- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- Táp ventilátor csere
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Mini-ITX
- Gaming notebook topik
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Hobby elektronika
- Milyen processzort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rica
senior tag
válasz
aeroxr #19700 üzenetére
Latom, kozben kaptal valaszt a deszka topikjaban. Ha segit, ha nem, sztem ne temessel el P35-os Giga lapot. Mondjuk a kombok talan annyira nem, de az en ds3-am tuning bajnok. 550-et vitte minimalis fesz emelessel, tovabb nem probaltam. Gorneck mesternek van valahol egy kurva jo giga P35 tuning oldala az osszes bios beallitassal egyutt, de most nem talalom, valaki be tudja linkelni?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
aeroxr #19461 üzenetére
jó, tehát akkor a hűtéshez értesz, a víz pedig megfelelően nagy (ez volt a kérdés
).
chipset annyira nem veszélyes. extrém tuninghoz kellhet, de nagyon magas FSBket négymagossal a p35 amúgy se bír (értsd, 450-500 körül szokott lenni a végük, de ez eléggé bizonytalan adat). ebből következőleg olyan 3500-4000 környékén a lap várhatóan amúgy is ki fog fulladni. vizezni kb felesleges, ha a szellőzés meg van oldva. ja amit nem írtam bele: FSB, GMCHnak ne adj +0.200nál többet, ha annyival se megy, akkor már többel se fog, innentől felesleges őket szétfeszelni.
közös blokk lehet zárlatot okoz (bár sajnos nem értek ennyire az áramköri elemekhez). szerintem nem vezető gap padokkal (kétoldalas hővezető ragacs/tape, pl vidkarikra az aftermarket memhűtéseket is ilyenekkel rakják fel) viszont szerintem működne a dolog. vizes topikban szerintem tudnak segíteni.
"Wow, ilyet még nem tapasztaltam, figyelni fogok de ez a proci kb 100wattot fogyaszt nem hiszem h akár tuninggal is elérném a 170-180-as szintet."
Ezért kérdeztem, hogy négymagosokkal van e tapasztalatod. a Yorkok kevésbé melegednek, viszont nekem a 95Wos kenti quaddal sikerült elérnem ezt a szintet. ld itt. a lap mérője nem teljesen pontos, de kb jól mér, a hőfokok alapján is eléggé valószínű az érték. vízen általában a proc hidegebb terhelve, emiatt kevésbé szivárog, tehát a fogyasztás léghez képest alacsonyabb. ettől függetlenül 4 pines csatival quadot csak nagyon ésszel szabad húzni (az összeégett példa konkrét eset volt egy q6600al pár hónapja egy CM922ben, és légen történt. Téged pedig nem a meleg fog várhatóan korlátozni). ezért is ajánlottam a proc topikját, ott valszeg jobban tudják, hogy 4pines 12Vs csatival hol a határ.szerintem egyenlőre ne foglalkozz a fethűtéssel, próbáld ki anélkül meddig jutsz. sajnos a 4pines limitációja miatt fethűtéssel se lehetne sokkal tovább menned.
Malklar: próbáltad visszarakni az AC64et? fent van a műanyag palástja a TX3nak?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
aeroxr #19458 üzenetére
négymagosokkal mennyi tapasztalatod van?
táp, ház, víz milyen? (teljesen más a helyzet egy TT/Zalman/Corsair vízhűtéssel, és egy Laing pumpás rendszerrel)
aztán, a p35ds3X szérián nincs fethűtés, hatfázisú, és csak 4 pines EPS csati van.
tapasztalatok alapján 150Wos fogyasztás felett a fetek (proci mellett az R50 feliratú kockák melletti pici alkatrészek) nagyon fognak melegedni. ez nem tesz jót a lapnak, se a stabilitásnak. proc topikjában tudnak segíteni, hogy ez kb feszben és órajelben hol helyezkedik el.
170-180W környékén a 4pines EPS csati és a táp csatija összeég(het). ha nagyon büdös van, akkor emiatt.
szóval 150W fölé azzal a lappal ne menj. főleg, hogy vízhűtésnél (hacsak nincs vizezve a lap is) a proci környékén jólval kisebb a légmozgás, mint eredetileg számoltak vele a mérnökök.
naszóval, akkor tuning: proci 333mas FSBjű. az intelnél QPB, tehát quad pumped bus van, tehát az FSB 4x333 jár alapból. a P35 1333mas FSBt alapból tud, de 1600ast már nem! tehát, ha húzod, akkor egy idő után kimész a chipset specifikációjából. ez nem baj, (G)MCHnak, tehát a NorthBridgenek/Északi Hídnak kell adni +0.100 feszt, az megoldja. esetleg az FSBnek is ugyanennyit.
memóriát állítsd 2:1es strapra, tehát 333as default FSBhez 667cl4en fog járni. adj neki annyi feszt, amennyit az SPD ír (fel van tüntetve a ramon is). ez azért kell, hogy a memória egyenlőre ne legyen korlátozó tényező.
döntsd el, mennyin akarod járatni. döntsd el, mennyi az a maxfesz, amit adnál neki (droppal kalkulálj!). álljts be maxfeszt, majd kezdj el órajel-emelni mondjuk 100mhznként, közben 15 perces prime menetekkel. FETeket fogdosd sűrűn, nem e melegek! ha megvan a kívánt órajel, akkor csökentsd a feszt és tesztelj. ha már nem stabil, akkor vagy emelj még feszt, vagy járasd alacsonyabb óraejelen. ha mindez megvan akkor hosszabb prime, 3-6-12-24 órás (mindenki máshogy csinálja). esetleg prime+furmark, de ott különösen ügyleni a ház/fet hőfokokra. az elég olyan 15 percig is, ha nem stabil valamelyik fesz, az pár mp alatt kibukik (még ha a prime futott is előtte 6 órát baj nélkül).
ha ez ok, állítsd magasabbra a fsb:mem ratiot, amíg megy. ha kell, emelj feszt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- Milyen egeret válasszak?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Videó stream letöltése
- Path of Exile (ARPG)
- Táp ventilátor csere
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged