Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- TCL LCD és LED TV-k
- CES 2026: nagy újítást hoz az érkező AMD EPYC
- VR topik
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
válasz
üzenetére
1. Egy ilyen grafikonnal ne csapd be magad. Magyarországon is elég sokan tudnak passzívan angolul. Értik a hozzájuk intézett kérdéseket, de válaszolni nem tudnak, mert a nyelvoktatási rendszerünk számonkérő, teszkitöltő jellegű, nem pedig beszédközpontú. Ami elég nagy baj, mert a nyelv elsősorban a beszéd alapú információközlés eszköze. Mégis ezt hanyagolják el. Ráadásul a számonkérő rendszerben azt figyelik, mit nem tudsz, illetve hol ejtesz hibát, amiért pontlevonás, retorzió jár. Ennek eredményeként a magyar inkább kerüli a helyzetet, hogy meg kelljen szólalnia, mert fél, hogy lebőg (pedig nem!) Márpedig az élő beszédet nagyon sokat kell gyakorolni, sokkal többet, mint a tesztfeladatok kitöltését.
2. Tudomásul kell venni, hogy egy nyelv tanulása eltarthat akár 10 évig is, és ha nem használod rendszeresen, bizony igen hamar megkopik. Anyám 16 évesen anyanyelvi szinten beszélt oroszul, és az orosz delegáció azt hitte, ő a tanár. Pedig ő is iskolában tanulta. Most már lassan a 70 felé közeledve nem nagyon emlékszik rá. Mivel nincs módja rá, hogy gyakorolja. Franciát is tanultak a gimiben, abból csak négyes volt, de emlékeim szerint soha nem boldogult el franciául, még turista szinten se.
3. A Hollandok mutánsok, őket nem kell példának venni, mert lassan már kevesebben beszélik az anyanyelvüket, mint az angolt.
4. A grafikon szerint a csehek jócskán megelőznek minket, csak az a baj, hogy náluk a németet tolják orrba szájba. Nyáron volt szerencsém eltölteni köztük pár napot, és a vendéglátóiparon kívül (étterem, utazás, szállás) senki, úgy értsd, hogy nulla ember tudott angolul. Pedig próbálkoztam keményen, egész tömeg volt a fesztiválon, akiktől megpróbáltam érdeklődni erről-arról, és az activity-nél nem jutottunk tovább. Mégis egy négytagú csoporthoz hozzácsapódtam, akik olyan rendesek voltak, hogy koncert után elvittek a szállásra (40 km), úgy, hogy közben egy kukkot se tudtak angolul. Egy közvetítő révén értettük meg egymást, hogy koncert után itt és itt találkozunk, és akkor elvisznek. De mindenki nagyon rendes és készséges volt. Barátságos. Akár a magyarok. Mutogatnak, testbeszéd, activity, de nem beszélnek. Amikor a kalauztól érdeklődtem, hol van a peron, amire ki van írva a vonatom, nem tudta elmagyarázni, hogy momentán vonatpótló buszok indulnak, és hogy honnan. Inkább kézen fogott, és elcammogott velem a buszmegállóig.
Tehát hiába az angol a világnyelv, ha ők kereskedelmi és egyéb kapcsolatok miatt inkább Németbe járnak, akkor számukra az a nyelv sokkal hasznosabb.
Szerintem az iskolának az alapokat kéne besulykolni, kábé a B1-es szintig, de azok stabil alapok legyenek annyi időt ráfordítva, amennyi szükséges, aztán onnan már mindenki tud autodidakta módszerekkel önállóan fejlődni. Én nem számolom az éveket, amit eltöltöttem angollal, de már B1 szinten voltam, mire először nyelvtanárt láttam. Egy fél év múlva azt mondta, hogy innentől már önállóan kell csiszolni a tudásomat, amire én képes is vagyok. Persze ehhez ismerni kell a tanítványt, mi egy fél évet töltöttünk együtt hetente két órával.
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Milyen egeret válasszak?
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Nintendo Switch
- Hobby rádiós topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Büszke apukák és anyukák topikja
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Dell latitude 5330 i5-12.gen/8gb ddr4/250gb ssd/magyar Bill./új akku (Esztétikai hibás)
- Erőmű Magyar! Lenovo P16 ( Core I9 12950HX 32Gb DDR4 512Gb SSD Nvidia RTX 4Gb video) laptop!
- SONY PLAYSTATION 5 PRO KONZOL, 2TB
- Bivaly Lenovo T14 gen5 (Core Ultra 7 32Gb DDR5 1 Tb SSD) laptopom eladó 29 hónap gyártói garanciával
- Elegoo Saturn 4 Ultra 16K + Mercury Plus V3.0 + Mini Heater
- Lenovo T14S Thinkpad FHD IPS i5-1135G7 16GB RAM 256GB SSD Intel Iris XE Graphics Win11 Pro Garancia
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Honor X6a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ / 8/256GB / Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy S24 Ultra 120 Hz Dynamic AMOLED 2X, beépített S Pen, Galaxy AI 12/256 GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest