- OLED TV topic
- Milyen házat vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Haladó fotósok digitális fényképei
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
beroch #42707 üzenetére
Én kitenném a Hydro-t. Tennék helyette egy DarkRock Pro-t. Aztán beletolnám a fennmaradt lóvét egy erősebb videó kártyába. (pl. 280x)
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
gohanangry6 #42704 üzenetére
Ha nem melegszik túl, akkor hagyhatod.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
#97716736 #42675 üzenetére
Szia!
Ivy processzoroknál jelentkezik általában ez a hiba, ha instabil vagy határon mozog a tuning.
Két megoldással találkoztam eddig, ami közül az egyiket írtad. A másik, próbáld meg a VCCIO (memóriavezérlő) feszültségét megemelni 1.1 volt környékére.Talán van szoftveres megoldása is, de ebben nem nagyon hiszek.
-
Kean_Sorbo
őstag
Egyenlőre nem akarok nagyon belefolyni a témába, de a kolléga ráérzett a barkácstuning kifejezéssel. A tuning első lépéseként talán meg kellett volna emelni a Long+Short TDP limitet, egyébként emelheti a szorzót 58-ra is, a teljesítmény akkor sem fog változni. Aztán ebben az esetben a 42-höz talán elfér majd a 1.25 vcore is.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Peterson_ #42630 üzenetére
75C még bőven belefér a terheléses tesztnél. Nyugodtan emelheted a frekvenciát. A Tcase értéke is 72.6C, akkor a maghőmérséklet vége kb. 90 foknál van.
Ha van kedved auto feszültségről átteszed fix-re, aztán megkeresed az adott frekvenciához tartozó legkisebb feszültséget. Így is nyerhetsz pár fokot. -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
lekorszke #42625 üzenetére
Nagyon röviden.
BIOS-ban:
Megnézed milyen a memóriád alap működési frekvenciája (pl. 800MHz).
A processzor FSB-t emeled, a PCI frekvenciát hagyod alapon (100). Ezzel együtt a memória frekvenciája is változni fog. Ha nagyon megemeled akkor a RAM valószínűleg nem fogja bírni, így ezt a gyári értékhez legközelebbi sebességre vissza kell venni.A processzorod szorzóértéket nem tudom, de ha az pl. 10 akkor az FSB 10 MHz-el történő emelése +100MHz CPU frekvenciának felel meg. Én mást nem állítanék.
Igaz nekem E5700-es van, de az FSB és memóriabeállításon túl én semmihez nem nyúltam. Így 3-ról 3.5-re emeltem a gyári hűtéssel. Linx alatt 65 fok.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
honda 1993 #42570 üzenetére
Most komolyan, te ennyire hülyének nézed? Szerinted nem találja meg az egéren a tekerő gombot?
Vagy linkeljem neki hülye gyerek módjára?
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
honda 1993 #42568 üzenetére
A linkelt oldalon a kb. 10. hozzászólásban ott van az összes kérdésére a válasz. Ennyit az ártásról.
-
Kean_Sorbo
őstag
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
AeSDé Team #42496 üzenetére
Nem. A turbo csak egy magra emeli maximumra a frekvenciát, a többi mind eggyel csökkentett szorzót kap (pl. 1. mag 39x, 2. mag 38x, 3. mag 37x, 4. mag 36x), míg a P-Z lapokban minden mag megkapja a maximális szorzót.
A 3770-est kb. 4GHz-re lehet felhúzni, ez kb. 7% többlet a turbo-hoz képest.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
AeSDé Team #42493 üzenetére
P és Z lapokkal 4+1 szorzóemelés minden magra a tuning lehetőség. Az alaplapi órajel emelhető 3 Mhz-cel, így az még kb. 100Mhz. Ez összesen processzortól függően kb. 600Mhz.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
honda 1993 #42479 üzenetére
Meg kell nézni Prime95-alatt a hőmérsékleteket (pl. CoreTemp programmal). Ennyi. A választ majd megkapod a monitorodon.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
honda 1993 #42472 üzenetére
Számítási teljesítményben kb. 20%. Ezt programok futásánál veszed észre (játékok,böngésző ,egyéb programok), maga az operációs rendszer alapvető működése nem gyorsul tőle, ahhoz SSD kellene.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
malphitee #42468 üzenetére
Ember!
A topik címét elolvastad? Te egy igazi rosszindulatú ember vagy. Szerintem szüneteltesd az ittlétedet, vagy moderátorral tetetünk ki egy kicsit pihenni. Főleg, hogy szándékosan rossz információkkal látod el az ide segítségért jövő embereket (és ez elég indok)!
Ha részletesen leírjuk neki a dolgokat, azzal őt is segítjük a fejlődésben, és a gépe sem romlik el. Hidd el vannak olyanok akiknek jól esik ha segíthetnek valakinek, veled ellentétben. -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
honda 1993 #42450 üzenetére
Szia!
4 GHz-hez:
Mivel az FSB 200 ezért a processzor szorzót 20-ra állítod.
A TDP limitet emelned kell vagy kikapcsolni a BIOS-tól függően, mivel a nagyobb fogyasztás miatt nem fogja engedni egyes esetekben a megemelt órajelet.
4 GHz-hez kb. 1.3 volt Vcore szükséges, de ez a processzortól függ. Ezt valamilyen tesztprogrammal (Linx) tudod kitesztelni.
Ha szerencséd van mást nem kell állítani. -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Sontir Fel #42433 üzenetére
TPU/EPU felejtős. Tuningnál ezek a lapok szeretnek nem indulni, csak másodjára (Idióta ASUS betegség). Ráadásul ilyenkor a Windows betöltésnél kifagyhat. Ennek kiküszöbölése nehéz, de nem lehetetlen.
Egyik lehetséges megoldás:
A PLL Overvoltage legyen bekapcsolva, és a PLL értékét minél kisebb értékre (pl. 1.55 volt!). Offset mód ilyenkor kikapcsol, és ha még mindig vannak indulási problémák, akkor az Addition Turbo Voltage menüben lépésenként felfelé menni, amíg rendben nincs az indulás.A Vcore pedig változó, de 1.2 volt körül kell keresni. Az Ivy topikban találsz támpontot.
-
Kean_Sorbo
őstag
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Dr. Student #42320 üzenetére
Úgy látom a manual-ban, hogy az 1.05 voltos PCH Voltage.
74. oldal.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Dr. Student #42317 üzenetére
A processzoros topikban milliószor kibeszéltük már, hogy szintetikus teszteken kívül semmilyen gyorsulást nem érsz el vele, de ha neked megnyugtatja a lelked a nagyobb szám akkor lehet próbálkozni. Manuálisan beállítod a frekvenciát, a memóriavezérlő feszültségén emelj (1.1-1.15 volt). Gondolom a memória 1.65-ös ezért nem megy magasabb frekvencián.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Dr. Student #42315 üzenetére
Az 1600/ CL9 mindenre elég. A lapon meg a CPU szorzót beállítod a legmagasabb értékre amit enged, és kész a tuning.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
kukucsakakuk #39141 üzenetére
Akkor már én is csak valami alaplap/bios hibára tudok gondolni.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
kukucsakakuk #39139 üzenetére
Komolyan, én már tanácstalan vagyok. Egyetlen 1 árva Hz emeléstől sem indul?
Még egy ötlet. A memóriákat cseréld meg.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
kukucsakakuk #39131 üzenetére
Hol van a "telephelyed"?
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Kean_Sorbo #39135 üzenetére
Szóval a 769 MHz sok a memóriának, vedd vissza a legkisebbre.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
kukucsakakuk #39131 üzenetére
Szóval a te VID értéked 0.8500V-1.5 volt. Manuálisan állítsd a CPU Voltage-t 1.4-re, és utána kezd próbálni emelni az FSB-t, ha megy akkor emelheted 1.45-re.
Valószínűleg egy rosszabb processzort fogtál ki, ami alap feszültségen is a határon mozog.
Ami a másik, a DRAM-ot nem állítottad vissza az alap frekvenciára!
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
kukucsakakuk #39114 üzenetére
Szia!
PCIE - 100
Feszültségek - AUTO
DRAM - Ami az eredetihez legközelebb áll.
Command Rate - 2
Transaction Booster - DisabledFSB - Állítsd 320-ra. Nem vicc. Nézd már meg, hogy így indul-e?
Ha igen, akkor FSB 335, és feljebb stb, majd írd meg mi újság.
-
Kean_Sorbo
őstag
Ahogyan az előző hozzászólásban láthatod, először nézd meg a RAM-ot, mert lehet azt is megemelted. Ebben az esetben azt vissza kell állítani az eredeti frekvenciához minél közelebbre.
Ha ez nem segít, akkor elképzelhető, hogy a lap nem bírja az FSB növelést. Ez a tuning dolog egy lutri, sokan ezt nem veszik figyelembe. -
Kean_Sorbo
őstag
Sajnos akkor itt a vége. A te processzorodnak annyira alacsony a szorzószáma, hogy maga az alap FSB már igen magas. Más E sorozatú processzoroknak (pl. az enyém E5700) a szorzószáma 15. Így itt egy 10Hz-es emelés 150MHz-et jelent, ami ugye a lapnak minimális, de a processzornak sokat jelent. Amíg nekem az alap FSB 200Hz, addig neked 333, ugye ez nem kicsi különbség. Míg nekem eleve van 133Hz tartalékom a tiédhez képest, addig neked már onnan kell indulni. Ezt a processzor megvételekor érdemes lett volna megnézni.
-
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
adatfalo #38998 üzenetére
A Speedstep miatt veszi vissza az órajeleket, és ez így van jól. Egyébként az a 4600Mhz sem annyi, mert a Speedstep 100Mhz-enként állítja terheléstől függően a magok sebességét. Ha csak egy mag is pl. 2300MHz-en megy a CPU-Z akkor is 4600-at fog kiírni. Ha kell a teljesítmény akkor majd a magok is szépen beállnak az adott terheléshez szükséges órajelekre.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
RetepNyaraB #38992 üzenetére
Ezt én sem értem, de mindenki megvan róla győződve, hogy így jó. Viszont a kupakhő mindegyiknél hasonló, így ez is a "normális" tartományban van.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
RetepNyaraB #38988 üzenetére
És? Az AMD-nél egyébkéntis 39 foknál a magokra 29-et ír.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
vadallat88 #38886 üzenetére
Tessék itt olvasgatni. Minden információ le van írva.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
adamssss #38836 üzenetére
Az a 90 fok nem egészséges. Próbáld meg valamennyit visszavenni a frekvenciát, aztán ha nem jelentkezik a probléma, akkor megvan az ok. Meg aztán 2.66-ról 4.2-re húzni valamit elég komoly dolog, így az is lehet hogy az alaplap szabályoz le, mert a mosfetek melegednek túl.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
RetepNyaraB #38824 üzenetére
Jól van na. Nem gonoszkodok többet.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
RetepNyaraB #38822 üzenetére
Pontosítsunk: az i5-3470 az Ivy, ami specifikáció szerint is támogatja az 1600-as ramokat.
Intel Core i5 3470 -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Piera23 #38819 üzenetére
A memóriád 1.5 voltos.
A kompatibilitási dolog a Sandy processzorok miatt van, mert azok csak a 1333-as RAM-okat támogatják hivatalosan.
Az időzítéseket meg ki kell próbálni, mert lehet megy:
9-10-10-en, ahogyan nekem is.
Ha szerencséd van akkor 9-9-9 is, de sok jelentősége nincs. Olvass utána, akkor rájössz inkább a frekvencia számít. -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Piera23 #38816 üzenetére
A processzorod támogatja az 1600-as memóriákat, de az alaplapok kompatibilitási okok miatt alapesetben csak 1333-on kezelik. Ezért ezt manuálisan kell beállítanod.
1600-ig érezhető általános programokban a memória sebességének növelése, annál feljebb már egyre kevésbé.
RetepNyaraB: Mielőtt leírsz valamit nem ártana tájékozódni. Nem kell tuningolni semmit 1155-ös platformon. Beállítod a memória sebességét, és annyin megy.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
descence #38704 üzenetére
Azért változik, mert terheléstől függően állítja a processzor sebességét. Ez egy energiatakarékossági funkció. Intel Speedstep néven találod a BIOS-ban. Próbáld meg a BIOS frissítést, ha azután sem megy akkor sajnos nincs több lehetőség. Utána néztem pontosabban. A te lapodnak van egy C-s változata, abban van tuning lehetőség alapban az biztos, viszont a tiéd csak szorzót tud állítani. Hogy az új BIOS-ban benne van-e ez a lehetőség sajnos nem tudom.
Mondjuk én vagyok olyan elvetemült, hogy megpróbálnám felrakni a C-s BIOS-t, de neked ezt nem ajánlom.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
descence #38694 üzenetére
Próbáld meg azt, hogy a CPU Configuration menüben a Default CPU Ratio-t átállítod Disabled-re. Ekkor a VID CMOS Setting opcióban állíthatod a processzor szorzóját (már ha engedi). Ekkor ha a szorzót pl. 11-re állítod, akkor az FSB maradhat az eredeti 200, így 11x200=2200Mhz-en fog működni a processzor.
-
Kean_Sorbo
őstag
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
RetepNyaraB #38662 üzenetére
Mi köze van ennek a hozzászólásodnak a fórumhoz?
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
descence #38652 üzenetére
Szia!
ADVANCED menü -> JumperFree Configuration
AI Overlocking - Enabled (Ezzel kapcsolod be a manuális állítási lehetőséget)Alapból a processzorod szorzó értéke 9, ami tuning szempontjából nem a legjobb.
Az alap 1800MHz 9x200FSB szorzatából adódik. A 266-os FSB értékkel 2400MHz-et tudsz állítani.
A PCI busz értékét hagyd alapon ami 100 (asszinkron mód), már ha van ilyen lehetőség.
Viszont a memóriád sebességét ekkor manuálisan be kell állítanod.Vagy azt is megpróbálhatod, hogy a CPU Configuration menüben a Default CPU Ratio-t átállítod Disabled-re. Ekkor a VID CMOS Setting opcióban állíthatod a processzor szorzóját (már ha engedi). Ekkor ha a szorzót pl. 11-re állítod, akkor az FSB maradhat az eredeti 200, így 11x200=2200Mhz-en fog működni a processzor.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Kean_Sorbo #38545 üzenetére
Aztán ez 103-as busszal, 4200MHz-en 24/7-re simán használható.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
erikjoee #38542 üzenetére
CPU szorzót beállítod 45-re
PLL Overvoltage - Disabled
CPU Voltage - 1.30 Kezdésnek. Ha nem megy növeled, ha megy addig csökkented amíg stabil. (1.35 felett én már nem erőltetném)
Load Line Calibration - Úgy állítsd be, hogy terhelés alatt ne essen a Vcore. CPU-Z-ben valamilyen stabilitás tesztnél (pl. Linx) azonnal látható.
TDP Long/Short limit megemelése - 200
C1E - Enabled
C3 - Enabled
C6 - EnabledPLL Voltage - 1.8 (Ha fagy a gép megpróbálhatod megemelni, pl. 1.9)
Kezdésnek.
lipi67:Még mielőtt több kérdőjelet írnál. Egyik a sok közül.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
kromatika #38466 üzenetére
Van még valami.
A Load Line Calibration. Ez a terhelés alatti feszültségesés csökkentésére használhatod.
Ha pl. terhelés alatt leesik a Vcore 1.25-ről 1.23-ra lehet, hogy az már kevés lesz neki. Minél erősebbre állítod a LLC-t, annál jobban tartja majd a feszültséget, vagy akár meg is emelheti.
Nekem most a legerősebben van, így IDLE Vcore 1.25, LOAD pedig 1.27.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
kromatika #38463 üzenetére
OC Tweaker Screen -> CPU Control
CPU Ratio Settings - Itt állítod a CPU szorzóját. Ha pl ez. 42 akkor 42x100 tehát 4200MHz lesz a processzor maximális frekvenciája.
Intel SpeedStep Technology - Enabled
Core Current Limit - 200
OC Tweaker Screen -> Voltage Control
CPU Core Voltage - 1.25
CPU Configuration Screen - Enhance Halt State (C1E) - Enabled
24/7 - Mindennapos használat.
Ellehet érni, meg túl is lépni.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
kromatika #38448 üzenetére
A történet egyszerű. Beállítasz egy szorzót, a hozzá tartozó legkisebb Vcore értéket meg ki kell kísérletezni. A 4.2-höz a 1.25 csak egy támpont. Lehet kevesebb és több is. Ha 124-es hibakóddal leáll a Windows vagy fagy, akkor kevés a feszültség. Ha többet adsz neki nem gond, csak felesleges.
Ha van egy működő állapot, akkor egy teljes terheléses teszttel érdemes megnézni, hogy stabil-e. Ha nem akkor még emelsz a Vcore értékén addig, amíg hibátlanul lefut a teszt. A Linx erre tökéletes. 15-20 kör 15000 Problem Size.
A Vcore kb. 1.35 amire még azt mondjuk hogy 24/7-re ok, de azzal már 4.5 felett kell hogy menjen.
Szerintem tedd 1.25-re, kipróbálod mennyit megy vele, aztán úgy hagyod. Ha jobb fajta a processzor akkor 4.3-4.4, de lehet a 4.5 is megvan ezzel. Igen, és csak a CPU szorzót kell állítanod.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Hellboy2387 #38387 üzenetére
Szia!
Tessék ide átfáradni, és olvasgatni.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
eldarin #38291 üzenetére
Ivy fórum. Itt tedd fel a kérdésed, de előbb majd olvass vissza pár oldalt, minden kérdésedre ott lesz a válasz.
-
Kean_Sorbo
őstag
Mivel H77-es az alaplapod, a szorzót nem tudod feljebb állítani, így csak a Turbo-t tudod használni. A 3500 MHz-et csak akkor éred el, ha a processzor egy magja van terhelve. A tényleges frekvenciákat a TMonitor programmal tudod megnézni. Biztos megy az egyik mag néha 3500-on is.
Esetleg a BCLK-t tudod megemelni 103-ra, így 3600MHz lesz a legmagasabb órajel. Feljebb nem érdemes állítani, mert instabil lehet a rendszer, mivel minden egység frekvenciája ebből képződik.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3121, 100% Akkumulátor
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Honor 90 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest