Hirdetés
- OLED TV topic
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- Milyen TV-t vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fujifilm X
- Androidos tablet topic
Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Kendek #28441 üzenetére
Elég régi a kütyü. Azonban elég új ahhoz, hogy USB-s legyen. Generic-et próbáltam, az volt az első anno, de nem szerette.
A másik gépen viszont megtaláltam a ppd fájlt, és le is mentettem. Már csak megetetem a másik géppel, és kész is. Remélem menni fog.
Köszi a segítséget, nagyon sokat jelentett az a fél sor. (/usr/share/ppd)
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
-
Siriusb
veterán
válasz
Kendek #28430 üzenetére
Van egy-két lépés, amit a ppa-nál meg kell csinálni, mint olvastam
Ha snapshot-ot is subvolume-ként kezeli, akkor meg mi a fenének kettő fajta???, Mondjuk a doksi szerint:
A snapshot is a frozen image of all the files and directories.
A subvolume is like a directory - it has a name, there's nothing on it when it is created, and it can hold files and other directories.
Te látsz különbséget abban, amit létrehoztál?
Rendszer-visszaállítás: nagyon egyszerű, soha ne a root-ot használd, hanem mindig egy subvolume legyen az aktiv (default akár, bár nekem jobban tetszik a mountolás subvol paraméterrel), és csak a subvol nevét kell átírnod a mountolásnál. Így a rootban szépen ellaknak a mentéseid. A meggárgyult subvolume-t meg simán törlöd egy paranccsal. -
Siriusb
veterán
válasz
Kendek #28427 üzenetére
Már csak az fstabos tesztelés van hátra
Oh, azt hiszem bekavarodtam a subvolume és a snapshot kérdéskörbe picinykét
Viszont ha subvol van felcsatolva, azon belül hozza létre az új subvolume-t.btrfsctl -s -> snapshot, btrfsctl -S -> subvolume, csak hogy tisztázzuk
csinálj ppa-t
-
Siriusb
veterán
válasz
Kendek #28423 üzenetére
Nem, ott a nevét kell. Úgy láttam, csak set-default-nál használja az ID-t.
Kösz!
Azt nem tudom eldönteni, melyik megoldás jobb, a snapshotot a btrfs rootjában tárolni, vagy magában a subvolume-ban? Talán a root-ban célszerűbb, úgy biztos hogy nem piszkál bele véletlenül az ember/user. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Kendek #28400 üzenetére
Én is filózgatok, hogy sógorom netbookjára rá kéne gyógyítani a netbook-os ubuntut. Csak a bajom az az akksi idő dolog, az nem nagyon tetszik, na meg ugye azért az a gép használva van akksiról, és hát nem lenne túl előnyös, ha kevesebbet menne, mint xp-ről.
Én még elvagyok az Ext4-el, várok még.
Win7 alatt sem próbáltam ki az újat, ami bejött az NTFS mellé.
Hm, és most indításkor is alacsonyabb felbontásban indult el mint kéne, érdekes ez. Sztem nem teljesen jó az Intel drivere linux alatt, vagy nem tom.. FF pedig még mindig nem frissült, Nektek sem?
-
törölt tag
válasz
Kendek #28394 üzenetére
persze, ez megvan, mármint hogy az alapbejelentkezéskor nem kér. de mikor többen vannak bejelentkezve, és felhasználót váltanak, akkor kér így is.
más:
a gvim ablakából a szöveges menü eltűnt, csak a gombok vannak. sehol nem találom a visszaállítási lehetőséget. a gconf-editorban egy /apps/gnome-settings/vim kulcs van, és ott van is toolbar-style icon értékkel, de bármit írok be, nem számít. -
Siriusb
veterán
válasz
Kendek #28390 üzenetére
A 34-gyel, azért is mertem belevágni, mert - ha jól emlékszem - a 29-es kernel óta működik.
Az arch-nál a 35-ös kernel még nincs benne a testing repóban, kipróbálom, ha már legalább ott meglesz, lusta vagyok én a kernel forgatáshoz.
Az adat partíciókhoz nem nyúlok, azok maradjanak mindenképp a stabil ext4-en még egy darabig. Azt a 4-5 GB-os rendszer partíciómat meg bármikor vissza rsync-ezem, nem érdekel, ha összeomlik
Egyébként én másolás stb műveleteknél nem vettem észre nagyobb teljesítménycsökkenést a titkosítás miatt, persze azt lehet látni, hogy a megfelelő process rendesen dolgozik. -
törölt tag
válasz
Kendek #28392 üzenetére
ebben az írásban mellékszálként előjön a lemez töredezettsége is. ez azért érdekelne, mert valami olyasmiről volt szó, hogy talán a .32-es kerneltől kezdve már integrálva lesz az automatikus defrag is, ami a háttérben szépen rendben tartja a lemezt. akkor ez nem történt meg, vagy nem erre való (hanem csak az inode karbantartásra)? illetve ha nem "önmagát karbantartó" a rendszer (mondjuk ext4 alatt), akkor milyen eszközzel lehet kézzel helyretenni?
-
törölt tag
válasz
Kendek #28392 üzenetére
most beleolvastam a magyarba. főnööm gépére múlt héten telepítettem a Lynxet, az alapjúzerrel+2 mezeivel. ez utóbbiak a név kiválasztása után automatikus bejelentkezéssel. vicces módon ha ezen a két fiók valamelyikébe jelentkezem be, lassabban tölt a rendszer, mint amikor az adminjogú fiókba jelszó beütésével együtt.
tényleg, arra van lehetőség, hogy fiókváltáskor - mikor bejelentkezve van/marad több fiók is - ne kérjen jelszót? mondjuk nem bonyolult a jelszavuk, csak lusták.
-
Siriusb
veterán
válasz
Kendek #28388 üzenetére
Ja, mindig az adott könyvtárban áltam, amikor készültek. Lehet nálam a LUKS bolondítja meg a dolgokat.
Én is beleöltem néhány órát.Majd ha lesz kedvem, lehet próbálkozom még vele. Snapshottal bootolást próbáltad már? Érdemes tudni, hogy kernel upgrade után régebbi snapshot nem fog működni a régebbi kernel img miatt.
-
Siriusb
veterán
válasz
Kendek #28384 üzenetére
Ugyanezt csináltám én is. Még az ellenőrzési módszerünk is megegyezik
Azaz, pl. btrs subvolume snapshot / _active paraccsal hoztam létre subvolume-t. Úgy látszik, 256-nál kezdi a számozást minden esetben.
Szerk: Synapticban?!
Rég láttam ubuntut (bocs, hogy látogatom ezt a topicot
), de legutolsó emlékeim szerint az csomagkezelő
-
válasz
Kendek #28384 üzenetére
Ha nem lenne egyértelmű, akkor visszacsinálni úgy lehet a dolgot, hogy a top level számot kell megadni, a saját esetemben ez a parancs:
btrfs subvolume set-default 5 /media/home2
Természetesen a felcsatolt subvolume van a /media/home2 alatt.
Persze erre csak nagyon nehezen jöttem rá, ezért írom le. Már mindenre gondoltam, mindent próbáltam, de ez az 5-ös szám csak így legvégül ugrott be, hogy talán ez a megoldás.
Egyébként a subvulome-os felcsatolás nem úgy viselkedett, ahogy általában a felcsatolt partíciók, mert például a Synapticban nem lehetett lecsatolni csak fel, illetve le csak root jogokkal, de akkor sem távolította el a létrehozott csatolási könyvtárat. Nem tudom, hogy ez mitől van, de visszaállítva a dolgot, újra jó lett. A terminálos csatolásosdi minden esetben ment persze. -
Siriusb
veterán
válasz
Kendek #28382 üzenetére
Subvolume-kat tudsz készíteni? Illetve megy az, hogy beállítsd set-defaulttal? Nálam a / és a /home külön partíción van, és a subvolume mindkét esetben ugyanazt az ID-t kapta, úgyhogy set-default után a rendszervisszaállítás következett.
Igaz még egy csavar van benne, mindkét partíció LUKS-on van
-
válasz
Kendek #28367 üzenetére
Nah, átkonvertáltam az éles rendszerem alatt is az ext4 partíciót btrfs-re, csak pár perces meló volt az egész. Tegnap jó pár órát eltököltem az új rendszer telepítésével és beállításával, ez nem túl kellemes, de persze szükségtelen is lett volna, csak a legalapvetőbb módszer nem jutott eszembe a GRUB 2 újratelepítésére. A menete:
Elindítottam a frissen telepített rendszert (de jó lett volna a régi is), GParted segítségével vágtam le az átkonvertálandó rendszer partíciójából 100 MB-ot, majd azt ext4-re formáztam, aktívra állítottam. Amiből levágtam, azt átkonvertáltam btrfs-re, majd csatoltam, mint ahogy az újonnan készült 100 megásat is. Ez utóbbira áthelyeztem az előbbin levő boot könyvtár teljes tartalmát. Az fstabot módosítottam úgy, hogy a / UUID-jét átírtam a konvertálás miatt megváltozott új karaktersorozatra (meg az ext4-et btrfs-re), meg kiegészítettem még a /boot alá csatolandó 100 MB-os ext4-es fájlrendszer UUID-jével. A grub.cfg-ben is átírtam ez utóbbi UUID-re az ottani karaktersorozatokat. Ezután nyomattam egy sudo update-grub-ot, majd újraindítottam a gépet. Nyomtam erőteljesen a Shift billentyűt, kiválasztottam az újonnan átkonvertált rendszert, és szépen el is indult. Ott aztán a Synaptic segítségével újratelepítettem a grub-pc csomagot és megint újraindítottam, de úgy, hogy már le volt húzva a másik merevlemez, csak ez maradt. Voilá, elindult rendben a rendszer, ennyi volt az egész, semmi ördöngősség. -
-
ntomka
nagyúr
válasz
Kendek #28354 üzenetére
Értem, világos.
A btrfs jó darabig nem hiszem, hogy konkurencia lesz, mert leghamarabb a 11.04-es ubiban lehet alapértelmezett. Más rendszeren akár hamarabb is, de ugye az ubi a legnépszerűbb disztró.Addig meg sokan örülnek neki szerintem.
Hajrá, kíváncsi vagyok a tesztekre!
-
M.W.H
aktív tag
válasz
Kendek #28292 üzenetére
hmm. az a para h nemtudja kiolvasni mert egy mobil procit hajtok amit az alaplap "nem ismer fel" de faszán megy. bios kiolvassa a hömérsékletét de itt sajnos nem
ez igy reális hogy azért mert ismeretlen a proci?
a gnome panelt hogy inditsam? vagy az a tálca?bocs noob vok
-
ntomka
nagyúr
válasz
Kendek #28326 üzenetére
Nálam mindig a fájlműveletek rontják le nagyon a rendszer teljesítményét, merthogy a programok, amiket használok, sok-sok kis fájllal operálnak és a random írás/olvasás megfogja keményen a gépet. Egy SSD lehet megoldaná ezt, de baromi drága.
Ez a tömörítéses sebesség jól hangzik, de elbizonytalanodtam afelől, hogy nehezen tömöríthet binárisokra nem hatékonyabb, mint az ext4. Az utóbbi meg atomstabil, míg a btrfs azért hagyhat kívánni valót maga után.
Ezen felül szimplán érdekel a dolog, mert a mai fájlrendszerek nem mai darabok, elkel a frissítés már. -
ntomka
nagyúr
válasz
Kendek #28324 üzenetére
Számomra csak azért érdekesek az eredményeid, mert a phoronix tesztjében tömörítés nélkül jöttek ki ilyenek, ellenben tömörítéssel látványosabb gyorsabb lett. Ez a stopper nem rossz ötlet, csak akkor jó nagy fájlok kellenek.
Wait: milyen fájlokat másolsz? Most gondolkozok, hogy ha már tömörítés, nem lehet az a baj, hogy olyasmit másolsz, amit már nem nagyon lehet tovább tömöríteni? Ergo a teljesítmény is a tömöríthetőség függvénye csak. Lehet csinálnod kéne egy baromi nagy csupa nullás fájlt dd-vel, és azt másolni.
-
totyax
aktív tag
válasz
Kendek #28312 üzenetére
Ha a /home-ot nem menti, akkor mi végre van a /home szinkronizálás opció? A felesleges kernelt én az ubuntu tweak-al távolítanám el ha akarnám, ki tudom választani melyiket távolítsam el. Persze akinek már összegyűlt 10 kernel, és nem tudta hol lehet leszedni, annak jól jöhet.
-
totyax
aktív tag
-
totyax
aktív tag
válasz
Kendek #28266 üzenetére
A truecrypt windowsos verziójában van benchmark, ami megmutatja hogy melyik kódolás milyen sebességet produkál a gépeden. Nagyon nem mindegy melyiket választod. Az új verziók pedig már több magot is ki tudnak használni. Sajnos windowsos ntfs truecrypt fájllal a linuxos truecrypt nem mindig tud mit kezdeni.
-
totyax
aktív tag
válasz
Kendek #28263 üzenetére
Úgy néz ki mégiscsak működik az az ATI driver tárolós dolog amit írtál. Szóval zárt drivert frissítve, vagy új tárolót megadva majd zárt drivert aktivál nem működik, csökkentett módban akar indulni. Igen ám, de én közben telepítettem a rendes telepítős ATI drivert, ami a telepítés végén azt írja, hogy ha gond lenne újraindulás után, ki kell adni a (sudo) aticonfig --initial -f parancsot. A telepítési leírásban is ez szerepel, -f nélkül. Szóval ezt lefuttatva, már bejön rendesen a kép. A hiba tehát az volt, hogy ez a tárolós megoldás az új driverrel nem futtatja le automatikusan az inicializáló parancsot, nem jött létre a helyes xorg.conf, és ez láthatóan ilyen (súlyos) hibát tud okozni. Esetleg a Mint kavar be. Innentől viszont elvileg a többi frissítéssel együtt megkapom az új drivert is, persze ha megcsinálják.
-
ntomka
nagyúr
válasz
Kendek #28260 üzenetére
Basszus, most nézem, hogy igazatok lehet. Jobban ránéztem már erre a CCC-re, és áprilisi dátumot ír.
Pedig kb havonta húzza le a frissítéseket (legutóbb 2 hete). Akkor azok csak bug javítások?
OMG, akkor elnézést kell kérnem a tévedésemért.
Akkor talán felpróbálom én is a 10.6-ost a honlapról. Mi a telepítés menete? Érdemes leszedni a meglévőt előtte? Gondolom igen, mert a tárolóból van.
-
-
ntomka
nagyúr
válasz
Kendek #28247 üzenetére
Na de ha megnézed a linkelt cikket, bekapcsolt tömörítés mellett iszonyatos sebességet produkál. Na ez az, ami érdekes, ezért lenne jó egy teszt róla, ha tudnál csinálni.
Mondjuk másolgatnál egy-egy nagyméretű fájlt, illetve ugyanígy egy könyvtárnyi csupa kis méretű fájlt, stb. Az utóbbira mondjuk elég jó példa egy kicsomagolt kernel több kópiában.
-
válasz
Kendek #28235 üzenetére
Na fent a legújabb opera, minden faja
Van egy régi operás bugom, ez a verza se javította. A jelenség annyiban áll, h felteszek egy videót full screen-re és visszaváltásnál (kb. 2ből 1x) szétesik az egész kép (desktop)
Itt egy kép róla. Ezt csak operával tapasztalom (plusz egy havernál is ugyanilyen). Csak egy desktop váltás hozza rendbe a dolgokat. -
ntomka
nagyúr
-
totyax
aktív tag
válasz
Kendek #28207 üzenetére
Helló, kösz, itt talál is újabbat, de nem működik vele.
Se úgy hogy zárt driver leszed, új tároló megad, zárt driver aktivál, se úgy hogy zárt driver fenn, új tároló és synapticból fglrx új verzió frissítés. Gép indulása után csökkentett képernyő mód, meg egyéb lehetőségek közül lehet választani. Szóval eredeti állapot vissza, sajna. -
No-kia
addikt
-
ntomka
nagyúr
válasz
Kendek #28179 üzenetére
Nemtom, nekem amelyik rendszerre felmegy, azon jól megy. Persze ubuntu alatt a tárolóból érdemes telepíteni, mert ott az ubihoz igazítva van csomagolva. Nem is értem miért kell a gyártótól leszedni külön. Ráadásul ugye tudjuk, hogy amihez van tárolóban driver, első indításnál (ha van net) az ubi egyből szól, hogy leszedi.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Kendek #28162 üzenetére
De sztem maga a live szolgáltatással vannak gondok, most win alatt is bármit csinálok, van aki nem lát...
Meg ilyenek jönnek, hogy "Ez a win live szolgáltatás jelenleg nem érhető el, azonban xy felvétele az ismerősök listájára azonnal megtörténik amint a szolgáltatás újból elérhetővé válik. Nem kell elvégeznie semmilyen egyéb műveletet"
Amikor felveszek valamit... Szal sztem nem a kliensel vannak bajok.
-
válasz
Kendek #28148 üzenetére
Jah, én meg azt hittem, h 10-nél majd sikítozik, h nincs több lehetőségem menteni
Akkor nem szóltam
hackeeeee: Az lehet, h Te nem akartál olyan dolgot telepíteni ami szerinted nem nyúl hozzá, de mondjuk egy kernel frissítés már pont elég lehet ahhoz, h ne menjen valami
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
válasz
Kendek #28135 üzenetére
Azt nem tudom, h ott indul-é de elég sok szolgáltatás van ott (meg olvastam valahol, h oada kell másolni)
root@ubuntu:/home/szerver/Desktop# ls /etc/rc2.d/
README S20courier-imap-ssl S24hal
S01policykit S20courier-pop S25mdadm
S05vbesave S20courier-pop-ssl S25powersaved
S10acpid S20cpufreqd S30gdm
S10sysklogd S20firebird2.0-classic S40dhcp3-server
S10xserver-xorg-input-wacom S20firebird2.0-super S50proftpd
S11klogd S20openbsd-inetd S89atd
S12dbus S20postfix S89cron
S15bind9 S20pptpd S99acpi-support
S16openvpn S20rsync S99laptop-mode
S17mysql-ndb-mgm S20samba S99openvpn
S18mysql-ndb S20saslauthd S99rc.local
S19mysql S20winbind S99rmnologin
S20apmd S23ntp S99sleep
S20courier-authdaemon S24dhcdbd
S20courier-imap S24dovecotjah, és itt minden link. Az nem baj, h én bemásoltam? Nem tudom újraindítani a gépet mert dolgoznak itt az emberek. (azt még felháborodnak ha nem tudnak
)
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Kendek #28137 üzenetére
Azért lett az az egész igen, hogy valamennyivel még mennyen többet, ha lehet, akksiról.
Nade, ha hálózatnál 100%-on hagyom, akkor ha itt használom 220-ról, itthon ugye úgy szoktam, mert minek mennyen akksiról, kifolyik a szemem. 30%-on is már olyan világos, hogy zavarja a szemem a fehér. Ezért jött ez az egész, csak sehogy nem sikerült állítani....
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Kendek #28129 üzenetére
A fájlhoz a futtatáshoz annyit állítottam, mint amennyit írtál.
Mellesleg, ott is hiába írom, nem történik semmi.
Pedig amikor ment a funkció gomb, azzal jó volt..
Direkt most csak akksiról megy, úgy próbálom, de nem...
Viszont, ha az "idle_dim_battery"-t bekapcsolom, akkor az leveszi idle állapotban a fényerőt...
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Kendek #28124 üzenetére
Magyarul akkor a parancsikon nem muszáj, magára a filera is lehet a gyorsbillentyűt rakni. Ez kicsit egyszerűbbnek tűnik, mint egy parancsikont rakni, bár azt lehet a panelre is rakni.
Nah minnyár megpróbálom.
Ha ezzel beállítom a fényerőt, akkor az mindig megmarad ha akksiról megy a gép? Vagy mindig majd be kell állítani?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Kendek #28114 üzenetére
No, szabályozni szabályozza.. 62-63foknál nem ment fentebb. Nyitottam 4 terminált, és úgy terheltem.
De amint kilőttem az ablakokat, hallottam h visszább vette a fordulatot, szal legalább az működik.
De, hogy a fényerőállítást hovalett, azt nem értem...
Viszont akkor teszem fel a kérdést, akksival notin hogy tudom lentebb venni a fényerőt? Mert ugye az energiabeállításban csak hálózatnál lehet viszább venni.
Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Építő/felújító topik
- Kis méret, nagy változás a Motorolánál
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Futás, futópályák
- Synology NAS
- OLED TV topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3200, 100% Akkumulátor
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest