- VR topik
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Androidos tablet topic
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- iPad topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
Új hozzászólás Aktív témák
-
donbos12
tag
válasz
darál0w #24735 üzenetére
Is meg csak úgy ,hogy mit bír ,de annyira nem egy sz*r fajta ez a E8400 sem bár
E8500-at akartam venni ,de ezt tudtam olcsón megszerezni.Meg egyszer szeretném megérteni az összefüggéseket ,hogy mit - miért kell állítani.
Igen Full HD.
Sajnos kénytelen vagyok a TV-m használni ,mert nincs külön monitorom.
Update :
Egyébként még ha leszel még egy darabig csinálhatjuk (max 1-ig nekem ok). -
donbos12
tag
válasz
darál0w #24712 üzenetére
Ok.
Akkor azt visszaveszem 1.65-re igen 1203 MHz-n van egészen pontosan.
A Cpu-t felviszem.
Reboot.....
Kép az előző hsz-emben...
Update : Prime nélkül volt készítve a kép.Gyorsan elindítottam egy progit és amikor felugrott 3600-ra nyomtam egy Print Screen-t
OK.
Most : Proci : 1.30000 V
Ram : 1,66VWindows simán bejött.
-
-
-
boxos23
aktív tag
válasz
darál0w #24698 üzenetére
Intel Core2 Duo E8400 (LGA775)
CPU
- processzor: Intel
- processzor modell: Intel Core 2 Duo
- processzor modelltípus: E8400
- Duo processzor órajel (2x): 3 GHz
- FSB: 1333 MHz
- foglalat: 775
- L2 cache: 6144KB
- utasításkészlet: iAMT2, MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE4.1
- max. fogyasztás: 65 W
Ez jobb??Melyek azok a 45nm
-
Misua
senior tag
-
balazs0102
senior tag
válasz
darál0w #24683 üzenetére
mikor nem az fsb-t vagyis a ref clock-ot b@szogattam, hanem a szorzókat vettem magasabbra az NB lazán bírta a 12-es szorzót. Úgy ment a proc 18-as szorzóval 3600at, az nb meg 12essel 2400-at. Így sok hónapot ment, csak mikor rájöttem h nem megy a C&Q akkor már nem tetszett annyira a dolog. Csak aC&Q miatt próbáltam meg simán csak a ref clockot állítani de ha azt veszem magasabbra akkor se megy a C&Q.
Néztem bios-ban, hogy a a +12 volt nekem csak 11,9 körül van. Annak nem kellene úgy kb 12,01-12,03 körül lenni minimum? a többi fesz mind felette van picit. mármint az 5 voltok meg a 3 voltok....
Ilyen tápm van: link
Nemtom h sokminden van-e rákötve...megy róla:
2db 500GB vinchester
1Db AMD X4 B55
1 db Ati HD 5770
1 DB TV tuner
4 db 2gb ram
1db optikai meghajtó
alaplap
és 6 db ventillátor - 2db a procihűtőn, 1 az alaplapot hűti, 1 rendszer, meg 2 a hdd-ken.ez sok lehet neki?
-
Misua
senior tag
válasz
darál0w #24677 üzenetére
Oki, este nézem, tesztelgetem, viszont lenne még 2 kérdésem:
1. Most a ram FSB/DRAM ratio 1:2.66 = 1333 (eredetileg is 1333 volt - Kingston 1333), nos ha pár héten belül veszek + ramot, akkor elöször reseteljem a tuningot, vagy egyböl tehetem be?
2. Auto disable DRAM/PCI-E frequency: disabled - ez amugy mire szolgál...mert eddig 1 évig (vétel óta) enablen volt
-
Misua
senior tag
válasz
darál0w #24657 üzenetére
Szia darál0w!
Biosreset - az elemet szedjem ki az alaplapból? vagy csak vissza az eredeti beállításokat - ' F6 - Optimized default' (az utóbbi megvolt)
2 órányi Prime (Small FFTs) teszt után szerintem most már stabil a rendszerem
Teszt során everest is mutogatot értékeket - 100%-s CPU terhelésnél hője nem ment 52 fok fölé (2900 fordulat a ventin...és 1,52 a CPU voltage)Az alábbiakat állítottam be:
c'n'qt – enabled
PCI-E – 100
Auto disable DRAM/PCI-E frequency: disabledFSB: 250
CPU Ratio: 14 = 3500 Mhz
NB Ratio: 8 = 2000 (eredetileg is 2000 volt)
HT Link Speed: 8 = 2000 (eredetileg is 2000 volt)
FSB/DRAM ratio 1:2.66 = 1333 (eredetileg is 1333 volt)
CPU Voltage 1,48 - ez kb megfelelő érték, maradhat vagy vigyem lejjebb és teszteljem primmel újra?Egyébb Voltage AUTO-n maradhat szerintem, ha már bírta
Köszi szépen az eddigi segítségedet!!!
-
donbos12
tag
válasz
darál0w #24665 üzenetére
1.9?Ez tuti?
De ha az FSB felviszem akkor magától emelkedik a ram órajele is.Hiába nem akarom...
Vagy ezt ki lehet kapcsolni ,hogy ne állítsa automatán a ramot is az FSB-hez?Még valami : milyen funkciókat kapcsoljak ki a biosban ami tök fölösleges?
Mindjárt rakok fel képeket....Nem tudom miért nem működik alap időzítésen.Clear cmos-t kellett utána csinálnom.
Tápom gondolom bírni fogja ezt a kis tuningot...
-
donbos12
tag
válasz
darál0w #24663 üzenetére
4GHz?Az durva.
Az időzítést nem tudom ,hogy kell beállítani.Amikor beállítottam a gyárira nem bootolt a gép.(9-9-9-28)Ehhez a témához elég hülye vagyok ,de hát elvileg ezért van ez a topik.
Még valamit akartam kérdezni: ha elkezdem emelni az FSB-t azzal együtt ugye megy föl a memória MHz-e is.Ha tegyük fel már 4GHz-en megy a proci akkor már lefelé kell vinni a memória órajelét?
Mármint a hőfok érzékelőre gondoltál?
Mondjuk memóriát szerintem kb. 1 hét múlva cserélem egy ilyenre
CZ Intel XMP Edition 2x2 GB DDR3 Ram 1333 CL7
-
Misua
senior tag
-
Misua
senior tag
válasz
darál0w #24652 üzenetére
kikapcsoltam a Auto disable DRAM/PCI-E frequency-t
akkor is kék halál
söt beállítottam a kb. középértékeket
Cpu VDD Voltage = 1.1 -1.425 - 1.425 (mivel csak 1.425 hozza a 1.492 CPU Voltage-t)
Cpu NB VDD Voltage = 1.1 - 1.425 - 1.3
Cpu Voltage = 1.492 (beállítva)
Cpu NB Voltage = 1.248 - 1.617 - 1.3
Dram Voltage = 1.5 - 2.42 (gyártó 1.5-t ír)
NB Voltage = 1.108 - 1.405 - 1.2
Ht Link VOltage = 1.202 - 1.454 - 1.3
SB Voltage = 1.2 - 1.4 - 1.3És az eredmény - Kékhalál
Lehet hogy a rendszerem 1 év alatt amortizalodot és annyira már tuningképtelen?...vagy anno 32-bites most meg 64 bites Primet hasznalom -
Misua
senior tag
válasz
darál0w #24648 üzenetére
c'n'q - t Enable-re állítottam vissza
PCI-E - 100
Viszont alatta egy sor:
Auto disable DRAM/PCI-E frequency: Enabled
Ezt ha jól értem VGA miatt fontos és bekapcsolja azt hogy frekvencia automatikusan legyen bekapcsolva? Ez fontos lenne, mivel tavaj a tuning addig volt a procimon, amíg tönkre nem ment a VGAm (de garisan kicserelték)Az egészről a fotó:
Min-Max értékek:
Cpu VDD Voltage = 1.1 -1.425
Cpu NB VDD Voltage = 1.1 - 1.425
Cpu Voltage = 1.492 (beállítva)
Cpu NB Voltage = 1.248 - 1.617
Dram Voltage = 1.5 - 2.42 (gyártó 1.5-t ír)
NB Voltage = 1.108 - 1.405
Ht Link VOltage = 1.202 - 1.454
SB Voltage = 1.2 - 1.4 -
Raidon
őstag
válasz
darál0w #24618 üzenetére
BIOS-ban hiába állítom...
AMD Cool&Quiet Enabled
CPU hűtőt leveszem 100% ról 75% ra semmi különbség...
Egyéb ötlet?BIOS-t lefrissítettem elvileg pont az ilyen problémát javítja az új verzió hogy pontossan írja ki hogy mennyin pörög a téma...
Csak eddig az volt hogy autómatán beállt olyan 960rpm re
ha nem csináltam semmit csak böngészés.
Most meg alapon is 1700-1800 on pörög és nem lassul...Bocsi hogy több helyre írtam...
-
balazs0102
senior tag
válasz
darál0w #24615 üzenetére
ok ok, de egy i5 2500K azért megalázza simán az i7 920-akat. az Új i7 2600K-ról meg nem is beszélve mert az valami borzalom, hogy mit csinál. Főleg egy kis húzással...
Ezért tartom furcsának h nem nyomja lefele az árakat. És ugye itt a viszonylag megfizethető kategóriáról beszélek ,ahol egy processzor nem kerül többe 80ezer forintnál....bár már ez is kicsit tulzás hogy megfizethető...
-
balazs0102
senior tag
válasz
darál0w #24613 üzenetére
hát nem...
Amúgy az a sejtésem, hogy az új amd-k sem fognak túl jól teljesíteni. Ismét majd max csak az áruk miatt lesznek (lehetnek) előnyösebbek. De szerintem teljesítményben szerintem a SB el fogja verni
Ha meg azt nézem, hogy újonnan egy i5 2500K újonnan kb 16ezerrel drágább mint az új PII 965..a deszka alá meg ..hát van egy árban is. Akkor elég érdekes az állás. Mondjuk ami engem meglepett, hogy mindezek ellenére jelenleg az 1366-os procik árai (főleg az i7 920-ra gondolok) nem mozdulnak. Pedig egy i5 2500K simán jobb vétel.
Na mindegy kívánom, hogy az új AMD-k megszorongassák a SB procikat -
balazs0102
senior tag
válasz
darál0w #24611 üzenetére
azt gyanítom én, hogy ebből inkább egy szép kis INTEL SB váltás lesz
csak jöjjenek ki az új lapok. i5 2500K egész baráti árban van tudásához képest...lap meg hozzá viszonylag ócsó
az legalább magát húzza
Bár mire jönnek a javított lapok bejön az AMD új platformja is....kitudja..március-áprilisig már szerintem hagyom a francba a tuningot..majd a negyedév megválaszt
-
balazs0102
senior tag
válasz
darál0w #24607 üzenetére
köszönöm a gyors választ.
1. ha a szorzót auto-n hagyom de a ref clock-ot emelem akkor továbbra is működni fog a C&Q? Vagya ref clock emeléssel mindenképp manualra állítsam a feszállítást?
2. akkor mi értelme a BE -nek, ha a szorzóállítás után nem fogja tudni a C&Q-t? Értem hogy gyorsabb lesz a proci, de akkor meg az nagyon nagy pazarlás NEM?.és feleslegesen terheli az áramköröket is nem?
3 szerinted mennyire merjem állítani max a ref clockot?
lap: GA-MA790XT-UD4P
proc. AMD X4 B55 BE
memóriák: Kingston hyperx 1600mhz 4 X 2GB -
Roland06
aktív tag
-
Roland06
aktív tag
válasz
darál0w #24590 üzenetére
JÉÉÉÉ! MEGY!!!
HÁT most is tanultam vmit!!! Köszönöm a segítséget lehet soha nem jöttem volna rá!
Lehet akkor még mehet a tuning ezerrel(persze csak óvatosan)
A harmadikat megtartom mert szerintem nem rossz ramok és még jó lesz a köv. konfig váltáshoz is majd az már intel lesz. -
Roland06
aktív tag
-
Roland06
aktív tag
válasz
darál0w #24567 üzenetére
Sikerült a régi bios-t felrakni.
Most annyi volt a változás, hogy 3.7Ghz-en a proci teszt ismét jó volt de a ram-nál
kék halál (ez még nem volt csak széthullott a kép vagy újraindult)
Majd holnap újra próbálkozom és ha mégvan türelmed hozzám akkor elküldöm a BIOS beállításokról a képeket.
Köszönöm.
Jó éjt. -
Roland06
aktív tag
válasz
darál0w #24560 üzenetére
Megpróbáltam megint szorzón állítani de csak egy lépésekben és most már olyan szinten nem bírja, hogy a BIOS azonnal megfagyott!!!!! Nem tudtam vissza állítani eredetibe mert rögtön lefagyott!
Most már csak azt kellene kiderítenem , hogy hogyan lehetne visszaállítani a régebbi bios-t. -
Roland06
aktív tag
válasz
darál0w #24554 üzenetére
Nem tudom mi van!!
Most minden auton (megint) és most stabil minden teszt!!!
Egy kicsit emelek a szorzón (hozzá a megbeszélt feszültségeken is persze) és már odáig eljutottam, hogy a proci teszt megy 3.8Ghz-en de utána vagy lerosszabb esetben a ram teszten azonnal kifagy.
ÉS A LEGROSSZABB HOGY csinált olyat egymás után vagy 3-4x , hogy a BIOS lefagyott!!!!!
Nem bírtam auto-ra visszaállítani mert mielőtt mindent visszaállítottam volna addigra lefagyott.
Nem tudom, hogy lehet-e köze annak, hogy nem rég frissítettem a BIOS-t. (ez a legújabb)
Nem tudom visszarakni a régit mert nem engedi a régebbire frissíteni (ASUS update)
Lehet nem bírja a tuningot? 3.7GHz alatt mondjuk nem próbáltam de ha nem megy annyival sem akkor tök mind1 mert írtam, hogy BFBC2-nél a crossfire-t nem hajtja meg. -
Kiskutyák
aktív tag
válasz
darál0w #24514 üzenetére
Itt van pár kép a BIOS-ról.
Kérdésem, most 386*7 en van, memória visszaosztva, auto feszen. Be is bootol rendesen a win hiba nélkül. Everest stabilitás teszttel lett tesztelve, ment hiba nélkül. De ha nincs terhelés alatt akkor vissza veszi a szorzót. Ha van terhelés akkor újra megemeli.
Hol tudnám ezt kikapcsolni????
-
Roland06
aktív tag
válasz
darál0w #24524 üzenetére
Vmi javulás van!
Van az alaplapon egy un. "turbo key" kapcsoló és az be volt kapcsolva!!!!!!
Lehet az zavart be. Most 3.8Ghz -en tesztelem és elég stabilnak tűnik.csak még a cpu feszt hagytam auto-n és 1,45V megy így 65C -ig megy a proci (de talán ebből lehet le venni).
A HT és NB frekit kell állítani vagy maradhat auton. -
Roland06
aktív tag
-
Roland06
aktív tag
válasz
darál0w #24506 üzenetére
Akármit állítok (húzom , fixálom ......), csinálok 3,8GHz nem bírja.
Még volt olyan, hogy a BIOS is lefagyott. (az már a legújabb)
Nem értem! Ezért kértem itt segítséget mert olvastam itt is, hogy sokan tudnak 3,8GHz felett kihozni ebből a prociból. És arra gondolok, hogy az enyémnek is menni kellene csak vmi rosszul állítok (vagy nem állítok).
Nem hiszem , hogy annyira rossz a konfigom, hogy amiatt nem menne.
Van még ötlet?
De azért köszönöm a segítséget. -
-
-
Roland06
aktív tag
válasz
darál0w #24504 üzenetére
CPU Fsb-re gondoltam.
A HT NB órajelek azok auto-n vannak (asszem)
Pcie freki az 100-on
Nem egyszerű nekem az alaplapom bios-a mert az "Ai Overclock Tuner" opcióban
van "auto" "manual" "D.O.C.P" és utóbbinál több állítási lehetőség is van. (nekem egy kicsit kínai)
Most a megbeszélt értékeket állítottam és a proci 1.375V -on volt és teszt indítás után azonnal újraindult. 3,8Ghz-n.
És ennél nagyobb feszen (proci) meg már bőven 65C hőm. felett van. (rossz lehet a hűtőpasztám???)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged