Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• BonFire

veterán

válasz #90324992 #2958 üzenetére

1. Egy ilyen grafikonnal ne csapd be magad. Magyarországon is elég sokan tudnak passzívan angolul. Értik a hozzájuk intézett kérdéseket, de válaszolni nem tudnak, mert a nyelvoktatási rendszerünk számonkérő, teszkitöltő jellegű, nem pedig beszédközpontú. Ami elég nagy baj, mert a nyelv elsősorban a beszéd alapú információközlés eszköze. Mégis ezt hanyagolják el. Ráadásul a számonkérő rendszerben azt figyelik, mit nem tudsz, illetve hol ejtesz hibát, amiért pontlevonás, retorzió jár. Ennek eredményeként a magyar inkább kerüli a helyzetet, hogy meg kelljen szólalnia, mert fél, hogy lebőg (pedig nem!) Márpedig az élő beszédet nagyon sokat kell gyakorolni, sokkal többet, mint a tesztfeladatok kitöltését.

2. Tudomásul kell venni, hogy egy nyelv tanulása eltarthat akár 10 évig is, és ha nem használod rendszeresen, bizony igen hamar megkopik. Anyám 16 évesen anyanyelvi szinten beszélt oroszul, és az orosz delegáció azt hitte, ő a tanár. Pedig ő is iskolában tanulta. Most már lassan a 70 felé közeledve nem nagyon emlékszik rá. Mivel nincs módja rá, hogy gyakorolja. Franciát is tanultak a gimiben, abból csak négyes volt, de emlékeim szerint soha nem boldogult el franciául, még turista szinten se.

3. A Hollandok mutánsok, őket nem kell példának venni, mert lassan már kevesebben beszélik az anyanyelvüket, mint az angolt. :)

4. A grafikon szerint a csehek jócskán megelőznek minket, csak az a baj, hogy náluk a németet tolják orrba szájba. Nyáron volt szerencsém eltölteni köztük pár napot, és a vendéglátóiparon kívül (étterem, utazás, szállás) senki, úgy értsd, hogy nulla ember tudott angolul. Pedig próbálkoztam keményen, egész tömeg volt a fesztiválon, akiktől megpróbáltam érdeklődni erről-arról, és az activity-nél nem jutottunk tovább. Mégis egy négytagú csoporthoz hozzácsapódtam, akik olyan rendesek voltak, hogy koncert után elvittek a szállásra (40 km), úgy, hogy közben egy kukkot se tudtak angolul. Egy közvetítő révén értettük meg egymást, hogy koncert után itt és itt találkozunk, és akkor elvisznek. De mindenki nagyon rendes és készséges volt. Barátságos. Akár a magyarok. Mutogatnak, testbeszéd, activity, de nem beszélnek. Amikor a kalauztól érdeklődtem, hol van a peron, amire ki van írva a vonatom, nem tudta elmagyarázni, hogy momentán vonatpótló buszok indulnak, és hogy honnan. Inkább kézen fogott, és elcammogott velem a buszmegállóig. :) Tehát hiába az angol a világnyelv, ha ők kereskedelmi és egyéb kapcsolatok miatt inkább Németbe járnak, akkor számukra az a nyelv sokkal hasznosabb.

Szerintem az iskolának az alapokat kéne besulykolni, kábé a B1-es szintig, de azok stabil alapok legyenek annyi időt ráfordítva, amennyi szükséges, aztán onnan már mindenki tud autodidakta módszerekkel önállóan fejlődni. Én nem számolom az éveket, amit eltöltöttem angollal, de már B1 szinten voltam, mire először nyelvtanárt láttam. Egy fél év múlva azt mondta, hogy innentől már önállóan kell csiszolni a tudásomat, amire én képes is vagyok. Persze ehhez ismerni kell a tanítványt, mi egy fél évet töltöttünk együtt hetente két órával.

Új hozzászólás Aktív témák