- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- iPad topik
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Mini PC
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Házimozi haladó szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
szilrobi
aktív tag
válasz
darál0w #32803 üzenetére
Szia! Igen, visszakerestem, azokkal az értékekkel csináltam most is, csak jobb az alaplap, így már a memók is mennek 1066mhz-en és fölötte.
Csak sajnos nincs meg minden érték, az akkor linkelt bios képek nincsenek már fent, meg akkor nem nagyon ment 70 fölé, most meg 74
-
04ahgy
nagyúr
válasz
darál0w #32787 üzenetére
Sandy esetén elég komplex a RAM vezérlő. Egy része a VTT-ről, egy része a VCore-ról üzemel. Ami gond, az a RAM és a CPU interfész része közti magas feszültségkülönbség, mint LGA1366, LGA1156 esetén is. Csak itt a RAM chipek felé kommunikáló részegység VCore feszen üzemel. Felesleges (szerintem) a VTT emeléssel gyilkolni a cuccot.
Az 1,575V igaz, ha a CPU alapfeszen megy. Itt épp tuningról van szó, amikor is a megfelelő különbség megtartása a cél, ha a VCore-t is emeli, akkor mehet feljebb kicsivel a RAM fesz. Itt meg emeljük a VCore-t.
HGyu
-
sestertius
őstag
válasz
darál0w #32775 üzenetére
Végül is egyszerűsítettem a helyzetet, majd az időzítésekkel később szórakozok, ha majd tudni fogom, milyen feszt húzzak fel a ram fesz mellé /VCCIO vagy VCCSA??? - nálam nincs VTT/ - csak mert a 7-8-7-20 elég jó 1866-on...
Szóval az xmp 1 profilt választottam, ami alapból 1866-ra lövi be a dolgokat, így nem lehet gond, időzítések auto, ram fesz 1.5V és egy kis cpu fesz emelés kellett csak, szerintem már nem lesz gond...
Azért még majd jövök, mert sok mindent nem tudok, hogy hagyjak auto-n vagy nem, csak álljon be a rendszer...
Hamarosan...
Köszönet!
-
sestertius
őstag
válasz
darál0w #32766 üzenetére
Ezért ment végig fixen 1.5V-al 1333-nál is, meg most is 2000-en fix 1.5V 9-9-9-24-el.
Elvileg itt is csak emelni kellene valami más fesz-t ugye az 1.65-ös ram fesz-hez /az emlegetett vtt ugye, csak nem tudom, az asus lapban ennek melyik felel meg, mert vtt giga lapban van.../, és azzal sem lenne baj, de 1.5 sem jó neki 2000-en.
Ha 1333-al 1.5V-on hibátlanul megy, attól még lehet gond magasabb frekvencián? -
sestertius
őstag
válasz
darál0w #32483 üzenetére
Hát akkor újra itt...
De a lap topikjában sok okos információval elláttak, és már szerintem csak kevés hiányzik a teljes sikerhez. Remélem...
Szóval cmos reset után azt csináltam, hogy ram 1333 MHz mellett fix 1.5V ram fesszel, 40 szorzó, 100 bclk, minden más fesz auto, elindultam CPU 1.3V-ról lefelé. A proci végül úgy tűnik 1.215V-nál baba, 1.210-el is elmegy, de ekkor néha már rosszalkodik a game, elkezd néha szaggatni, tehát 1.215-nél maradtam. Eddig oké, jött a ram.Mivel megvilágosítottak, hogy használjam az x.m.p.-t a beállításoknál, rápróbáltam. 1866-ot valahogy nem szereti, mert be sem indult /x.m.p. 1/. Aztán x.m.p. 2 jött, és ennél a 2-es profilnál belövi magának a ramot gyönyörűen 2000-re 8-8-8-24 mellett /ezt a profile 2 fül mellett ki is írja - tehát nem 2133-ra, ami jó, mert pont ez a gyári, így értelmet nyert az, ami a lap honlapján írva vagyon, nevezetesen hogy támogatja ez a 2000-es ramot is... /.
Az időzítést fixálja nevesített értékekre, a ram fesz-t is 1.65V-ra, minden más auto. Indul a gép, megy, de prime vagy game 1-2 perc, és kifagy...
Próbáltam a gyári "laza" értéket adni neki, azaz fix 1.5V-on átállítva az időzítéseket 9-9-9-24-re /ezt kell tudnia ezen a feszen/, de az eredmény ugyan az.
Tipp? -
válasz
darál0w #32756 üzenetére
Most épp fűt picit emelt fesszel.
A BIOSban én nem tudom értelmezni a GTLRef értékeket:
Kettő sáv van ugyi, az első lehetséges értékei +3%, normal, -3%, -6%, auto
a másik ugyanez, csak a +3% nélkül. Én eddig a százalékos variációkat ismertem, tehát pl. GTLRef=0,67%VTT.
Ezt itt hogyan tudom átfrordítani?
Ha pl adott 1,30 VTT, akkor az 0,67%-on 0,00871.
De mijaza -3%?
3% levonva az 1,30-ból? Az 1,261
6% on meg 1,222 Nemérteemui.: 1,306 volton lefutott az IBT max stress 10 kör. Kezdhetek reménykedni?
-
-
Teodor52
senior tag
válasz
darál0w #32749 üzenetére
-Gigabyte GA-MA790XT-UD4P alaplap
-AMD Phenom II x2 545 3GHz
-ASUS Radeon EAH4850 512MB DDR3
-2GB Geil Vaule és 2 GB Kingmax (elméletileg 1600MHz)1333MHz DDR3 Ram
-500 GB WD 3,5" Caviar Green WD5000AADS SATAII 32MB cache
-19" ASUS VW193D-B 60HRz monitor 1440x900
-Win7 64bit -
kaboska
aktív tag
válasz
darál0w #32734 üzenetére
Helló!
cpu ratio settings 9
fsb freq 400
dram freq 800
dram timing manual 5-5-5-15
cpu voltage 1.25V
cpu pll 1.5V
fsb termination 1.1V
dram voltage - gyári alapfeszt állítsd be neki.
nb voltage 1.2V
load line calibration off
Ezeket adtad meg hogy csak ezeket állítsam.
Utána nyomtam F10-et és boot-olt! -
Tarill
őstag
válasz
darál0w #32720 üzenetére
http://
ez a kép biosról perpill nemtudok de megoldom majd mert 8800GT-m van pár napja és bem tudom behozni a biost mert indításnál nem ad képet a kártya csak a windows ha írja h üdvözöljük ott van képem. régi kártyát vissza kell tennem. 1280*1024 es felbontást használok
-
-
czpitti
senior tag
válasz
darál0w #32656 üzenetére
Érteni magyar nyelv ha számokkal alátámasztani.Ht értéke?A ramom most 1500 körül ketyeg de 4.126-on stabil a proci prime szerint....ha a mhz-ekkel játszom valahogy jobban szereti mint a szorzókkal.Miért?Tudom mert analfabéta vagyok de most megtanulom ha bele is döglik a gépem
Szerk.:1886-on megy a ht már rájöttem közben hogy azt is visszavettem...
-
MeroM
senior tag
válasz
darál0w #32616 üzenetére
p5g41t-m LX lap, most egy 2x4gb ddr3 kingmax van benne 1333 on és, hogy ha az újból veszek kingstone ramot az 1066 os legyen vagy 1333 as?! tuning szempontból mert egy q83 van benne (775-ös) 400 as fsb t akarok és így csak 395 ig lehet rakni és a elvileg a lap csak oc s en tudja a 1333 at...
-
nmoreKharon
csendes tag
válasz
darál0w #32627 üzenetére
Már lassan 5órája böngészem a netet és traktálom a kérdéseimmel, de csupán pár infót tudtam meg, maga a IHDG3000-ről. Nem tűnik olyan rossznak, mint ahogy leírják. Még olyan is találtam, hogy jobban segíti a NVIDiA driver a "karit" ,mint az alap Intel-es driver. Ezt viszont ki is linkelem ide.
Hát ha segíteni fog valakinek.
- Sajna tesztelni csak a jövőhéten tudom, de amint kész leszek vele írok, de azért köszönöm! - Már írtam más topicokba is, de még semmi válasz.
[link] -
Tibor92
tag
-
krissz9999
csendes tag
válasz
darál0w #32551 üzenetére
hát igazábol még mindig az kérdésem hogy lehet-e huzzni gépemet vagy nem.Meg ezzeket azért kérdezem mert Kezdő vagyok
tegnap álligtattam Az FSB-t 350mhz -ig birtam elhuzzni utána már kifagy a gépem vagy kék képernyő lesz. auto Voltage is ezt csinálja meg én álligtatom be neki a Voltage akkor is mért nem birom tovább emelni az fsb-t???és előre is elnézést ha sokat kérdezek
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
darál0w #32540 üzenetére
Akkor azt mondod, hogy azon a feszültségeken még mehet 24/7-ben? Mert igazából nem melegszik annyira mint amennyire gondoltam és ez még a mágikus 1.475-ös határ alá még beesik.
Fogyasztásban nem tudom mennyivel több mintha csak 3.2-3.6-on menne, lehet készítek majd egy ilyen tesztet.
-
szigibogyo
csendes tag
válasz
darál0w #32529 üzenetére
értem.
most átállítottam automatáról manuálisra a system volt controlt. így mindent manuálra dobott. ugyanazon az értékeken dolgozik mint auton ott sem ment 1.4 V fölé... igaz hogy az aida64 csak 1.39 V mutat de az előzőekben leírták hogy mindig picit magasabb értéket kell adni mert droppol a lap.
szóval ezek az értékek mellett tud a proci 4000 MHz-et, az NB 2000 MHz, a HT 2000 MHz.
és ha esetlegesen ezek az értékek fölé akarok menni akkor voltot kell már emeljek ??!
esetleg a memória időzítéseken érdemes valamit variálni ? ott is minden auton van hagyva.. -
-
Vasinger!
nagyúr
-
krissz9999
csendes tag
válasz
darál0w #32502 üzenetére
Hát 1360x768 felbontáson,De szerited felbontás miatt lesz gondom ezzel ?? mert olvastam hogy eméletileg 3600mhz-ig el lehet huzzni minimális alapfeszültég állitásal, Tudom azt is hogy azonos szeriában lévő procik-ban is lehet nagy eltérés is de szerintem mennie kéne legalább 3200 főle vinnem persze mivel kezdő vagyok ebben nem vagyok biztos
köszönöm előre is a választ
-
pepusos
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Háztartási gépek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Mobil flották
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Milyen routert?
- BestBuy topik
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged