- Úgy fest, hogy NVIDIA Blackwellből lesz Galax HOF VGA is
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Nem támogatja a Reflexet más cég képgenerálójával az NVIDIA
- GeForce RTX 5080 kártyák kvartettje a Manli szájíze szerint
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Megvan az első leolvadt tápkábel az új GeForce-okkal?
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkChild
senior tag
Ha folyamatosan 230V-ról használod a gépet, akkor inkább kapcsold be a VAIO Control Centerben a Power Management fülön a Battery Care funkciót és állítsd 50%-os szintre. Ez nem engedi majd 50%-nál magasabb szintre tölteni az akksit.
Nem használ az akkunak, ha állandóan teljesen fel van töltve, miközben nem használod ki a teljes kapacitását. A Li-Ion / Li-Pol akkuk az 50-80%-os tartományban "érzik" legjobban magukat, a 80-100%-os tartomány elérése veszi leginkább igénybe a cellákat töltés közben, ekkor melegszenek a legjobban.+1: Ha kivennéd az akkut a gépből, akkor kizárólag 100%-ra feltöltve tedd ezt meg, mert ha lemerítve rakod el és a cellák a napok múlásával teljesen kisülnek, akkor utána soha többé nem lehet majd feltölteni, mehet a kukába.
[ Szerkesztve ]
-
DarkChild
senior tag
válasz SeniorTilla #8856 üzenetére
Hmmm... gondolkodóba estem
(VPC-SE1E1E/S-em van, az ezüst 15 colos)
1-2 kérdés:
• Vadiúj / újszerű / használt?
• Mennyiért adod?
• Gari esetleg van rá?Egyébként nekem inkább dokkolóra volna szükségem (VGP-PRS25), de ehhez a modellhez már szinte sehol nem találtam, itthon, ahol még kallódik 1-2 darab, azt is aranyáron (55-60e-ért hirdették), eBay-en pedig csak amcsi címről találtam... Ilyesmit nem tudsz véletlenül?
-
DarkChild
senior tag
Szűz Win8.1 installal sajnos nem fogod tudni működésre bírni
Nekem VPCSE1 van, ami nagyjából ugyanaz a vas, egy egész napot szoptam vele és nem sikerült bebikázni a VGA drivert. Csak úgy fog működni, ha először felteszed a W7-et (a gyári installt), utána minden drivert (a VGA-t is) működőképesen beizzítasz alatta, majd utána feltolod a W8 update-et, majd utána a W8.1-et.
(Én mondjuk még Win8-on vagyok, pár hét múlva frissítek W8.1-re, remélem ugyanúgy menni fog minden, mint most a 8-as ápdéttel.) -
DarkChild
senior tag
válasz Micsurin #8778 üzenetére
A garival nem lesz gond, a még kapható cuccokhoz a Sony biztosítja a supportot.
Amúgy egy befektetési alap vette meg a brandet, szerintem nem lesz sokáig náluk, mivel egyáltalán nem vág a profiljukba a laptop biznisz, valószínűleg továbbadják majd, vagy ha látják, hogy nagyon nem megy a bolt, felszámolják. (A Sony nevet nem használhatják, így meglehet, hogy csak simán a "VAIO" lesz a márkanév.)
Na majd meglátjuk, én is csak spekulálok, de így már akkora jövőt sem jósolnék a VAIO brandnek, mintha a Sonynál maradt volna. Eddig is valami 2% körüli részesedése volt a piacon, ezután meg még kevesebb lesz... -
DarkChild
senior tag
Valamelyik cég (a Lenovo-t tartják befutónak) megveszi majd a JIP-től a VAIO brandet, aztán a saját márkaneve alatt gyártja majd tovább a Sony notijait. Szóval esélyesen a kissé sután hangzó Lenovo VAIO névvel kell majd megbarátkozzunk.
Aztán hogy milyen minőségűek lesznek azok a kütyük, majd idővel kiderül...
(Sajnos az új ThinkPad-ek sem olyanok már, mint anno az IBM idején voltak.)
A Sony meg az Xperia vonalon fogja fejlesztgetni a tableteket.
Remélem lesz majd Windowsos tabletjük is (valami olyasmi, mint a most még létező Vaio Tap 11), akkor nem sírnék annyira a notik után, mivel amúgy is egy olyan gépet akartam az S15 után okosítani[ Szerkesztve ]
-
DarkChild
senior tag
Sajnos valóban búcsúzhatunk a SONY VAIO-któl
Sony selling off VAIO computer business -
DarkChild
senior tag
válasz Thuglife #8766 üzenetére
No problem, lehet kicsit kuszán fogalmaztam
Tehát: a VGA-t az összes driver (audio, wlan, ethernet, memory card reader, usb3, bluetooth) után pakold fel, majd ezt követően jöhet a Sony Shared Library, a Firmware Extension Parser és leges-legvégül a Sony Notebook Utilities (ez teszi fel a Power Managementet és a Control Centert + a kamera driverét).
(Az akkuhiba üzenet ezután fog előjönni, de annak már akkor tudod az ellenszerét )[ Szerkesztve ]
-
DarkChild
senior tag
válasz Thuglife #8764 üzenetére
Szerintem indíts full reinstallal, aztán tegyél fel még egyszer mindent.
A driverek (a VGA-t kivéve) menjenek fel még a Sony-s cuccok (Shared Library, Extension Parser) előtt, a VGA maradjon a végére és feltétlen a preinstalled VGA-t tedd fel és ha van a gépen Stamina kapcsoló, akkor legyen SPEED módban a VGA-telepítése alatt. (Van valami Graphics Driver Registry Patch is az oldalon - enyémhez ilyen nem volt, szal' nem tudom mi ez -, de sztem tedd fel azt is.)
Néhány hozzászólással ezelőtt írtam a VAIO Event Service-ről, azt feltétlen nézd meg, hogy fut-e. Hiába tettél fel mindent jól, ha az nem fut, továbbra sem fog menni semmi funkció gomb. -
DarkChild
senior tag
válasz Thuglife #8758 üzenetére
Ez nem nagyon különbözik az enyémtől. Az a lényeg, hogy az oldalon lévő driverekből azokat tedd fel, amelyek a "Preinstalled Drivers and Utilities" részben vannak, azokkal biztosan működnie kell mindennek (ami már a Win 7 / 8 / 8.1 részben van, azok csak frissítések, amelyeket már csak akkor szabad feltenni, ha a "preinstalled" cuccok fent vannak).
Ami feltétlen kell a működéshez, az az Intel Management Engine, a Chipset Driver, az SFEP Driver (ez a Firmware Extension Parser) és a Shared Library. Ezek alapvetőek, utána kell a Notebook Utilities, ez teszi fel a Control Centert is. Fontos, hogy miután ez utóbbit feltetted, akkor fog előjönni az akkuhibára figyelmeztető üzenet, szóval ilyenkor kell azt csinálni, amit korábban már leírtam
Fontos, hogy minden telepítés után indítsd újra a vasat!
Természetesen a többi driver is fog kelleni (audio, VGA, ethernet, USB3, WLAN), de a fentiek a legfontosabbak, hogy menjenek a funkciók. A VAIO Update, VAIO Care nem szükségesek. A Smart Network viszont felmehet.És ha sikerült feltenni mindent és minden működik, szerintem klónozd le a vinyót, én is azt csináltam, miután sikerült mindent feltenni
-
DarkChild
senior tag
A korábbi SA/SB/SE1 modellekben két GPU volt: az Inteles HD Graphics és egy AMD Radeon chip, amelyek között a "Stamina" kapcsolóval lehetett váltogatni. Ehhez a megoldáshoz egy spéci driver pakkot csinált a Sony (ez lenne a "hibrid" driver), amely valami háttér mókolással egybekötve egyszerre teszi fel a két VGA-drivert.
Sajnos ha külön-külön kerülnek fel a driverek, akkor nem igazán hajlandó működni a Radeonos GPU, csak az Inteles[ Szerkesztve ]
-
DarkChild
senior tag
válasz Thuglife #8750 üzenetére
Valószínűleg mindent
Korábban értekeztünk róla, hogyan kell feltelepíteni a cuccokat, hogy biztosan működjön minden.
Ha mindennel megvagy, a Futtatás (Win+R gombok ismét) ablakba írd be: services.msc, majd a listában nézd meg, hogy a VAIO Event Service fut-e (Status oszlopban szerepel-e "Running"). Ha nem, akkor jobb klikk rá és "Start". Ezzel együtt már működnie kell(ene) mindennek...[ Szerkesztve ]
-
DarkChild
senior tag
válasz Thuglife #8745 üzenetére
Megoldás: itt és itt.
Ha mégis nyomná az akkuhiba üzenetet, jobb klikk a tálcán, majd "Feladatkezelő / Task manager" és a futó programok listájában meg kell keresni az ISBMgr.exe-t, majd jobb klikk rá és "Folyamat leállítása / End task". Akkor eltűnik a hibaüzenet.[ Szerkesztve ]
-
DarkChild
senior tag
válasz Thuglife #8741 üzenetére
A Futtatás ablakba ("Win + R" gombok) írd be: mblctr
A megjelenő ablakban elvileg lehet módosítani a fényerőt, de ha inaktív az a lehetőség, akkor biztosan kell a driver hozzá. Amúgy még az akkukímélő szolgáltatás miatt sem árt, ha fent vannak a VAIO driverek (már ha gyakran használod 230V-ról a kütyüt). -
DarkChild
senior tag
válasz SeniorTilla #8722 üzenetére
Bammeg', a legjobb "troll" jellegű hozzászólás a héten
-
DarkChild
senior tag
válasz SeniorTilla #8339 üzenetére
Hmmm, igazad lehet.
Mondjuk a chipset driverrel volt is kis gondom még legutoljára is, mert a Sony honlapján túl régi volt és az SSD nem volt hajlandó 100%-on működni (a HD Sentinel szerint a TRIM nem ment), szóval a legvégén még azt is frissítenem kellett.
Amúgy alapvetően ebből a leírásból indultam ki: http://esupport.sony.com/US/perl/support-info.pl?info_id=507Viszont a hétvégi kálváriám után Norton Ghosttal nyomtam egy full backupot a rendszermeghajtóról, így ha bármi gond van, onnan fogom visszaállítani a rendszert, még egyszer ilyen szívást nem vállalok be
-
DarkChild
senior tag
Uhh, tegnap délután/este úgy felidegesített a VAIO-m, hogy muszáj leírnom a sztorit
Szóval, SE1 tulaj vagyok, amin gyárilag Win7 Home Premium volt. Tavaly a Win8 bevezető promóciójában megvettem az online frissítős változatot, upgradeltem, ment is simán minden az elmúlt egy évben. (A driverekkel sem volt gond, a Win8 szépen használta a Win7 drivereket.)A tegnap fel akartam tenni a frissen megjelent Win 8.1-et, "szűz" installal... bárcsak ne próbálkoztam volna.
Kb. 12 órányi kínlódást követően most ott vagyok, hogy ismét Win7 van a vason, nem akartam a sok reboottal tovább gyötörni a gépet sem, meg magamat se, mert az már mindkettőnkre káros lett volna... Természetesen a Control Center volt a ludas - nem tudom ép ésszel felfogni, hogy a Sonynál miért nem tudják normálisan megírni azt az alkalmazást, hogy ne gyötörje halálba az újratelepítéssel foglalatoskodó személyt.
Szóval, ha valakinek SE1E1E gépe van és clean installon töri a fejét, leírom én is, hogy nekem milyen sorrend vált be a telepítés során, melynek következtében végre normálisan működik a Control Center és a gép összes funkciógombja (+a Battery Care) is működik.
1) A Win7 telepítése után minden drivert (audio, wifi, ethernet, bluetooth, kártyaolvasó) fel kell tenni, VGA-t még nem. Ezután reboot, de közvetlenül előtte a Stamina kapcsolót 'SPEED' módba kell váltani.
2) Az újraindulás után mehet fel a hibrid VGA driver, ezután ismét restart.
3) Mehet fel az Intel Chipset Driver és a Management Engine, ezután restart.
4) Most a Windows Update segítségével fel kell tenni minden frissítést, amit csak felajánl. Ha ez kész, lehet folytatni a Sony appokkal.
5) Jöhet a Sony Extension Parser, majd a Sony Shared Library és ismét restart.
6) Most jön a VAIO Power Management, majd újabb restart.
7) Reboot után végül jöhet a Control Center.
Egy utolsó rebootot követően (nagy eséllyel) minden működni fog rendesen. Nekem legalábbis így működik minden. A Sonynál meg sz*rjanak a fejlesztők farfekvéses sünt, hogy így megszívattak(Ha valaki a Notebook Utilityt teszi fel utolsó lépésként, az felteszi az ISBMgr-t, amely valószínűleg 'hibás akku' hibaüzenetekkel fog támadni. Ha ez megtörténne, jobb klikk a tálcán, kiválasztani a "Feladatkezelőt" és a "Folyamatok" fülön jobb klikk az ISBMgr.exe alkalmazáson, majd "Feladat leállítása", így eltűnik a hibaüzenet. Persze ezután az automatikus indításból is el kell távolítani.)
-
DarkChild
senior tag
Próbált már valaki VPCSE modellbe ilyen merevlemezfiókot szerelni az optikai meghajtó helyére?
Gondolkozom rajta, hogy bele kéne tegyek egyet, bár nem tudom mekkora macera cserélni és hogy Európában lehet-e kapni ilyesmit egyáltalán? (Én csak ezt az USA boltot találtam.) -
DarkChild
senior tag
válasz Watto1991 #7903 üzenetére
Akkor a Tiéd a VPCCA3S1E/W. A típusjelzést követő perjel után a laptop színét jelentő betűk vannak.
Vagyis a /P az a pink, a /G a zöld, a /L az kék, a /D a narancs, az /R a piros, a /W pedig a white, vagyis a fehér
(A "vas" mindegyiknél ugyanaz, csak a műanyag színe más.)[ Szerkesztve ]
-
DarkChild
senior tag
válasz Norex666 #7893 üzenetére
Sokszor beírtuk már a megoldást, úgyhogy most csak linkelem
[ Szerkesztve ]
-
DarkChild
senior tag
-
DarkChild
senior tag
válasz sanszika1 #7840 üzenetére
Nekem nincs tippem sajnos, ezeket az UEFI-s cuccokat még nem igazán ismerem, az én SE gépemen még oldschool BIOS van
Szerk.: jah és enyémnél ha BIOS-ban kiválasztottam, hogy bootoljon optikai meghajtóról (mert a Win7-es telepítőm DVD-n van), simán bebootolt róla restart után és lehetett telepíteni a Win7-et. (De már azóta áttértem W8-ra, az meg upgrade-del ment fel rá.)
[ Szerkesztve ]
-
DarkChild
senior tag
válasz werszomjas #7827 üzenetére
Ahol vetted, oda vidd. Oda szól a számla.
A Sony üzletekben amúgy sincs szervíz, szóval küldik majd tovább az illetékes cég felé (a T-ket nem tudom hol szervizelik, de meglehet, hogy ezeket is Belgiumban, mint az S-szériát). Szóval készülj fel rá lelkiekben, hogy nem lesz rövid idő a javítás, pláne, hogy esélyesen topcase csere lesz a törés miatt. Na meg persze a javítás ára felől is érdemes érdeklődni, nehogy a végén lepődj meg, mikor mész a gépért...
A pixelhiba nekem gyanús... azt nem fogják javítani. Mivel az már vásárláskor jelen van (gyártástechnológiai hiba, használat közben már nem nagyon szokott döglött pixel felbukkanni), szóval ha emiatt 3 napon belül nem vitted vissza, akkor ezzel már együtt kell élned
-
DarkChild
senior tag
válasz B-L-A-C-K #7774 üzenetére
Ezzel kellett volna kezdeni, hogy "Norton"
Komolyan mondom, még élő emberrel nem futottam össze, aki ne szidta volna a Norton biztonsági csomagokat. Nem is értem, hogy egy ilyen múltú cég hogyan adhat ki egy ilyen erőforrás-zabáló, mindennel összeakadó... terméket... és mindezt nem kevés pénzért!Egyébként a szervizt illetően valóban így van: fel kell hívni a Sony "hot-linet" ha hiba van, aztán egy futár jön a gépért, elviszik Belgiumba, javítják, aztán futár hozza vissza.
-
DarkChild
senior tag
Azért a Lenovoknál sem "arany" mindegyik A ThinkPad széria legendásan kiváló (mondjuk azért az árért akkor már inkább VAIO S ), de az IdeaPad modell-család... hát az olyan amilyen Nyilván ott is vannak remek darabok, meg vannak kevésbé jók - árcédula függvénye.
Na és ezt sem árt tudni.[ Szerkesztve ]
-
DarkChild
senior tag
Ella-nak E-szériása van (az azonosító első betűje nem feltétlen a sorozatra utal).
-
DarkChild
senior tag
Nekem SE1 van, de az például teljesen csendben teszi a dolgát, csak akkor jön meg a hangja, ha valami erőforrásigényes feladatot kell végrehajtania. Egyébként az új SONY laptopok elég csendesek szerintem (hugomnak valami neonzöld C-szériás VAIO-ja van, de az is teljesen csendes), csak akkor hangoskodnak, ha valami gyilkolja a processzort. Két tipp:
1) Nyisd meg a Feladatkezelőt (jobb klikk a Tálcán, majd "Feladatkezelő") és ott próbálj megkeresni, hogy nincs-e valami folyamat, ami nagyon hajtja a processzort. (Ha 25% körüli terhelést mutat valami, az már elég indok a gépnek, hogy felemelje a ventilátor fordulatszámát.)
2) Menj be a Vezérlőpult > Energiagazdálkodási lehetőségek ablakba és nézd meg, melyik profil aktív. Ott válaszd a "Kiegyensúlyozott" opciót (amikor a "Teljesítménycentrikus" van kiválasztva, akkor szokott magasabb fordulaton pörögni a hűtő). -
DarkChild
senior tag
Valószínűleg sokan Pl. én.
Win7-tel vettem és a weboldalon nem nagyon van hozzá W8-as driver támogatás (SE1E1E), de saját kockázatra megpróbáltam a W8 upgradet és szerencsére sikeres volt a művelet A webkamera drivere ugyan elszállt (mondjuk amúgy se használtam soha, szóval nem sírok utána), de minden más kifogástalanul működik. -
DarkChild
senior tag
válasz woodpaul #7699 üzenetére
1) Az upgrade felmegy a Win7-re. Gond maximum a driverekkel lehet, szóval először érdemes utánajárni a Sony oldalán, hogy vannak-e új driverek a gépedhez.
2) A Basic és a Pro közötti különbségekről itt írnak.
3) Ha nem az adattárolás az elsődleges cél, akkor nem érdemes a nagyobbat venni, nem gyorsabb, mint a 128 GB-os verzió. -
DarkChild
senior tag
válasz Luser2000 #7655 üzenetére
Biztosan nem a netes regsizrációtól kezdődik, hanem a vásárlás időpontjától. A számlán meg rajta van a dátum, azt mindenképp őrizd meg. Én egy Sony Centerben vettem a VAIO-m, enyémhez sincs külön garipapír, hanem van egy tájékoztató füzet mellé és annak a hátsó oldalán van bepecsételve az üzlet neve, meg a sorozatszám. Azt mondták, azzal érvényes a gari.
-
DarkChild
senior tag
válasz Panthalassa1 #7650 üzenetére
Igen, mert ott a MediaMarkt vállal rá plusz garanciát, nem a Sony.
-
DarkChild
senior tag
Valóban így van, a legtöbb HDD-vel összeszerelt VAIO-ban a BIOS-ban le van tiltva az AHCI mód bekapcsolásának lehetősége, anélkül meg nem maximális teljesítményen üzemel az SSD.
Én egy VAIO SE1-be tettem Samsung 830-ast és mivel az AHCI-t nem lehet bekapcsolni, így kb. 60%-os teljesítményen üzemel benne az SSD... Mondjuk még így is messze-messze gyorsabb, mint a gyári 5400-as HDD-vel -
DarkChild
senior tag
válasz Panthalassa1 #7637 üzenetére
A 2 év szerintem teljesen korrekt, a legtöbb helyen csak 1 évet adnak a notikra. De ha többet szeretnél, a Sony Centerekben (pl. a Kecskeméti úton) felárért lehet venni hozzájuk garancia kiterjesztést. Klikk ide.
-
DarkChild
senior tag
válasz bartimre88 #7632 üzenetére
A vásárlással volt egy apró szívásom: PayPal-lal fizettem és ki tudja miért, kétszer zárolták a 29 eurót a kártyámon Természetesen levonni csak egyszer vonták le, de most vagy 2-3 hétig fölöslegesen zárolva van a számlámon 9 rugó, aminek azért annyira nem örülök
[ Szerkesztve ]
-
DarkChild
senior tag
válasz bartimre88 #7632 üzenetére
Tudsz frissíteni kedvezményesen Win7-ről. Nekem is SE1E1E van, szépen felmászott a Win7-re a Win8. Én megtartottam minden fájlt és beállítást (opcióknál felajánlja), így szinte semmilyen driver gondom nem akadt, egyedül az ATI drivert kellett újra feltenni, de simán működik azzal, ami a Sony honlapon a Win7-es listában van. Mondjuk én szinte csak Stamina módban használom, ritkán kapcsolom át Speedbe, de egyszer már kék halált okozott az átváltás (Speed módba még simán átváltott, de mikor vissza akartam kapcsolni Staminába elszállt az ATI driver és restartolt a gép).
Még két furcsaságot fedeztem fel: elindítottam a VAIO Update progit a W8 install után, ami kiírta, hogy a webkamerához van frissítés. Lefuttattam, erre kinyírta a webkamera eredeti driverét, az újat meg már nem hajlandó feltenni, szóval azóta nem működik a webkamerám (igaz, nem is hiányzik, úgyhogy le is tiltottam eszközkezelőben ).
A másik, hogy időnként valami háttérben futó service fullra meghajtja a procit pár pillanatra és olyankor beszaggat a zene vagy a videó. Még nem jöttem rá mi lehet az...
Ettől eltekintve nekem bejövős a W8, hasít szépen (igaz, ebben az SSD is közrejátszik)[ Szerkesztve ]
-
DarkChild
senior tag
VPCSE-szériából bármelyiket is választod, nem fogsz mellé velük. A SONY legjobb notebookjai.
A készülék minősége abszolút rendben van, a kijelzője meg szinte mindegyik vetélytársét veri (tesztek szerint még a MacBookoknál is jobb a panel színvisszaadása és betekintési szöge).
Nekem még az eggyel korábbi (SE1) változatból van - szerintem nagyon ajánlott vétel -
DarkChild
senior tag
válasz applause #7602 üzenetére
No, csak rávettem magam. Feltelepítettem a W8-at.
Nos, a félelmeim alaptalanok voltak úgy tűnik - engem még annyira se szívatott meg, mint Téged.
W7-re szépen rátelepült a W8, egyedül az ATI drivert kellett újratelepíteni, semmi mást és működik minden, a Stamina, a Wireless kapcsoló, akku, minden! Nem akarom elkiabálni, de ez így tökéletes - le a kalappal a Microsoft előtt, hogy ilyen zökkenőmentesen megoldhatóvá tették a frissítéstMár csak arra vagyok kíváncsi, hogy lehet-e valahogy install lemezt kiírni róla. OK, hogy 30 euróért van egy szériaszámom, de azért egy install lemezt jó volna csinálni belőle vész esetére
-
DarkChild
senior tag
Itt egy oldal, ahol le lehet csekkolni a szériaszám beírásával, hogy melyik modellhez van Win8 támogatás.
SE1-re sajnos azt dobja vissza, hogy nem támogatott -
DarkChild
senior tag
válasz h1ght3chzor #7598 üzenetére
De a Sony féle nem valami spéci pimpelt cucc, hogy működjön a Staminás okosság?
-
DarkChild
senior tag
válasz applause #7596 üzenetére
Na olyat meg honnan szereztél? Ha jól látom ez az utolsó a Tiédhez.
-
DarkChild
senior tag
válasz applause #7587 üzenetére
Azzal a 40 dolláros frissítési opcióval próbáltad?
(Letöltöttem az MS oldaláról ezt az Windows8-UpgradeAssistant.exe fájlt, de az nem is enged szűz installt, hanem a Win7-re mászik fel.)
Megvenném, de amíg nem biztos, hogy működik rendesen, addig nincs kedvem kifizetni...Amúgy nekem az eggyel korábbi, SE1-es kütyü van, 128GB-os SSD-vel, szóval én se pazarolnám a helyet
-
DarkChild
senior tag
válasz applause #7584 üzenetére
Az nem a W8 miatt van (mármint az akku levételi hibaüzenet). Hanem a VAIO energiamenedzsment szoftvere ütközik a Windowséval.
Start+R, írd be msconfig, majd az Automatikus indítás fülön vedd ki a pipát a "C:\Program Files (x86)\Sony\ISB Utility\ISBMgr.exe" elől, hogy ne indulhasson el. Utána nem fog hibaüzenetet dobálni az akkura. -
DarkChild
senior tag
A töltőcsatlakozó holtjátéka alapból kicsit nagyobb, szándékosan van úgy csinálva, hogy ne feszüljön annyira bele a dugasz.
Első körben próbáld valahogy megtisztítani a csatlakozókat - természetesen a kábelt könnyebb lesz, de levett akkuval megpróbálhatod enyhén alkoholos fültisztítóval a noti belső csatlakozóját is áttörölni. Talán kontakthiba okozza. (WD40-et, vagy hasonló kontaktjavító sprayt nehogy belefújj!)
Ha a csatlakozó tisztítás nem segít, akkor szervíz... lehet, hogy eltörött a notiban a csatlakozó, vagy a töltő kábele sérült meg a szigetelés alatt. -
DarkChild
senior tag
válasz werszomjas #7545 üzenetére
Ahogy a "kolléga" is írta, elsősorban a proci lehet a ludas. Valamilyen háttérben futó process 100 százalékra küldi és ilyenkor megakad a multimédiás adatfolyam feldolgozása. Ezt okozhatja akár a víruskereső is, ami a háttérben lefoglalja az erőforrásokat. Vagy lehet, hogy a médialejátszó szoftvered túl alacsony prioritáson fut. Nyitsd meg a Feladatkezelőt, választd ki a player fájlt, majd jobb klikk a nevére és a prioritását állítsd magasabbra. De elsősorban a túlterhelő folyamatot vadászd le, hogy mi lehet, ami felzabálja a gép erőforrását.
-
DarkChild
senior tag
válasz japmas01 #7347 üzenetére
1) Sebességre nincs hatással az akkukímélő szolgáltatás bekapcsolása.
2) Appok közül én csak a VAIO Control Centert (ez a legfontosabb, hogy az alapvető funkciók - pl. gyorsbillentyűk, Stamina kapcsoló - működjenek), a VAIO Smart Networköt (Bluetooth és WiFi könnyebb ki/bekapcsolása) tartottam meg.
Újabb modellnél a VAIO Update maradhat, hogy a frissítéseket feltegye... Az én SE1-mhez már ritkábban jön frissítés, úgyhogy azt a keveset felteszem manuálisan, Updatet meg leszedtem. VAIO Care rendszerkarbantaró, rendszerinformációs app. Nem létszükséglet, de néha jól jöhet. (Nekem TuneUp Utilitiesre van liszenszem helyette, úgyhogy a Care-t uninstalláltam.)
Az új modelleken úgy van kialakítva a gép alja, hogy a fedél csak a memóriát, a HDD-t és az akkut takarja. Ha leveszed a fedelet, nem vész el a gari, ha csak nem okozol valami fizikai sérülést alatta. Én márciusban vettem az SE1-em, azóta már tettem bele +4 giga ramot és kicseréltem a HDD-t SSD-re. Előtte rákérdeztem szervíznél és azt mondták, ha semmi sem sérül meg a gépben a szerelés során, nem vész el a gari. De az egész gép szétszerelése esetén már ugrana a gari, elég bonyolult felépítésű. Itt egy videó a szétbontásáról: [link] -
DarkChild
senior tag
válasz h1ght3chzor #7345 üzenetére
Így igaz, az SVT1311W1E a brit piacra készült modell, nálunk nem forgalmazzák. Itthon SVT1311M1E van (néhány paraméterben különközik a két változat).
[ Szerkesztve ]
-
DarkChild
senior tag
válasz japmas01 #7343 üzenetére
Ahogy mondtam, beállítható
Így néz ki a szoftverben. -
DarkChild
senior tag
Természetesen nem tölti túl, speciális elektronika felügyeli a töltési folyamatot, mivel a litium-ion akku valóban elég veszélyes, nem megfelelő töltés esetén kigyulladhat, vagy akár fel is robbanhat.
A VAIO Contol Center alkalmazásnak van egy Battery Care nevű szolgáltatása, amellyel be lehet állítani, hogy meddig engedje tölteni az akkut. Folyamatos tápegységről való használat esetén érdemes 50%-ra lekorlátozni a töltést, ez meghosszabbíthatja az akku élettartamát. Ha ez a korlátozás be van kapcsolva, akkor is csak 50%-ig tölti az akkut a gép, ha ki van kapcsolva és a tápegység rá van kötve. -
DarkChild
senior tag
válasz littlemamba #7322 üzenetére
Egyszerűen csak nem maradt hely neki Sajnos a jó hang előállítása a fizikán múlik, mély hangokhoz nagy membrán és mágnes kell, márpedig a billentyűzet felett, ahová begyűrték a hangszórókat, alig 2 centi hely van, az pedig édeskevés, hogy olyan méretű hangszórókat szereljenek be, ami normális minőségű hangot képes előállítani...
-
DarkChild
senior tag
válasz applause #7318 üzenetére
Hozzáteszem, sajnos a BIOS ilyen jellegű módosítása (hogy elrejtik az AHCI kapcsolót) általános... A VAIO előtt egy HP gépet nézegettem, rákérdeztem, hogy a HDD-t kicserélhetem-e benne SSD-re és mondták (idézem), hogy "a HP nem támogatja az SSD behelyezését a notebookjaiba". Vagyis ott is BIOS-os korlátozások vannak.
Nem nagyon értem miért jó ez, 1.0-ás júzer úgysem mászkál a BIOS-ban, experteknek meg miért nem hagyják meg a módosítási lehetőséget...[ Szerkesztve ]
-
DarkChild
senior tag
válasz DarkChild #7319 üzenetére
Visszaszívtam, a SATA3 csak a meghajtó képességét jelzi, az adatátviteli résznél már SATA 2.6-ot ír, szóval suxx...
Egyébként mindezt leszámítva azt mondanám, megérte SSD-re cserélni a beépített meghajtót. Nem hozza ugyan a papír szerinti értékeket a fránya AHCI hiánya miatt, de még így is villámgyorsan reagál mindenre, gyorsan bootol illetve áll le, gyorsan indulnak a progik, szóval tényleg nem nagyon lehet a kettőt összehasonlítani
[ Szerkesztve ]
-
DarkChild
senior tag
válasz applause #7318 üzenetére
Hmmm, érdekes, az enyémben még a 2,4 GHz-es i5-ös van, de szépen felmegy 2,8 GHz-ig is, ha nagyon meg van terhelve (Turbo Boost), mindez Stamina állásban. Hozzáteszem, a proci sebességét a Windows menedzselgeti és Te is be tudsz avatkozni. Mégpedig itt: Vezérlőpult \ Minden vezérlőpultelem \ Energiagazdálkodási lehetőségek \ Sémabeállítások szerkesztése Valószínűleg a Kiegyensúlyozott séma van kiválasztva, azt kell módosítani. Itt egy kép, mit kell keresni.
SSD kérdésében én azt találtam furcsának, hogy bár nálam is alaposan vissza van fogva a teljesítmény, de érdekesmód a HDSentinel SATA-3-nak írja a flash meghajtót. Az AHCI-vel meg még azóta se volt kedvem szüttyögni Ha más nem segít, marad a moddolt BIOS.
Az ügyfélszolgálat tekintetében igazat adok: e-mailre hol válaszolnak, hol nem, ami azért elég bosszantó... Telefonon valószínűleg jobb a szitu.
...és a hangszóró valóban vacak.
-
DarkChild
senior tag
válasz nemmaradtnév #7308 üzenetére
Szerintem a legtöbb VAIO szoftverre nincs szüksége egy gyakorlottam felhasználónak Mondjuk a VAIO Control Center az hasznos, azt feltettem, de azon kívül csak a Smart Networköt pakoltam vissza reinstall után (a WiFi és a Bluetooth kapcsolgatásához), a többi ment a kukába
-
DarkChild
senior tag
-
DarkChild
senior tag
válasz rondzsy89 #7303 üzenetére
Jaaaaah, hogy a beépített hangszórók? Hát az egy kalap f*s
Kb. mobiltelefon hangminőség, éles magasakkal.
Nekem bántja erősen a fülem, úgyhogy inkább egy Logitech Z-2300-al használom. Azzal elég jól szól -
DarkChild
senior tag
válasz nemmaradtnév #7304 üzenetére
Nem fontos, maradhat kikapcsolva.
A Sony saját alkalmazása valamiért összeakad a Windows saját szolgáltatásával, ezért érzékeli úgy, mintha hibás lenne az akku. Én pár hónapja szívtam ezzel, akkor néztem utána, azóta le van állítva az ISBMgr.exe és eddig semmi negatív következményt nem tapasztaltam. -
-
DarkChild
senior tag
válasz nemmaradtnév #7298 üzenetére
Egy tipp: Win + R gomb, írd be: msconfig). Az Automatikus indítás fülön keress olyat, hogy "C:\Program Files (x86)\Sony\ISB Utility\ISBMgr.exe". Ha találsz ilyet, vedd ki a neve elől a pipát és indítsd újra a gépet.
Ha ezután is akkuhibát jelez, akkor sajnos esélyes, hogy az akku hibásodott meg -
DarkChild
senior tag
válasz applause #7248 üzenetére
Passz. Momentán nekem lassabb is: 230MB/sec körül megy a MZ-7PC128N. A pyr0 topicjában többen kérték is, hogy a SATA3 támogatást is oldja fel a BIOS-ban, mert elvileg a készülék képes volna rá, ennek ellenére csak SATA2-ben üzemelnek a perifériák benne... őszintén szólva ez a rész nekem kicsit homályos volt
-
DarkChild
senior tag
válasz applause #7237 üzenetére
Hmmm. Neked pont az eggyel újabb modell van, nekem meg VPCSE1E1E. Igaz, csak a prociban és a vinyóban térnek el, minden más ugyanaz, valószínűleg a BIOS is...
Na, asszem' ma vagy holnap teszek egy próbát, aztán átállítom a regeditben, meglátjuk mit lép rá.
Momentán ez a helyzet: -
DarkChild
senior tag
válasz applause #7232 üzenetére
Hát nem
Olyannyira nem, hogy a gyári BIOS-ban az a menüpont is le van tiltva, ahol át lehet állítani IDE-ről AHCI-re a működését. Azt a hekkelt BIOS-t találtam, amit az előző hsz-ben linkeltem, vele láthatóvá válik az összes menü, csak egyelőre nem mertem még nekilátni az átflashelésnek... (Bár valószínűleg minden országban ugyanazt a BIOS-t kapják az S-es VAIO-k és a magyar sem tér el mondjuk az angoltól, szóval ebből kiindulva fel kéne mennie ennek a BIOS-nak az én gépemre is - de azért próbálok még 100%-ig megbizonyosodni erről, mielőtt nekifogok ) -
DarkChild
senior tag
SE1-es kütyüben kicseréltem a gyári vinyót egy SSD-re - működik is f@szányosan, egyetlen bibi van csak, hogy a gyárilag lebutított BIOS-ban nem lehet engedélyezni az AHCI módot, így kb. fele teljesítményen működik a meghajtó IDE-módban. (~500 MB/s helyett ~220 MB/s)
Létezik hozzá hekkelt BIOS, amelynek segítségével módosítani lehetne az IDE/AHCI funkciót, de még nem mertem nekivágni a flashelésnek
Valaki próbálkozott már ilyennel? A laptopomon lévő BIOS verziószám és a moddolt BIOS verziószáma stimmel (természetesen ehhez az S-szériához készült), csak nem tudom, hogy a külföldi S-szériához készült BIOS eltér-e esetleg valamiben a magyar S-készülékektől, ami bekavarhatna a folyamat során...
Szóval van tippje valakinek?
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- NBA és kosárlabda topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AutoCAD
- Ukrajnai háború
- OLED TV topic
- Wreckfest 2 - Márciusban indul a korai kiadás
- További aktív témák...
- Új CAPTIVA Gamer Tervező Laptop 17" -50% Bivaly i5-13500H 6Mag 64GB/2TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Lenovo Ideapad 320 : I3-6006U /// 4GB DDR4 /// 128GB SSD /// Windows 10
- Új HP OMEN Gamer Tervező Laptop 16,1" -40% i5-13420H 8Mag 16/512 RTX 4050 6GB FHD 144Hz!
- Lenovo ThinkPad T470 : I5-7300U / 8GB DDR4 / 512GB M.2 / Full HD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FULL HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ALIENWARE M15 R7 15.6" FHD 165Hz i7-12700H 32GB DDR5 1TB RTX3070Ti 8GB
- Microsoft Surface Laptop 7th Edition - Snapdragon X Plus / 16GB RAM / 512GB SSD / Copilot+ PC - ÚJ!
- A LEGOLCSÓBBAN! BESZÁMTÁS VAN! Lenovo Legion 7, Ryzen7, RTX3080 16GB vRAM, 32GB RAM, 16" 2K kijelző
- MacBook Air M2 8Gb 256gb ssd (2022)
- Asus Vivobook 15.6 FHD, Ryzen 5 4600H, 8GB, 512GB SSD, WIN11 home, 3 év gari
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest