismeri fel programként vagy futtatható parancsként
Mondom oké, legalább a Bootot állítsa be. Beírom: /FixBoot
A rendszer nem ismeri fel programként vagy futtatható parancsként.
5let?
mod: lehet hogy mégiscsak benyomom az indítási helyreállíást és lesz..rom a Linuxot. De azért jó lenne használhatóvá tenni mindkettőt egyszerre... -
Az XP-nek még volt helyreállítási parancssora, a Vistának már nincs

Pedig egy "fixmbr" paranccsal meg lehet javítani az egészet. Lehet hogy telepíthetem újra az egész Vistát :S
Amúgy nézzétek csak:
Az sda3 és sda 5 ugyanaz, csak a rendszere más. Lehet ez a baj? -
A Vista fenn van már fél éve, az ubit ma tettem fel hibamentes cdről. Azóta mi változhatott? Írj még 5leteket, hátha ez sem megy

Ma már nem igazán akarok próbálkozni, majd hnap délelőtt. -
hd0,0:
Error xx(13 talán): Invalid or unsupported executable format
hd0,2:
Error 12: Invalid device requested
és mind2 utány nyomjak meg egy gombot, amire visszadob a grubba.
5let? -
hd 0.1-el nem ment, azt írta hogy hiányzó bootmgr. IDE-s a vinyó amúgy. A Vistás parti a ~31GB-os.
melyik megoldást próbáljam? -
Már feljebb szerkesztettem

-
Ezt hol találom? Sry nagyon kezdő vagyok

szerk.: megvan:# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
# grub-install(8), grub-floppy(8),
# grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
# and /usr/share/doc/grub-doc/.
## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0
## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout 3
## hiddenmenu
# Hides the menu by default (press ESC to see the menu)
hiddenmenu
# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue
## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line) and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
# password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret
#
# examples
#
# title Windows 95/98/NT/2000
# root (hd0,0)
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
#
#
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST
### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default options below
## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs
## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
## kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
## kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=UUID=18ed7737-a1c2-4ec4-8f9e-2ef7a72363da ro
## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=18ed7737-a1c2-4ec4-8f9e-2ef7a72363da
## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
## alternative=false
# alternative=true
## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
## lockalternative=false
# lockalternative=false
## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
## e.g. defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
# defoptions=quiet splash
## should update-grub lock old automagic boot options
## e.g. lockold=false
## lockold=true
# lockold=false
## Xen hypervisor options to use with the default Xen boot option
# xenhopt=
## Xen Linux kernel options to use with the default Xen boot option
# xenkopt=console=tty0
## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
## altoptions=(recovery) single
# altoptions=(recovery mode) single
## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
## howmany=7
# howmany=all
## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
## memtest86=false
# memtest86=true
## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false
## should update-grub add savedefault to the default options
## can be true or false
# savedefault=false
## ## End Default Options ##
title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic
uuid 18ed7737-a1c2-4ec4-8f9e-2ef7a72363da
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=18ed7737-a1c2-4ec4-8f9e-2ef7a72363da ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic
quiet
title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic (recovery mode)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=18ed7737-a1c2-4ec4-8f9e-2ef7a72363da ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic
title Ubuntu 8.10, memtest86+
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet
### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST -
A Vistás partíció megvan, az adatok nem vesztek el róla, de a bootmenüben nincs benne.
MOD:/dev/sda lemez: 300.0 GB, 300069052416 bájt
255 fej, 63 szektor, 36481 cilinder
Egység: cilinderek 16065 * 512 = 8225280 bájt
Lemezazonosító: 0xb2b6b2b6
Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sda1 * 1 2246 18040963+ 83 Linux
/dev/sda2 2551 6374 30715904 7 HPFS/NTFS
/dev/sda3 6375 36480 241826445 f W95 kiterj. (LBA)
/dev/sda4 2247 2550 2441880 82 Linux lapozó / Solaris
/dev/sda5 6375 36480 241826413+ 7 HPFS/NTFS
A partíciós tábla bejegyzései nem a lemezen található sorrendben vannakKöszi előre is!
szerk2: mi lehet az a W95 kiterj? Ezek a partik vannak tudtommal:
Vista
volt XP>swap+ext3
egy oprendszertelen parti tele adatokkal -
Én várok holnap reggelig, hátha segítenek, ha nem, akkor fogom a Vista DVD-t és nyomok egy fixmbr-t...
-
Valaki pls segítsen!
Feltettem az Ubuntut a leírtak alapján, és most nem kínálja fel bootmenüben a Vistát! Miért?
szerk.: Ubuntuból meg engedi nyitni a meghajtókat, tehát az adatok nem vesztek el. Hogy tudnám hozzáadni a bootmenühöz a Vistát? -
Hali mindenkinek.
Segítségre lenne szükségem.
Megpróbáltam feltenni az Ubuntut a gépemre, és a kézi partícionálóval be is állítottam mindent amit tudtam, de egy dolgot nem sikerült. ez pedig a csatolási pont(mountpoint).
Ezek a partíciók lennének(ilyen sorrendben):
Jelenlegi XP partíció>Ubuntu ext3(18594MB)+swap(2500MB)
Vista partíció(~31GB)
Oprendszer nélküli partíció(~250GB)
A kérdés az lenne, hogy így jó-e a sorrend(a 250GB-ost és a Vista partícióját nem szeretném bántani, az adatok maradnának a jelenlegi helyükön, csak az XP partiját alakítanám), és hogy mik a csatolási pontjai az egyes partícióknak.
A segítséget előre is köszönöm.
-
Köszönjük emese
Tehát ezek szerint nekem csak a default sort kell átírnom majd 1-esre(mégse lesz TinyXP-m), és a nevet esetleg megadnom ugye? -
Asszem ma megkapja a linuxot a gépem
Valaki leírná, hogy kell(teljesen n00b felhasználónak) a GRUB-ot átállítani vistára(hogy automatán arra bootoljon, és választható legyen az ubuntu), valamint egy linket kérek szépen arra az író programra amit mondtatok. Köszi előre is. -
Kösz a segítséget. A Logikai partíciót hogy érted? ez a "k3b" ez ír iso-t is?(kicsomagolva)?
-
Van egy 300 gigás vinyóm.
Így vannak a partik:
30GB Vista
20GB XP
250GB adat(ezt kihasználom, ebből nem tudok szakítani)
A 20GB-t osztanám fel. 17GB és 3GB-ra. A 3GB-osra egy tinyXP-t raknék a NERO7 végett, ennyire használnám összvissz. a 17GB a Linuxnak lenne. De léehet hogy a 3GB-ból 5 lesz a végén. -
És arra vki pls válaszoljon még hogy nem károsodik-e tőle semmi fileom az NTFS partíción ugye? És tudok menteni majd az NTFS-re? Pendriveról tudom telepíteni az Ubit? És még annyi, hogy van benne partíciókezelő ugye? Mert egy 3gigás darabkát le szeretnék választani az XP-nek.
-
Köszi a gyors választ!
A többi kérdésre is légyszi válaszolj! A GRUB esetleg kezel 3 oprendszert is? Mert a Vista kontra NERO8 még nem tudott elfogadható eredményt produkálni... Így jó lenne egy TinyXP melléjük... -
Sziasztok! Az lenne a kérdés, hogy Vista mellé felrakhatom-e az Ubuntut(XP mellett már próbáltam)? Nem károsodik semmi file a másik két partíciómon? Valamint még annyit kérdeznék, hogy a rendszerindító menü(asszem GRUB) sorrendjét nem lehetne megváltoztatni? Vagy esetleg a Linux telepítése után a Vistáét visszarakni? Mert az Ubuntut csak másodrendszernek használnám és néha unalmas mindig megnyomni a "lefelé+enter" kombinációt ahhoz, hogy Vistát/XP-t használhassak. Még egy kérdés lenne, hogy esetleg PenDriveról is telepíthetném?(a Disc Image tartalmát ki Pendrivera és onnan futtani a live rendszert).
A választ előre is köszi.
A felettem írónak:
2 fajta változat van:
LIVE CD= berakod a CD-t, bebootolsz róla, és a CD-ről lefuttatja neked a rendszert semmi telepítés nélkül. Ilyenkor kipróbálhatod, és csak az asztalon lévő "Install" ikonra kell kattintanod. Eközben végezheted tovább a netezést vagy amit éppen csináltál kipróbálás közben.
Alternative Install CD= Egy piros-sárga-kék színösszellítású egyszerű, magától működő telepítőt kapsz, de eközben nincsen lehetőség kipróbálásra telepítés nélkül. -
Részemről is egy kérdés:
Hogy tudom uninstallálni 7GB-os winyómról az Ubuntu 7.04-et? Legjobban a systemválasztó zavar, a többit megoldanám. Ha kihúzom a winyót(van egy XP-s és egy Ubuntus, az Ubuntust húzom ki), akkor nem indul el az XP, mert a RUB(systemválasztó) nem találja az Ubuntus winyót. Na erre mondjatok velemit! A segítséget előre is köszi
Aktív témák
- Formula-1
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Robotporszívók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen autót vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- További aktív témák...
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gombászkönyvek egyben
- Samsung Galaxy A53 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest