Hirdetés

Aktív témák

• haris

őstag

Csak kicsit fényezni szeretném a mások által oly lenézett, am általam igen nagyrabecsült Linuxot. Név szerint Lubuntu.
    A történet.
    Öcsém 2005 táján vett egy Toshiba notebookot. Mivel Vistával adták, de nem igen boldogult vele, felműtöttek rá egy Xp-t.
    Teltek múltak az évek. A noti HDD-je tárolta szépen az évek során összeszedett kedvenc zenéket, a családi képeket, közben megszületett a kislánya, róla sok-sok fotó, majd egyszer csak nem bootol a Win.
    Az összes ismerőse, haverja akik konyítanak a számításteknikához (nálam biztos többet) megnézték, másik gépbe rakták, és próbálták menteni a menthetőt, de mindíg visszakerült öcsémhez, hogy ezen már csak adatmentő cég segíthet. Mivel Ő még nálam is kevésbé ért a géphez, megkért nézzek már valami céget aki kimentené amit lehet.
    Hát az árak láttán dobott egy hátast, azt monda akkor ez veszett fejsze nyele, ennyit Ő nem tud rá szánni.
    Minden mindegy alapon mondtam, had fussak én is egy kört, elkértem a winyót.
    A kicsike egy Hitachi travelstar. Betettem egy külső USB rackbe azt hadd szóljon.
    Van Win XP-s gépem is, azon álltam neki.
    Azért Win, mert ahhoz jobban értek, Linuxos pályafutásom még igen rövid, kb 1 éve próbálgatom a linuxot. Volt Puppy, Netbook remix, de végül a Lubuntu maradt.
    Szóval visszatérve az eredeti témához gondoltam Xp-n használok hátha HD szentinelt hátha segít.
    Vagy ha nem: épp ma vettünk a céges gépbe Kingston 96Gb -os SSD-t ahhoz van valami CD hátha van adatvisszaállítás ... mittudom én.
    Szóval win látja a lemezt, de mikor intézőben ráklikkelek "Nincs lemez a meghajtóban" üzenettel elhajt. HD szentinel is látja, szerinte 37%-os kondíciójú, azomban bárminemű művelet esetén kifagy, nem tud kezdeni vele semmit.

És ekkor jött az isteni szikra felcsatoltam Lubuntura, és mit tesz isten, a linux látja az összes mappát, adatot és ha csiga lassan is, de elkezdtem lementeni a tartalmát.
    Mindenféle varázslás és program nélkül. Majd még jelentkezem, hogy végül pontosan mi menthető, de ebben a percben úgy látom minden. Úgyhogy köszönöm Ubuntu.

Persze nyugtával a napot.....

Aktív témák