Hirdetés
- Mini PC
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Melyik tápegységet vegyem?
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen SSD-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
domerator
veterán
A héten úgy esett, hogy két helyről is beszereztem vagy 30 liter artézi vizet... hát mit ne mondjak, új ízeket kaptak a teák itthon...

Erősen el kellene gondolkodni valami vízszűrőn, bár a tuti az, ha valamilyen forrásból lehetne mindig csapolni.
Budapesten vagy a környékén hol vannak tiszta forrásvizek, ahonnan szabad vizet vinni?
-
domerator
veterán
No én elhiszem, hogy a bergamot (nem is tudom hogy két t-vel kell-e írni) citrusféle-olaj, de annyira önálló íze van számomra, hogy semmi nem fér mellé, csak a cukor.
Apropó cukor... az utóbbi időben rákaptam a szőlőcukor fogyasztásra répacukor helyett... a saját tapasztalatom az vele, hogy sokkal jobb a tea ízesítésére, mint a répacukor, mert igaz hogy kb. másfélszer annyi kell belőle ugyanahhoz az édességfokozathoz, de nincs önálló íze, mint a répacukornak. Valahogy a tea (és a kávé) ízét érintetlenül hagyja. Én ajánlom azoknak, akik mindenképpen cukrozzák a teát (mint pl. én)
-------------------
(#738) mszl
Nem semmi lesz

A chai-ra már vagy 2-3 féle receptet is találtam, igaz arányokat seholse írnak (vagy nem kerestem eléggé). A Demmers féle chai az valami fenomenális, irdatlanul jól vannak eltalálva az ízek. Egyszer én is fogok keverni saját chai-t

-
domerator
veterán
Akciósan 400 valamennyi, amúgy szerintem 600 körül vannak ezek a filteresek. Az egyik ahogy írtam gyógynövénytea alapú, a másik nem tudom, talán gyümölcstea alapú (nem jegyeztem meg). Viszont van fekete tea alapú chai, az szálas, nem filteres, DE... 100 g 900valahányért... na az tényleg nem drága, 50g szokott ennyibe fájni teásboltokban.
Egyébként akciós még a Müllerben gyümölcstea sokféle ízben (darabos, nem filteres és 200g !!) 600valamennyi Ft. Vettem egy rózsásat, hát kifejezetten finom íze van (még ha valamennyi aroma van is benne). Jó nagy zacskó, elég lesz pár teához, de lehet a héten még bespájzolok vagy kettőt.(#729) giigz
Régebben én is citrommal ittam a teát, de pont talán az Earl Grey az, ami nem igazán tűri a citromot a bergamot miatt, de ha ízlik, akkor idd így... viszont a chai-t nagyon ajánlom csak cukorral kipróbálni!!!
-
domerator
veterán
Ha jól emlékszem akciósan négyszázvalamennyi volt az egyik fajta (mi gyógynövényest vettünk), 20 filter.
Az ízéről csak úgy tudok írni, hogy van egy alap tea (ez lehet fekete, gyümölcs, gyógynövény, mittoménmégmi) és egy jópár cucc fűszerként: ánizs, borsmenta, gyömbér, kardamom, feketebors... más chai teákban tán még több fűszer van. Elrobbantóan finom, nem igazán lehet abbahagyni.
-
domerator
veterán
Na tegnap vettem a Rákóczi csarnok oldalában levő kínai boltban egy oolong és egy lapsang souchong teát.
Az oolong kicsit harmatosan gyenge főzetet ad bár finom, de szerintem nehezen viseli az édesítést, mert olyan gyenge a saját íze. A lapsang viszont odabax... olyan füstös, mint egy kialudófélben levő tábortűz... mellbevágó, de nagyon finom. (kollégáim nem is merték megkóstolni)

Viszont egyik sem az a régi tea, amiről fentebb írtam. A próbálgatás folytatódik....
-
domerator
veterán
Bahh.. ennyi idő után én sem tudom felidézni az ízét... ha az általad leírt háromból kellene választani, akkor most az assamhoz tenném legközelebb :-)
A megoldás úgyis az lesz, hogy végigkóstolom valami teázóban az ízesítés nélküli alapteákat, csak meglesz valahogy.Most épp egy mezei puerh-t iszogatok :-)
Viszont a rooibost sose tudtam megszeretni. :-(
-
domerator
veterán
válasz
Tatejkas
üzenetére
Üdv,
Akkor én is mondom, de szigorúan csak amatőrként (!!!)
Earl Grey lehet hogy alap, de az az egyik, ami alapként már eleve aromásított bergamott olajjal (azt hiszem olaj), ezért habár isteni tud lenni, de nekem nem alap.
English Breakfast pedig annyiféle van (ittam jót - rosszat), hogy azt most nem próbálgatom.
Luis teabolt megvan, így ahogy linkelted megismertem a tölcséres csomagolást... azt hiszem az Oktogon mellett az Andrássy elején volt egy boltjuk... hát tényleg k..vadrágák és ahogy elnéztem a választékot teli vannak ízesített aromásított cuccal.
Igazából persze ez nem baj, mert van rá igény és szerintem nekem is ízlene jópár (lásd Maraschino, mondjuk az kicsit retrós nálam), de azért lássuk be, hogy egy tejszín, vagy pláne joghurt ízesítés semmi más csak valami savanykás vegyianyag hozzákeverése (ez persze nem csak teára igaz), szóval én már csokiban sem veszek effélét.Azt a fekete teát, amit kettővel feljebb írtam, azért szerettem, mert annak a saját természetes feketetea-íze volt valami frenetikus... olyanra gondolok, mint a pu-erh földíze. Kóstoltam füstölt fekete teát, de nem az, amit keresek.
Mindenesetre azért nagyon egyetértek a mondókáddal, ha meglesz majd hogy melyik az a fekete tea, közkinccsé teszem az infót.
Dallmayr, Taylors of Harrogate teákat még nem próbáltam sose, ha egy mód lesz rá bepótolom.
Mostanában pu-erh és gunpowder zöld tea fogy, pu-erh-ből a kommersz kínai, de ki fogok próbálni komolyabbat is. Gunpowdert sokszor ízesítem esetleg valami más teával, vagy mézzel.
-
domerator
veterán
Félreértettél... nem aromásított tea volt. A fekete tea saját íze volt jóval intenzívebb, mint az akkori kommersz egyéb fekete teáké. Nem volt benne plusz bergamott vagy más extra aroma.... de persze nem is az akkori fadobozos kiadást keresem, hiszen azt lehet már nem is gyártják, hanem magát azt az önmagában is ízes, intenzív fekete tea fajtát. (A maraschino teát sem lehet már a belinkelt sárga dobozban kapni, de teaházban van kimérve)
Defy topicban persze hogy találkozhattunk, fél évig defyt használtam :-)
-
domerator
veterán
Üdv'
Szép kis felsorolás :-) látszik nem ma kezdted...:-)Én ennél sokkal amatőrebb módon és kevésbé finom érzékkel teázom, de a pu-erh-t magam fedeztem fel és nagyon megszerettem.
Mondjuk én cukrozom a teát, de az utóbbi hónapban átálltam a szőlőcukorra, sokkal kevésbé viszi el a tea ízét.Viszont volna még kérdésem is... szintén nagyon régen (cirka 20 éve) lehetett kapni egyfajta kínai szálas fekete teát fadobozban(!) aminek önmagában nagyon finom és élénk aromája volt, de nem volt ízesített.
Milyen fajta tea lehetett?
(Ja igen... a chai a teák királya) :-)
-
domerator
veterán
Urak,
Valaki nem tudja véletlenül annak a teának a nevét, amit a 80-as években lehetett kapni még fémdobozosat is (narancssárga doboz volt) és valamilyen finom ízesítéssel bíró fekete tea volt.
M betűvel kezdődött a neve azt hiszem
Nagyon finom, intenzív aromás tea volt.
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mini PC
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Samsung kuponkunyeráló
- YouTube
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3849, 100% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 550W
- Eladó Honor Magic 7 Lite 5G 8/512GB / ÚJ HÁTLAP / ÚJ KIJELZŐ / 12 hó jótállás
- Gyönyörű iPhone 13 128GB Fehér (100%) - 12 hónap JÓTÁLLÁS - Kártya független
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

... nálunk ilyenkor fizetnek.