- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
Új hozzászólás Aktív témák
-
Smogus
őstag
A narancs és vörös szűrönek tájképeknél van értelem, a vörös drámaibb lesz sokkal erősebb kontrasztosabb míg a naracs kicsit gyengébb, de még mindig látványosan más mint szűrő nélkül, vörösnél fekete az ég
A többi szín mind máshova való, portrék és egyéb területekhez, ezeket pontosan nem tudom -
csiga997
őstag
Narancs és vörösszűrő leginkább fekete-fehér fényképezésnél használható. Mindkettő kiemeli a felhőzetet és sötétíti az eget valamint növeli a kontrasztot. A vörösnek erőteljesebb a hatása mint a narancssárgának.
Szines fényképezésnél egyikre sincs szükség mert fotosoppal kb. ugyanazt elérheted. -
drkbl
őstag
Kontraszt alatt például ezekre a próbaképekre gondolsz? [link]
Mivel a definíció szerint a kontraszt azt a színbeli és fényességbeli külömbséget jelenti, ami két tárgyat megkülömböztethetővé tesz, plusz tanulmányaim során a ff monitor/tv kontrasztja a fekete és fehér szinthez tartozó videojel nagyságának külömbsége, az ISO érzékenység pedig (klasszikus film esetén) azt jelenti, hogy egységnyi fény egységnyi ideig mekkora feketedést okoz a filmen, azt mondanám, hogy a kontrasztot az expozició (zársebesség + rekesz), ISO érzékenység és a ''színek'' is befolyásolják. -
BEE
addikt
Ezen a képen túl sok a kontraszt és a szín.
Ettől nem csak rikító lett, hanem sok részlet el is veszett,
pedig az ilyen kép egyik lényege a részletek kivehetősége.
Az épületeket akkor fogod a legjobban látni, ha a Nap nem pont
mögötted van hanem kicsit ferdén világítja meg a homlokzatokat.
A részleteket legjobban a fény és az árnyék együtt rajzolja meg,
tehát süssön rá a Nap, de legyenek határozott árnyékok is rajta.
Ha ellenfényben fotózol, akkor mindennek az árnyékos oldala van feléd,
ezért minden sötét és jellegtelen lesz.
Ha a Nap pont mögötted van, akkor a témát telibe kapja
és nincsenek árnyékok amik kirajzolják a felületeket.
Viszont a legszebb színeket így kaphatod.
A linkelt képen a fény iránya kb jó, csak sok a kontraszt.
BEE -
pitman
őstag
Ha túl kontrasztos a téma, azon a polár nem fog segíteni (pl az ég sokkal világosabb, mint az előtér árnyékos részei), ilyenkor inkább valami átmenetes szűrő lehet megoldás. Esetleg a polárral az eget kicsit lehet sötétíteni, ha pont jó szögben vagy a naphoz képest, ezt ki kell tapasztalani. Vagy a két szűrőt egyszerre használni: átmenetes ND + polár.
Esetleg vissza kell venni a gépen a kontrasztot.
Ha a gép az objektíven keresztül méri a fényt, akkor autó módban polárral és polár nélkül is helyes expozíciót kellene kapj, hacsak nem állítottál be korrekciót. Manuális módban minden rajtad múlik... Egyébként miért akarsz manuális módban fényképezni? -
j.bravo
addikt
Mivel a géped az objektíven keresztül méri a fényt, nem kell expokorrekciót alkalmaznod, a mindenkori szűrőn átjutó mennyiségű fényt méri meg és ahhoz kalkulálja az expozíciót.
Azaz, ha jól értem ami történt - tulajdonképpen tudatosan túlexponáltad a képeket az expokorrekcióval. Ha az egész kép világosabb mint kéne, akkoer az a szitu. De ha megmutatsz párat, okosabbak leszünk!
Más: hogy általánosan levesz kb 2 fényértéknyit, az egy dolog. Ettől még csak olyan lenne mint egy ND, azaz szürkeszűrő, és az ég ugyanannyival lenne sötétebb mint a város. (de a gép ugye korrigál, mert automatice tágabb rekeszt/hosszabb záridőt állít be, kivéve ha M módban fotózol). Amitől az ég nem ég be - ha jó irányból fotózol, nem mindegy milyen szögben állsz a naphoz képest - az a tényleges lényege a polárszűrőnek, de ez egy másik sztori. mindjárt előtúrok egy jó kis linket. -
pitman
őstag
-
ThufirHawat
senior tag
Ha nem égtek be (magyarán egyik csatorna sem 255-ös, vagy csak nagyon kis helyen), akkor a túlexpós fotókból lehet a legszebb képeket csinálni, mivel a digi képekben a magasabb fényességű tartományokban exponenciálisan növekvő számú árnyalatot rögzítenek a gépek. Tudod: shoot right!
-
hali01
őstag
A polár teljesen alkalmatlan arra amire használni akartad.Neked eny semleges szürke (ND) szűrőre lett volna szükséged.
A polár verőfényben semmit nem ér és arra való,h jobban kiemeld az ég kékjét és a fehér felhőket de csak ha a fényviszonyok is úgy akarják.Nem mindegy,h honnan süt a nap. -
Jeannie
senior tag
Nem így gondoltam
Erre varrjatok gombot, polárral fotóztam ma egész nap, verőfényes napsütés volt és örültem is neki hogy van polárom, mert ugye levesz pár fényértéknyit és nem lesz beégve az ég meg ilyenek, lőttem azért expo-korrekcióval is képeket, aztán itthon nézem a képeket, túlexpo-s mind
Az expo korrekciós képenél meg azok jók amelyikeknek alulexponáltnak kellene lenniük ... Szóval elbénáztam. Azt még azért hozzátenném, hogy nem csak az auto állásban készült képek lettek szarok (eddig úgy véltem tájképre tökéletesen jó az auto mód), S-ben is fotóztam, sikerült azt is jó fényesre
-
Badb0y
addikt
Egy polár cirkulár szűrő nagyon jól jön akkor, amikor pl. tengerparton vagy, és elég erős fény van. Nagyon szépen bekékíti az eget és a vizet. Gyönyörű képeket lehet készíteni cirkulár-polár szűrővel.
A másik, amit linkeltél képet. A szűrők nem ilyenekre valók. Az ilyet ahogy csiga mondta vagy ps-be vagy photomatix+tonemapping-gal kell készíteni. Ezek a HDR fotók. Több képből lesz 1 kép.
Itt egy pár kép, amikkel szórakoztam már. 6-7 képből vannak összerakva.
[link][link][link][link][link][link][link][link] -
j.bravo
addikt
-
-
j.bravo
addikt
Az a baj hogy nekem gyakorlatilag mindig fent volt (védelem céljára is), ezért nemigen tudok ilyet mondani (merthogy nem csináltam képet nélküle amihez viszonyíthatnék)
A védelem céljából volt hogy hasznos volt, mert azt tapicskolta össze egy meglátogatott kisgyerek, nem az obi frontlencséjét. De a húgom fotós barátnője egyszer odakoccolta valamihez véletlenül, és így csak a szűrője tört el, az obija sértetlen maradt. Megspórolt néhány tízezret.
Ha nagyon párás a levegő, elvileg segítDe ha nincs, az se baj. Sokan ugye ellenzik is illetve feleslegesnek mondják.
(ha 49mm-es obid lenne, tudnék egyet adni tartós használatra; még a Minoltáról maradt. De az s5500 és 5600 is 55mm-es
(Összeesküvés-elmélet: nincs név, vagy szülinapod esetleg mostanában?)
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- BESZÁMÍTÁS! 380GB Intel Optane 905P NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Aorus Elite B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX3060 12GB Asus TUF GT301 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest